Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-02-10

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 10 Φεβρουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ, ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Αθήνα,
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΟΓΚΟΡΙΤΣΑ
  • [04] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ
  • [06] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΩΡΩΝ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΑΝΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ
  • [08] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ - "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ"
  • [10] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
  • [11] ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ-ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
  • [13] ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΤΟΥ 1998 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΤΟ ΡΑΜΠΟΥΪΓΙΕ
  • [15] Ο ΑΣΚ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΚΩΧΗ
  • [16] ΣΤΟ ΡΑΜΠΟΥΪΓΙΕ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [17] ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ: ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [19] ΡΩΣΙΑ:ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣΟΥΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ, ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Αθήνα,

    Το στίγμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Κώστας Σημίτης μιλώντας απόψε στη Βουλή στη συζήτηση για την επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, που όπως είπε, "έρχεται σε μια idia_teqa κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα".

    Επιδίωξη της Ελλάδας, τη στιγμή που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και που αναζητούνται τρόποι και μηχανισμοί για την ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής, της αμυντικής πολιτικής και της κοινής άμυνας στα πλαίσια της Ενωσης, είναι να μπορεί η Ενωση να διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση κρίσεων. Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, χρόνια τώρα πρωτοστατεί και επιμένει σε αυτό το στόχο και οι εξελίξεις μας δικαιώνουν.

    "Η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί μια σημαντική συνιστώσα στον συνασπισμό των πολιτικών δυνάμεων της ΕΕ. Και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση επιλογών, πολιτικών και αποφάσεων", υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Σημίτης. Αναφερόμενος στην επιδίωξη για την ένταξη της χώρας στο ευρώ, είπε: "Η κυβέρνηση διασφάλισε την πορεία για την ένταξη της χώρας στο ευρώ και είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την τελική είσοδο, αλλά και τα οφέλη, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά που θα φέρει στη χώρα. Η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας είναι μοναδική: Θα κλείσουμε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία μας και θα ανοίξουμε ένα νέο. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει και δεν μπορεί να χαθεί γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τη χώρα στο περιθώριο. Και εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον της χώρας".

    "Η Συνθήκη του Αμστερνταμ", συνέχισε ο κ. Σημίτης, "αποτελεί ένα νέο, σημαντικό βήμα στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, στη διαδικασία διαμόρφωσης της δημοκρατικής και κοινωνικής ΕΕ, στην προσπάθεια διόρθωσης των "ελλειμμάτων" της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Αποτελεί εγχείρημα συμπλήρωσης της νομισματικής Ενωσης με κοινωνικό περιεχόμενο και ρυθμίσεις για την ενίσχυση της δημοκρατίας στην ΕΕ. Απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά προκειμένου η Ενωση να προσλάβει το χαρακτήρα και το περιεχόμενο που θέλουμε: Τη πολιτική Ευρώπη με το δημοκρατικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Την Ευρώπη των πολιτών και των λαών. Αλλά βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο".

    Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε στρατηγικούς στόχους στη διαδικασία σύνταξης της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, πρώτος στόχος υπήρξε η προώθηση της "κοινωνικής Ευρώπης", δεύτερος στόχος υπήρξε η προώθηση της δημοκρατίας στην ΕΕ, τρίτος στόχος υπήρξε η διαφύλαξη της θεσμικής μας θέσης στο πολιτικό σύστημα της ΕΕ, τέταρτος στόχος υπήρξε η ενίσχυση της εξωτερικής μας ασφάλειας και ανεξαρτησίας μέσω της συνολικής ανάπτυξης της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πέμπτος στόχος υπήρξε η προώθηση κοινών πολιτικών και δράσεων που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των Ευρωπαίων πολιτών.

    "Στα πλαίσια της ΚΕΠΠΑ εξασφαλίσαμε ακόμη μια νέα ισχυρότερη ρήτρα αλληλεγγύης και δέσμη άλλων διατάξεων για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής, όπως επίσης και τη δυνατότητα επίκλησης της αρχής του "ζωτικού" συμφέροντος για την αποτροπή ορισμένων αποφάσεων πλειοψηφικού χαρακτήρα. Ακόμη συμβάλλαμε προκειμένου η εξωτερική πολιτική να αποκτήσει αξιόπιστη αμυντική διάταση με τη μεταφορά στη Συνθήκη των λεγόμενων "αποστολών Petersberg" που αναφέρονται σε ανθρωπιστικές παρεμβάσεις apojat\stasgr και διατήρησης ειρήνης και διαχείρισης κρίσεων", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη περίοδο "είναι να διασφαλίσουμε τα ελληνικά συμφέροντα στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης της "Ατζέντα 2000". Στόχος είναι η αναμόρφωση της διαρθρωτικής πολιτικής, της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) και του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρά τις δυσκολίες θα αγωνιστούμε ώστε το νέο πακέτο μέτρων διαρθρωτική πολιτικής - το λεγόμενο "Πακέτο Σαντέρ" - για την περίοδο 2000-2006 να είναι καλύτερο από το προηγούμενο". Σε ό,τι αφορά την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κύρια προτεραιότητα είναι "να διασφαλίσουμε την ένταξη της Κύπρου. Πιστεύουμε ότι η ένταξη μπορεί να είναι επωφελής και για τις δύο κοινότητες στη νήσο και ιδιαίτερα τους Τουρκοκυπρίους ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα οικονομικά οφέλη. Εάν, ωστόσο, η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμείνει στην αδιαλλαξία και αρνηθεί να συμπράξει, είτε στην ανεύρεση λύσης, είτε στην ενταξιακή διαπραγμάτευση, τότε η Κύπρος θα πρέπει να καταστεί πλήρες μέλος της Ενωσης ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η σχετική διαδικασία".

    Γενικότερα για τη διεύρυνση της ΕΕ, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι "την θεωρούμε ως προϋπόθεση για την εδραίωση της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ευρώπη. Ως προϋπόθεση για την ουσιαστική ενοποίηση της ηπείρου. Η διεύρυνση συνιστά ιστορική πρόκληση που η Ενωση δεν μπορεί να απορρίψει", προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι "τα Βαλκάνια θα πρέπει για αυτό να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική μόλις εκπληρώσουν τις οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις. Δεν επιτρέπεται να μείνουν έξω από αυτή ως περιοχή αστάθειας, συγκρούσεων. Τα Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη, ως χώρος δημοκρατίας, σταθερότητας, ισότιμης συνεργασίας".

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, λέγοντας όμως ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να σεβασθεί τις αρχές που έχει θέσει η ΕΕ. Για την οικοδόμηση της Πολιτικής Ενωσης, η Ελλάδα θα εργασθεί προς τρεις ειδικότερες κατευθύνσεις. Για την ανάπτυξη του θεσμικού συστήματος, ώστε η Ενωση να αποκτήσει αποτελεσματικό και κυρίως δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης, για την ανάπτυξη της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας που θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα αλλά συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ, για την ανάπτυξη "πολιτικών για τους πολίτες" της Ενωσης.

    "Η Συνθήκη του Αμστερνταμ θέτει τις βάσεις για πολλές από αυτές τις πολιτικές. Η κυβέρνησή μας σε συνεργασία με άλλα σοσιαλιστικά κόμματα της Ενωσης διαμορφώνει την στρατηγική για τη νέα Ευρώπη που θα παρουσιάσουμε με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", είπε ο πρωθυπουργός. Καταλήγοντας επεσήμανε: "Μπροστά στις ραγδαίες αλλαγές στον ευρωπαϊκό χώρο, η σημερινή Ελλάδα έχει φωνή, επιρροή, κύρος και προοπτικές. Καθώς οι δεξιές συντηρητικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη αισθάνονται γυμνές από ιδέες και προτάσεις και επιστρέφουν σε αντιδραστικές αντι - Ευρωπαϊκές ξενοφοβικές, τοποθετήσεις, το ΠΑΣΟΚ και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές προσφέρουν την αισιόδοξη pqooptij^ για το μέλλον. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ισχυροποιήσει αποφασιστικά τη θέση της στην Ενωση με την είσοδό της στο ευρώ. Εχει την ευκαιρία να ανοίξει ένα νέο κύκλο ανάπτυξης ευημερίας, προόδου και ποιότητας ζωής για όλους. Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται και στα δικά μας χέρια. Η κύρωση της Συνθήκης είναι το πρώτο βήμα σε αυτή τη διετία της μεγάλης ευθύνης, των μεγάλων διλημμάτων για τον τόπο μας, για μας και για τα παιδιά μας. Καλώ όλους σας σε αυτήν την μεγάλη πανεθνική προσπάθεια και πορεία".

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συναντήθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι "ο κ. Μιλόσεβιτς μας επιβεβαίωσε ότι θα επιμείνει στην εξαιρετικά εποικοδομητική θέση του για συνέχιση των συνομιλιών που γίνονται τώρα".

    Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος αφού είναι η πέμπτη ημέρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες στο Ραμπουϊγιέ και δεν υπάρχουν πληροφορίες για την πορεία τους. Δεν γνωρίζουμε, είπε, ποιοι συνθέτουν την αντιπροσωπεία των Αλβανών, ενώ ζήτησε από τη Διεθνή Κοινότητα να εκτιμήσει την εποικοδομητική συμπεριφορά της Γιουγκοσλαβίας και να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο κ. Πάγκαλος που βρίσκεται τώρα στην Ποντγκόριτσα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτροβιτς και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΟΓΚΟΡΙΤΣΑ

    Με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς συναντήθηκε στην Ποντγκόριτσα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, στο πλαίσιο της βαλκανικής περιοδείας που πραγματοποιεί.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε πολύ καλές τις σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι Ελλάδα και Μαυροβούνιο έχουν κοινά σχέδια. Οπως είπε ο υπουργός, ήδη έχει ανοίξει το προξενείο της Ελλάδας και σύντομα θα αγοραστεί κτίριο, προσθέτοντας ότι έχει ενεργοποιηθεί η πίστωση 10 εκατομμυρίων δολαρίων που δίνει η Ελλάδα στο Μαυροβούνιο. "Η προώθηση της συνεργασίας των λαών της περιοχής μπορεί να γίνει μόνο με σεβασμό των συνόρων, των δημοκρατικών αρχών, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να υπάρχει μια κοινή αντίληψη, ώστε οι λαοί να βαδίζουν στο δρόμο μαζί με τους λαούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου εξήρε το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι το πιο ανεπτυγμένο κράτος της περιοχής, καθώς και ότι είναι η χώρα που γνωρίζει τα προβλήματα των Βαλκανίων. "Ο κ. Πάγκαλος", επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τζουκάνοβιτς, "μας έδωσε την πλήρη συμπαράσταση για τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό και οικονομική am\ptung μας. Μιλήσαμε επίσης για τα προβλήματα στο γιουγκοσλαβικό πλαίσιο, σημειώσαμε την πρωτοβουλία της Ελλάδας για κατασκευή δρόμου ο οποίος θα είναι παράλληλα με την Αδριατική, θα περνάει μέσω Αλβανίας, Μαυροβουνίου και Κροατίας και θα καταλήγει στην Ιταλία, στην οποία θα συμμετάσχουμε. Ακόμη μιλήσαμε για συνεργασία στην ναυτιλία και συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην κατασκευή έργων υποδομής". Ο κ. Πάγκαλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί για μια ακόμη φορά στην επιστολή που του έχει στείλει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ για να μην πάει στη Μπάνια Λούκα και να μην συναντήσει τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Νίκολα Ποπλάσεν και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου τόνισε ότι επρόκειτο και σήμερα να πάει στη Μπάνια Λούκα, αλλά και πάλι το αεροδρόμιο ήταν κλειστό. "Εγώ", είπε ο κ. Πάγκαλος "θα σας πω ότι τα μυστικά που έχουν να πουν οι υπουργοί Εξωτερικών δεν τα γράφουν σε γράμματα, αλλά σε τηλέφωνα και δεν τα ξέρουν οι δορυφόροι. Συνεπώς αυτά που μου έγραψε η κ. Ολμπράιτ μπορώ να σας τα πω. Μου εξέθεσε τις απόψεις της για το Κόσοβο και την κατάσταση στα Βαλκάνια και μου είπε όταν θα πάω στη Μπάνια Λούκα να μην συναντήσω τον κ. Ποπλάσεν για μια σειρά λόγους. Της απάντησα ότι θέλω να τον δω και ότι εάν η Ελλάδα είχε αυτή την ειδική διάθεση στα Βαλκάνια που ήδη αναγνωρίζει πρέπει να μας αφήσει να αποφασίσουμε μόνοι μας ποιον θα δούμε και ποιον όχι".

    "Θα σας πω και τι θα έλεγα στον κ. Ποπλάσεν", συνέχισε ο κ. Πάγκαλος: "Θα του έλεγα να κάνει τον κ. Ντόντιτς πρωθυπουργό και να σταματήσει να κάνει πρωθυπουργούς κάποιους που δεν δέχεται η Βουλή του. Και εγώ έχω πολιτικούς οι οποίοι με αντιπαθούν στην Ελλάδα και εγώ τους αντιπαθώ, αλλά συνεργαζόμαστε γιατί αυτό επιβάλλει η Δημοκρατία και το καλό της χώρας.

    "Ετσι λειτουργούν οι δημοκρατίες", είπε ο κ. Πάγκαλος: "Ο κ Σιράκ έχει σοσιαλιστή πρωθυπουργό τον κ. Ζοσπέν. Σήμερα ήθελα να πάω στη Μπάνια Λούκα αλλά το αεροδρόμιο ήταν κλειστό. Ο καιρός φαίνεται ότι βοηθάει την κ. Ολμπράιτ. Θα γράψω γράμματα στον κ. Ποπλάσεν και θα τον καλέσω στην Αθήνα γιατί με τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας η Ελλάδα έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις". Σε επικοινωνία που είχε με την κ. Ολμπράιτ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου ο οποίος σημείωσε ότι μίλησε τηλεφωνικώς με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν τα συμφέροντα του Μαυροβουνίου, ενώ αυτός της επεσήμανε ότι το Μαυροβούνιο θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση στο Κόσοβο αποδεχθούν οι δύο πλευρές εφόσον δεν θιγούν τα συμφέροντα της χώρας του.

    Επίσης ο κ. Τζουκάνοβιτς είπε στην κ. Ολμπράιτ ότι θα έπρεπε να διαβουλευθεί και το Μαυροβούνιο για λύση στο Κόσοβο. Είπε ακόμη ότι είναι αποδεκτές όλες οι θέσεις στις οποίες θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στο Ραμπουϊγιέ εφόσον δεν θίγουν το καθεστώς του Μαυροβουνίου και ότι εάν μπούμε στην ανάλυση των προβλημάτων του Κοσσυφοπεδίου, εμείς (το Μαυροβούνιο) λέμε ότι η λύση πρέπει να είναι λύση ποιοτικής αυτονομίας, η οποία θα είναι μέσα στη σύνθεση της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και η οποία θα έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την Ομοσπονδία και θα είναι εγγυημένη από τη Διεθνή Κοινότητα.

    Τέλος ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε πάλι στις δύο παραμέτρους που τηρεί η Διεθνής Κοινότητα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρθηκε στην περίπτωση της Τουρκίας χαρακτηριστικά και στην περίπτωση του ηγέτη του ΡΚΚ Οτζαλάν, επίσης ζήτησε να κληθεί η Κροατία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 50 χρόνια του.

    [04] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Ραμπουγιέ για το Κοσσυφοπεδίο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Μαυροβούνιο στην Αθήνα, όπου έφτασε σήμερα το απόγευμα.

    Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε τα πράγματα "ως πολύ δύσκολα" και συγκεκριμένα τόνισε ότι ενώ οι συνομιλίες στο Ραμπουγιέ του Παρισιού ξεκίνησαν με βάση τα βασικά σημεία που είχαν αποδεχτεί και οι δύο πλευρές, τώρα οι Αλβανοί τα απορρίπτουν και επιπλέον αρνούνται να συναντηθούν με την επίσημη σερβική κυβερνητική αντιπροσωπεία.

    Σε ερώτηση του ΜΠΕ για το αν γνωρίζει επακριβώς τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για "Μεγάλη Αλβανία" και στην ουσία υπονόμευε τις συνομιλίες στο Ραμπουγιέ ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "αυτές οι δηλώσεις δεν είναι πολύ ευφυείς", εννοώντας ότι δηλώσεις όπως ότι θα ξυπνήσουν 5,5 εκατομμύρια Αλβανοί και θα γίνει χαμός για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας δημιουργούν πολύ σκεπτικισμό στις γειτονικές χώρες από τώρα και στο εξής.

    Τέλος ο κ. Πάγκαλος αποκάλυψε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα αγοράσει στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου ένα οίκημα και έκταση 5 στρεμμάτων έναντι 160 εκατομμυρίων δραχμών για να εγκατασταθεί το προξενείο και ελληνικό πολιτιστικό κέντρο και "ίσως στο μέλλον αν χρειαστεί η πρεσβεία μας".

    [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ

    Το θέμα των αγροτικών χρεών κυριάρχησε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης, και Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου καθώς επίσης και οι διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος και της Αγροτικής Τράπεζας.

    Ανακοινώνοντας της αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, γνωστοποίησε ότι θα διαγραφούν όλοι οι τόκοι υπερημερίας και το 50% των δεδουλευμένων τόκων όλων των παλαιών αγροτικών δανείων. Για το ποσό που θα απομείνει θα δοθεί η δυνατότητα αναχρηματοδότησης των παλαιών δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και χαμηλότερα επιτόκια. Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα παραμείνει πλήρως αμέτοχος με αυτές τις αποφάσεις και τόνισε ότι η Αγροτική Τράπεζα αναλαμβάνει την ευθύνη να υλοποιήσει τις αποφάσεις με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια.

    Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τους αγρότες, οι οποίοι συνεδριάζουν προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    [06] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΩΡΩΝ

    Τη Δευτέρα θα λάβει το υπουργείο παιδείας τις οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός παιδείας Γεράσιμος Αρσένης οι προτάσεις των σχολικών συμβουλίων για τους τρόπους αναπλήρωσης έχουν ήδη φθάσει στο υπουργείο αλλά δεν έχουν εξετασθεί ακόμη.

    Ο κ. Αρσένης ανέφερε ότι η αναπλήρωση θα γίνει ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε σχολείο.

    Νωρίτερα ο υπουργός παιδείας συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του και συζήτησαν θέματα συνεργασίας στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΑΝΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Ανακοινώσεις για το θέμα επιλογής του μάνατζερ που θα αναλάβει για δύο χρόνια τη διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας έκανε το μεσημέρι ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης. Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους.

    Ο κ. Μαντέλης γνωστοποίησε ότι η διαδικασία για την επιλογή του μάνατζερ θα διαρκέσει δύο περίπου μήνες. Επισήμανε ακόμη ότι στο μάνατζμεντ θα μετέχουν αξιόλογα στελέχη της Ολυμπιακής, ώστε σε δύο χρόνια που θα λήξει η θητεία του μάνατζερ να μπορεί να συνεχιστεί η διοίκηση από στελέχη της εταιρείας. Σχετικά με τις ανησυχίες των υπαλλήλων της Ολυμπιακής για εργασιακά ζητήματα, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς, όπως είπε, τα θέματα των εργαζομένων τα ρυθμίζει σχετικός νόμος και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

    [08] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

    Συμφωνία που θέτει τις βάσεις για εξοπλισμό εκ μέρους της Κύπρου από τις ελληνικές πολεμικές βιομηχανίες, υπέγραψαν οι Υπουργοί Αμυνας, της Ελλάδας και της Κύπρου Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιαννάκης Χρυσοστομής. Συγκεκριμένα οι δυο υπουργοί υπέγραψαν στην Αθήνα συμφωνία για τεχνική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, η οποία θέτει τις βάσεις για μελλοντική συνεργασία στην αγορά εξοπλισμών από τις ελληνικές πολεμικές βιομηχανίες. Ο κ. Χρυσοστομής ολοκλήρωσε τις επαφές του στην ελληνική πρωτεύουσα και επιστρέφει σήμερα το βράδυ στην Κύπρο.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ - "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ"

    Τις θέσεις της κυβέρνησης ότι κανένας γιατρός δεν θα επιστρέψει χρήματα που έχουν χρεωθεί στα εκκαθαριστικά του, του 1998, πλην των περιπτώσεων που ξεπερνούν το συνταγματικό πλαφόν, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Λάμπρος Παπαδήμας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

    Ο κ. Παπαδήμας επεσήμανε ότι κανείς γιατρός δεν θα παραμείνει απλήρωτος για εφημερίες που πραγματοποίησε το 1998, βάσει της εγκυκλίου που είχε κυκλοφορήσει στις 26 Απριλίου, αλλά και των κοινών υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο.

    Πρόσθεσε δε, ότι κατά τις πρωϊνές συσκέψεις που έγιναν, εξετάσθηκαν τα προβλήματα στελέχωσης και εξοπλισμού των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης η προοπτική έγκαιρης έναρξης λειτουργίας του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", ένα θέμα που απασχόλησε σχεδόν όλες τις συναντήσεις.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας είχε συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και τους είχε ενημερώσει για τις θέσεις της κυβέρνησης, ενώ είχε amajoim~sei ότι για το 1999 θα υπάρξει μια σημαντική αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες σε όλη τη χώρα και επομένως και για τη Θεσσαλονίκη, ώστε να καλυφθούν και οι αναβαθμίσεις των γιατρών και η κατάρτιση προγραμμάτων που θα μπορούν να καλύπτουν απόλυτα τη λειτουργικότητα των νοσοκομείων.

    Ο υπουργός Υγείας είχε το πρωί συνεργασία με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη στο ΥΜΑ - Θ και στη συνέχεια οι δύο υπουργοί είχαν συναντήσεις με το Συντονιστικό των Προέδρων των Δ.Σ. των Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης, με την ΕΝΙΘ, με το Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημόνων Υγείας Προσωπικού του ΙΚΑ (ΣΕΥΠ), με το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου, με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, καθώς και με το Δ.Σ. του ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής. Οι υπουργοί Υγείας και Μακεδονίας - Θράκης θα επισκεφθούν το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" όπου θα έχουν συνάντηση με το Διοικητικό του Συμβούλιο για να συζητηθούν θέματα που αφορούν την όσο το δυνατόν συντομότερη έναρξη λειτουργίας του.

    [10] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

    "Δεν μπορεί η Αγκυρα να εμφανίζεται σαν εισαγγελέας και σαν τιμητής των πάντων", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, όταν του ζήτησαν να σχολιάσει την ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης για τη βομβιστική επίθεση σε κτίριο απέναντι από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής.

    Σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι προορίζονταν για τη Θράκη το φορτίο όπλων που κατασχέθηκε στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, απάντησε ότι δεν έχει καμιά τέτοια πληροφορία, χωρίς να το αποκλείει ως ενδεχόμενο.

    [11] ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Στο θέμα της υποψηφιότητας του Κωστή Στεφανόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει τον κ. Στεφανόπουλο για την προεδρία της Δημοκρατίας και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και γνωστοποίησε ότι ο κ. Στεφανόπουλος τον ευχαρίστησε για την πρόταση αυτή.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ-ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

    Τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων. Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κακλαμάνης εξήρε την προσωπικότητα και το κύρος του Αρχιεπισκόπου και υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση της Βουλής στις προσπάθειες του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του εκεί ελληνισμού.

    Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε το θεσμό και εγκάρδιο χαιρετισμό της ομογένειας της Αμερικής και αναφέρθηκε με hetij\ σχόλια στο ρόλο των Επιτροπών Απόδημου Ελληνισμού και Ορθοδοξίας της Βουλής. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής Π. Κρητικός, Π. Σγουρίδης, Ν. Κατσαρός και οι πρόεδροι των Επιτροππων Απόδημου Ελληνισμού Γρ, Νιώτης και Ορθοδοξίας Στ. Παπαθεμελής.

    [13] ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΤΟΥ 1998 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Καταβολή των χρημάτων για τις εφημερίες του 1998 υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Λάμπρος Παπαδήμας στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και για τις εφημερίες του 1999 είπε ότι θα τους ανακοινώσει σύντομα το πρόγραμμα.

    Οι εκπρόσωποι των γιατρών δήλωσαν μερικώς ικανοποιημένοι και πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να βρεθεί ρύθμιση και για τις εφημερίες του 1999. Ζήτησαν από τον υπουργό να δεσμευθεί γραπτώς για όσα ανακοίνωσε στη συνάντηση και θα τους ενημερώσει με Fax. Το απόγευμα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης και την Παρασκευή θα συνέλθει η γενική συνέλευση για να εκτιμήσει τις προτάσεις του υπουργού και να αποφασίσει την περαιτέρω στάση τους.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΣΤΟ ΡΑΜΠΟΥΪΓΙΕ

    Σκληρές και επίμονες φαίνεται ότι είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών για το Κοσσυφοπέδιο, που συνεχίζονται στο Ραμπουϊγιέ της Γαλλίας. Οι συνεχείς ενστάσεις που υποβάλλουν οι αντιπροσωπείες των αντιμαχόμενων πλευρών στο σχέδιο προσωρινής επίλυσης του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, καταδεικνύει το μέγεθος των δυσκολιών για την επίτευξη συμφωνίας. Τις δυσκολίες προσέγγισης των θέσεων των δυο πλευρών παραδέχθηκαν χθες για πρώτη φορά και οι μεσολαβητές των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χιλ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βόλφανγκ Πέτριτς και της Ρωσίας, Μπόρις Μαγιόρσκι.

    Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας, Ιμπερ Βεντρίν και Ρόμπιν Κουκ, υπό την εποπτεία των οποίων διεξάγονται οι συνομιλίες, υπογράμμισαν την ανάγκη συμβιβασμού για να μη χαθεί η ευκαιρία αποκατάστασης της ομαλότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οι αντιπροτάσεις Σερβων και αλβανόφωνων εκτιμώνται από τους παρατηρητές ως υπεκφυγές από το βασικό άξονα της συνάντησης που είναι το ειρηνευτικό σχέδιο της ομάδας επαφής, σχολίασε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC. Προβλήματα εξάλλου δημιουργεί και η εσκεμμένη διαρροή πληροφοριών και από τις δύο πλευρές, μια τακτική που έχει ενοχλήσει τους διεθνείς μεσολαβητές. "Η τακτική των διαρροών δεν βοηθά κανέναν επειδή προκαλεί εσφαλμένες ελπίδες και εντυπώσεις, ακόμη και σε μας που διαθέτουμε εκ των ένδω πληροφόρηση", είπε μιλώντας στο BBC, ο Ρώσος μεσολαβητής Μπόρις Μαγιόρσκι.

    [15] Ο ΑΣΚ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΚΩΧΗ

    Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου επιζητά την επίσημη συμφωνία για ανακωχή, ως βασική προϋπόθεση για να την επιτυχία των διαπραγματεύσεων με τη γιουγκοσλαβική πλευρά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Kosovapress". Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Βελιγράδι για να γίνει ανακωχή και πρόσθεσε ότι οι Σέρβοι συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους και τις τρομοκρατικές επιθέσεις τους στο Κοσσυφοπέδιο, στη διάρκεια της διεξαγωγής των συνομιλιών στη Γαλλία.

    Ο Απελευθερωτικός Στρατός ανησυχεί για την πίεση στην αντιπροσωπεία των Αλβανών στη Γαλλία, των οποίων υποστηρίζει το αίτημα για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina. O.K.

    [16] ΣΤΟ ΡΑΜΠΟΥΪΓΙΕ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς θα αναχωρήσει αύριο για το Ραμπουϊγιέ της Γαλλίας, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της επίσημου αντιπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Αν Γκαζό Σεκρέ. Αύριο αναμένεται να φτάσουν επίσης στο Ραμπουϊγιέ και οι συμπροεδρεύοντες της συνόδου υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας Ρόμπιν Κουκ και Υμπέρ Βεντρίν. Ε.Ρ.

    [17] ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ: ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήθελε πρόοδο απ' την Τουρκία για αποστρατικοποίηση της Κύπρου και θα προσπαθήσει να προωθήσει αποτελεσματική "δυναμική" στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    "Η ατμόσφαιρα έγινε καλύτερη για την ενταξιακή πορεία της Λευκωσίας στην ΕΕ μετά την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη να μην εγκαταστήσει τους πυραύλους" S-300 δήλωσε ο επίτροπος Χανς Βαν Ντερ Μπρουκ που θα επισκεφθεί την 'γκυρα στο τέλος Φεβρουαρίου. Όμως απέφυγε ν' απαντήσει καθαρά σ' ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργου Δημητρακόπουλου για εναλλακτικές εγγυήσεις ασφάλειας της μεγαλονήσου, κράτησε επιφυλακτική στάση για προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ανέβαλε για μετά τις τουρκικές εκλογές άσκηση πιέσεων στην 'γκυρα και παρέπεμψε σε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς όμως να παραλείψει να υπενθυμίσει ότι θα ήταν καλύτερα για όλους αν το Κυπριακό επιλύετο πριν απ' την ένταξη... Παραμερίζοντας, όπως είπε, προετοιμασμένο σχέδιο απάντησης απ' τις υπηρεσίες της Κομισιόν για να δώσει μεγαλύτερη ζωντάνια στην απάντηση του στον Έλληνα ευρωβουλευτή, που ζητούσε να μάθει πως νομίζει ότι θα βελτιωθεί η ασφάλεια της Κύπρου μετά απ' τα "συγχαρητήρια" που έδωσαν στον Πρόεδρο Κληρίδη ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που αντιτίθετο στην αρχική πρόθεση ενίσχυσης της αεράμυνας le τους S-300, και τι πολιτικές λύσεις θα επιδιωχθούν σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ανταποκριθεί διόλου, ο Επίτροπος Βαν ντεν Μπρουκ έδωσε την εντύπωση ν' αποφεύγει άλλη συγκεκριμένη απάντηση εκτός απ' την δήλωση πρόθεσης να κάνει ότι μπορεί η Επιτροπή για να μείνει "ανοικτό" το θέμα αυτό μέχρις ότου δοθεί αργότερα απάντηση απ' την 'γκυρα.

    Η κατάσταση άλλαξε προς το καλύτερο μετά την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη να μην επιτρέψει την εγκατάσταση των πυραύλων διότι μειώθηκαν εντάσεις όχι μόνο στο ίδιο το νησί αλλά και γενικότερα στην περιοχή όπου θα μπορούσε να είχαμε επιδείνωση, ενώ παράλληλα, στο επίπεδο ολόκληρης της ΕΕ, βελτιώθηκε πολύ η ατμόσφαιρα και οι επαφές με την Κύπρο σε σχέση με τη Διεύρυνση, δήλωσε εξ υπαρχής. Εκφράζοντας τη "βαθιά εκτίμηση" του για το "σημαντικό θετικό βήμα" που έλαβε ο Κύπριος Πρόεδρος, έστω και καταβάλλοντας το τίμημα "εσωτερικών εντάσεων" στην Κυπριακή Κυβέρνηση και τον πολιτικό χώρο της μεγαλονήσου, ο κ. Βαν Ντεν Μπρουκ, υποσχέθηκε, μεν όσο αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ότι η Κομισιόν "θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις επαφές για να επιτευχθούν αποτελέσματα" στα πλαίσια της διαδικασίας του ΟΗΕ, και να μην μειωθεί ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων, όπως είπε σ' απάντηση παρέμβασης του Έλληνα ευρωβουλευτή Κώστα Χατζηδάκη, που επεσήμανε πως, μετά την απόρριψη αρχικής πρότασης αποστρατικοποίησης που απέρριψε η Τουρκία, ο Γλαύκος Κληρίδης έκανε και νέα πρόταση για διεθνή δύναμη με παρουσία του ΝΑΤΟ και απόσυρση των κατοχικών Τουρκικών στρατευμάτων και της ΕΛΔΥΚ.

    Στις συνομιλίες της ΕΕ με την τουρκική κυβέρνηση θα της πούμε πως θα θέλαμε "περαιτέρω πρόοδο" και θα καλωσορίζαμε ενδεχόμενη απόφασή της γι' αυτό, γνωρίζοντας ότι η αποστρατικοποίηση είναι στενά συνδεδεμένη με την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για τους πυραύλους αεράμυνας, και ελπίζοντας ότι η αποστρατικοποίηση θα γίνει πραγματικότητα, πρόσθεσε. Αν εξάλλου επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών πάνω στην αποστρατικοποίηση, αυτό εμφανώς θα επιδρούσε και στον ενταξιακό ρυθμό της Κύπρου ενώ, γενικότερα, "αν επιτυγχάνοντο αποτελέσματα πριν απ' την ένταξη αυτό θα επιδρούσε θετικά στην ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ", όπως είπε ο Επίτροπος Βαν Ντερ Μπρουκ μη χάνοντας την ευκαιρία ν' ασκήσει κάποια πίεση ακόμα και προς τη Λευκωσία..

    [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, εξαιτίας του ενιαίου αμυντικού δόγματος που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1993.

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Ατατσανλί δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι "Ελληνες και οι Ελληνοκύπριοι έχουν εμπλακεί σε προσπάθειες κλιμάκωσης της έντασης μέσω αυτού που αποκαλούν ενιαίο αμυντικό δόγμα, αλλά το οποίο στην ουσία είναι ένα ενιαίο επιθετικό δόγμα". Αφορμή για τις τουρκικές δηλώσεις αποτέλεσε η ανακοίνωση της Αθήνας ότι η απόφαση για εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη είναι τελική, σχέδιο το οποίο η Αγκυρα χαρακτήρισε "απαράδεκτο".

    Ο κ.Ατατσανλί τόνισε ότι "η θέση της Τουρκίας για τους πυραύλους δεν έχει αλλάξει και όπως έκανε γνωστό προηγουμένως δε θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι ως φθηνή συναλλαγή" και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα δε θα αφήσει αναπάντητη μια τέτοια απειλή. Ε.Ρ.

    [19] ΡΩΣΙΑ:ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣΟΥΝ

    Οι αξιωματούχοι της Δύσης προσπαθούν να εκβιάσουν τη Ρωσία θέτοντας ως προϋπόθεση για την παροχή οικονομικής βοήθειας αλλαγές στην εξωτερική της πολιτική οι οποίες καλύπτουν ευρύ πεδίο από τη στάση της στο Ιράν μέχρι τους αμυντικούς πυραύλους, όπως επισήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Ο εκπρόσωπος του επικεφαλής των οικονομίας της Ρωσίας Γιούρι Μασλούκοφ, Αντον Σουρίκοφ ανακοίνωσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι "προτείνουν στη Ρωσία να κάνει πίσω σε ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής με αντάλλαγμα την επιστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία η Μόσχα τα έχει άμεση ανάγκη αυτό το χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους της. "Δεν έχει τεθεί επισήμως τέτοιο θέμα, ωστόσο ανεπίσημα επιδιώκουν να αλλάξουν τη στάση της Ρωσίας όσον αφορά στην εξωτερική της πολιτική", υπογράμμισε ο κ. Αντον Σουρίκοφ.

    Πιο συγκεκριμένα οι αξιωματούχοι που δεν είναι ούτε Ευρωπαίοι ούτε Ασιάτες προτρέπουν τη Ρωσία να σταματήσει όλες τις μορφές συνεργασίας με το Ιράν, είπε ο κ. Σουρίκοφ, προσθέτοντας ότι ζητούν από τη Ρωσία να συμφωνήσει σε αλλαγές όσον αφορά στη συμφωνία του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους. Σε περίπτωση που συμφωνήσει τότε θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ρωσικού χρέου, διαφορετικά κατέστησαν σαφές στο Ρώσο πρωθυπουργό η κυβέρνηση θα πέσει θύμα οργανωμένης κριτικής από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι δεν είναι ικανή να συνάψει συμφωνίες με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Λ.Μ


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 10 February 1999 - 20:43:00 UTC