Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-05-10

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 10 Μαϊου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
  • [02] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΡΕΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • [03] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΟΛΑΝΑ
  • [04] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
  • [05] ΣΕ ΑΡΙΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΝΤΖΕ
  • [06] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΑ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΕΙΡΗΝΟΦΙΛΗ
  • [07] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [08] ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΪΟΥ
  • [09] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΊΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [11] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [12] ΜΙΛΟ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ
  • [13] ΜΑΪΚΟ: ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [14] ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [15] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ "ΣΚΕΠΤΙΚΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [16] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [17] ΟΛΜΠΡΑΙΤ: "ΗΜΙΜΕΤΡΟ" Η ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ
  • [18] ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ
  • [19] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ G- 8
  • [20] ΟΜΑΔΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [21] "ΚΥΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΗ" Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

    Το Αγιον Ορος επισκέφθηκαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και o Πορτογάλος ομόλογός του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Πρώτος σταθμός της περιήγησή τους σε μονές του Αγίου Ορους, ήταν ο Ναός του Πρωτάτου στις Καρυές. Πρόκειται για τον παλαιότερο Ναό του Αγίου Ορους όπου φυλάσσεται η εικόνα του Αξιον Εστί η οποία χρονολογείται από τον 8αι. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας και στην κατάσταση στα Βαλκάνια.

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε την κατάσταση κρίσιμη και σημείωσε ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να κάνει κάθε προσπάθεια αυτή τη στιγμή για να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή". "Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια τώρα που ευτυχώς άρχισε κάποια ειρηνική διεργασία, κάποια διεργασία για την εξασφάλιση ειρήνης να επιτύχει και να επιτύχει πολύ γρήγορα", υπογράμμισε.

    Στη συνέχεια οι κ.κ.Σημίτης και Γκουτέρες περιήγηθηκαν στις μονές Ξενοφώντος και Διονυσίου. Ο κ. Γκουτέρες ο οποίος είχε ζητήσει να επισκεφθεί το Αγιον Ορος δήλωσε ότι ενυπωσιάστηκε από τα Ιερά Κειμήλια.

    Υπήρξε ακόμη ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα Αθως το οποίο ήδη εφαρμόζεται για τη συντήρηση της Αθωνικής Πολιτείας ύψους 70 δισ. Οπως επισημάνθηκε οι σχέσεις Ελλάδας και Πορτογαλίας βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, μετά και την επιτυχημένη συνεργασία των δύο χωρών και της Ισπανίας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου κατάφεραν τη δίκαιη κατανομή των κοινοτικών πόρων για τις χώρες του Νότου.

    [02] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΡΕΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο Γερμανός καγκελάριος τηλεφώνησε στο κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού, την ώρα που αυτός βρισκόταν μαζί με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες στη μονή Ξενοφώντος του Αγίου Ορους. Ο κ. Σημίτης ζήτησε συγγνώμη από τον Πορτογάλο ομόλογό του και βγήκε έξω για να μιλήσει στο τηλέφωνο, με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να ανησυχήσουν για το λόγο που τον οδήγησε να διακόψει τη συζήτηση με τον κ. Γκουτέρες. Οπως έγινε γνωστό ο κ. Σρέντερ τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις σχετικά με την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, τη γερμανική πρωτοβουλία και τις κινήσεις του Ρώσου απεσταλμένου Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Ν.Ρ.

    [03] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΟΛΑΝΑ

    Η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή είχε πει ότι θα υπάρξουν προβλήματα οικονομικής και κοινωνικής φύσεως στην περιοχή των Βαλκανίων εξαιτίας του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς σχετικά με το απόρρητο έγγραφο του ΝΑΤΟ, το περιεχόμενο του οποίου δημοσιεύεται σήμερα σε αθηναϊκή εφημερίδα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Wabi] Σολάνα, απέστειλε επιστολή προς τα 19 κράτη-μέλη της συμμαχίας, στην οποία κάνει λόγο για κίνδυνο γενικής αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια, λόγω της κρίσης.

    [04] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

    "Τέτοιες πράξεις μπορούν να οδηγήσουν στη διαιώνιση της κρίσης και μια τέτοια εξέλιξη θα είναι τραγική δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας το χτύπημα της κινέζικης πρεσβείας στο Βελιγράδι. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι οι βομβαρδισμοί με θύματα πολίτες δυσκολεύουν την ειρήνη. Αναφερόμενος στην απόφαση των οκτώ, επισήμανε ότι ήταν και είναι ένα σημαντικό βήμα. "Καλέσαμε τη Γιουγκοσλαβία να ανταποκριθεί θετικά για να μην χαθεί η ευκαιρία επίλυσης της κρίσης. Αν αφήσουμε να περνά ο καιρός στερούμε πολλούς πόντους από την πολιτική λύση", είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικό εκπρόσωπος.

    Ο κ. Ρέππας υπεραμύνθηκε την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για το ότι συνυπέγραψε κείμενο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στο οποίο τα Σκόπια αναφέρονται με το όνομα Μακεδονία, ενώ γίνεται λόγος για γενοκτονία στη Γιουγκοσλαβία και όχι για εθνική κάθαρση. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ακόμη ότι η πολιτική της κυβέρνησης εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας και ότι δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος σε επιχειρήσεις.

    [05] ΣΕ ΑΡΙΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΝΤΖΕ

    Το κλίμα και η εγκαρδιότητα που επικράτησε χθες προδιαγράφουν τα αποτελέσματα της πρώτης επίσημης επίσκεψης Ελληνα Προέδρου Δημοκρατίας στη Γεωργία, μια χώρα με βαθύτατους δεσμούς φιλίας με την Ελλάδα.

    Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Γεωργίας, κ. Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, δήλωσε πως "...τέτοια συνάντηση δεν έχει γίνει στα 3.000 χρόνια ύπαρξης του κράτους της Γεωργίας", αντικατοπτρίζει τα αισθήματα προς τη χώρα μας, του δοκιμαζόμενου οικονομικά γεωργιανού λαού. Σήμερα το πρωί στις 10 (τοπική ώρα) θα γίνει η κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Κ. Στεφανόπουλου με τον κ. Ε. Σεβαρντνάντζε και αργότερα (11:20π.μ.) θα γίνει η τελετή υπογραφής των συμφωνιών: 1. "Σύμβαση Δικαστικής Αρωγής σε αστικές και ποινικές υποθέσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γεωργίας" και 2. "Σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γεωργίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου".

    Αμέσως μετά οι δύο πρόεδροι θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Σήμερα, επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το γεωργιανό κοινοβούλιο και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο κ. Zhvania. Το απόγευμα ο κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί στην κατοικία του τον Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία ΙΙ και το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο, που θα δοθεί προς τιμήν του από τον Πρόεδρο της Γεωργίας. Οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας κ. Αλέξανδρος Μπαλτάς και Enyteqij~m κ. Γρηγόρης Νιώτης θα έχουν συνομιλίες με τους ομολόγους τους και θα υπογράψουν τις δύο συμφωνίες παρουσία των προέδρων. Ο κ. Νιώτης στις 2:30 μ.μ. (τοπική ώρα) σήμερα θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στον κρατικό ξενώνα Krstanisi. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος μιλώντας χθες το βράδι για τους Ελληνες της Γεωργίας, στη διάρκεια της απονομής σ' αυτόν του τίτλου του επίτιμου δημότη της Τιφλίδας, από τον δήμαρχο της πόλης, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τόνισε με έμφαση ότι: "... Αποτελούν τον πιο στενό δεσμό μεταξύ της Ελλάδας και της Γεωργίας". Απευθυνόμενος στον παριστάμενο κ. Σεβαρντνάντζε, στην αίθουσα της όπερας, ο οποίος είχε πει ότι Έλληνες και Γεωργιανοί είναι αδέλφια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: "... Δεν ξέρω αν είμαστε αδέλφια. Ξέρω ότι είμαστε, τουλάχιστον, πρώτα ξαδέλφια. Ο συγγενικός δεσμός του κοινού αίματος, είναι το αίμα των Ελλήνων της Γεωργίας, οι οποίοι ξεριζωμένοι από τη γη τους, κάτω από δύσκολες ιστορικές περιστάσεις βρήκαν φιλοξενία στο γόιμο έδαφος της Γεωργίας".

    Για τον κ. Σεβαρντνάντζε ο κ. Στεφανόπουλος είπε πως έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στη χώρα του και "...η Ελλάδα είναι περήφανη που τον έχει φίλο". Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε, επίσης, για "στενή φιλία των δύο χωρών", και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί" για την εμβάθυνση των Ελληνο-Γεωργιανών σχέσεων.

    Ο Πρόεδρος της Γεωργίας τόνισε πως: "... για τους Γεωργιανούς, η Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι και του δικού μας πολιτισμού... Οι Ελληνες συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας μας. Τους σεβόμασταν και τους αγαπούσαμε πάντα". Ο κ. Σεβαρντνάντζε δεν παραλείπει να πει ότι: "... ο τομέας της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας είναι από τους βασικούς στα πανεπιστήμιά μας. Διδάσκεται, επίσης, στα δημοτικά σχολεία, γίνονται, ακόμη, διαγωνισμοί για τον ελληνικό πολιτισμό. Οι Γεωργιανοί έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό". Θυμήθηκε, με νοσταλγία, ο Πρόεδρος της Γεωργίας, ότι κατά την προ διετίας επίσκεψή του στην Ελλάδα επισκέφθηκε το Αγιο Ορος ("... η Μονή Ιβήρων μαρτυρεί για το επίπεδο των σχέσεών μας") και δήλωσε: "... Η Ελλάδα μου είχε επιφυλάξει αδελφική υποδοχή. Η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα θα μου μείνουν αξέχαστες". Ο Πρόεδρος της Γεωργίας έκανε λόγο και για την θρησκεία, ενώ ο δήμαρχος της Τιφλίδας καλωσόρισε τον κ. Στεφανόπουλο ως "... τον πρόεδρο μιας φίλης και ομόθρησκης χώρας". Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι: "... Η Γεωργία χρωστάει στην Ελλάδα και το Βυζάντιο μόνο τη θρησκεία. Ούτε το αλφάβητο χρωστάει, που της το χρωστάνε όλοι οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί".

    [06] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΑ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΕΙΡΗΝΟΦΙΛΗ

    "Η Ελλάδα είναι η μόνη φίλη χώρα της Γεωργίας, που συμμετέχει se σημαντικούς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΣΕΠ και είναι συνάμα πρόθυμη να προσφέρει στην χώρα σας τις εμπειρίες και τη βοήθεια και υποστήριξή της τόσον διμερώς όσον και πολυμερώς", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στην αντιφώνησή του προς τον πρόεδρο της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρτνάτζε. "Ειδικότερα", συνέχισε ο κ. Στεφανόπουλος, "ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσες, η Ελλάς υποστηρίζει και ενθαρρύνει σταθερά τους ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς της Γεωργίας. Οι Εταιρικέςς Συμφωνίες Συνεργασίας (Partnership and Cooperation Agreements), που θα εφαρμοσθούν σε λίγες εβδομάδες με τις χώρες του νοτίου Καυκάσου θα ενισχύσουν, μέσω ενός γονίμου πολιτικού διαλόγου, τους δεσμούς φιλίας και θα διευκολύνουν την εγκαθίδρυση ενός ευρυτέρου πλαισίου συνεργασίας με την Ευρώπη, στους κόλπους της οποίας η Γεωργία δικαιούται να ενταχθεί, τόσο ιστορικά, όσο και πολιτιστικά. Εξάλλου η Ελλάς χαιρετίζει την ένταξη της Γεωργίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που αποτελεί γεγονός μεγάλης πολιτικής σημασίας".

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα, "χώρα βαθύτατα ειρηνόφιλη και δημοκρατική, επιδιώκει την ειρήνη, την φιλία και την συνεργασία με όλες τις άλλες χώρες και βεβαίως με τους γείτονές της, ιδίως με αυτούς". Ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει "όπως είναι ευνόητο, αυξημένο και δικαιολογημένο ενδιαφέρον για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και επιθυμεί την ταχείαν εξομάλυνση της καταστάσεως, προς επίτευξη της οποίας έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προσβλέπουμε στο να καταστούν τα Βαλκάνια χώρος αρμονικής συμβιώσεως, απαλλαγμένος από κάθε εστία εντάσεως. Προς τον σκοπό αυτό η χώρα μας έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς και σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της διαβαλκανικής συνεργασίας από την οποία θα ωφεληθούν όλοι οι λαοί της περιοχής". Αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι "η αφοσίωση της χώρας μας στη διεθνή νομιμότητα και στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μας καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητους έναντι της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής εκ μέρους της Τουρκίας του ενός τρίτου περίπου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα συνεχίσουμε να προβάλλομε το μεγάλο αυτό θέμα και να επιζητούμε την δίκαια λύση του και σε κάθε περίπτωση την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι εκτιμούμε ιδιαίτερα την κατανόηση και την στάση σας στο Κυπριακό πρόβλημα". "Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και προσβλέπουμε στην βελτίωση των σχέσεων μας με την Δημοκρατία των Σκοπίων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε την παραποίηση της ιστορίας μας και την αμφισβήτηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οπως σημείωσε "γενικότερα θεωρούμε ότι όλες οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν με βάση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αναγνώριση της ισχύος των διεθνών συνθηκών. 'λλως θα διαιωνίζονται ανεπιθύμητες καταστάσεις και θα συντηρούνται εντάσεις που προκαλούνται, χωρίς βεβαίως δική μας υπαιτιότητα", ενώ ειδικότερα amav]qhgje στο καθεστώς του Αιγαίου, "που εδράζεται επί στερεάς νομικής βάσεως, ισχύει από πολλών δεκαετιών, και του οποίου δεν είμεθα διατεθειμένοι να αποδεχθούμε οποιαδήποτε μεταβολή, με το να ενδώσουμε σε αβάσιμες αξιώσεις αλλά και απροκάλυπτες απειλές, που διατυπώνονται προς τον σκοπό αυτό. Εις το σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η γενικώτερη πολιτική της γείτονος Τουρκίας η οποία αρνείται να αποδεχθεί το υφιστάμενο διεθνές καθεστώς του Αιγαίου και αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, αυξάνει επικίνδυνα την ένταση στην ήδη ταραγμένη περιοχή μας".

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό, λέγοντας: "Εκδήλωση της επιθυμίας μας για περαιτέρω ενίσχυση των πολιτιστικών μας δεσμών αποτελεί η ενίσχυση που θα προσφέρει η Ελλάδα στο Ινστιτούτο Κλασσικής Φιλολογίας, Βυζαντινολογίας Συγχρόνων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τιφλίδος το οποίο αποτελεί γέφυρα φιλίας και γνωριμίας ιδίως μεταξύ των νέων γενεών. Η Ελλάς και εις τον τομέα αυτό θα αποδείξει εμπράκτως την επιθυμία της για την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών μας πολιτιστικών και εκπαιδευτικών σχέσεων".

    [07] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Πρωταγωνιστκό ρόλο στην μεταπολεμική εξέλιξη των πραγμάτων μπορεί και πρέπει να έχει η Ελλάδα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιιλώντας αργά το βράδυ σε δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ της Θεσσαλονίκης και στη διάρκεια του οποίου διατύπωσε δύο σημαντικές προτάσεις για την "επόμενη μέρα", μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Γιουγκοσλαβία.

    Όπως πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας ειρήνευσης θα πρέπει να δημιουργηθεί μία προσωρινού χαρακτήρα τριμελής Επιτροπή, αποδεκτή από όλους και κυρίως από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η Επιτροπή, στην οποία θα εκπροσωπούνται οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου με πιθανό εκπρόσωπό τους τον Ρουγκόβα, και φυσικά η Γιουγκοσλαβία, θα έχει ως Πρόεδρο της Επιτροπής, Έλληνα. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Καραμανλής, "η Ελλάδα και μετέχει στο ΝΑΤΟ αλλά δεν πήρε μέρος στους βομβαρδισμούς και είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ταυτόχρονα είναι η μοναδική χώρα που προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια σε όλες τις περιοχές και σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, στη διάρκεια της κρίσης". Η δεύτερη πρόταση που διατύπωσε ο κ. Καραμανλής είναι η πραγματοποίηση στη Θεσσαλονίκη μιας Διεθνούς Διάσκεψης για την Νοτιοανατολική Ευρώπη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Καναδά, της Κίνας και των Βαλκανικών χωρών. Η Διάσκεψη αυτή, σημείωσε ο Πρόεδρς της Ν.Δ., θα πρέπει να εκπονήσει κατευθυντήριες γραμμές και να καθορίσει το ύψος των συγκεκριμένων συνεισφορών για την ανοικοδόμηση καθώς και τη χάραξη στρατηγικών μακροπρόθεσμης σταθερότητας στην περιοχή.

    Ο κ. Καραμανλής παρατήρησε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε προβάλει με ιδιαίτερη έμφαση την αναγκαιότητα να αποφευχθεί η έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά επίσης και να ασκήσει πίεση stg Γιουγκοσλαβία για μια ειρηνευτική συμφωνία. "Μπορούσαμε να παίξουμε έναν ρόλο που δεν τον παίξαμε" είπε, ενώ αναφερόμενεος στους βομβαρδισμούς υπογράμμισε ότι όχι μόνο δεν απετράπη η ανθρωπιστική καταστροφή αλλά απεναντίας αυτή πήρε τεράστιες διαστάσεις. Επίσης ούτε η ισχύς του καθεστώτος της Γιουγκοσλαβίας απεφεύχθη απεναντίας ενισχύθηκε η θέση του Μιλόσεβιτς, ενώ, τέλος, ούτε ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων απετράπη. Στο σημείο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε πέντε θέσεις για τη διέξοδο από την κρίση του Κοσσυφοπεδίου, που είναι: η άμεση κατάπαυση του πυρός που δεν οδηγεί πουθενά η σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επιτροφή των προσφύγων η ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΑΣΕ ή του ΟΗΕ και όχι η ΝΑΤΟϊκή το απόλυτο απαραβίαστο των υφιστάμενων συνόρων η απάλειψη οποιασδήποτε αναφοράς για ενδεχόμενη αλλαγή των συνόρων στο μέλλον. Σε άλλο σημείο, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ως σωστή την πρόταση των "8", που όπως είπε αποτελεί ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, δηλώνοντας ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν όσο μπορούν στην υλοποίηση αυτής της πρότασης, ενώ η συμφωνία πρέπει να είναι άμεση και να λαμβάνει υπόψη τις ιστορικές ευαισθησίες των λαών της περιοχής. Ακόμη, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να δοθεί στα Βαλκάνια μια μεγάλη αναπτυξιακή πνοή και να εφαρμοστεί μια πολιτική ανοικοδόμησης, προτείνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει η έδρα το νέου "προγράμματος Μάρσαλ" που θα εφαρμοστεί για τα Βαλκάνια να έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Όμως, πρόσθεσε, για να διαδραματίσει η χώρα το ρόλο που πρέπει είναι απαραίτητο να προχωρήσουν τα έργα υποδομής. "Δεν μπορούμε να συζητάμε γαι την επόμενη μέρα στα Βαλκάνια και να μην προχωρούν η Εγνατία Οδός και η ΠΑΘΕ, ενώ το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης να θυμίζει επαρχιακό αεροδρόμιο". Τέλος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι είναι ανάγκη να δυναμώσει η φωνή της Ελλάδας, επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και υπογράμμισε ότι μπορεί η Ελλάδα του 21ου αιώνα να γίνει πρωταγωνίστρια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    [08] ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΪΟΥ

    Την Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς θα επισκεφθεί στςι 31 Μαΐου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα έρθει στη χώρας μας για δεκαπενθήμερη επίσκεψη ως επίσημος προσκεκλημένος της Εκκλησίας της Ελλάδας. Συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, ο Πατριάρχης θα φτάσει στην Καλαμαριά στις 5.30 το απόγευμα της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος. Θα ακολουθήσει η επίσημη υποδοχή του από τις εκκλησιαστικές, πολιτικές, δημοτικές αρχές στη συμβολή των οδών Κερασούντος και Μητροπολίτου Καλλίδου. Τον Παναγιώτατο θα προσφωνήσει ο δημαρχος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης. Στις 6.30 θα ξεκινήσει η πομπή για τον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όπου θα τελεστεί δοξολογία. Στις 7.00 ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφτεί το Επισκοπείο Καλαμαριάς, όπου θα δεχτεί τους επισήμους της πόλης, ενώ στις 8.00 θα αναχωρήσει με τη συνοδεία του για τον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας, όπου έχει προγραμματιστεί επίσημη υποδοχή, δέηση και μικρή δεξίωση. Το πρόγραμμα του κ.Βαρθολομαίου θα ολοκληρωθεί στις 11.30 με επίσημο δείπνο στο Κυβερνείο, το οποίο θα παραθέσει προς τιμήν του η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και ο δήμαρχος Χρ.Οικονομίδης.

    Τη συνοδεία του Πατριάρχη θα αποτελούν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Εφέσου κ.Χρυσόστομος, Χαλκηδόνος κ Ιωακείμ,Γαλλίας, κ. Ιερεμίας, Περγάμου κ.Ιωάννης, Φιλαδέλφειας κ.Μελίτων, Πέτρας κ.Νεκτάριος, εκπρόσωπος του Αγίου Όρους και της νεολαίας.

    [09] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Πολιτικές ευθύνες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση Οτζαλάν επιρρίπτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης Ν.Δ., ΚΚΕ, Συνασπισμός και ΔΗΚΚΙ στις πορισματικές τους θέσεις που κατέθεσαν στην εξεταστική επιτροπή. Ευθύνες καταλογίζουν και προσωπικά στον πρωθυπουργό, γιατί όπως υποστηρίζουν ήταν εν γνώσει του οι όλοι χειρισμοί και οι φάσεις της υπόθεσης. Ειδικότερα, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Γ. Παναγιωτόπουλος επιφυλάχθηκαν για περαιτέρω ενέργειές τους για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Υψηλό αίσθημα ευθύνης μας αποτρέπει σε αυτή τη χρονική συγκυρία ενόψει και της άρνησης του πρωταγωνιστή της όλης υπόθεσης κ. Σταυρακάκη να καταθέσει και να φωτίσει πολλά σκοτεινά σημεία της υπόθεσης, να προτείνουμε τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής για συγκεκριμένα και σοβαρά αδικήματα που διαφαίνεται ότι έχουν διαπραχθεί''. Οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. επεσήμαναν ότι στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης από την εξεταστική επιτροπή και αυτό αποδεικνύεται από την άρνηση να κληθούν να καταθέσουν σημαντικοί μάρτυρες. Αποκορύφωμα όπως είπαν ήταν η στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην άρνηση του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ κ. Σταυρακάκη να καταθέσει στην Επιτροπή και η απόρριψη της πρότασης της Ν.Δ. να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Ως προς την ουσία της υπόθεσης και ειδικότερα στην υπόθεση της εισόδου του Οτζαλάν στην Ελλάδα στο πόρισμά της η Ν.Δ. τονίζει ότι την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση γιατί, ενώ είχε πληροφορίες από συγκεκριμένα άτομα για συγκεκριμένες ημερομηνίες αφιξής του δεν ελήφθη κανένα μέτρο που να δείχνει ότι επιθυμούσε να αποτραπεί η είσοδός του. Για την επιλογή της Κένυας καταλογίζει ενδεχόμενο δόλο στην κυβέρνηση, γιατί αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε καμία σοβαρή προεργασία για την επιλογή της αυτή. Γενικότερα, ο εισηγητής του πορίσματος Χρ. Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για ιδιαίτερα επιζήμια πολιτική της κυβέρνησης εξαιτίας άστοχων, επιπόλαιων και υπόπτων χειρισμών της.

    Σε ότι αφορά ειδικότερα τις ευθύνες που επιρρίπτει η Ν.Δ. στο πόρισμά της καταλογίζονται ως εξής: Βαρύτατες ευθύνες στον πρωθυπουργό, γιατί όπως κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί ήταν εν γνώσει του όλες οι φάσεις της υπόθεσης. Μεγάλες πολιτικές ευθύνες στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο για τον οποίο, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι βουλευτές της Ν.Δ. οι χειρισμοί του ήταν εξωφρενικοί που πολλές φορές άπτονται του ποινικού νόμου. Σχετικό μερίδιο πολιτικής ευθύνης στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Αλέκο Παπαδόπουλο, γιατί έπρεπε να γνωρίζει τις δυνατότητες της ΕΥΠ και να διαπιστώσει έγκαιρα τη διάλυση και ανυπαρξία της υπόθεσης και να μην αφήσει το θέμα στην τύχη του.

    Δεν αποδίδονται ευθύνες στον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης Φίλιππο Πετσάλνικο γιατί η συμμετοχή του στην υπόθεση ήταν μηδαμινή και όχι καθοριστική. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Ν.Δ. συμμερίζεται τη δήλωση του Μιλτιάδη Εβερτ ότι η κατάθεση του πορίσματος στη Βουλή πριν τη διεξαγωγή της δίκης είναι εθνικό λάθος ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε καταφατικά. Υπογράμμισε μάλιστα ότι όταν ο κ. Εβερτ είχε κάνει την πρόταση στην Επιτροπή ο ίδιος είχε ζητήσει να αναβληθεί η κατάθεση του πορίσματος, κάτι όμως που απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία. Από την πλευρά του το ΚΚΕ στο πόρισμά του επιρρίπτει και αυτό ευθύνες στην κυβερνητική πλειοψηφία της Επιτροπής γιατί με ευθύνη της δεν στάθηκε, όπως σημειώνει, δυνατόν να προχωρήσουν σε βάθος οι έρευνες και να διερευνηθούν κρίσιμες πτυχές της υπόθεσης. Επισημαίνουν μεταξύ άλλων το γεγονός ότι αρνήθηκε να λάβει μέτρα, ώστε να καταθέσει ο κ. Σταυρακάκης, ενώ απέκλεισε από τον κατάλογο των μαρτύρων ουσιώδεις μάρτυρες, όπως οι τρεις συντρόφισσες του Οτζαλάν. Συμπερασματικά το ΚΚΕ σημειώνει ότι δεν μένει καμία αμφιβολία ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και οι χειρισμοί που έγιναν οδήγησαν στην παράδοση του Οτζαλάν και συμπληρώνουν ότι ευθύνες δεν έχουν μόνο οι 3 υπουργοί που χειρίσθηκαν την υπόθεση, αλλά συνολικά η κυβέρνηση και πριν από όλους ο πρωθυπουργός που γνώριζε και ενέκρινε τους χειρισμούς που έγιναν.

    Ο ΣΥΝ στο πόρισμά του καταλογίζει και αυτός στην κυβέρνηση πολιτικές ευθύνες, διότι ενήργησε αποσπασματικά αντιφατικά, και ασυντόνιστα με αποτέλεσμα τη σύλληψη του Οτζαλάν, ενώ για τους εμπλεκόμενους υπουργούς δεν αποδίδονται ευθύνες στον Αλέκο Παπαδόπουλο. Οπως σημειώνουν όμως με αφορμή την υπόθεση αυτή διαπιστώνεται η απουσία συστηματικού πολιτικού ελέγχου της ΕΥΠ για την οποία είχε την ευθύνη. Επίσης δεν καταλογίζονται ευθύνες στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικο. Αντίθετα επιρρίπτονται πολιτικές ευθύνες στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο διότι βαρέως αμέλησε να εξασφαλίσει τη μετάβαση του Οτζαλάν σε ασφαλή χώρα. Ευθύνη αποδίδεται και στον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε την υποχρέωση συντονισμού των μελών της κυβέρνησης, για την οποία jatakoc_foum στο σύνολό της βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Σημαντικές ευθύνες καταλογίζουν και στην ΕΥΠ. Ανάλογες ευθύνες επιρρίπτει και το ΔΗΚΚΙ στο πόρισμά του. Να σημειωθεί τέλος ότι στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε προηγηθεί, αποδίδονται ευθύνες μόνο σε ιδιώτες και κρατικούς υπαλλήλους. Την ερχόμενη Δευτέρα όλα τα πορίσματα αναμένεται να συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΊΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Εντολή για την απόσυρση μονάδων του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας από το Κοσσυφοπέδιο έδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Γιουγκοσλαβίας.

    Σε ανακοίνωση του επιτελείου αναφέρονται τα εξής: Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο κατά του ΑΣΚ έχουν ολοκληρωθεί το Ανώτατο Επιτελείο Στρατού διέταξε να αρχίσει η αποχώρηση τμήματος των μονάδων στρατού και της αστυνομία από το Κοσσυφοπέδιο. Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται από τις 9 Μαϊου στις 10 ώρα Γιουγκοσλαβίας.

    Ταυτόχρονα αποφασίστηκε ότι όταν επιτευχθεί συμφωνία με τον ΟΗΕ για την εγκατάσταση αποστολής του στο Κόσοβο και ότι εφόσον σταματήσει να υπάρχει εξωτερικός κίνδυνος και απειλή της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας θα καταστεί δυνατή η υλοποίηση σχεδίου, με το οποίο οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στο Κόσοβο θα επανέρθουν στο επίπεδο περιόδου ειρήνης, δηλαδή στο επίπεδο που ήταν πριν την έναρξη των επιθέσεων. Για την καλύτερη διασφάλιση των κρατικών συνόρων, η οποία θα καθιστά αδύνατη την έλευση τρομοκρατικών ομάδων από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, οι αστυνομικές και στρατιωτικές μονάδες που θα παραμείνουν σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των αρμόδιων στρατιωτικών και αστυνομικών οργάνων, εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους σε όλοκληρο το Κοσσυφοπέδιο. Μεμονωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις μικρών ομάδων του διαλυμένου ΑΣΚ, οι οποίες δεν μπορούν να αποκλειστούν, υπάγονται στις δράσεις και τη μέριμνα των τακτικών οργάνων. Κ.Γ.

    [11] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Η Ρωσία εξέφρασε ικανοποίηση για την ανακοίνωση της Γιουγκοσλαβίας για μερική απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. "Η έναρξη απόσυρσης των δυνάμεων αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Ε.Ρ.

    [12] ΜΙΛΟ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ

    Η ανακοίνωση του Μιλόσεβιτς δεν είναι αρκετή για να ijamopoi^sei τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και των G8 δήλωσε στο ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο. Ο κ. Μίλο αμιφισβήτησε την ειλικρίνεια των προθέσεων του Βελιγραδίου λέγοντας ότι μετά την εκδίωξη των Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο δε χρειάζονται οι Σέρβοι τόσες πολλές δυνάμεις για να ελέγχουν την περιοχή. Σε ότι αφορά στον ΑΣΚ ο κ. Μίλο είπε ότι θα μπορούσε να αφοπλιστεί υπό όρους, δηλαδή υπό την προϋπόθεση ότι θα είχε υπογραφεί μία συμφωνία, η οποία θα εφαρμοζόταν από όλους τους υπόλοιπους, ότι θα αποσυρόταν όλα τα σερβικά στρατεύματα από το Κοσσυφοπεδίο και ότι θα εγκαθίσταντο ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. "Θέλουμε το Κοσσυφοπέδιο διεθνές προτεκτοράτο με διεθνή διοίκηση", είπε ο κ. Μίλο ο οποίος εξέφρασε τη δυσφορία για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η χώρα του έχει δεχθεί 450.000 πρόσφυγες και χρειάζεται σε ανθρωπιστική βοήθεια 700 εκ. δολάρια μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ μέχρι τώρα πήρε μόλις 30 εκ. δολάρια οικονομικής βοήθειας από την Παγμόσμια Τράπεζα. Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο να μετακινηθούν πρόσφυγες στις περιοχές όπου κατοικεί η ελληνική μειονότητα, ο κ. Μίλο διευκρίνισε ότι δεν θα μετακινηθούν στα χωριά της μειονότητας εκτός αν προσκληθούν, τόνισε ότι αυτό σε καμία περίπτωση αυτό δε θα επιληφθεί δια της βίας, ενώ είπε ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μετακινεί τους πρόσφυγες μέσα στην επικράτειά της όπως αυτή νομίζει καλύτερα. Ο κ. Μίλο κάλεσε και αυτός τους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του, καθώς είπε υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ελληνικές επενδύσεις και θα πρέπει οι Ελληνες επενδυτές να πάνε να επενδύσουν στην Αλβανία. X.M.

    [13] ΜΑΪΚΟ: ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Κίνηση που αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης χαρακτήρισε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο την πρόθεση του Βελιγραδίου να αποχωρήσουν εν μέρει οι στρατιωτικές δυνάμεις του από το Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Μάικο είπε ότι οι Σέρβοι ξέρουν να παίζουν καλά το παιχνίδι των ΜΜΕ αντιπαραθέτοντας το με την αλβανική πλευρά, ενώ προσέθεσε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί, διότι η χώρα του πληρώνει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κόστος της σφαγής. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αναφερόμενος στον ΑΣΚ είπε ότι δεν έχει αναλάβει δράση, αλλά έχει δημιουργηθεί από αντίδραση στην καταπίεση και τις σφαγές στο Κοσσυφοπέδιο και υποστήριξε πως ο ΑΣΚ είναι στενά συνδεδεμένος με τις ανθρώπινες αξίες και την αντίσταση στη γενοκτονία. Χ.Μ.

    [14] ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ορισμένες μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού έχουν ήδη αποσυρθεί από χθες το απόγευμα από το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του γιουγκοσλαβικού πρακτορείου ειδήσεων Tanjug επικαλούμενο πληροφορίες από το στρατό και την αστυνομία της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα. Στρατιωτικοί και αστυνομικοί αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επιβεβαίωσαν ότι η απόσυρση έχει ξεκινήσει από χθες και ότι "μερικές μονάδες κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και την κεντρική Σερβία έχουν ήδη αποσυρθεί".

    Ωστόσο , υποστήριξαν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς κατά τη διάρκεια της απόσυρσης, οι μονάδες μπορεί να αποτελέσουν στόχο των επιθέσεων του ΝΑΤΟ και για το λόγο αυτό η απόσυρση δεν είχε τη μορφή οργανωμένης φάλαγγας. 'λλωστε, οι δυνάμεις αποσύρονται με αργούς ρυθμούς εξαιτίας της καταστροφής αρκετών γεφυρών από το ΝΑΤΟ. "Η λήξη των επιθέσεων του ΝΑΤΟ θα επιτάχυνε τη διαδικασία της απόσυρσης" τόνισε στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ χτύπησε δύο οπλισμένα οχήματα χθες και σήμερα, κοντά στην πόλη Ντετσάνι και Ντούλιε. Ε.Ρ.

    [15] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ "ΣΚΕΠΤΙΚΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Η Γερμανία χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Βελιγραδίου για απόσυρση των στρτιωτικών του δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο ως "ανεπαρκή", σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της χώρας, ζητώντας από τη Γιουγκοσλαβία να εφαρμόσει και τα πέντε αιτήματα που όρισε το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο και της λήξης της εθνικής εκκαθάρισης στην επαρχία. Ε.Ρ.

    [16] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι η ap|suqsg tym γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο δεν πληρεί τα αιτήματα του ΝΑΤΟ για πλήρη απόσυρση όλων των σερβικών δυνάμεων από την περιοχή.

    Συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας απέρριψε την ανακοίνωση του Βελιγραδίου ως "ανεπαρκή" υποστηρίζοντας ότι "δεν πληρεί τα αιτήματα του ΝΑΤΟ" και ξεκαθαρίζοντας ότι "οι προϋποθέσεις είναι σαφείς, ενώ η μερική απόσυρση δεν τις εφαρμόζει". Ε.Ρ.

    [17] ΟΛΜΠΡΑΙΤ: "ΗΜΙΜΕΤΡΟ" Η ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ

    Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλίν Ολμπράιτ αποκάλεσε "ημίμετρο" τις ανακοινώσεις για μερική απόσυρση των σερβικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζοντας ότι δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ. Λ.Μ

    [18] ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ

    To NATO αρνήθηκε να σχολιάσει ανακοίνωση του γιουγκοσλαβικού πρακτορείου ειδήσεων Tanjug σύμφωνα με την οποία ο γιουγκοσλαβικός στρατός άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματα του από το Κοσσυφοπέδιο λέγοντας χαρακτηριστικά "Θα περιμένουμε να δούμε προτού μιλήσουμε". Στη δήλωση αυτή προέβη αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Λ.Μ

    [19] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ G- 8

    Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι έτοιμος για συνομιλίες για τη διευθέτηση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου στη βάση των προτάσεων στις οποίες συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των οχτώ πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών κατά τη συνάντησή τους την προηγούμενη εβδομάδα στη Βόννη, σύμφωνα με την άποψη του πρώην αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΠΗΕ Γιασούσι Ακάσι, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Βελιγράδι με τον κ.Μιλόσεβιτς.

    Ο κ.Ακάσι υποστήριξε σε συνέντευξη τύπου ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος επιμένει ότι μία διεθνής δύναμη θα πρέπει να εγκατασταθεί στη χώρα του μόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ότι θα πρέπει να είναι μικρή δύναμη και όχι οπλισμένη με βαριά όπλα. Ε.Ρ.

    [20] ΟΜΑΔΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Τετραμελής ομάδα του ΟΗΕ έφτασε σήμερα στο Βελιγράδι για να προετοιμάσει το έδαφος της επίσκεψης υψηλού επιπέδου της αποστολής amhqypistij^r εκτίμησης του οργανισμού που ενέκρινε η Γιουγκοσλαβία την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχου της UNICEF.

    Ο Νιέλς Κάστμπεργκ διευθυντής του Ταμείου εκτάκτων προγραμμάτων για παιδιά του ΟΗΕ και τρία ακόμη μέλη της ομάδας θα συναντηθούν με Γιουγκοσλάβους και Σέρβους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους, όπως δήλωσε η Γιάντρακα Μιλάνοβιτς, από το γραφείο της UNICEF στο Βελιγράδι, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της ομάδας. Ο επικεφαλής σε ανθρωπιστικά ζητήματα του ΟΗΕ Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο από τη Βραζιλία, ο οποίος θα είναι υπέυθυνος αποστολής περίπου δώδεκα γραφείων του Οργανισμού, δήλωσε ότι η ομάδα θα διαπραγματευτεί θέματα ασφάλειας, μεταφοράς και οικονομικά. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν υποστήριξε ότι στόχος της αποστολής του κ.Μέλο είναι να "καθορίσει το μέγεθος του προβλήματος" και να "προετοιμάσει ότι είναι απαραίτητο "για την επιστροφή των προσφύγων στο Κοσσυφοπέδιο", όταν σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην επαρχία. Ε.Ρ.

    [21] "ΚΥΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΗ" Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε σήμερα "κυνική και επιπόλαιη" την υπόθεση προσφυγής της Γιουγκοσλαβίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την οποία η Γιουγκοσλαβία στρέφεται εναντίον δέκα χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, που συμμετέχουν στις αεροπορικές επιθέσεις, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP.

    O εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμι Σέι δήλωσε ότι είναι σαν να ζητάει ο Σαντάμ Χουσείν να κάνει μήνυση για τις ζημιές, που υπέστη το Ιράκ, μετά από την επιχείρηση "Καταιγίδα της Ερήμου" στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου και πρόσθεσε ότι στο Δικαστήριο της Χάγης η Γιουγκοσλαβία προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες για την εθνική εκκαθάριση του πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι πρόκειται για τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ο κ. Μιλόσεβιτς, τον οποίο χαρακτήρισε "υπεύθυνο για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπεύθυνο για το κύμα των προσφύγων" πιστεύει ότι έχουν παραβιάσει τα δικαιώματά του. Ο κ. Σέι επισήμανε, ότι δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά θέμα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που τους αφορά. O.K.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 10 May 1999 - 21:25:31 UTC