Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-02-09

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 9 Φεβρουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [03] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ:Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΑ
  • [05] ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [06] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
  • [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • [09] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
  • [10] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  • [11] Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  • [12] ΒΟΥΛΗ: ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
  • [13] ΕΠΑΦΕΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [14] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ - ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [16] ΕΝΑΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [17] ΑΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
  • [18] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [19] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
  • [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [21] ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [22] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    "Δεν θα δεχτούμε καμία ξένη δύναμη, ούτε καν υπό τη μορφή της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

    "Στρατιωτική δύναμη", πρόσθεσε, "δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση". Μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια για τις θέσεις της χώρας του και για τα όσα συζητήθηκαν στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας για το Κοσσυφοπέδιο ο κ. Γιοβάνοβιτς τόνισε ότι: "είμαστε υπέρ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων σε όλη την έκταση της Γιουγκοσλαβίας".

    Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι: "είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη λύση του θέματος, πάντα στις γραμμές μας και θα μετάσχουμε στις συνομιλίες πάνω στις γραμμές αυτές. Με αυτό το πρίσμα στείλαμε και την αντιπροσωπεία στο Ραμπουγιέ και πάνω σε αυτό θα εργαστεί".

    Παρισταμένου του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς τόνισε ακόμη αναφερόμενος στα διμερή ελληνογιουγκοσλαβικά θέματα ότι οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές σε όλο το φάσμα από το πολιτικό έως το εμπορικό.

    Ο κ. Γιοβάνοβιτς χαρακτήρισε αξιόλογη την παρουσία των πέντε Ελλήνων επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον κ. Πάγκαλο στο Βελιγράδι.

    Για τη Βοσνία και τη συμφωνία του Ντέιτον, ο κ. Γιοβάνοβιτς τόνισε ότι πρέπει να γίνει πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας του Ντέιτον. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας διαπίστωσε ότι δεν εφαρμόζεται πλήρως η συμφωνία και πρόσθεσε ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας στη μετακίνηση. Τέλος πρόσθεσε ότι το μέγιστο θέμα είναι αυτό των προσφύγων , για το οποίο, όπως είπε δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως.

    Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε τις ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις ως θαυμάσιες. Για το θέμα της Βοσνίας ο κ. Πάγκαλος μίλησε για τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι "τίποτε αξιόλογο δεν έγινε στο θέμα των προσφύγων".

    Σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε με έμφαση ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε καμία επιθετική ή άλλη ενέργεια του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πάρει μέρος σε μία ειρηνευτική προσπάθεια υπό τους όρους και την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι θα συγκατατεθούν σε αυτό. Αυτή την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών συναντάται με τον πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Πολιτών της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γιουγκοσλαβίας Μίλομιρ Μίνιτς.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος συναντήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής που πραγματοποιεί στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας με τον πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    Σε ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Μιλουτίνοβιτς αναφέρεται ότι στη συνάντηση εξετάσθηκαν θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ έγινε και λόγος για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων της Σερβίας με την Ελλάδα. Οι δύο άνδρες εκτίμησαν στη συνάντηση ότι η πολιτική επίλυση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο sumtaclatij| πλαίσιο της Σερβίας και με τον πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας. Μετά το τέλος της συνάντησης του με τον κ. Μιλουτίνοβιτς ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες στη γιουγκοσλαβική Βουλή με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Πολιτών του γιουγκοσλαβικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου Μίομιρ Μίνιτς.

    Νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας ο κ. Πάγκαλος συναντήθηκε στο Βελιγράδι με το Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς.

    Ο κ. Πάγκαλος θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τους ηγέτες του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Συμμαχία για την Αλλαγή" και με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας αρμόδιο για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα ολοκληρώσει τις επαφές του στο Βελιγράδι το μεσημέρι με συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ακολούθως θα μεταβεί στην Ποντγκόριτσα για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    [03] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας το βράδυ στο Βελιγράδι με τους Ελληνες δημοσιογράφους πριν παρακαθίσει στο δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του τόνισε ότι η άποψη της Ελλάδας είναι πως πρέπει να αρθούν όλες οι κυρώσεις κατά της Σερβίας.

    Ταυτόχρονα ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η Γιουγκοσλαβία δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει αποκλειστεί από τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ και ότι αυτές είναι υπερβολές που τώρα κοστίζουν, γιατί όταν μία χώρα βρεθεί σε απομόνωση αντιδρά τελείως διαφορετικά από ότι κάτω από συνθήκες φυσιολογικές.

    Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι όλοι στο Βελιγράδι είναι καλοί φίλοι και ότι ο πρόεδρος της Βουλής, με τον οποίο συναντήθηκε πριν από λίγο του είπε ότι είναι εξουσιοδοτημένος να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του Κοινοβουλίου προς την Ελλάδα. Ο κ. Πάγκαλος κάνοντας διευκρινίσεις για τις συνομιλίες που είχε το απόγευμα με το Γιουγκοσλάβο υπουργό Εξωτερικών Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς τόνισε ότι κατά την άποψη του πρέπει να αποκλειστεί από τώρα η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, να μην υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο και ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με μία διατύπωση, στην οποία θα αναφερόταν ότι πρέπει για να γίνει κάτι τέτοιο να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη. Αυτό, πρόσθεσε, είναι θέμα αρχής.

    Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατά την άποψή του "μπορούμε να αποφύγουμε την επέμβαση".

    Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι από τις συνομιλίες που είχε με τη γιουγκοσλαβική πλευρά διαπίστωσε ότι η σερβική αντιπροσωπεία στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας ζητά να συναντηθεί επιτέλους με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Ταυτόχρονα οι Γιουγκοσλάβοι υποστηρίζουν, όπως είπε ο κ. Πάγκαλος τις δέκα αρχές της Ομάδας Επαφής. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Πάγκαλος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι όπως έμαθε στην αλβανική αντιπροσωπεία συμμετέχουν και δύο Αμερικανοί, ενώ upot_hetai ότι απαγορεύεται να συναντηθεί οποιοσδήποτε με αυτούς που συμμετέχουν στις συνομιλίες του Ραμπουγιέ. Οι Σέρβοι θέλουν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, να συναντηθούν οι δύο αντιπροσωπείες και να υπογράψουν στο Ραμπουγιέ τα δέκα σημεία που πρότεινε η Ομάδα Επαφής. "Αυτό θέλουν, είπε χαρακτηριστικά οι Σέρβοι".

    Επίσης οι Σέρβοι δεν θέλουν ειδικό καθεστώς στο Μπρτσκο, είπε. Ο κ. Πάγκαλος επέμενε αμέσως μετα τις συνομιλίες με τον Γιογκουσλάβο ομόλογό του, αλλά και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα λέει όχι σε οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων στην περιοχή.

    Σχετικά με το προξενείο που άνοιξε η Ελλάδα στο Μαυροβούνιο ο κ. Πάγκαλος είπε ότι οι Γιουγκοσλάβοι εγκρίνουν αυτό το γεγονός και αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας είπε ότι συζήτησε αυτό το θέμα ευρέως κατά τις συνομιλίες που είχε στο Βελιγράδι. Ανέφερε ακόμη ότι οι Γιουγκοσλάβοι κάνουν ένα διεθνή διαγωνισμό για τον άξονα 10, στον οποίο θα συμμετάσχουν και ελληνικές επιχειρήσεις.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν εκκρεμμούν μεγάλα χρέη των Γιουγκοσλάβων προς την εταιρία "Μυτηλιναίος" και ότι γίνονται συζητήσεις για τη διευθέτηση των χρεών αυτών. Παράλληλα ανέφερε ότι η πορεία της ελληνικής εταιρίας "Τιτάν" στη Γιουγκοσλαβία είναι πολύ καλή, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαπραγμάτευση της εταιρίας και ότι εκφράζει το ενδιαφέρον και για μία δεύτερη τσιμεντοβιομηχανία στη Σερβία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αγοράσει στο Βελιγράδι ένα οίκημα 1000 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο θα στεγαστεί τόσο το προξενείο, όσο και ένα πολιτιστικό κέντρο.

    Ακόμη είπε ότι η Ελλάδα αγόρασε και το κτίριο όπου στεγάζεται η κινεζική πρεσβεία, στο οποίο γίνονται επισκευές και σε ένα με δύο χρόνια θα εγκατασταθεί εκεί η ελληνική πρεσβεία..

    Ο κ. Πάγκαλος έκανε αναφορά και στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη, η οποία είναι θαυμάσια για να δηλώσει ότι "είμαστε πολύ καλά εγκατεστημένοι εδώ". Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε το πρωί στο Ζάγκρεμπ με τον πρόεδρο της Κροατάις Φράνιο Τούτζμαν ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε ως πολύ θετικές τις συνομιλίες που είχε μαζί. Ο πρόεδρος της Κροατίας, είπε, είναι ενθουσιασμένος από την υποδοχή που έτυχε στην Αθήνα, όταν πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα και ότι βλέπει να υπάρχει μεγάλο μέλλον στις ελληνοκροατικές σχέσεις.

    Ο κ. Τούτζμαν, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, μου εξέφρασε την πρόθεσή του να λύσει όλες τις διαφορές με τους Σέρβους, οι οποίες είναι πλέον περιορισμένες. Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Κροατίας ανησυχεί για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και ότι βρίσκεται κοντά στις θέσεις των Σέρβων, είναι ανήσυχος για τη Βοσνία διότι δεν φαίνεται να προχωρά η συμφωνία, δεν επιστρέφουν οι πρόεσφυγες και έτσι το μέλλον διαγράφεται ζοφερό για την Ομοσπονδία στη Βοσνία. Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιείχε η επιστολή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ όσον αφορά την επισκεψή του στη Μπάνια Λούκα και τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Νίκολα Ποπλάσεν, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι η j. Ολμπράιτ του πρότεινε το Σερβοβόσνιο πρόεδρο.

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ:Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΑ

    Ως μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις χαρακτήρισε τον ΟΤΕ ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού. "Η Ελλάδα είναι μια χώρα που προχωρά και δείχνει ότι στο καινούριο περιβάλλον μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις", είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι "ο ΟΤΕ έδειξε την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής τεχνολογίας και των ελλήνων εργαζομένων να αντιμετωπίσουν το νέο περιβάλλον με επιτυχία". Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου του ΟΤΕ μετά την 4η μετοχοποίησή του και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να γίνει ο οργανισμός μια ανταγωνιστική ανώνυμη εταιρεία, την πλειοψηφία των μετοχών της οποίας θα έχει το δημόσιο. Σχετικά με την Ιονική, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή της.

    [05] ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, επισκέφθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Όπως δήλωσε ο υπουργός, η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας του με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Αρσένης διευκρίνισε ότι συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση ενώ εξετάστηκε το πρόγραμμα δουλειάς του Υπουργείου από τώρα μέχρι το καλοκαίρι.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι αύριο τα σχολικά συμβούλια θα πρέπει να έχουν υποβάλλει στο Υπουργείο Παιδείας τις προτάσεις τους σχετικά με τους τρόπους αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών.

    [06] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

    Περιοδεία στα χωριά της Λάρισας και των Τρικάλων πραγματοποιούν μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής προκειμένου να πείσουν τους αγρότες να κατέβουν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους για να διαμαρτυρηθούν για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Τα τρακτέρ των αγροτών της Θεσσαλίας παραμένουν παραταγμένα κατά μήκος του εθνικού δρόμου Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της Βιοκαρπέτ, χωρίς να έχουν αποκλείσει το δρόμο.

    Στο μεταξύ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή στη Λάρισα καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει διακοπή της κυκλοφορίας. Ο εισαγγελέας επισκέφθηκε τους αγρότες και τους προειδοποίησε ότι ο αποκλεισμός των εθνικών δρόμων αποτελεί εθνικό αδίκημα.

    [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

    Συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο των νοσοκομειακών γιατρών οπου θα συζητηθεί η πρόταση για γενίκευση της αποχής από τις εφημερίες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

    Ήδη υπολειτουργούν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το Λαϊκό, το ΚΑΤ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκη απέχουν από χθες από τις εφημερίες διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών και των λειτουργιών στον τομέα της υγείας, υπογράμμισε, ο υπουργός Υγείας, Λάμπρος Παπαδήμας, μιλώντας στη Βουλή, για το θέμα των εφημεριών και την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. "Τα νοσοκομεία δεν έχουν την οργάνωση και την οικονομική διαχείριση που έπρεπε να έχουν", είπε ο κ. Παπαδήμας και αναφέρθηκε στους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν ισόρροπα τα νοσοκομεία όλης της χώρας. "Μέχρι σήμερα η ανάπτυξη περιοριζόταν στην Αττική ή στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να υστερεί τρομερά το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε παροχή υπηρεσιών στην ύπαιθρο", επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    [09] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

    Με αφορμή τις κοινοποιήσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών και τα αδιέξοδα της Δημόσιας Υγείας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Δημόσια Υγεία βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης και αποσύνθεσης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί εντείνουν τις τελευταίες μέρες τις κινητοποιήσεις τους, τη στιγμή που καθυστερούν όλα τα προγράμματα εξοπλισμού των Νοσοκομείων με μηχανήματα νέας τεχνολογίας και δεν επαρκούν οι κλίνες σε περιπτώσεις εφημερίων -και όχι μόνο.

    Στη Θεσσαλονίκη η εικόνα της εγκατάλειψης και της μιζέριας είναι διάχυτη παντού. Όχι μόνο οι γιατροίλ αλλά και οι ασθενείς δηλώνουν απογοητευμένοι από τη σημερινή τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η Δημόσια Υγεία. Ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζητώ από το Υπουργείο Υγείας, τα συναρμόδια Υπουργεία και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να σκύψουν με περισσότερη υπευθυνότητα πάνω στα προβλήματα αυτά, ώστε να δρομολογηθούν ταχύτατα συγκεκριμένα προγράμματα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, χορηγώντας τις σχετικές πιστώσεις.

    Τέλος θέλω να εκφράσω την απογοήτευσή μου για το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου το οποίο εξακολουθεί να παραμένει ανενεργό. Παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις για προκήρυξη θέσεων προκειμένου να λειτουργήσει το Νοσοκομείο, η Κυβέρνηση δεν ενέγραψε στον Προϋπολογισμό του 1999 ούτε μια δραχμή που να αφορά τη λειτουργία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Ζητούμε από την Κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα όλες εκείνες τις διεργασίες που θα καταστήσουν το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου το κόσμημα της Δημόσιας Υγείας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Χρειάζεται βούληση για να γίνει κάτι τέτοιο, ώστε το νέο αυτό Νοσοκομείο με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις να μην εμφανίζει την αθλιότητα και τη μιζέρια των Δημόσιων Νοσοκομείων". (Χ.Σ.)

    [10] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα την εγκληματική ενέργεια που έγινε χτες το βράδυ στην Κομοτηνή, με την έκρηξη που σημειώθηκε απέναντι από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δράστες της εγκληματικής αυτής πράξης, που επεδίωκαν να πλήξουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κινούνται από ταπεινά ελατήρια και είναι όργανα κύκλων που έχουν στόχο τη δημιουργία ανωμαλίας. Οι αστυνομικές αρχές έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη συλληψη και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση εκφράζει τη συμπάθεια της προς το Γενικό Πρόξενο και το προσωπικό του τουρκικού Προξενείου, καθώς και στον πυροτεχνουργό της ΕΛ.ΑΣ Α. Καραγιαννίδη που τραυματίστηκε στην προσπάθεια του να εξουδετερώσει τον εκρηκτικό μηχανισμό.

    [11] Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Γεράκια της Θράκης" ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το βράδι σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στην Κομοτηνή, κοντά στο κτίριο όπου στεγάζεται το τουρκικό προξενείο. Στη διάρκεια της εξουδετέρωσης τραυματίστηκε ελαφρά ο πυροτεχνουργός της ΕΛΑΣ Αθανάσιος Καραγιαννίδης, ο οποίος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Κομοτηνής με τραύματα στα χέρια και στο θώρακα από το ωστικό κύμα που προκλήθηκε από την έκρηξη.

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στον πρώτο όροφο νεοανεγειρόμενης οικοδομής στην οδό Ιώνων, στο κέντρο της Κομοτηνής, και σε απόσταση τριάντα περίπου μέτρων από τον περιβολο του προξενείου. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στις 11.25, αλλά από νωρίς το απόγευμα προηγήθηκαν τηλεφωνήματα αγνώστων στην αστυνομία, αλλά και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, λέγοντας ότι είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς όμως να προσδιορίζουν για ποιό λόγο.

    Η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών ήταν άμεση. Στην περιοχή έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και τις βραδινές ώρες, αφού απέκλεισαν το οικοδομικό τετράγωνο άρχισαν να ερευνούν όλες τις πολυκατοικίες και τους γύρω χώρους. Ο εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε στον πρώτο όροφο της νεοανεγειρόμενης οικοδομής και ο αστυφύλακας Καραγιαννίδης επιχείρησε ανεπιτυχώς να τον απασφαλίσει. Από την έκρηξη σημειώθηκαν μικροζημιές στο κτίριο, ενώ έσπασαν και τζάμια γειτονικών κτιρίων, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν άλλα άτομα.

    Στην πολη της Κομοτηνής έχει μεταβεί κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και πυροτεχνουργοί του στρατού που συμμετέχουν στις έρευνες, ενώ θραύσματα του εκρηκτικού μηχανισμού περισυλλέγησαν και στάλθηκαν για έρευνες στα εργαστήρια της ΕΛΑΣ.

    [12] ΒΟΥΛΗ: ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

    Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών άρχισε απόψε στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την μεθερχόμενη Τετάρτη με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

    Δεν αναμένονται εκπλήξεις για την επικύρωση της Συνθήκης, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα απαιτείται ειδική αυξημένη πλειοψηφία 180 θετικών ψήφων και τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν ήδη ταχθεί θετικά. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. που δεν την έχει επικυρώσει ακόμα.

    Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αυριανή συνεδρίαση, κατά την οποία θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κατά την αποψινή πάντως συζήτηση παρέστη για λίγο ο πρωθυπουργός προκειμένου να ακούσει το γενικό εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Ροκόφυλλο. Ο τελευταίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο που αφορά τον τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) σημειώνοντας ότι μολονότι υπολείπονται ακόμη πολλά και σημαντικά να συμφωνηθούν η νέα Συνθήκη κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

    Διευρύνεται, είπε, το πεδίο της ΚΕΠΠΑ με νέους στόχους όπως η διαφύλαξη της ακεραιότητας της Ενωσης, της διατήρησης και ενίσχυσης της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας, σύμφωνα με τη Διεθνή νομοθεσία συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν στα εξωτερικά σύνολα.

    Η εισηγήτρια της μειοψηφίας Μαρριέτα Γιαννάκου υπογράμμισε από την πλευρά της ότι "ενδεχομένως η Συνθήκη να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που ορισμένοι κύκλοι καλλιέργησαν, είναι όμως ένα μεγάλο βήμα προς την ολοκλήρωση, κυρίως δε χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικά οπισθοχώρηση προς το κοινοτικό κεκτημένο. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής υποστήριξε ότι η διαδικασία για την κύρωση της Συνθήκης γίνεται ερήμην του λαού, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν δέχτηκε το δημοψήφισμα που ζήτησε το κόμμα του και δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τη Συνθήκη.

    Η εισηγήτρια του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη αφού υπογράμμισε ότι "πρόκειται για ένα νέο συμβιβασμό πιο προωθημένο σε σχέση με το Μάαστριχτ, αλλά πάντως δειλό και ανεπαρκή σε σχέση με τη σημερινή ανάγκη των πολιτών της Ευρώπης και τις απαιτήσεις των καιρών", δήλωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει λευκό. Κατηγορίες κατά της κυβέρνησης γιατί δεν έκανε δημοψήφισμα εκτόξευσε ο εισηγητής του ΔΗΚΚΙ Γιώργος Ρόκκος, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη Συνθήκη. Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου που πήρε το λόγο αργά απόψε υπεραμύνθηκε τόσο της Συνθήκης, όσο και των προσπαθειών της κυβέρνησης να περάσει σημαντικά για την Ελλάδα κείμενα.

    "Πετύχαμε, είπε, μεταξύ άλλων να επαναβεβαιωθούν βασικά κείμενα, όπως είναι ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ, η τελική πράξη του Ελσίνκι και ο χάρτης του Παρισίου, καθώς και βασικές αρχές |pyr εκείνες που αφορούν στα εξωτερικά σύνορα. Η Συνθήκη του Αμστερνταμ περιλαμβάνει ειδική υπόμνηση για την προστασία των συνόρων, κάτι που δεν υπήρξε σε καμία άλλη συνθήκη της Ε.Ε".

    [13] ΕΠΑΦΕΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελή Μάικο συναντήθηκε σήμερα με το δήμαρχο της Αθήνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα Τίρανα, μετά από πρόσκληση του κ.Μάικο και του Δημάρχου της αλβανικής πρωτεύουσας Αλμπερτ Μπρόικα.

    Το αλβανικό υπουργείο Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες και οι πιθανότητες ευρύτερης συνεργασίας και αμοιβαίων συναλλαγών σε όλους τους τομείς. Ο κ.Μάικο χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικούς τους δεσμούς Αθήνας - Τιράνων καθώς και τα κοινά σχέδια ανάπτυξης.

    Ο κ.Αβραμόπουλος είχε επαφές επίσης με τον αντιπρόεδρο και υπουργό του κυβερνητικού συντονισμού Ιλίρ Μέτα, ο οποίος τον ενημέρωσε για το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των κυβερνήσεων των δύο χωρών, οι οποίες, όπως τόνισε, θα πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητες παρά τις πολιτικές αλλαγές.

    Παράλληλα, υποστήριξε την ιδέα του κ.Αβραμόπουλου για επαναδραστηριοποίηση της συνεργασίας των δημάρχων της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των σχέσεων των αξιωματούχων των τοπικών κυβερνήσεων στις δύο πλευρές των συνόρων. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηνών ενημέρωσε τον κ.Μέτα για τις πρωτοβουλίες προώθησης της πολιτιστικής ταυτότητας των δύο χωρών και αναφέρθηκε στις πολιτιστικές δραστηριότητες που προγραμματίστηκαν για το σκοπό αυτό, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να εξαλειφθούν σύντομα τα σύνορα των δύο λαών. Ο κ.Αβραμόπουλος προσκάλεσε τον κ.Μέτα στην Αθήνα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Ε.Ρ.

    [14] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    Στην Αθήνα έφτασε το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης. Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι κομίζει το θερμό χαιρετισμό του ελληνικού ορθοδόξου λαού της Αμερικής. Ο κ. Σπυρίδων συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, ενώ στις 6.30 το βράδυ θα μιλήσει στην Επιτροπή Ορθοδοξίας στην Παλιά Βουλή.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, μέλη της κυβέρνησης, της Βουλής και εκπροσώπους διάφορων άλλων φορέων. Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής μεταξύ άλλων επισημαίνεται: "Με ιδιαίτερη χαρά προσβλέπει ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής την πρώτη επίσκεψη του στην Ελλάδα, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης της Ελληνικής κυβέρνησης. Αμεσος στόχος αυτής της επίσκεψης είναι η συμβολή στην καλλιέργεια και σύσφιξη των σχέσεων μεταξή της μεγάλης Oμογένειας στην Αμερική και των Ελληνικών κυβερνητικών και άλλων αρχών και φορέων".

    Το πρόγραμμα της επίσημης επισκέψεως του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Σπυρίδωνα έχει διαμορφωθεί ως εξής: Σήμερα το απόγευμα ο σεβασμιότατος θα συναντηθεί με Πρόεδρους και μέλη των Επιτροπών Αποδήμου Ελληνισμού και Oρθοδοξίας στην Βουλή, ενώ το βράδυ ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου στο Ξενοδοχείο "ΠΛΑΖΑ" Αύριο το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και αργότερα θα επισκεφθεί κατά σειρά τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Το μεσημέρι ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα παραθέσει πρόγευμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου στην Αθηναϊκή Λέσχη. Το απόγευμα ο κ. Σπυρίδων θα επισκεφθεί κατά σειρά τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεράσιμο Αρσένη, τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή και τέλος τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Την Πέμπτη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ακρόπολη. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις στο Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Μετά τη συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα κάνει δηλώσεις στον Τύπο και αμέσως μετά ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει πρόγευμα προς τιμή του κ. Σπυρίδωνα, ενώ το απόγευμα ο προκαθήμενος της ελληνοαμερικανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Την Παρασκευή θα επισκεφθεί το σπίτι "Φιλοξενία" και θα κάνει ta εγκαίνια του κτιρίου, "Το Χαμόγελο του Παιδιού" στη Νίκαια, που φιλοξενεί και περιθάλπει εγκαταλελειμμένα παιδιά, είτε είναι ορφανά είτε άρρωστα, ή χρειάζονται στέγη. Είναι ίδρυμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας το οποίο εξυπηρετεί παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 16 ετών. Στη διάρκεια της ίδιας επίσκεψης θα γίνει αδελφοποίηση του προαναφερόμενου οργανισμού με την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου στις ΗΠΑ, παρουσία του προέδρου της Διακομματικής Γρηγόρη Νιώτη. Θα ακολουθήσει πρόγευμα με την Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων (στη Λέσχη τους), συνάντηση με το Προεδρείο του Κέντρου Ελληνοαμερικανικών Σχέσεων και Ελληνοαμερικανικής Φιλίας. Την πρωί της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος θα παραστεί στον όρθρο στην Μητρόπολης Αθηνών και στη Θεία Λειτουργία, θα παρακαθήσει σε πρόγευμα παρατιθεμένο από Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη Νίκολας Μπέρνς και θα παραστεί σε δεξίωση στην Αμερικανική Πρεσβεία, αλλά και σε ιδιωτικό δείπνο με τον Αμερικανό Πρέσβη.

    Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη με πτήση της Ολυμπιακής. Α.Τ.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ - ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Η ανάγκη διασφάλισης της ενότητας του Ορθόδοξου Ελληνισμού της Ομογένειας, αλλά και η ανάγκη διατήρησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας απασχόλησαν τη συνάντηση βουλευτών και Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ.κ. Σπυρίδωνα. Αυτά τα δύο στοιχεία επισημάνθηκαν με έμφαση απόψε και από όλους στη διάρκεια της κοινής ειδικής συνεδρίασης των Επιτροπών της Βουλής Απόδημου Ελληνισμού και Ορθοδοξίας και Θρησκείας, η οποία πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

    "Η Ορθοδοξία είναι η διάρκεια και ταυτόχρονα η συνοχή του Ελληνικού γένους. Η κιβωτός που μπορεί η ελληνική παράδοση να είναι ζωντανή στους αιώνες και με ένα ανερμήνευτο τρόπο να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά". Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου της Επιτροπής Ορθοδοξίας Στέλιου Παπαθεμελή, μετά το ζεστό καλωσόρισμά του προς τον προκαθήμενο μιας εθνάρχουσας εκκλησίας, όπως χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο.

    Δεν είναι η εξομοίωση, αλλά η αφομοίωση ο μεγάλος κίνδυνος των Ελλήνων ομογενών και χρειάζεται αγώνας καθημερινός για να διασωθούν και η ορθοδοξία και η ελληνική γλώσσα τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Παπαθεμελής. "Στο πρόσωπο σας επιθυμούμε να επιβεβαιώσουμε τη θέληση όλων μας να προασπίσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα και να διατηρήσουμε την ελληνική γλώσσα" υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης.

    Ο κ. Νιώτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες που γίνονται τόσο από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όσο και από τα στελέχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τους 500 περίπου δασκάλους και καθηγητές, καθώς και εθνικοτοπικές οργανώσεις και ομοσπονδίες στο δύσκολο έργο της διατήρησης της γλώσσας. Για το πόσο δύσκολο l\kista είναι αυτό το έργο, το λένε τα νούμερα που ανέφερε ο κ. Νιώτης, ότι μόνο 32.000 παιδιά ομογενών διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, ενώ τα παιδιά της σχολικής ηλικίας είναι 200.000. Ο πρόεδρος της επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού αναφέρθηκε ωστόσο και στα ενδογενειακά προβλήματα της ομογένειας τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Δεν επιθυμούμε να αναμειχθούμε στα εσωτερικά σας. Αλλά ανησυχούμε με όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ που εκφράζουν όσα εκφράζουν και επισημαίνουμε ότι είναι ανάγκη να τηρηθεί η ενότητα. Πρόκειται για μειοψηφίες. Είμαστε έτοιμοι, αν εσείς το κρίνετε, να πάρουμε πρωτοβουλίες και να συμβάλλουμε ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται και τους Ελληνες και την Εκκλησία περισσότερο από ποτέ". "Η Ορθοδοξία στην Αμερική είναι σμικρογραφία της Ορθοδοξίας στον κόσμο, όπως και η ίδια η Αμερική είναι εικόνα του κόσμου, αφού αποτελεί το πολυεθνικότερο και το πολυπολιτισμικότερο κράτος. Τα θέματα που απασχολούν την Ορθοδοξία γενικότερα είναι όλα παρόντα στο τοπικό επίπεδο της μεγάλης αυτής χώρας. Η Ελληνική Ορθοδοξία έχει ηγετική προτεραιότητα όχι μόνο διότι είναι πολυπληθέστερη και διαθέτει μεγαλύτερο δυναμικό από τις άλλες, αλλά και διότι είναι εντεταγμένη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που ως πρωτόθρονο, έχει το προβάδισμα και την ευθύνη στις πανορθόδοξες συναντήσεις, συνεργασίες, αποφάσεις και λοιπές δραστηριότητες. Το έργο της είναι πολύπλευρο και πολυδιάστατο. Η διατήρηση της ιδιαίτερης ταυτότητάς της και η προβολή του μηνύματός της προέχουν πάντοτε όλων των άλλων".

    Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ.κ. Σπυρίδων μιλώντας απόψε στους προέδρους και τα μέλη των Επιτροπών Απόδημου Ελληνισμού και Ορθοδοξίας στη Βουλή. Ο σεβασμιότατος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών της ελληνορθοδόξου ομογένειας της Αμερικής με την μητροπολιτική Ελλάδα και η καλλιέργεια στενότερων σχέσεων και συνεργασίας, "θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην επιτυχία του νέου προγράμματος που αναλαμβάνεται στη νέα τούτη περίοδο της ιστορικής πορείας της Ορθοδοξίας στην Αμερική".

    "Η παρουσία μου στο χώρο αυτό κατακλύζει κυριολεκτικά την ψυχή μου από αισθήματα ψυχικής ανάτασης ή ακόμη και έξαρσης. Τούτο συμβαίνει, γιατί στα πρόσωπά σας βλέπουμε αδελφούς συναγωνιστές που συμμερίζονται τους κόπους μας για τη διαφύλαξη και προαγωγή της ανεκτίμητης κληρονομιάς της Ελληνικής Ορθοδοξίας που είναι κοινή σε όλους μας και που μεγαλουργεί όταν βιώνεται, και γίνεται ορθοπραξία, όταν παίρνει δηλαδή σάρκα και οστά", ανέφερε ο κ. κ. Σπυρίδων.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επεσήμανε ότι "η αμερικανική ελληνορθόδοξη ομογένεια δίνει την εικόνα μιας νέας μεγάλης Ελλάδας (Nova Magna Graecia), όπως έδινε ο Ελληνισμός της Κάτω Ιταλίας στους αρχαίους και βυζαντινούς χρόνους. Η ομογένεια αυτή θέλει και μπορεί να διαδραματίσει σήμερα ένα σπουδαίο ρόλο, παράλληλο με εκείνο του πατρογονικού της λίκνου, όπως και τότε".

    Οπως είπε ο κ.κ. Σπυρίδων η ορθοδοξία έχει στερεωθεί και αναγνωρισθεί στην Αμερική ως η τέταρτη Εκκλησία και βαίνει όλο και προς τα εμπρός. "Η γενική εικόνα εμπνέει δικαιολογημένη αισιοδοξία. Η Ορθοδοξία είναι η πρώτη δύναμη της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής. Η προτεραιότητα της Ορθοδοξίας, ως stoiwe_ou διακρίσεως και δυνάμεως του Ελληνισμού της Αμερικής είναι προφανέστατη και αυτό ισχύει παντού, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και όπου αλλού κάνει ο Ελληνισμός την εμφάνισή του".

    Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία, ο κ.κ. Σπυρίδων τα "ταξινόμησε" σε προβλήματα δύο ειδών. Στο πρώτο είδος, όπως είπε, ανήκουν τα προβλήματα της εσκεμμένης και επιτηδευμένης άρνησης που έχουν επικριτικό, στερητικό και καταλυτικό χαρακτήρα. Τα δεύτερα, είναι προβλήματα αδυναμίας, έλλειψης ικανότητας ή επιδεξιότητας, ή ακόμη και αποφασιστικότητας στο να αναλάβει κανείς τις ευθύνες του στις περιστάσεις που αντιμετωπίζει κάθε φορά και να ανταποκριθεί εποικοδομητικά, δημιουργικά.

    Ως παράδειγμα του πρώτου είδους προβλημάτων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανέφερε το φαινόμενο των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων που είναι γνωστές από το Διαδίκτυο κυρίως και τον ομογενειακό Τύπο της Αμερικής "και των οποίων οι δραστηριότητες έχουν κάποτε και ορισμένες προεκτάσεις- παρακρούσεις και στα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα". Κοινά γνωρίσματα των οργανώσεων αυτών, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, είναι η ροπή προς αφελληνισμό της Ορθοδοξίας και προσαρμογή της σε "εκσυγχρονισμένα" δυτικά πρότυπα, προς αποκοπή της ελληνικής Ορθοδοξίας της Αμερικής από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η καθιέρωση εκκλησιαστικών πράξεων, αγνώστων μέχρι τώρα στην Ορθοδοξία.

    Ομως, συνέχισε ο σεβασμιότατος "πρόβλημα σοβαρότερο αποτελούν οι ενδογενείς αδυναμίες στο να ανταποκριθούμε στις πάμπολλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ελληνορθόδοξοι σε ένα ετερόδοξο πλαίσιο, δηλαδή οι ελλείψεις μας που δεν μας βοηθούν να σηκώσουμε όλα τα βάρη της αυθεντικής μας παράδοσης. Αυτές είναι τα πραγματικά προβλήματα που γίνονται τροχοπέδη στην πορεία μας και σε αυτά θέλουμε την συνεργασία σας, την συμπαράστασή σας, την συναλληλία σας. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα με καθαρότερη πίστη, μεγαλύτερη προσπάθεια, με συστηματικότερο προγραμματισμό και γενναιότερη αποφασιστικότητα".

    Στην Αμερική, συνέχισε ο κ.κ. Σπυρίδων, "πρώτο μέλημά μας είναι η ενότητα, εσωτερική ενότητα της Ελληνικής Ορθοδοξίας και ενότητα διορθόδοξη ή πανορθόδοξη. Οσον αφορά στο θέμα της διορθόδοξης ή πανορθόδοξης ενότητας στον πολυεθνικό χώρο της Αμερικής έχω να αναφέρω ότι παρά τις αρχικές δυσκολίες, το έργο της Συνελεύσεως των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων Αμερικής των διαφόρων κανονικών ορθοδόξων δικαιοδοσιών (SCOBA), ανανεώθηκε και επαναλειτούργησε ευρυθμότερα και εντατικότερα. Η γραμμή της Αρχιεπισκοπής όσον αφορά σε αυτόν τον διορθόδοξο συντονισμό, είναι η αυτή με τις παν - ορθόδοξες προσυνοδικές αποφάσεις για την Ορθόδοξη διασπορά τις οποίες δεν έχουν ακόμη πλήρως οικειοποιηθεί οι αδελφές Ορθόδοξες εκκλησίες στην Αμερική, διότι μερικές από τις αποφάσεις αυτές βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της τελικής έγκρισής τους από όλες τις αυτοκέφαλες Ορθόδοξες εκκλησίες. Ανενδοίαστα θα έλεγα ότι το διορθόδοξο έργο που επιτελείται σήμερα στην Αμερική, εξελίσσεται ικανοποιητικά, συνεχίζεται δε αμετάκλητα η επίμονη πολυετής πορεία όλων των ορθοδόξων προς μια βαθύτερη ενότητά τους".

    Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε την ijamopo_gs^ του για την γνωριμία με τα μέλη των Επιτροπών Ορθοδοξίας και Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής, ενώ επεσήμανε ότι προσβλέπει σε μια συχνότερη επαφή και στενότερη συνεργασία στο μέλλον. Τέλος ευχήθηκε απρόσκοπτη συνέχιση του έργου που επιτελούν οι Επιτροπές Ορθοδοξίας και Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δέχθηκε και απάντησε μετά το τέλος της ομιλίας του σε ερωτήσεις βουλευτών. Αναφερόμενος στην ενότητα των Ελλήνων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, θέμα που είχε θίξει ο βουλευτής του ΣΥΝ Πέτρος Κουναλάκης, ο κ.κ. Σπυρίδων διαβεβαίωσε ότι είναι αρραγής. "Αυτά που ακούγονται περί του αντιθέτου, εγώ δεν τα βιώνω, δεν τα ζω. Εχω επισκεφθεί 200 Ελληνοαμερικανικές κοινότητες και με δέχθηκαν με ενθουσιασμό", τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ενώ σημείωσε ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν κοινότητες που δεν αποδέχονταν τον Αρχιεπίσκοπο.

    Ο κ.κ. Σπυρίδων απέδωσε την σχετική φιλολογία σε συγκεκριμένο και περιορισμένο κύκλο ανθρώπων που δεν έχει απήχηση στον κόσμο, αλλά έχει - όπως είπε - πρόσβαση σε ένα μέσο γενικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ και σε δύο - τρία στην Ελλάδα. Στο θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών των ομογενών, που τέθηκε με ιδιαίτερη έμφαση από πολλούς βουλευτές, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με την Ελλάδα σε τίμιες βάσεις, ώστε να αποδώσει καρπούς. Η συνεργασία αυτή, τόνισε, πρέπει να πετύχει, διαφορετικά θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα τραύματα παρά καλό.

    Πρόσθεσε δε, ότι περιμένουν το πόρισμα της επιτροπής 30 προσωπικοτήτων, για τη "Γλώσσα και την Εκπαίδευση" στην οποία συμμετέχουν και οι πρώην γερουσιαστές Τζον Μπραδήμας και Μάϊκλ Δουκάκης, για να αποφασίσουν ανάλογα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων αναφέρθηκε ακόμα και στο θέμα της εκμάθησης της γλώσσας, δηλώνοντας ότι δεν βλάπτει τα παιδιά των Ελληνοαμερικανών να μάθουν πέντε κολιβογράμματα, αλλά θα πρέπει, αν δεν μάθουν ελληνικά, να έχουν τουλάχιστον ελληνικά φρονήματα και αγάπη για την πατρίδα των γονέων τους.

    Τέλος σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει προεργασία και συστηματική αντιμετώπιση τους, ενώ σημείωσε ότι δεν πρέπει να προσεγγίσουμε την αμερικανική ηγεσία μόνο όταν την χρειαζόμαστε. Μάλιστα σημείωσε ότι "η Αρχιεπισκοπή έφτιαξε γραφεία δίπλα στον Λευκό Οίκο για να καλλιεργήσουμε τις σχέσεις μας με την αμερικανική ηγεσία".

    [16] ΕΝΑΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ (MΠΕ - του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    Οι ογδόντα περίπου νέοι από 15 χώρες δύο ηπείρων, που παρακολούθησαν το 1ο Συνέδριο Νεολαίας του ΣΑΕ Ασίας - Αφρικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από την Παρασκευή μέχρι την Δευτέρα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, απέστειλαν με τα ψηφίσματα και τα πορίσματά τους ένα πολύ δυνατό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, το οποίο πιστεύουμε ότι θα το λάβουν σοβαρά υπόψη τους η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα του τόπου, η πνευματική ηγεσία μας, ο επιχειρηματικός κόσμος και καθένας που ασχολείται με τα κοινά. Και επιτέλους, με πρόγραμμα και στρατηγική, θα χαραχθεί πιο δυναμικά και περισσότερο αποτελεσματικά η στάση μας σχετικά με τον απόδημο ελληνισμό. Προκειμένου να μην υπάρξουν και στο μέλλον "χαμένες patq_der".

    Είδαν πολλά με τα μάτια τους οι σύνεδροι στην Αλεξάνδρεια, αντικρίζοντας από κοντά τα φανερά σημάδια της εγκατάλειψης στην άλλοτε Μητρόπολη του ελληνισμού με τους 140.000 ομογενείς στην περίοδο του μεσοπολέμου. Στην Αλεξάνδρεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των Πτολεμαίων και του Καβάφη, στην οποία απέμειναν σήμερα όλο κι όλο κάπου 400 ψυχές να φυλάγουν τις Θερμοπύλες του ελληνισμού.

    ΄Ακουσαν ακόμη περισσότερα οι σύνεδροι, τα μέλη της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τον απόδημο ελληνισμό, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης και τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ για την κατάσταση στο Ισραήλ, καθώς και για την αγωνιώδη προσπάθεια των 60-70 Ελλήνων που σήμερα ζουν στα Ιεροσόλυμα - από τους 12 χιλιάδες έλληνες που υπήρχαν εκεί μέχρι τον πόλεμο - να κρατήσουν την ελληνικότητα και την Ορθόδοξη πίστη τους. Για να μην χαθεί ο εκεί ελληνισμός. Πολύ περισσότερο που οι ΄Αγιοι Τόποι δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τους έλληνες. Το ίδιο με τη Νότια Αφρική, όπου οι ομογενείς τρέπονται σε φυγή εξ αιτίας της τεράστιας εγκληματικότητας που υπάρχει και η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους συμπατριώτες μας. Ενώ ανάλογα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι στις περισσότερες αφρικανικές και ασιατικές χώρες..

    Το ενθαρρυντικό και παρήγορο συνάμα, είναι ότι παρά τις αντιξοότητες, δεν το βάζουν κάτω. Αντιστέκονται και παλεύουν για μία καλύτερη ζωή, συμβάλλοντας παράλληλα τα μέγιστα για την πρόοδο των χωρών στις οποίες ζουν και εργάζονται. Ηχούν ακόμη στα αυτιά μας τα συγκλονιστικά λόγια του 20χρονου Χρήστου Παπατάκη από την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, ο οποίος στο κλείσιμο του συνεδρίου, όταν ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της απόδημης ελληνικής νεολαίας των δύο ηπείρων να πουν τα συναισθήματά τους για την πατρίδα-Ελλάδα, ξέσπασε: "Νιώθω σαν τον έμπορο που ταξιδεύει για βδομάδες μέσα στην έρημο και μετά από περιπλάνηση βρίσκει ένα ποτήρι νερό. Αυτό είναι η Ελλάδα, αυτό νιώθουμε για την πατρίδα που την έχουμε βαθιά κλεισμένη στην καρδιά μας". Συναισθήματα για την Ελλάδα απλά και ειλικρινή, που τα εξέφρασαν με τον δικό τους τρόπο η Ναταλία Ιβαντζίδη από το Καζακστάν, ο Δημήτρης Μπούντρεφ από το Ουζμπεκιστάν, ο Χριστόφορος Πολίτης από το Λίβανο, η Κατερίνα Κάρμη από το Ισραήλ, ο Παντελής Αντωνόπουλος από τη Ζιμπάμπουε, ο Μαχμούντ Ελ Νεϊράτ από την Ιορδανία, η Δέσποινα Σπανού από τη Λιβύη, η Χριστίνα Στεφάνου από τη Συρία και τα άλλα παιδιά.

    Αυτούς τους νέους και μαζί τους τις χιλιάδες, τα εκατομμύρια των ομογενών νέων μας και τους γονείς τους σε όλο τον κόσμο, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να μην τους απογοητεύσουμε. Αλλά σκύβοντας στοργικά στα προβλήματά τους, να τους βοηθήσουμε ώστε διατηρώντας τη γλώσσα, την ορθόδοξη χριστιανική τους πίστη και τον υπέρλαμπρο ελληνικό πολιτισμό, να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Η δημιουργία των τμημάτων νεολαίας του ΣΑΕ στην Ευρώπη πέρυσι, σε Ασία-Αφρική προχθές, στην Αυστραλία τον Μάρτιο και στην αμερικανική ήπειρο τον Απρίλιο, αποτελούν ένα καλό ξεκίνημα για το αγκάλιασμα των απόδημων νέων. Αρκεί να υπάρξει συνέχεια.....

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [17] ΑΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

    Η αντιπροσωπεία των Αλβανών στις διαπραγματεύσεις στο Ραμπουιγιέ για το Κοσσυφοπέδιο επιμένει, ότι αν γίνει η εκεχειρία για το Κοσσυφοπέδιο τότε θα υπάρξουν συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με τους απεσταλμένους της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, έγραψε η ημερήσια αλβανική εφημερίδα "Koha Ditore", που εκδίδεται στην Πρίστινα.

    Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι δυο αντιπροσωπείες δεν θέλουν, προς το παρόν, να συναντηθούν και οι μεσολαβητές διεξάγουν χωριστές συνομιλίες με τις δυο πλευρές. Η αντιπροσωπεία των Αλβανών δέχεται πιέσεις για να συμφωνήσει με τις βασικές αρχές του ειρηνευτικού σχεδίου της Ομάδας Επαφής ενώ οι ίδιοι εκφράζουν αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. O.K.

    [18] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Οι εργασίες του συνεδρίου στο Ραμπουϊγιέ της Γαλλίας για τη διευθέτηση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο θα καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλα τα επιμέρους ζητήματα, σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου μεσολαβητή Μπορίς Μαγιόρσκι.

    Όπως εξήγησε ο κ.Μαγιόρσκι "είναι δελεαστικό να γίνονται στις διαπραγματεύσεις μόνο τα πράγματα που φαίνονται ότι είναι δυνατά και να αναβάλλονται τα υπόλοιπα. Μία τέτοια προσέγγιση ακούγεται λογική, ωστόσο είναι δύσκολο να γίνει, καθώς σε κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας, θα πρέπει να βρεθεί συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται οι δύο πλευρές". Ε.Ρ.

    [19] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

    Οι μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας μεταξύ των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας, οι πρέσβεις Κρίστοφερ Χιλ των ΗΠΑ, Βόλφγκανγκ Πέτριτς της ΕΕ και Μπόρις Μαγιόρσκι της Ρωσίας δήλωσαν σήμερα για πρώτη φορά ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, αλλά με αρκετές δυσκολίες.

    Οι τρεις διπλωμάτες δήλωσαν ότι και οι δύο πλευρές υπέβαλαν ορισμένες ενστάσεις για το σχέδιο προσωρινής επίλυσης του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, πρόσθεσαν ωστόσο ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές παρεκλίσεις από τη βασική γραμμή, όπως αυτή καθορίστηκε από τις αρχές που εμπεριέχονται στα συμπεράσματα της Ομάδας Επαφής και στην πρόσκληση για συνομιλίες.

    Στις σημερινές συνομιλίες συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γαλλίας Ρόμπιν Κουκ και Ιμπέρ Βεντρίν, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα συνεδριάσει η Ομάδα Επαφής με αντικείμενο την πορεία των συνομιλιών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δύο πλευρές δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά στις βασικές αρχές. Σημειώνεται ότι oi διπλωμάτες που συμμέχουν στις συνομιλίες θεωρούσαν πως οι δύο πλευρές αποδέχτηκαν τις βασικές αυτές αρχές, ότι εμφανίστηκαν στις διαπραγματεύσεις.

    Όπως είναι γνωστό στο έγγραφο της Ομάδας Επαφής εμπεριέχονται εγγυήσεις για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας και την ανάκληση του αιτήματος των Αλβανών για ανεξαρτησία, όροι στους οποίους εμμένει η σερβική πλευρά. Οι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι και τις δύο πλευρές διακρίνει έλλειψη εμπιστοσύνης και για το λόγο αυτό η σερβική πλευρά ζητά τα όσα λέγονται να παρέχονται και σε γραπτή μορφή.

    Από την πλευρά τους οι Αλβανοί ζήτησαν να υπογραφεί ανακωχή με ευγγυητή το ΝΑΤΟ, απελευθέρωση των πολιτικών αιχμαλώτων, αμνηστία, επιστροφή των μεταναστών και τέλος διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπέδιου, όροι τους οποίους απέρριψε η σερβική πλευρά.

    Οσον αφορά το έγγραφο το οποίο δόθηκε στην αλβανική και την σερβική πλευρά ως σχέδιο της Ομάδας Επαφής για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρει ότι η επαρχία θα παραμείνει στην κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας και άρα θα εφαρμόζεται η πολιτική της Ομοσπονδίας στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής.

    Το σχέδιο της Ομάδας Επαφής όπως αναφέρει σήμερα ο γαλλικός τύπος προβλέπει τη συγκρότηση κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο θα αποτελείται από 100 μέλη και θα εκλέγει τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος θα μπορεί να παραμείνει στο αξίωμα μόνο για τρία χρόνια, δεν θα έχει δικαίωμα να επανεκλεγεί. Ο πρόεδρος θα είναι ο μόνος αρμόδιος να αντιπροσωπεύει το Κοσσυφοπέδιο και να προτείνει υποψήφιους για το αξίωμα του πρωθυπουργού και επίσης να προτείνει υποψήφιους όμπουτσμαν (συνήγορους του πολίτη) για τα ανθρώπινα δικαιώματα, των οποίων την εκλογή θα πρέπει να επικυρώνει το κοινοβούλιο. Επίσης το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να έχει Ανώτατο Δικαστήριο, Συνταγματικό Δικαστήριο και περιφερειακά δικαστήρια. Από το Κοσσυφοπέδιο θα συμμετάσχουν στην ομοσπονδιακή και σερβική Βουλή 10 βουλευτές, ενώ στις κυβερνήσεις της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας θα συμμετέχει ένας εκπρόσωπος του Κοσσυφοπεδίου.

    Η Σερβία μόλις υπογραφεί η συμφωνία θα πρέπει να αποσύρει τις αντιτρομοκρατικές μονάδες και το βαρύ οπλισμό από την επαρχία και να μειώσει τον αριθμό των αστυνομικών σε 10.000. Υπό την επίβλεψη της ομάδας επαλήθευσης του ΟΑΣΕ σε διάστημα τριών μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" πρέπει να αφοπλιστεί και να διαλυθεί. Κ.Γ.

    [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ως ένα ποιοτικό άλμα στις σχέσεις Αλβανίας - ΗΠΑ χαρακτήρισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελί Μάικο την επίσκεψή του στην Αμερική, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. "Επιστρέφω από τις ΗΠΑ με μια αίσθηση που είναι κάτι παραπάνω από αισιοδοξία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάικο. Πρόσθεσε δε, ότι κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον καθώς και με άλλους κυβερνητικούς aniylato}wour ήταν η κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο και η εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή αυτή. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον πιο σημαντικό συνέταιρο της Αλβανίας", είπε ο κ. Μάικο και έκανε λόγο για αύξηση της αμερικανικής παρουσίας στον οικονομικό, αλλά και στον στρατιωτικό χώρο της Αλβανίας.

    Σε ερώτηση τι ακριβώς εννοεί όταν μιλάει για αμερικανική παρουσία στο στρατιωτικό χώρο, ο πρωθυπουργός Μάικο διευκρίνισε ότι αναφέρεται στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ αποφασίσει να στείλει και άλλες δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο. Οπως είπε, η αλβανική κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών δυνάμεων το αλβανικό έδαφος και τις εγκαταστάσεις του στρατού. Στην ερώτηση εάν θα υπάρχουν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Αλβανία, ο κ. Μάικο απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση.

    Απαντώντας στην ερώτηση ποια είναι τα αποτελέσματα που αναμένει η Αλβανία από τη συνάντηση εκπροσώπων Σέρβων και Αλβανών στο Ραμπουϊγιέ της Γαλλίας, ο κ. Μάικο επεσήμανε ότι "το θέμα δεν είναι τι περιμένει η Αλβανία, αλλά τι περιμένει το Κοσσυφοπέδιο από τη συνάντηση αυτή". Επανέλαβε δε τη θέση της αλβανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η συνάντηση στο Ραμπουϊγιέ αποτελεί μόνο την αρχή μιας διαδικασίας για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, μια διαδικασία που χρειάζεται αρκετά βήματα. "Ελπίζω πως στο Ραμπουϊγιέ θα γίνει το πρώτο βήμα", είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

    Αναλύοντας την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Μάικο τόνισε ότι το πρώτο βήμα για την ομαλοποίηση της κατάστασης είναι η απομάκρυνση του σερβικού στρατού από το Κόσοβο. Σχολιάζοντας την παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας στο Ραμπουϊγιέ, ο κ. Μάικο τόνισε ότι είναι κάτι φυσικό και αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον της αλβανικής κυβέρνησης για την επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. "Η Αλβανία", συνέχισε ο κ. Μάικο, "πάντα θα είναι συμπαραστάτης των Κοσοβάρων για την εκτόνωση της κρίσης". Ο κ. Μάικο υπογράμμισε ότι εάν οι συνομιλίες στο Ραμπουϊγιέ δεν έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα και συνεχιστούν οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, τότε οι Αλβανοί όπου και να βρίσκονται, είτε στο Κόσοβο, είτε στην ΠΓΔΜ, είτε στο Μαυροβούνιο, έχουν το δικαίωμα της αυτοάμυνας. Ακόμη, επεσήμανε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου προσήλθαν στις συνομιλίες του Ραμπουϊγιέ με κοινή και ενιαία έκφραση.

    [21] ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Η πρέσβης της Κίνας στα Σκόπια Σιου Γιου Χε συναντήθηκε σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τραϊκόφσκι στον οποίο επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας της κυβέρνησης της Λαϊκής Κίνας. Στο διάβημα επισημαίνεται ότι τις συνέπειες για την πράξη αυτή θα τις φέρει αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση των Σκοπίων.

    [22] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, διαψεύδει σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Σημερινή", στο οποίο υποστηρίζεται ότι ανέβαλε τον ανασχηματισμό επειδή ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης προειδοποίησε ότι θα προβεί σε σημαντικές αποκαλύψεις σε βάρος πολιτικών προσωπικοτήτων αν απομακρυνθεί από τη θέση του Υπουργού. Σε επίσημη ανακοίνωση που διάβασε στους δημοσιογράφους ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουδεμία συνάντηση είχε με τον κ. Ντίνο Μιχαηλίδη ή οποιονδήποτε άλλο Υπουργό αναφορικά με θέμα ανασχηματισμού και ο κ. Μιχαηλίδης ουδέν διεμήνυσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτό το θέμα.

    Ο Πρόεδρος επισύρει την προσοχή της εν λόγω εφημερίδας στο ότι το δημοσίευμα συνιστά λίβελο κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, "τον οποίο παρουσιάζει ως υποκύπτοντα σε εκβιασμό για να καλύψει πολιτικά πρόσωπα''. Τέλος ο Πρόεδρος Κληρίδης διαψεύδει και πάλι ότι ασχολείται με θέμα ανασχηματισμού. Κληθείς να πει αν η δήλωση αυτή εκφράζει και τον κ. Μιχαηλίδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου είπε: "Είναι μια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οπως αντιλαμβάνεστε ο Πρόεδρος εκπροσωπεί όλη την κυβέρνηση". Ερωτηθείς εξάλλου αν η αναφορά σε λίβελο έχει οποιαδήποτε νομική ερμηνεία, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο Πρόεδρος δεν λέει ότι θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε νομικά μέτρα αλλά επισύρει την προσοχή στο ότι "όπως παρουσιάζεται το δημοσίευμα σημαίνει λίβελος κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας".


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 9 February 1999 - 21:30:58 UTC