Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-05-18

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 18 Mαϊου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΝ Ι. ΤΖΕΜ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΕΞ
  • [02] ΕΛΛΑΔΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [03] Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [04] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ
  • [05] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [06] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΕ ΠΙΟ ΤΟΛΜΗΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
  • [08] Ο ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [09] ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΟ ΑΠΘ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΣΕΡΒΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΝΤΙΤΣ
  • [11] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [12] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • [13] ΟΙ S-300 ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ ΜΕ ΡΩΣΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ
  • [14] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ AΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • [15] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΔΕΕ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [17] ΠΕΤΚΟΦΣΚΙ: ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [18] ΑΙΡΕΤΑΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [19] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [20] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΣΕΡΒΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥΣ
  • [21] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΕΠΕΒΑΛΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
  • [22] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΠΙΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟ"

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΝ Ι. ΤΖΕΜ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΕΞ

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Ισμαήλ Τζεμ και γνωστοποίησε σε αυτόν, με επιστολή του, ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 8 και 9 Ιουνίου.

    Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της, η τουρκική εφημερίδα, "Μιλλιέτ", τονίζοντας ακόμη ότι αν και δεν προβλέπεται διμερή συνάντηση των κ.κ. Πάγκαλου - Τζεμ, υπάρχει η πιθανότητα συνάντησής τους στο περιθώριο της Συνόδου. Ε.Σ.

    [02] ΕΛΛΑΔΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Xρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Σουηδό ομόλογό του, Μπγιορν βον Σίντοφ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, αφού όπως τόνισε σε δηλώσεις του, δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουν κοινά σημεία στρατηγικής, με την οποία προσεγγίζει η κάθε χώρα ξεχωριστά την ειρήνη και στην σταθερότητα στην περιοχή που ανήκει.

    "Η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, είναι βέβαια διαφορετική. Εμείς έχουμε το "προνόμιο" να έχουμε τις περισσότερες εστίες κρίσης αυτής της περιοχής στη γειτονιά μας", επεσήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας ότι "η απάντηση που προωθούμε για την αντιμετώπιση των κρίσεων είναι η συγκρότηση θεσμών συλλογικής ασφάλειας που θα μπορούν να απαντήσουν αποφασιστικά σε κάθε αποσταθεροποιητική κρίση".

    Προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα, προωθεί μορφές περιφερειακής συνεργασίας, πέραν της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ και στη ΔΕΕ, για την κατοχύρωση της ασφάλειας. "Μάλιστα, συνέχισε ο υπουργός, αυτόν τον καιρό προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε τα προγράμματα PfP, στα οποία συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής μας, για να συγκροτήσουμε περιφερειακά όργανα συλλογικής ασφάλειας και να βοηθήσουμε με αποφασιστικό τρόπο".

    Σε διμερή βάση, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, "συζητήσαμε θέματα κοινής συνεργασίας. Ιδιαίτερα την προώθηση της αμυντικής συνεργασίας, καθώς και την αξιοποίηση των υποδομών και των εξοπλισμών για την κάλυψη των αναγκών που παρουσιάζονται για κάθε χώρα. Η Ελλάδα έχει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε κάποια αμυντικά προγράμματα προϊόντων που παράγονται στη Σουηδία".

    Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, "σκεφτήκαμε τη δυνατότητα να διερευνήσουμε την υπογραφή μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ευαισθησίες που έχει η κάθε χώρα".

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα για τα οποία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά, ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι "εμάς ως υπουργούς μας ενδιαφέρει να dieqeum^soule τις δυνατότητες στρατηγικής προσέγγισης. Από εκεί και πέρα θα δούμε και ποιες εταιρίες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε τέτοιες προϋποθέσεις. Ηδη είναι σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός στην Ελλάδα, στον οποίο έχουν βγει οι αιτήσεις προσφοράς προς τις εταιρίες για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των αεροπλάνων. Επίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από άλλες εταιρίες, μεγάλες εθνικές εταιρίες της Σουηδίας για διάφορα προγράμματα".

    Από την πλευρά του, ο κ. Σίντοφ υπογράμμισε ότι "πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα θέματα εξαγωγών των οπλικών συστημάτων για λόγους ασφαλείας. Νομίζω ότι υπάρχει πολιτική υποστήριξη από την πλευρά της σουηδικής κυβέρνησης".

    Καταλήγοντας και διευκρινίζοντας τι εννοεί πολιτική υποστήριξη και εάν θα υπάρξει στήριξη σε εθνικά θέματα της Ελλάδας, είπε ότι "έχουμε μια ευαισθησία σε θέματα ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις θέσεις των χωρών - μελών της". Ε.Σ.

    [03] Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Η διαδικασία εκλογής νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου γνωστοποιήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

    Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα ο κ. Κοσμόπουλος υποβάλλει την παραίτηση του στον περιφερειακό διευθυντή, ο οποίος με τη σειρά του την κάνει δεκτή και εκδίδει διαπιστωτική πράξη, με την οποία καλεί το σύμβουλο του επιτυχόντος συνδυασμού, με τις περισσότερες ψήφους, να συγκαλέσει εντός 15 ημερών τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας για να εκλέξει με μυστική ψηφοφορία το νέο δήμαρχο.

    Πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας είναι ο Νίκος Ταχιάος ο οποίος εντός 15 ημερών θα συγκαλέσει τους 24 συμβούλους της παράταξης. Για την εκλογή του νέου δημάρχου χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία. Αν, όμως, κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία (13 ψήφοι) σε δύο ψηφοφορίες, τότε θα γίνει και τρίτη με σχετική πελιοψηφία.

    [04] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

    Αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα ανακοινώνει αύριο ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται η κατάργηση των δεσμών και η εφαρμογή του θεσμού του ενιαίου Λυκείου, η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων από το 2000, η εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ των αποφοίτων του ενιαίου Λυκείου και η αντικατάσταση των τριών τριμήνων από δύο τετράμηνα.

    Πιο συγκεκριμένα, οι δέσμες θα αντικατασταθούν με επιστημονικά πεδία που οι μαθητές θα επιλέγουν αφού έχουν πάρει το απολυτήριο του ενιαίου Λυκείου και έχουν πληροφορηθεί το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνουν. Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο και το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των μαθητών και προβλέπει ότι το σύνολο των μορίων τους θα διαμορφώνεται κατά 60% ap| το βαθμό του απολυτηρίου του ενιαίου Λυκείου, κατά 35% από τα βαθμολογία στα υποχρεωτικά μαθήματα και κατά 5% από τους βαθμούς των υποψηφίων στα τεστ. Ο βαθμός απολυτηρίου θα προκύπτει κατά 40% από τον γενικό βαθμό της Β΄ Λυκείου και κατά 60% από το βαθμό της Γ΄ Λυκείου.

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η ΟΛΜΕ, ενώ οι τοπικές ενώσεις των εκπαιδευτικών θα συνεδριάσουν το Σάββατο.

    [05] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για τις εξελίξεις της προχθεσινής κοινής συνόδου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, καθώς και για τις αντιδράσεις της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει εξαγγείλει. ''Αυτή είναι η εντολή που έχουμε από το λαό και αυτή είναι η απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας της Κ.Ε.'', είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: ''Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας για την επίτευξη των στόχων ένταξης στην ΟΝΕ που προβλέπει μείωση των ελλειμμάτων, πτώση των επιτοκίων και μείωση όλων εκείνων των δεικτών της οικονομίας που θα εξασφαλίσουν την ευημερία του ελληνικού λαού''.

    Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνει την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει αυτή την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων, δήλωσε ότι ασφαλώς δεν υπάρχει εντολή να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα πολιτικά μέτρα, υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο ορίζει που πρέπει να φτάσουν οι οικονομικοί δείκτες.

    Συνέχισε λέγοντας ότι ''εμείς επιλέξαμε αυτήν την πολιτική γιατί πιστεύουμε ότι είναι η πιο αποτελεσματική όχι μόνο για να βελτιώσουμε τους οικονομικούς δείκτες αλλά για να είμαστε και ανταγωνιστικοί''.

    Τέλος ο κ.Ρέππας τόνισε ότι η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση μας φέρνει κοντά στους στόχους, δεν παραβλέπει όμως ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να γίνει με κοινωνική ευαισθησία.

    [06] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΕ ΠΙΟ ΤΟΛΜΗΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Η Ελλάδα έχει τα περιθώρια μέσα σε 18 μήνες να καλύψει τα κριτήρια για την ένταξη της στην ΟΝΕ το 2001, αλλά για αν συμβεί αυτό η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τα μεγάλα λόγια και να προχωρήσει σε έργα, με πιο τολμηρά βήματα.

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης, υπεύθυνος του κόμματος για τον τομέα της οικονομίας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε "υποβιβασμό" της Ελλάδας τη μη ένταξη της στην πρώτη ταχύτητα της ΟΝΕ και σημείωσε ότι το γεγονός αυτό θα έχει δυσμενέστατες πολιτικές, οικονομικές και εθνικές συνέπειες, με τον αποκλεισμό από σημαντικά θεσμικά όργανα, όπως η Ευρωπαική κεντρική Τράπεζα και το άτυπο Συμβούλιο Συντονισμού για to "Ευρώ".

    Αυτό που προέχει τώρα είναι να δοθεί έμφαση στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου, στην αποφυγή αντιαναπτυξιακών επιλογών, είπε και πρόσθεσε:"Η αποκρατικοποίηση έχει ιδιαίτερη σημασία για το τραπεζικό σύστημα, όπου η εισαγωγή του "Ευρώ" απαιτεί δραματική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τραπεζών. Εάν δεν υπάρξει αποκρατικοποίηση και των μεγάλων κρατικών τραπεζών, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα τους, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα υποστεί σημαντική συρρίκνωση".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης ο κ. Αλογοσκούφης πρότεινε στην κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ν.Δ. με την κινητή τηλεφωνία. Δηλαδή να προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό με δύο τουλάχιστον ιδιωτικές επιχειρήσεις και να μην δώσει την άδεια "εν κρυπτώ".

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, καθηγητής Γρηγόρης Κασιμάτης. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα της εγκατάστασης και λειτουργίας ψηφιακής δορυφορικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

    "Το θέμα είναι καινούριο και για τον ευρωπαϊκό χώρο", είπε ο κ. Κασιμάτης και πρόσθεσε ότι όλα τα προβλήματα που εμφανίζει μια τέτοια πλατφόρμα για κάθε κράτος είναι υπό μελέτη. Το θέμα θα συζητήσει την Παρασκευή και η Κυβερνητική Επιτροπή.

    [08] Ο ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχετικά με τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις δήλωσε ότι ασφαλώς η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη πρόσθεσε όμως ότι στην Ελλάδα τα φαινόμενα αυτά είναι περιορισμένα και κινούνται σε ήπια επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες.

    "Οι ενέργειες αυτές είναι αποδοκιμαστικές και δημιουργούν κινδύνους στους πολίτες", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατέληξε "ελπίζω σύντομα να έχουμε καλά αποτελέσματα".

    [09] ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΟ ΑΠΘ

    Την ημέρα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) με επίσημη εκδήλωση που διοργανώνει αύριο στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, ενώ στο πρόσωπο του πρόεδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, θα τιμηθεί η Ελληνική Βουλή για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρας της Γενοκτονίας των Ποντίων. Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση και στη συνέχεια ειρηνική πορεία προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος. Το ψήφισμα θα επιδώσει ή θα τοιχοκολλήσει, υπό την ιδιότητα του προέδρου του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Hqas}boukor Λαζαρίδης.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν σήμερα ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ Στέφανος Τανιμανίδης και ο κ. Θρασύβουλος Λαζαρίδης, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που καταβάλλονται προς την κατεύθυνση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ο κ Λαζαρίδης ανακοίνωσε τη συμμετοχή πολυμελούς ελληνικής αντιπροσωπείας, που θα αποτελείται από ιστορικούς, επιστήμονες και εκπροσώπους κομμάτων, στο επιστημονικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη από τις 6 ως 8 Ιουνίου με θέμα "Τουρκικές κυβερνήσεις και εθνικές εκκαθαρίσεις 1914-1923".

    Με την ολοκλήρωση του φόρουμ η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιδιώξει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προκειμένου να του παρουσιαστεί ο φάκελος με τα συμπεράσματα και να του ζητηθεί να εισάγει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων στα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ Λαζαρίδης τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολη η αναγνώριση της Γενοκτονίας από τον ΟΗΕ ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι και μόνο η επίδοση των συμπερασμάτων του φόρουμ θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα. Πιστεύουμε, είπε, ότι όταν το επιτρέψει η συγκυρία το αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας θα γίνει αποδεκτό.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε αναφορά στην πρωτοβουλία της ΠΟΠΣ να διοργανώσει σε συνεργασία με την ΕΤ3 τηλεοπτικό μαραθώνιο για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και τη συγκέντρωση χρημάτων για την διάσωση και αναστήλωση της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, καθώς και των άλλων ελληνικών μνημείων που βρίσκονται στην Τουρκία.

    Η ΠΟΠΣ έφερε ακόμη στην επικαιρότητα το αίτημα για δημιουργία μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής καθώς και το θέμα της μετονομασίας τμήματος της οδού Αποστόλου Παύλου, δίπλα από το τουρκικό προξενείο, σε οδό "19ης Μαΐου", προκειμένου να συμβολίζει αλλά και να θυμίζει τη Γενοκτονία.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΣΕΡΒΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΝΤΙΤΣ

    Η ομοσπονδιακή Βουλή της Γιουγκοσλαβίας ψήφισε σήμερα υπέρ της πρότασης για την αντικατάσταση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας, Ράντογιε Κόντιτς.

    Η πρόταση είχε κατατεθεί από το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Μαυροβουνίου το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην προέδρου του Μαυροβουνίου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς και υποστηρίχθηκε από τα περισσότερα κόμματα που αντιπροσωπεύονται στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

    Στην πρόταση για την αντικατάσταση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αναφερόταν ότι αυτή αδυνατεί να οργανώσει τις εργασίες της σχετικά με την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που εμφανίζονται στη χώρα.

    Η πρόταση για την αντικατάσταση της κυβέρνησης Κόντιτς έλαβε την απαραίτητη πλειοψηφία που χρειαζόταν και στα δύο Σώματα του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Στο Συμβούλιο Πολιτών (Κάτω Βουλή) υπέρ της αντικατάστασης εκφράστηκαν 90 βουλευτές, 10 κατά και βρέθηκαν 24 άκυρα.

    Στο Συμβούλιο Δημοκρατιών (Ανω Βουλή), το οποίο αποτελείται από 40 μέλη, 21 ψήφοι ήταν υπέρ της αντικατάστασης, ενώ βρέθηκαν δύο άκυρα ψηφοδέλτια.

    Η ομοσπονδιακή Βουλή στη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης δεν έκανε αποδεκτή την απόφαση του Σαββάτου που έλαβε η Βουλή του Μαυροβουνίου για την ανάκληση των έξι βουλευτών του κόμματος του Μπουλάτοβιτς στο Συμβούλιο Δημοκρατιών.

    Χωρίς την ψήφο των βουλευτών του κόμματος του Μπουλάτοβιτς, στο Συμβούλιο Δημοκρατιών δεν θα υπήρχε η απαραίτητη πλειοψηφία για την υποστήριξη της πρότασης για αντικατάσταση της κυβέρνησης Κόντιτς.

    Η απόφαση αυτή της ομοσπονδιακής Βουλής, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυρίας από τους εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών στο Μαυροβούνιο του προέδρου της Δημοκρατίας αυτής, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Το κόμμα του κ. Τζουκάνοβιτς είχε ταχθεί κατά της αντικατάστασης της κυβέρνησης Κόντιτς και είχε θεωρήσει τη σχετική πρωτοβουλία ως τέχνασμα των Μιλόσεβιτς και Μπουλάτοβιτς με σκοπό να προκληθεί αναταραχή στο Μαυροβούνιο, ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 31 Μαίου.

    Ο μέχρι πρότινος ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Ράντογιε Κόντιτς στην ομιλία του σήμερα στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, υποστήριξε το έργο της κυβέρνησης και εξέφρασε την έκπληξή του, για το γεγονός ότι η πρόταση για την αντικατάσταση της κυβέρνησης υποστηρίχθηκε από τα κόμματα που συμμετέχουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

    Η απόφαση αυτή αναμένεται να διευρύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ Βελιγραδίου - Ποντγκόριτσα και να οξύνει την αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Ηδη, ο πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου, Σβέντοζαρ Μάροβιτς όρισε για αύριο έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος. Πολιτικοί παρατηρητές υποστήριζαν ότι σε περίπτωση νίκης του κόμματος του κ. Τζουκάνοβιτς στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Μαυροβουνίου, η αντιπαράθεση αυτή μπορεί να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις και να απειλήσει ακόμα και τη συνοχή της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας.

    Μετά τη σημερινή απόφαση της ομοσπονδιακής Βουλής, αναμένεται ο κ. Μιλόσεβιτς να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό για διαβουλεύσεις σχετικά με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    [11] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Διεθνής Ομοσπονδία της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε σήμερα την τουρκική κυβέρνηση να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τους όσους συμμετέχουν ενεργά στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Σε δήλωσή με αφορμή τη δολοφονία του Ακίν Μπιρντάλ, επικεφαλής της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Πατρίκ Μπωντουάν επέκρινε την κυβέρνηση της Τουρκίας επειδή δεν κατάφερε να προσαγάγει σε δίκη πολλούς δράστες παρόμοιων εγκλημάτων, με ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε προς τον Τούρκο Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον pqyhupouqc| Μεσούτ Γιλμάζ.

    Ο κ. Μπωντουάν υπογράμμισε πως δεν έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα ώστε όσοι έχουν διαπράξει ή αποπειραθεί δολοφονίες, όπως αυτή του κ.Μπιντάλ, να συλληφθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη, προκαλώντας την Άγκυρα να εγγυηθεί την "ασφάλεια και την ελευθερία κίνησης όσων προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία". Σ.Α.

    [12] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    "Διαδικαστικά παραδεκτή" έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΕΑΔ) την προσφυγή Τουρκοκύπριου πολίτη, που κατήγγειλε παραβίαση της ελεύθερης επικοινωνίας με τους κατοίκους της άλλης πλευράς της πράσινης γραμμής.

    Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι η Επιτροπή αρνήθηκε οποιαδήποτε -έστω και έμμεση- αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος Ντεντκάς, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι η Άγκυρα είναι υπόλογη για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα.

    Η κίνηση του Αχμετ Ντζαβιτ Αν να προχωρήσει στην προσφυγή δεν είναι τυχαία, αφού αποτελεί τον Τουρκοκύπριο συντονιστή του "Κινήματος για ανεξάρτητη και ομοσπονδιακή Κύπρο", που ιδρύθηκε το 1989. Σε συνεργασία και με Ελληνοκυπρίους, το κίνημα προωθεί την ανάπτυξη αρμονικών διακοινοτικών σχέσεων, οργανώνοντας κοινές εκδηλώσεις πολιτικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

    Σημειώνεται ότι, από το 1989 έως το 1996, ο κ.Αν έκανε 124 αιτήσεις επίσκεψης στη ζώνη ανακωχής και τις ελεύθερες περιοχές. Από αυτές, οι 102 έπεσαν τελικά στο κενό. Ακόμη και οι αιτήσεις που υπέβαλε ο κ.Αν για να συμμετάσχει σε ένα πανηγύρι και σε ένα διακοινοτικό ιατρικό σεμινάριο στη γκρίζα γραμμή, συνάντησαν την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος. Παράλληλα, Ελληνοκύπριοι πολίτες που θέλησαν να λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις στα κατεχόμενα, εμποδίστηκαν να μεταβούν στη βόρεια πλευρά της Μεγαλονήσου.

    Μάλιστα, η επιμονή του κ.Αν να επισκέπτεται τις ελεύθερες περιοχές, καθώς και η φιλειρηνική δράση του, προκάλεσαν τη μήνιν των τουρκοκυπριακών αρχών. Το 1992, το κατοχικό καθεστώς συνέταξε επιστολή, με την οποία κατηγορούσε τον κ.Αν για "προπαγάνδα κατά του κράτους", ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι δέχτηκε και συγκαλυμμένες απειλές.

    "Το κατοχικό καθεστώς είναι μια παράνομη οντότητα που ιδρύθηκε ως συνέχεια της παράνομης εισβολής και κατοχής της Μεγαλονήσου από την Τουρκία", επεσήμανε ο προσφεύγων, συμπληρώνοντας ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχει αποτελεσματική έννομη προστασία.

    Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που παρόμοια προσφυγή Τουρκοκυπρίου γίνεται αποδεκτή από την ΕΕΑΔ. Πλέον, δημιουργείται προηγούμενο και ανοίγει ο δρόμος για την αποτελεσματική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των δύο πλευρών της Μεγαλονήσου.

    [13] ΟΙ S-300 ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΚΑΡΑΝΤΑΓΙ ΜΕ ΡΩΣΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ

    Tο θέμα της πώλησης των ρωσικών πυραύλων S-300, στην Κύπρο, πρόκειται να συζητηθεί σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης του Τούρκου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Ισμαήλ Χακί Καρανταγί με Ρώσους αξιωματούχους.

    Η Τουρκία αντιτίθεται σε αυτήν τη συμφωνία ισχυριζόμενη ότι αποτελεί απειλή για τους Τουρκοκυπρίους του νησιού.

    Την προηγούμενη εβδομάδα η Άγκυρα απείλησε ότι θα σταματήσει να προμηθεύεται πυραύλους από τη Ρωσία σε περίπτωση αποστολής στην Κύπρο των S-300. Λ.Μ

    [14] Ο ΚΛΙΝΤΟΝ AΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, αρνήθηκε να σχολιάσει σήμερα δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, απειλεί να "βάλει φωτιά στην Ουάσιγκτον" αν οι ΗΠΑ κατηγορήσουν την ισραηλινή πλευρά για το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Περιορίστηκε μόνο στο να εκφράσει την ευχή ότι τελικά θα ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις υπογραμμίζοντας, πως "αν τοποθετηθεί δημόσια σχετικά με τις δηλώσεις του Ισραηλινου πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε άλλου, θα μειώσει τις ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας και εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή".

    Σημείωσε, μάλιστα πως θεωρεί πως και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην μεσανατολική κρίση "έχουν εργαστεί τίμια και με καλή πίστη".

    Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα στο Λονδίνο με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, για να συζητήσουν τα προβλήματα στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Κύριο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις παραμένει ο όγκος των στρατευμάτων που το Ισραήλ διατηρεί στη Δυτική Όχθη και αρνείται να αποσύρει για "λόγους ασφαλείας", παρά το την αποδοχή από τους Παλαιστίνιους πρότασης των ΗΠΑ για μερική απόσυρση.

    [15] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΔΕΕ

    Άρχισαν το πρωί στο Παρίσι οι εργασίες της 44ης συνόδου της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΕΕ. Η Ελλάδα, που είχε την προεδρία της ΔΕΕ το περασμένο εξάμηνο, εκπροσωπείται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και 11μελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Βρετό.

    Στη σύνοδο, που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, μετέχουν οι έντεκα χώρες μέλη, τα τρία συνδεδεμένα μέλη, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, οι πέντε παρατηρητές και οι έντεκα συνδεδεμένοι εταίροι. Η ασφάλεια σε μία νέα Ευρώπη και η συζήτηση για τις δυνάμεις της αστυνομίας της ΔΕΕ περιλαμβάνονται στα θέματα τα οποία θα συζητηθούν.

    Αξιωματούχοι της ΔΕΕ τόνισαν ότι τα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας στο εξάμηνο που μας πέρασε θα μπορούσαν να θεωρηθούν θετικά καθώς η Ελλάδα προσπάθησε και κατόρθωσε να συζητηθούν θέματα θεσμών της ΔΕΕ. "Μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα μπορεί και ελίσσεται πιο ευέλικτα από ότι μία μεγάλη χώρα" αναφέρουν οι ίδια πηγές σημειώνοντας ότι έτσι έγιναν πρόοδοι σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής της ΔΕΕ ενώ παράλληλα ενισχύθηκαν οι σχέσεις με τις χώρες που έχουν θέση συνδεδεμένων εταίρων. Εξάλλου από κύκλους της ΔΕΕ τονίστηκε ότι θα επιθυμούσαν να αποφευχθεί κάθε θερμό επεισόδιο ανάμεσα στους Έλληνες και Τούρκους εκπροσώπους μετά τις πρόσφατες έντονες ελληνοτουρκικές λεκτικές διενέξεις και να τηρηθεί αυστηρά το πρόγραμμα της ημερήσιας διάταξης.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Το Βελιγράδι επισκέφθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς και στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας.

    Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας- Γιουγκοσλαβίας και οι δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξης τους. Ο κ. Παπούλιας επισήμανε το γεγονός ότι η Ελλαδα υποστηρίζει πλήρως την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο έχει την προεδρία αυτή την περίοδο.

    [17] ΠΕΤΚΟΦΣΚΙ: ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ

    "Κάθε άρνησή μας στη χρήση του συνταγματικού ονόματος, ή ακόμα και κάθε υποχώρηση στο γλωσσικό πρόβλημα με τη Βουλγαρία, άμεσα θα αυξάνει τις ορέξεις και τις εδαφικές βλέψεις ορισμένων γειτόνων και θα σημαίνει άμεσα απειλή κατά της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων".

    Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων, Τίτο P]tjovsji, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για να ενημερώσει τη κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα της πολυήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

    Ο κ. Πέτκοφσκι διευκρίνισε ότι αυτή ήταν η απάντησή του, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αλλά και αξιωματούχων, για τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα που αφορούσαν ''στην επιμονή μας να μην γίνει καμία αλλαγή στο συνταγματικό μας όνομα".

    Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον οποίο συζήτησαν το αίτημα της ΠΓΔΜ για παράταση της παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, UNPREDEP, μετά τις 31 Αυγούστου.

    Ο κ. Πέτκοφσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά ο ΟΗΕ θα εγκρίνει την παραμονή της UNPREDEP μετά τις 31 Αυγούστου, αφού όπως τόνισε, ο κ. Ανάν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν, του γνωστοποίησε ότι κανένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είναι αντίθετο σε μια τέτοια απόφαση.

    Εξάλλου, ο κ. Πέτκοφσκι επεσήμανε ότι εξετάστηκε και το ενδεχόμενο ενίσχυσης των δυνάμεων της UNPREDEP με άντρες του ΝΑΤΟ, μόνο σε περίπτωση που η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο επιδεινωθεί "και οδηγηθούμε σε μια πολεμική σύγκρουση, κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε".

    Καταλήγοντας, συμπλήρωσε ότι "επειδή η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μια σειρά από άλλα κράτη - μέλη και μη, προτιμούν και σ' αυτήν την περίπτωση να μεταβούν στη χώρα μόνο δυνάμεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών". Ε.Σ.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [18] ΑΙΡΕΤΑΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Η Ομάδα Επαφής ανακάλεσε την απόφαση για απαγόρευση των επενδύσεων στην Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα στο Παρίσι.

    Στην ανάκληση της απόφασης συνέβαλε η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του ηγέτη των Αλβανοφώνων Ιμπραήμ Ρουγκόβα, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλίας, Αν - Γκαζό Σεκρέ.

    Η κ. Σεκρέ δήλωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατά τη σύνοδο των οχτώ ισχυρότερων χωρών που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στο Μπέρμινχαμ.

    Η απόφαση για την απαγόρευση των επενδύσεων είχε υιοθετηθεί στις 9 Μαϊου σε υπουργική συνάντηση της ίδιας ομάδας στο Λονδίνο.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ομάδας των οκτώ, στην οποία εκτός από τις χώρες - μέλη της Ομάδας Επαφής τις ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία, συμμετέχουν ο Καναδάς και η Ιαπωνία κατά τη σύνοδο στο Μπέρνινχαμ χαιρέτισαν τη συνάντηση Μιλόσεβιτς - Ρουγκόβα και τη χαρακτήρισαν ως το πρώτο θετικό βήμα προς την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Κ.Γ.

    [19] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Συνεχίστηκαν και χτες οι βίαιες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου, αρκετά σπίτια πυρπολήθηκαν στην Κρίνα και πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη μετά την μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποίησε η σερβική αστυνομία στην περιοχή .

    Ο Δημοκρατικός Σύνδεσμος του Κοσσυφοπεδίου κατηγορεί το Βελιγράδι ότι προσπαθεί να εμποδίσει την αποστολή τροφίμων στην περιοχή για να κάμψει έτσι την αντίσταση του πληθυσμού που ζητά ανεξαρτησία . Ανώτερος σύμβουλος του κόμματος των αλβανοφώνων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως το μόνο που μπορούν να επιτύχουν αυτά τα μέτρα είναι να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες απευθείας συνομιλίες που είχαν την περασμένη Παρασκευή στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχήμ Ρουγκόβα, συμφώνησαν ότι πρέπει να συναντώνται κάθε εβδομάδα οι δύο πλευρές και να συζητούν την κρίση στο Κοσυφοπέδιο. Εφημερίδα της Πρίστινα, προσκείμενη στο κόμμα του Ρουγκόβα, δημοσιεύει ότι μετά τη συνάντηση της Παρασκευής, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έδωσε εντολή να επιβληθεί οικονομικό εμπάργκο στο Κοσσυφοπέδιο.

    [20] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΣΕΡΒΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥΣ

    Εκατοντάδες Σέρβοι φοιτητές απέκλεισαν σήμερα την είσοδο πανεπιστημίου στην Πρίστινα προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο σε εκατό περίπου αλβανούς οι οποίοι θα επέστρεφαν σήμερα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα του Κοσσυφοπεδίου.

    Οι φοιτητές εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των Αλβανών συναδέλφων τους προκαλώντας την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων που απομάκρυναν εκατό περίπου Σέρβους, τερματίζοντας έτσι την καθηστική διαμαρτυρία τους ενάντιον της απόφασης του Βελιγραδίου να επιτρέψει την επιστροφή των αλβανών στα σερβικά πανεπιστήμια ύστερα από επτά ολόκληρα χρόνια.

    Οι αστυνομικοί εκκένωσαν όλες τις αίθουσες του κτιρίου που είχαν καταλάβει εδώ και δέκα ημέρες οι Σέρβοι φοιτητές, οι οποίοι κατά την αποχώρησή τους πέταξαν πέτρες σπάζοντας πολλά παράθυρα του κτιρίου. Σ.Α.

    [21] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΕΠΕΒΑΛΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Λόγο για επιβολή εκ μέρους του Βελιγραδίου εμπορικών κυρώσεων στο Κοσσυφοπέδιο κάνει η αλβανόφωνη εφημερίδα "Bujku" της Πρίστινα, υποστηρίζοντας ότι από την περασμένη Παρασκευή η Σερβική αστυνομία δεν επιτρέπει την είσοδο στην επαρχία αυτή φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα.

    Η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις αλβανόφωνων επιχειρηματιών από την Πρίστινα, τονίζει ότι η απαγόρευση εισόδου φορτηγών με εμπορεύματα πρώτης ανάγκης παρατηρήθηκε λίγο μετά τη συνάντηση Ρουγκόβα-Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι και καταλήγει ότι με το νέο αυτό μέτρο "η Σερβία προσπαθεί να υποτάξει τους αλβανόφωνους εξαναγκάζοντάς τους να δεχτούν οποιαδήποτε λύση για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου".

    Σημειώνεται ότι εφημερίδα "Νάσα Μπόρμπα" του Βελιγραδίου αποκαλύπτει σήμερα ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Πρίστινα και σε άλλα αστικά κέντρα του Κοσσυφοπεδίου οι κάτοικοι έσπευσαν στα καταστήματα για να προμηθευτούν γάλα, αλεύρι, ζάχαρη και λάδι, δημιουργώντας μεγάλο συνωστισμό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και στην Ντρένιτσα, το Ντέτσανι και την Τζάκοβιτσα ήδη παρατηρείται έλλειψη ορισμένων τροφίμων. Ε.Π.

    [22] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΠΙΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟ"

    Στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου και τη συνάντηση Μιλόσεβιτς - Ρουγκόβα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, Σοκόλ Τζόκα σε σημερινή συνέντευξη τύπου.

    Οσον αφορά την επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου ο κ. Τζόκα επανέλαβε την πάγια θέση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει να υποστηρίζει την ίδρυση Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, μία δημοκρατία όπως εκείνη του Μαυροβουνίου.

    "Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις θέσεις της Πρίστινας και του Βελιγραδίου αυτή είναι η καλύτερη και αποδεκτή λύση", είπε ο κ. Τζόκα, ενώ για την πρόσφατη συνάντηση Μιλόσεβιτς - Ρουγκόβα τόνισε ότι αποτελεί το μοναδικό και πρώτο βήμα προς την επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου προσθέτοντας ότι η αλβανική κυβέρνηση περιμένει τώρα από το Βελιγράδι συγκεκριμένα βήματα.

    Ο κ. Τζόκα είπε ότι η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε από τη Διεθνή Κοινότητα κυρίως από την Ομάδα Επαφής να συμμετέχει στις συνομιλίες Πρίστινας - Βελιγραδίου προσθέτοντας ότι μία άλλη θέση της αλβανικής κυβέρνησης είναι να μη καταργηθούν οι κυρώσεις κατά της Σερβίας έως ότου βρεθεί σωστή λύση για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα σε συνέντευξη τύπου χαρακτήρισε τη συνάντηση Μιλοσεβιτς - Ρουγκόβα "μεγάλη αποτυχία".

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θεωρεί τη συνάντηση μία δεύτερη Κρήτη, εννοώντας τη συνάντηση Μιλόσεβιτς - Νάνο στην Κρήτη ή ένα νέο Ντέητον απάντησε "δεν ήταν ούτε το ένα ούτε το άλλο ήταν απλώς μία συνάντηση στο Βελιγράδι".


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Monday, 18 May 1998 - 19:17:59 UTC