Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-05-19

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 19 Mαϊου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΕ "ΠΑΚΕΤΟ"
  • [02] ΚΚΕ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΟΝΟ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ
  • [03] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η 19η ΜΑΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ - ΜΠΕΡΝΣ
  • [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΑΚΕΤΟΥ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • [06] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ
  • [07] ΔΗΛΩΣΗ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ "ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ"
  • [08] ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ
  • [09] ΣΤΟ 1 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΑΓΩΝ ΤΟ 1998
  • [10] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
  • [11] ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΘ, ΟΥΘ, ΟΑΘ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΙΝΟΥΝ ΟΠΛΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ 5.5 ΠΡΟΣ 10
  • [13] ΠΑΛΙ ΣΕΝΑΡΙΑ "ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ" ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
  • [14] ΟΜΗΡΟΥ - ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [15] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
  • [16] ΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ-ΑΓΚΥΡΑΣ
  • [17] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ "KOZJAK"
  • [18] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ο.Δ.ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [19] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

  • [20] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [21] ΕΝΤΟΝΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΡΟΥΓΚΟΒΑ, ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [22] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: Η OVK ΕΚΔΙΩΚΕΙ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΝΑ
  • [23] Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [24] Η ΜΟΣΧΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [25] ΚΙΤΑΝΟΦΣΚΙ: Η ΠΓΔΜ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΕ "ΠΑΚΕΤΟ"

    Τη σαφή διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται από την Ελλάδα κανένα θέμα αντιμετώπισης των εθνικών μας ζητημάτων σε ''πακέτο'', έδωσε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε πρόταση του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, για λύση πακέτο για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

    Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι ο όρος "πακέτο" στη διπλωματική γλώσσα σημαίνει συμβιβασμός μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις και κατέστησε σαφές ότι τα ελληνοτουρκικά δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται ως πακέτο, καθώς υπάρχει μια σειρά διεκδικήσεων μόνο από την πλευρά της Τουρκίας. Μπορεί μεν η επιθετικότητα της Άγκυρας να επηρεάζει δυσμενώς το Κυπριακό και οι δυσμενείς εξελίξεις στο Κυπριακό να επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά τα δύο ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται από κοινού, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο αφορά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και θα αντιμετωπίζεται μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Επέκρινε τέλος έντονα την επιμονή των Αμερικανών να υπαγορεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τρόπους αντιμετώπισης ζητημάτων που αφορούν αποκλειστικά την Κοινότητα, όπως τα ελληνοτουρκικά.

    [02] ΚΚΕ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΟΝΟ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ

    Την ανησυχία του για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον και για τη λύση "πακέτο" σε ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε, αλλά και για την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Η απάντηση του Θ. Πάγκαλου στις δηλώσεις Κλίντον για "λύση - πακέτο" στο Αιγαίο και στην Κύπρο μόνο για εφησυχασμό δεν προσφέρεται. Οταν οι ιμπεριαλιστές λένε τα πράγματα με το όνομά τους, τότε από την πλευρά της κυβέρνησης γίνονται φραστικές αναδιπλώσεις. Ομως η κυβερνητική πολιτική δεν κρίνεται από αυτές, αλλά από τα αποτελέσματά της και όχι από τις φραστικές μεγαλοστομίες", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    "Οτι οι ΗΠΑ έχουν λύση πακέτο για το Αιγαίο και την Κύπρο, είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Οι δήθεν "διορθωτικές" δηλώσεις του Νίκολας Μπερνς και της Μαντλίν Ολμπράϊτ θυμίζουν απλώς το σκοτσέζικο ντους. Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει αυτό το σχέδιο και εντός και εκτός της Βουλής", υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

    Ακόμη, σημειώνει ότι "είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία της Μαδρίτης, που ανοίγει το δρόμο της πλήρους "αμερικανοποίησης" του Αιγαίου και της διχοτόμησής του, αφού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, γεγονός που εξυπηρετεί και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Είναι γνωστό ότι η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου συνδέεται με τη διχοτόμηση. Είναι γνωστό ότι οι δήθεν σύμμαχοι δεν παίρνουν θέση για την αμφισβήτηση των συνόρων απο΄την πλευρά της Τουρκίας".

    Καταλήγοντας επισημαίνει ότι "η "λύση" που προωθεί ο ιμπεριαλισμός στο Αιγαίο και την Κύπρο είναι λύση που στρέφεται κατά των λαών της ευρύτερης περιοχής και υπέρ των γενικότερων σχεδιασμών της νέας τάξης πραγμάτων. Η κυβέρνηση κινείται μέσα σε αυτά τα πλαίσια". Ε.Σ.

    [03] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η 19η ΜΑΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ

    "Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής. Και ως τέτοια την αναγνώρισε η Βουλή των Ελλήνων, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους Ποντίους που θυσιάστηκαν για την Ελλάδα. Μέρα που θυμόμαστε τις εκατοντάδες χιλιάδες των αδελφών μας Ποντίων, που σφαγιάσθηκαν από τους Νεότουρκους και τις ορδές του κεμαλικού καθεστώτος από το 1916 έως το 1923".

    Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας απόψε στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη.

    "Οι Πόντιοι, αυτοί οι αδούλωτοι Ελληνες, ένα από τα καλύτερα τα πιο φωτεινά και όμορφα κομμάτια που συνθέτουν το ψηφιδωτό της πατρίδας, είναι η ζωντανή και αιώνια απόδειξη της δύναμης του λαού μας", τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμβολή των Ποντίων στην ανάπτυξη της Ελλάδας.

    "Το στοιχείο που σας κάνει να ξεχωρίζετε είναι το αδάμαστο φρόνημα, η αγωνιστικότητα και η επιμονή με την οποία οπλισθήκατε μέσα από τις δεινές δοκιμασίες. Στους σημερινούς καιρούς έχουμε ανάγκη από αυτά τα χαρακτηριστικά, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις αντιξοότητες που συναντούμε στην πορεία μας", είπε ο πρόεδρος της Βουλής, ενώ επεσήμανε ότι "είναι ωστόσο ευκαιρία, σήμερα που τιμούμε τη μνήμη των εκατοντάδων Ποντίων αδελφών μας που σφαγιάσθηκαν από τη ρατσιστική, σωβινιστική Τουρκία του Κεμάλ, να απευθύνουμε ένα διπλό ερώτημα, τόσο προς την σημερινή Τουρκία που επιδιώκει να εμφανίζεται ως σύγχρονη δημοκρατική χώρα, όσο και προς τους ισχυρούς παράγοντες της Διεθνούς Κοινότητας που επιμένουν να θωπεύουν την Αγκυρα, αγνοώντας την πραγματικότητα".

    Τα ερωτήματα αυτά, αφορούν στο πότε η Τουρκία θα αναγνωρίσει "τα εγκλήματα που διέπραξε εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου, της Ιωνίας, της Κωνσταντινούπολης" και ως πότε οι ΗΠΑ "θα εξισώνουν τους θύτες με τα θύματα".

    "Από αυτήν εδώ την εκδήλωση, σε αυτή τη σημαδιακή ημέρα, η σκέψη μας στρέφεται πάνω από την Αμμόχωστο και τη Κερύνεια, κοντά στους εγκλωβισμένους της Καρπασίας και το δάκρυ της εθνικής μνήμης χύνεται όμοια για τις χιλιάδες των Ποντίων και των Κυπρίων που em~hgjam με τη κοινή μοίρα, τη μοίρα των ηρώων και των μαρτύρων του Ελληνισμού", κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ - ΜΠΕΡΝΣ

    Με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αποστολάκη, συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς. Σε δηλώσεις του ο κ. Αποστολάκης επισήμανε πως ο αμερικανός πρέσβης τον ενημέρωσε για μια τηλεφωνική επικοινωνία της κ. Ολμπράιτ με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Κατά την επικοινωνία αυτή η αμερικανίδα υπουργός τόνισε στον Τούρκο ομόλογό της ότι η χώρα του κάνει λάθος να θέτει θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας τεσσάρων κατοικημένων νησιών του Αιγαίου.

    Σχετικά με την πρόταση του αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται τη λογική των ίσων αποστάσεων, ενώ για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, γνωστοποίησε ότι οι μόνιμοι αντιπρόσωποι Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα συναντηθούν το Σάββατο στις Βρυξέλλες. Στόχος του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, είναι η έναρξη μορατόριουμ ασκήσεων για τους θερινούς μήνες από τις 15 Ιουνίου.

    [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΑΚΕΤΟΥ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία διάθεσης πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές, στην τιμή των 46.900 δραχμών ανά μετοχή, πολύ κοντά στην τιμή κλεισίματος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, την Παρασκευή.

    Διατέθηκαν συνολικά 2.500.000 μετοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 325.000 μετοχές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σταθεροποίηση της τιμής της μετοχής. Κύριοι ανάδοχοι της διάθεσης ήταν οι επενδυτικοί οίκοι Merrill Lynch και SBC Warburg Dillon Read και συνανάδοχος η HSBC.

    Η συνολική ζήτηση μετοχών, που εκδηλώθηκε μέσω του βιβλίου προσφορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υπερέβη το τριπλάσιο του αριθμού των προσφερομένων προς πώληση μετοχών, με αποτέλεσμα να υπάρξει περιορισμένη ικανοποίηση της ζήτησης.

    Η ζήτηση προήλθε κυρίως από θεσμικούς επενδυτές με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία και κατά δεύτερο λόγο τις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες της Ευρώπης. Στο εξωτερικό εκδηλώθηκε ζήτηση από 250 θεσμικούς επενδυτές, αλλά ικανοποιήθηκαν μερικώς οι προσφορές μόνο 100. Στην Ελλάδα ικανοποιήθηκε μερικώς η ζήτηση 70. Το 90% των μετοχών κατανεμήθηκαν σε επενδυτές του εξωτερικού και το υπόλοιπο 10% σε εγχώριους, ενώ επιτεύχθηκε ικανοποιητική διασπορά.

    Με την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών, η μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό των μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά, ενώ υπολογίζεται ότι οι θεσμικοί επενδυτές εξωτερικού κατέχουν περίπου το 18% του συνόλου των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

    Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, έγιναν παρουσιάσεις στο εξωτερικό από τη διοίκηση της τράπεζας σε περίπου 100 θεσμικούς επενδυτές, σε δεκαπέντε πόλεις της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, ενημερώθηκαν για την έκδοση από τους αναδόχους ακόμη περισσότεροι.

    [06] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την τύχη της Ιονικής Τράπεζας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη τράπεζα και το μόνο που απομένει είναι να αποφασισθεί με ποιο τρόπο θα πουληθούν οι μετοχές της και σε πόσο χρόνο.

    Ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βοηθήσουν την κατάσταση και πρόσθεσε ότι η λύση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση στηρίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων.

    Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πως παιχνίδια στο χρηματιστήριο επηρεάζουν την πολιτική της συγκεκριμένης τράπεζας".

    [07] ΔΗΛΩΣΗ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ "ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ"

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για την απόφαση του Ανωτέρου Συμβουλίου Κρίσεων για τους 14 αστυνομικούς που μετείχαν σε χουντικό γλέντι στη Θέρμη Θεσσαλονίκης στις 30 Απριλίου 1993, δήλωσε ότι η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι να πατάξει κάθε φαινόμενο που δημιουργείται από επίορκους αστυνομικούς.

    [08] ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ

    Η παραίτηση του Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου από τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, υποβλήθηκε χτες νομότυπα στο Δήμο (αριθμός πρωτοκόλλου 1855) και σήμερα το πρωί πρωτοκολλήθηκε (αριθμός 19380) στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο κ. Κοσμόπουλος δεν είχε καμιά υποχρέωση να υποβάλλει αυτοπροσώπως την παραίτηση και χρησιμοποίησε τη συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθείται για την προώθηση των υπηρεσιακών εγγράφων.

    Συνεργάτες του κ. Κοσμόπουλου εκφράζουν δυσαρέσκεια για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον τρόπο υποβολής της παραίτησης, όπως και για τη χτεσινή απόφαση του να ανακαλέσει τις αρμοδιότητες του αντιδημάρχου Αντώνη Γυφτόπουλου, ως αναπληρωτή δημάρχου, και του αντιδημάρχου Γιάννη Τουσιάκη, ως αναπληρωτή του κ. Γυφτόπουλου. Οπως επισημαίνουν, ο αναπληρωτής του δημάρχου υφίσταται εφόσον υφίσταται ο ίδιος ο δήμαρχος και προβλέπεται η αναπλήρωση του σε περιπτώσεις απουσίας και όχι παραίτησης. Από τη στιγμή που ο κ. Κοσμόπουλος παραιτήθηκε δεν υπάρχει και αναπληρωτής και ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία εκλογής νέου δημάρχου από την πλειοψηφούσα παράταξη.

    Στο καθαρά διαδικαστικό επίπεδο απομένει να κάνει δεκτή την παραίτηση ο περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Σοφιανός, να συντάξει τη διαπιστωτική πράξη και στη συνέχεια ο πλειοψηφών σύμβουλος Νίκος Ταχιάος να συγκαλέσει τη δημοτική ομάδα εντός 15 ημερών.

    [09] ΣΤΟ 1 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΑΓΩΝ ΤΟ 1998

    O τζίρος των Ελληνορωσικών εμπορικών συναλλαγών πιθανότατα να προσεγγίσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέσα στο 1998, σημειώνοντας αύξηση δέκα εκατοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 1997, και συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που ξεκίνησε από το 1993, δήλωσε χθες στο "Prime-Tass", o Κωνσταντίνος Χαρατσάρης, σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα για οικονομικά και εμπορικά θέματα.

    Ο κ.Χαρατσάρης, δήλωσε ότι δύο ομάδες Ελλήνων επιχειρηματιών θα επισκεφτούν τη Μόσχα και την Πετρούπολη τον Ιούνιο για να συζητήσουν τις επενδυτικές τους προτάσεις για την ανοικοδόμηση, τις επισκευές πλοίων, και τη βιομηχανία τροφίμων.

    Οι δύο χώρες διαπραγματεύονται δύο σημαντικά επενδυτικά προγράμματα, την κατασκευή εργασιών για το αλουμίνιο και ένα αγωγό αερίου, για την προμήθεια ρωσικού αερίου στην Ελλάδα, σημείωσε ο έλληνας διπλωμάτης ο οποίος προσέθεσε ότι οι προετοιμασίες για την ανακατασκευή του λιμανιού της Μαύρης Θάλλασας στην περιοχή Κράσνονταρ είναι στα άμεσα σχέδια.

    Η περιοχή Κράσνονταρ, όπου την Κυριακή εξελέγη ως κυβερνήτης ο στρατηγός Λέμπεντ, έλαβε δάνειο 10 εκατομμυρίων δολλαρίων από την ελληνική κυβέρνηση για την αγορά ελληνικού εξοπλισμού και καταναλωτικών αγαθών, υπογράμμισε ο Χαρατσάρης. Λ.Μ

    [10] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

    Για ένταση της τουρικής αδιαλλαξίας και ενορχηστρωμένη προσπάθεια να μετατραπεί το Κυπριακό από πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε ζήτημα απειλής κατά της Τουρκίας, λόγω της εγκατάστασης των πυραυλικών συστημάτων S-300, έκανε λόγο ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του χτες στις Σέρρες.

    Οι ΗΠΑ πρέπει να κατανοήσουν ότι το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα, είπε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε:"Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια που στοχεύει στη μετατροπή του Κυπριακού από θέμα εισβολής, κατοχής και παραβίασης της διεθνούς έννομης τάξης, σε θέμα απόκτησης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος από την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται περί απροσμέτρητης υποκρισίας. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η τουρκία θα επιλέξει το δρόμο της παραφροσύνης, όμως αν αυτή είναι η πρόθεση της Αγκυρας οι ένπολες δυνάμεις της Κύπρου και ο λαός της, μαζί με ολόκληρο τον ελληνισμό και με ενεργοποίηση του δόγματος ενιαίου αμυντικού χώρου, θα δώσουμε την απάντηση που θα απαιτήσουν οι περιστάσεις".

    [11] ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΘ, ΟΥΘ, ΟΑΘ

    Οχι, στην ιδιωτικοποίηση της HELEXPO-ΔΕΘ, του ΟΥΘ και του ΟΑΘ, λέει με ομόφωνη απόφαση του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος προειδοποίησε τον επίδοξο επενδυτή στη ΔΕΘ ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το έλλειμμα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 200.000.000 δραχμές και το θέμα αυτό θα τεθεί στη συνεδρίαση της ένωσης νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων (ΕΝΑΕ) που θα γίνει στην Αθήνα.

    Ανακοίνωσε πως για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών αυτοκινήτων θα λειτουργήσει και 3η βάρδια στο ΚΤΕΟ ενώ έρευνα υπηρεσιών της νομαρχίας έδειξε ότι ένα στα τρία αυτοκίνητα ρυπαίνει.

    Για το ενδεχόμενο πλημμυρών εξαιτίας της περυσινής πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. επισήμανε, όμως, ότι εφέτος είναι μειωμένα τα κονδύλια του υπουργείου Γεωργίας για αναδασώσεις και η νομαρχία Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσει, με διάφορους τρόπους, να καλύψει τις ανάγκες αναδάσωσης στο νομό που είναι μεγάλες.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΙΝΟΥΝ ΟΠΛΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ 5.5 ΠΡΟΣ 10

    Την αγορά αντιαρματικών πυραύλων Hellfire και πυραύλων αέρος- επιφανείας Ηarpoon πρότεινε στην Ελλάδα και την Τουρκία, αντίστοιχα, το αμερικανικό Πεντάγωνο, λέγοντας ότι η αγορά των όπλων αυτών δεν θα βλάψει τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

    Το κόστος της προτεινόμενης στην Τουρκία αγορά των 30 Harpoon ανέρχεται στα 43 εκατ. δολάρια, ενώ η αντίστοιχη τυχόν αγορά των 228 πυραύλων Hellfire από την Ελλάδα θα κοστίσει 24 εκατομ. δολάρια, δηλαδή σε αντιστοιχία 5.5 προς 10.

    Όπως αναφέρονταν με παρόμοια διατύπωση στις προτάσεις και προς τις δύο χώρες, "η αγορά αυτή δεν θα επηρεάσει δυσμενώς ούτε τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή, ούτε τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την εξεύρεση, μέσω διαπραγματεύσεων, μιας λύσης στο ζήτημα της Κύπρου". Λ.Π.

    [13] ΠΑΛΙ ΣΕΝΑΡΙΑ "ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ" ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

    Σενάρια "ελεγχόμενης σύγκρουσης" στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δημοσιεύει η εβδομαδιαία εφημερίδα " Αϊντινλίκ" επικαλούμενη πηγές της στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πιθανός χρόνος "εκδήλωσης του θερμού επεισοδίου είναι ο Ιούλιος, αλλά δεν αποκλείεται και ο A}coustor, καθώς το επεισόδιο συνδέεται άμεσα με την εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κύπρο".

    Με αναφορές και παραπομπές στην αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Πόστ" και στην κυπριακή "Το Θάρρος" η τουρκική εφημερίδα υπποστηρίζει, ότι " οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν στην Κύπρο και στο Αιγαίο ένα σχέδιο "ελεγχόμενης σύγκρουσης" για να μπορέσουν στη συνέχεια να επιβάλλουν μια συμφωνία "τύπου Ντέιτον".

    Η κρίσιμη χρονική περίοδος εκδήλωσης του εγχειρήματος, κατά την τουρκική εφημερίδα είναι το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου, για δύο κυρίως λόγους: - Εχει αποσαφηνιστεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία, ότι κατά τον Ιούλιο θα εγκατασταθούν στην Κύπρο οι πύραυλοι S-300. Αλλά την ίδια περίοδο γίνονται οι προαγωγές και οι ανακατατάξεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Παράλληλα, ανασταλτικός παράγοντας ενδεχομένως, θα πρέπει να είναι η αποχώρηση από την ενεργό υπηρεσία του αρχηγού του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγού Χακί Καρανταγί. - Ο δεύτερος λόγος, που συνηγορεί κατά την τουρκική εφημερίδα για το σενάριο, είναι οι έντονες πιέσεις που δέχεται η Τουρκία, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ακίν Μπιρντάλ, από τη διεθνή κοινότητα. Οι στρατιωτικοί διαβλέπουν στη στάση της διεθνούς κοινότητας "πρόθεση να πληγεί το κύρος του τουρκικού στρατού" και πιθανόν να προχωρήσουν σε μια πολεμική εμπλοκή, ώστε σε περίπτωση νίκης, να αναπτερωθεί το ηθικό και το κύρος των ενόπλων δυνάμεων.

    Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη, ότι "προάγγελος" του θερμού επεισοδίου είναι ο Τζορτζ Τέννετ, ο ελληνικής καταγωγής αρχηγός της CIA.Υποστηρίζει, όμως, ότι ο Τέννετ κατηγόρησε την Τουρκία, πως " κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο για να ξεπεράσει τα εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά της προβλήματα".

    Τέλος η "Αίντινλίκ" αναφέρεται στις προετοιμασίες δήθεν της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, " στην περίπτωση που ηττηθούν" αλλά, "συμπτωματικά" το σενάριο προβλέπει πάντα επικράτηση της Τουρκίας.

    [14] ΟΜΗΡΟΥ - ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΙΝΤΟΝ

    "Δεν τίθεται θέμα μιας λύσης "πακέτου" που θα καλύπτει τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό", δήλωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, σύμφωνα με τις οποίες το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και το θέμα των σχέσεων Τουρκίας - Ε.Ε πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά.

    "Το Κυπριακό είναι πρόβλημα διεθνές, είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής μιας χώρας - μέλος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών - σε βάρος μιας άλλης ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας - μέλους επίσης του ΟΗΕ", είπε ο κ. Ομήρου.

    Πρόσθεσε δε, ότι για να υπάρξουν προϋποθέσεις για εξομάλυνση, σε πρώτο στάδιο των σχέσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει η Αγκυρα να συνεργαστεί για μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Ακόμη επεσήμανε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει από τις ΗΠΑ να ασκήσουν αποτελεσματικές πιέσεις στην Τουρκία για να διαφοροποιηθεί από τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη στάση της.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση δεν ερμηνεύει τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Κλίντον ως λύση - πακέτο και θεωρεί ότι κινούνται στο διακηρυγμένο πλαίσιο της αμερικανικής πολιτικής. Η κυβέρνηση εκτιμά επίσης ότι υπάρχει μια διασύνδεση μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κλίντον παρόλο που το κάθε θέμα διατηρεί την πλήρη ανεξαρτησία του".

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

    Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την εκτίμηση ότι εάν υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε οποιοδήποτε από αυτά τα θέματα θα δημιουργηθεί υποβοηθητικό κλίμα και για τα άλλα. Ε.Σ.

    [15] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε σήμερα πρόταση της Μόσχας για αποστρατικοποίηση της Κύπρου, με επιστολή που απηύθυνε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Ο Ντενκτάς επεσήμανε πως κανείς, εκτός του Γενικού Γραμματεα, δεν έχει το δικαίωμα να καταθέτει ευθέως προτάσεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως ποτέ δεν συμπεριλήφθη θέμα αποστρατικοποίησης του νησιού στην ατζέντα του ΟΗΕ.

    Υποστήριξε ακόμη πως το ζήτημα αυτό έχει τεράστιες διαστάσεις και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από τη στιγμή που οι δύο κοινότητες του νησιού εμπιστεύονται απόλυτα η μία την άλλη.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε λόγο για ανέντιμη και υποκριτική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, σε ότι αφορά την αποστρατικοποίηση του νησιού, επικαλούμενος την επικείμενη εγκατάσταση των αμυντικών πυραύλων S- 300 στην αεροπορική βάση της Πάφου.

    Με τη στάση τους αυτή, ισχυρίστηκε ο Ντενκτάς, οι Ελληνοκύπριοι απέδειξαν ότι επιθυμούν τη διατήρηση της έντασης κατηγορώντας τους ότι επιχειρούν να καταστήσουν άκυρη κάθε πιθανή συμφωνία προσθέτοντας πως θεωρεί ότι δεν έχουν ακόμα εγκαταλείψει τις προθέσεις τους για δημιουργία Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας, την οποία αποκάλεσε "Ελληνικό-Ελληνοκυπριακό κράτος".

    "Αν η Ρωσία επιθυμεί πραγματικά την εκτόνωση της έντασης, κατέληξε, τότε δε θα προχωρήσει στην πώληση αρμάτων μάχης Τ-80 και των πυραύλων S-300 στην Κύπρο". Σ.Α.

    [16] ΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ-ΑΓΚΥΡΑΣ

    Eπιφυλακτική εμφανίζεται η Άγκυρα στην απόφασή της για το αν θα συμμετάσχει στο συμβούλιο σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, έφθασε σήμερα στην Τουρκία φέρνοντας ένα "καλό πακέτο προτάσεων".

    Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, χαρακτήρισε "καλό" το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που του μετέφερε ο Βρετανός ομόλογός του, σημείωσε όμως πως πρέπει να amaptuwhe_ κι άλλο ώστε να οδηγήσει στην πραγματοποιήση του συμβουλίου σύνδεσης.

    Με τη σημερινή του επίσκεψη στην Άγκυρα, ο Ρόμπιν Κουκ επιδιώκει την προώθηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., οι οποίες ψυχράνθηκαν τον Δεκέμβριο, όταν η Ένωση αποφάσισε να μη συμπεριλάβει την Τουρκία, στις επικείμενες διαδικασίες διεύρυνσης.

    Την ίδια ώρα ο κ. Τζεμ και ο Γερμανός ομόλογός του, Κλάους Κίνκελ, αποφάσισαν να συναντηθούν τον επόμενο μήνα στο Παλέρμο της Ιταλίας, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Βόννης.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε, σε συνέντευξή του, παράλογη την ένταση μεταξύ των δύο χωρών δεδομένου ότι έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και εμμέσως διαχώρησε τη θέση του από την πρόσφατες επιθέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, εναντίον του Γερμανού καγκελάριου, Χέλμουτ Κολ. Σ.Α.

    [17] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ "KOZJAK"

    Με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας οριστικοποιήθηκε, πλέον, η συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας "Hainen" στην κατασκευή του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού σταθμού της ΠΓΔΜ, "Kozjak".

    Η συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση δανείου 83 εκατομμυρίων δολαρίων στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού των Σκοπίων, η οποία είναι ο κύριος φορέας του έργου κατασκευής του σταθμού. Η επιστροφή του δανείου θα αρχίσει το 2002 και θα ολοκληρωθεί εντός 12 ετών, με ετήσιο επιτόκιο 7,8%.

    Σημειώνεται, ότι ο προϋπολογισμός του υδροηλεκτρικού σταθμού υπολογίζεται στα 130 εκατομμύρια δολάρια. Η λειτουργία του σταθμού αναμένεται να αρχίσει το 2000. Ε.Π.

    [18] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ο.Δ.ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς άρχισε διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το σχηματισμό νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

    Και τα δύο σώματα της ομοσπονδιακής βουλής καταψήφισαν χθές την κυβέρνηση του Ράντογιε Κόντιτς, ύστερα από την πρόταση μομφής που υπέβαλε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος του Μαυροβουνίου Μόμιρ Μπουλάτοβιτς.

    Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κόντιτς θεωρήθηκε υπεύθυνη για τα συσσωρευμένα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας, χωρίς να έχει τις πρέπουσες λύσεις.

    Σύμφωνα με άτυπο νόμο που ισχύει, για τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να προέρχεται από την Δημοκρατία του Μαυροβουνίου, όπως και ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Κατά τους πολιτικούς παρατηρητές στο Βελιγράδι εκτιμάται, ότι νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός θα είναι ο Μόμιρ Μπουλάτοβιτς. Η πρωθυπουργοποίηση του Μαυροβούνιου πολιτικού, που το περασμένο vhim|pyqo έχασε την προεδρία του Μαυροβουνίου, από τον Μίλο Τζουγκάνοβιτς, εκτιμάται ακόμη, ότι θα τον βοηθήσει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Μαυροβουνίου, που θα πραγματοποιηθούν στις 31 Μαίου.

    Ο εθνικιστής ηγέτης Βόισλαβ Σέσελι, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Σερβίας, αναμένεται να υποστηρίξει μια κυβέρνηση Μπουλάτοβιτς, με δεδομένο ότι καταψήφισε μαζί με το Σοσιαλιστικό κόμμα του Μιλόσεβιτς, αλλά και το κόμμα της συζύγου του, Μίρα Μάρκοβιτς, την κυβέρνηση του Κόντιτς.

    [19] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ

    O πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων που είχε σήμερα με εκπροσώπους των κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στην ομοσπονδιακή Βουλή της Γιουγκοσλαβίας, πρότεινε στο Σώμα να επιλέξει νέο πρωθυπουργό της χώρας τον Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, πρώην πρόεδρο του Μαυροβουνίου και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτό.

    Ο κ. Μιλόσεβιτς αιτιολόγησε την απόφαση του αυτή με το σκεπτικό ότι ο κ. Μπουλάτοβιτς με την πολιτική του συνεισφορά μέχρι τώρα επέδειξε ισχυρό πατριωτικό προσανατολισμό και αποφασιστικότητα για την προώθηση της ενιαίας γιουγκοσλαβικής πολιτικής για ειρήνη, ισοτιμία και ανάπτυξη.

    Σε δήλωση του κ. Μιλόσεβιτς αναφέρεται ακόμη ότι ο Μόμιρ Μπουλάτοβιτς αποτελεί αναμφισβήτητα προσωπικότητα με το μεγαλύτερο κύρος στο Μαυροβούνιο, έχει την υποστήριξη μεγάλου μέρους του λαού του Μαυροβουνίου και αποδείχθηκε αγωνιστής κατά της διαφθοράς και του εγκλήματος.

    Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Μπουλάτοβιτς, ως ικανός και έμπειρος πολιτικός, θα οδηγήσει με επιτυχία το έργο της κυβέρνησης.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες η ομοσπονδιακή Βουλή της Γιουγκοσλαβίας ψήφισε την αντικατάσταση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Ράντογιε Κόντιτς.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο)

    [20] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Η ηγεσία των αλβανών του Κοσσυφοπεδίου απείλησε σήμερα ότι ενδέχεται να μποϋκοτάρει τις συνομιλίες με το Βελιγράδι, παρά τη σχετική συμφωνία των Μιλόσεβιτς-Ρουγκόβα κατά την συνάντησή τους την Παρασκευή.

    Σύμφωνα με δηλώσεις στενού συνεργάτη του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος επέμεινε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είναι πιθανόν ότι πολλές ηγετικές προσωπικότητες των Αλβανών θα αρνηθούν να συμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με τις σερβικές αρχές, αντιδρώντας στην ολοένα και επιδεινώμενη κατάσταση στην περιοχή.

    Η ίδια πηγή έκανε γνωστό ότι η συνάντηση που πραγματοποίησαν συνεργάτες του Ρουγκόβα για το θέμα αυτό έληξε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχουν στις επικείμενες συνομιλίες.

    Την Παρασκεύη, κατά την πρώτη τους συνάντηση, ο Γιουγκοσλάβος Pq|edqor και ο ηγέτης των Αλβανών συμφώνησαν στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, σε εβδομαδιαία βάση, χωρίς ωστόσο την συμμετοχή διεθνούς μεσολαβητή, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, διχάζοντας την αλβανική κοινότητα. Σ.Α.

    [21] ΕΝΤΟΝΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΡΟΥΓΚΟΒΑ, ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Απογοήτευση επικρατεί στο μεγαλύτερο τμήμα των μελών του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου, για τη συνάντηση του ηγέτη των Αλβανών Ιμπραήμ Ρουγκόβα, με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιδράσεις των μελών του συνδέσμου καταγράφηκαν στην πολύωρη συνεδρίαση του κεντρικού συμβουλίου, στην οποία δεν παρέστη ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Μάλιστα, από δηλώσεις αρκετών μελών, φαίνεται να υπάρχει μια μεταστροφή υπέρ των "σκληρών" θέσεων του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συνάντηση του Βελιγραδίου.

    Ο Ρουγκόβα δέχθηκε επικρίσεις για την απόφασή του να συναντηθεί με τον Μιλόσεβιτς, αφού οι περισσότεροι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο, ζητούν την πλήρη ανεξαρτησία από την Γιουγκοσλαβία ή στην χειρότερη περίπτωση της δημιουργία ομόσπονδης δημοκρατίας, όπως του Μαυροβουνίου.

    Στο μεταξύ, παρά τη συνάντηση Μιλόσεβιτς - Ρουγκόβα, συνεχίζονται οι συγκρούσεις, ιδίως στο δυτικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, μεταξύ ενόπλων Αλβανών- μελών του "Απελευθερωτικού Στρατού" και Σέρβων αστυνομικών. Αλβανικές πηγές ανέφεραν, ότι δεκάδες τραυματίες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της Π΄ριστινα και των άλλων πόλεων.

    Στην ίδια την Πρίστινα, οπως μεταδίδεται, Σέρβοι φοιτητές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις και συγκρούστηκαν με Αλβανούς συναδέλφους τους, επειδή αντιδρούν στην εφαρμογή της συμφωνίας για την παράδοση αρκετών κτιριακών εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου της πόλης στους Αλβανούς. Οι συγκρούσεις γενικεύθηκαν μπροστά σε αστυνομικές δυνάμεις, που παρέμειναν αμέτοχες, όταν ομάδες Αλβανών φοιτητών πραγματοποίησαν αντιδιαδήλωση.Οι Σέρβοι φοιτητές κατευθύνθηκαν και στο κτίριο που στεγάζεται το Αμερικανικό γραφείο πληροφοριών και προξένησαν σημαντικές φθορές πετώντας πέτρες και ξύλα, αφού θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως υπεύθυνες για τη διεθνή υποστήριξη που παρέχεται στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

    [22] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: Η OVK ΕΚΔΙΩΚΕΙ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΝΑ

    Λίγες οικογένειες Σέρβων έχουν απομείνει στα χωριά της περιοχής Κλίνα, δυτικά της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα, καθώς οπλισμένοι αλβανόφωνοι, οι οποίοι ισχυρίζονται πως είναι μέλη της παράνομης οργάνωσης "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" (OVK) προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξαναγκάσουν και τον τελευταίο κάτοικο σερβικής εθνότητας να εγκαταλείψει την peqiow^, υποστηρίζει η εφημερίδα "Nasa Borba" του Βελιγραδίου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, χθες, οπλισμένοι αλβανόφωνοι κατόρθωσαν να εκδιώξουν από το χωριό Μπόκσιτς στην περιοχή της Κλίνα, την τελευταία οικογένεια Σέρβων. Τα τέσσερα μέλη της οικογένειας δήλωσαν στις τοπικές αρχές της Κλίνα, όπου διέφυγαν, ότι οι οπλισμένοι αλβανόφωνοι τους έδωσαν διορία μισής ώρας να εγκαταλείψουν το χωριό "αν θέλουν να σωθούν". Ε.Π.

    [23] Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπορίς Γέλτσιν συμφώνησε σήμερα με την παράταση της παραμονής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ, ύστερα από τη συνάντηση του με τον αμερικανό ομόλογό του, Μπιλ Κλίντον, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

    Τη σχετική είδηση αναμεταδίδει από τα Σκόπια, επικαλούμενη το Κρεμλίνο, η Γραμματεία Πληροφοριών της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

    Σ.Α.

    [24] Η ΜΟΣΧΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Την άποψη ότι με την έναρξη διαλόγου για το Κοσσυφοπέδιο εκπληρώθηκε το κύριο αίτημα που έθεσε η Διεθνής Κοινότητα και ότι τώρα είναι λογικό να τεθεί ζήτημα άρσης των αποφάσεων για επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Ραχμάνιν.

    Ο κ. Ραχμάνιν επιβεβαίωσε την απόφαση της Ομάδας Επαφής για ανάκληση της απαγόρευση ξένων επενδύσεων στη Γιουγκοσλαβία ενώ επανέλαβε ότι συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της επόμενης συνάντησης της Ομάδας Επαφής στις 27 Μαϊου να επανεξεταστεί το θέμα και των άλλων αποφάσεων για πάγωμα των κεφαλαίων της Γιουγκοσλαβίας στο εξωτερικό.

    "Χαιρετίζουμε το πρώτο βήμα των εταίρων μας και επαναλαμβάνουμε ότι η καθολική εμπειρία μας σχετικά με τη δράση της διεθνούς κοινότητας στη Γιουγκοσλαβία πιστοποιεί ότι η μέθοδος επιβολής κυρώσεων, την οποία εφαρμόζουν οι δυτικοί διπλωμάτες παραμένει αυστηρή".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με υποθέσεις ότι στη Ρωσία προκάλεσε δυσαρέσκεια η έναρξη διαλόγου αμέσως μετά την επίσκεψη του απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσραρντ Χόλμπρουκ, και όχι μετά την αντίστοιχη του Ρώσου απεσταλμένου Αλεξάνταρ Ιβάνοφ, ο κ. Ραχμανίν χαρακτήρισε αβάσιμες τις συγκεκριμένες εικασίες και ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ κατέβαλλαν εξίσου σοβαρές προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο. Κ.Γ.

    [25] ΚΙΤΑΝΟΦΣΚΙ: Η ΠΓΔΜ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

    Ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Λάζαρ Κιτάνοφσκι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει καταφύγιο σε πρόσφυγες, κυρίως γυναικόπαιδα, με την προϋπόθεση, ότι αυτοί θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα στο έδαφός της.

    Σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας, ο Σκοπιανός υπουργός τόνισε, ότι οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα του δεν προσφέρονται για μακροχρόνια περίθαλψη προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο και διευκρίνισε, ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να φροντίσει για την μεταφορά των προσφύγων σε χώρες στις οποίες αυτοί επιθυμούν να εγκατασταθούν.

    Σχολιάζοντας την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ είπε, ότι ο μοναδικός τρόπος για την επίτευξη λύσης στα προβλήματα των αλβανοφώνων είναι ο διάλογος. Ο κ.Κιτάνοφσκι τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον της παροχής στάτους δημοκρατίας στο Κοσσυφοπέδιο καθώς, όπως διευκρίνισε, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στην ηγεσία των αλβανοφώνων να επιδιώξει ένωση με την Αλβανία, γεγονός που θα επηρεάσει και τα συναισθήματα της αλβανικής μειονότητας της ΠΓΔΜ. Ε.Π.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Tuesday, 19 May 1998 - 19:34:27 UTC