Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-08-24

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 24 Αυγούστου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΙΠΛΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΤΗ ΣΕΒΙΛΛΗ: ΧΡΥΣΟ Η ΒΟΥΛΑ - ΑΡΓΥΡΟ Η ΟΛΓΑ
  • [02] ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [03] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΑΙΚΟ
  • [04] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ- ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ
  • [05] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΕΤΖΕΒΙΤ: ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ
  • [07] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΦ'ΑΠΑΞ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [08] IBCA: Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [09] ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΣΕΡ ΜΕ ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  • [10] ΡΩΣΙΑ: «ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ» Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΟ ΟΡΑΧΟΒΑΤΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΙΠΛΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΤΗ ΣΕΒΙΛΛΗ: ΧΡΥΣΟ Η ΒΟΥΛΑ - ΑΡΓΥΡΟ Η ΟΛΓΑ

    Μεγάλος θρίαμβος για τον ελληνικό αθλητισμό σημειώθηκε σήμερα το βράδυ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Η Βούλα Τσιαμήτα κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο όλων των εποχών για την Ελλάδα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Με 14.88 μέτρα στο τριπλούν επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά φέτος ότι είναι η καλύτερη στον κόσμο.

    Στο ίδιο αγώνισμα η συμπολίτισσά της από το Βόλο Ολγα Βασδέκη κατέκτησε επάξια την τρίτη θέση κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο με άλμα 14. 61 μέτρα, το οποίο θα μπορούσε να ήταν και ασημένιο, αφού με το ίδιο ακριβώς άλμα (αλλά με καλύτερες συνολικά προσπάθειες) το αργυρό μετάλλιο πήρε η Γιαμιλέ Αλντάμα από την Κούβα. Οι δύο Ελληνίδες πρωταθλήτριες άφησαν πίσω τους μεγάλα αστέρια του αγωνίσματος, όπως η Ρωσίδα Λεμπέντεβα (14.55) η Τσέχα Κασπάρκοβα (14.54) και η Βουλγάρα Πράντσεβα (14.54).

    Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πανηγυρίζει ένα χρυσό, ένα αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια, ενώ αναμένονται και άλλες παγκόσμιες διακρίσεις από την ελληνική αποστολή.

    [02] ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Ευχαριστίες προς όλες τις χώρες που έτειναν χέρι βοηθείας στην Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, απευθύνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.

    Στην ανακοίνωση -που μεταβιβάστηκε στο Μ.Π.Ε. μέσω του γενικού προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη- αναφέρεται: «Οπως ανακοινώνεται καθημερινά στην κοινή γνώμη, από την ημέρα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα μας, ένας πολύ μεγάλος αριθμός ξένων χωρών, έτειναν χέρι βοήθειας στην Τουρκία, στέλνοντας συνεργεία διάσωσης, νοσηλευτικό προσωπικό, κινητές νοσοκομειακές μονάδες και υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας για την οποία υπήρχε άμεση ανάγκη. Πάρα πολλές χώρες απέστειλαν πυροσβεστικές ομάδες, καθώς και εξοπλισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα διυλιστήρια Tupras Izmit».

    Και συνεχίζει: «Η διεθνής κοινότητα, η οποία έλαβε υπόψη της τα μεγάλα ανθρωπιστικά προβλήματα και τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός, εξακολουθεί να προσφέρει ταχύτατα την βοήθειά της, για την οποία είμαστε ευγνώμονες ως έθνος. Τα συνεργεία διάσωσης και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο εστάλη στη χώρα μας ενδυνάμωσε τις εθνικές μας προσπάθειες και επέδρασε στη διάσωση πολλών συνανθρώπων μας, καθώς και στην ιατρική περίθαλψη των τραυματιών μας. Οι ομάδες αυτές, προσέφεραν υπηρεσίες για να ξεπεραστεί το πρώτο σοκ της καταστροφής που δεν θα μπορέσουμε να ξεχάσουμε ποτέ».

    «Από την πρώτη μέρα η Τουρκία δεν έκανε καμία διάκριση όσον αφορά την προέλευση της βοήθειας», υπογραμμίζεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης και προστίθεται: «Ο χρόνος διάρκειας των εργασιών των ομάδων βοηθείας που ήρθαν στη χώρα μας, έχει αφεθεί στην εκτίμησή τους, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις εξελίξεις στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται. Διαπιστώνουμε με λύπη ότι σε μερικά ΜΜΕ του εξωτερικού, μεταδίδονται ειδήσεις καθώς και αβάσιμοι ισχυρισμοί που δεν αντανακλούν την πραγματική κατάσταση. Η τραγικότητα του γεγονότος με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι, απαιτεί να αποφεύγονται επιμελώς αυτού του είδους οι ειδήσεις, οι οποίες δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Αναμένουμε αυτού του είδους οι ειδήσεις οι οποίες μας προκαλούν λύπη να λάβουν τέλος. Ελπίζουμε ότι η διεθνής βοήθεια η οποία γίνεται στη χώρα μας θα εξακολουθήσει να γίνεται σύμφωνα με τις καταστάσεις των αναγκών τις οποίες υποβάλλουμε και θα υποβάλλουμε για τις ανάγκες που θα προκύψουν, στα ξένα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς».

    Καταλήγοντας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει: «Ενώπιον αυτής της μεγάλης φυσικής καταστροφής αισθανόμαστε υποχρέωση να ευχαριστήσουμε και πάλι όλες τις χώρες οι οποίες μας έτειναν χέρι βοηθείας».

    [03] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΑΙΚΟ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Αλβανός ομόλογός του Παντελί Μάικο έπειτα από τις σημερινές συνομιλίες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην οποία απάντησαν σε σειρά ερωτήσεων των δημοσιογράφων.

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, για την γνώμη του όσον αφορά τη μη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια απάντησε ως εξής: «Ασφαλώς ο κάθε πρωθυπουργός θα σας έλεγε ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο. Ο κάθε πρωθυπουργός του κόσμου θα σας έλεγε επίσης ότι σέβεται τις νέες πραγματικότητες που δημιουργήθηκαν. Η ουσία του Συμφώνου Σταθερότητας είναι ο σεβασμός της νέας πραγματικότητας στα Βαλκάνια για να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον, που τα ερωτήματα για αλλαγή ή μη αλλαγή συνόρων να μην έχουν θέση. Πρέπει να σεβαστούμε την αρχή της αυτοδιάθεσης, την αρχή της συνύπαρξης και την αρχή της ειρήνης. Τα Βαλκάνια τα έλεγαν ως τώρα πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης και του κόσμου. Τώρα πλέον θα ξεπεράσουν την έννοια αυτή και θα περάσουν στην έννοια της ειρήνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα ερωτήματα περί αλλαγής ή μη συνόρων δεν θα έχουν θέση».

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης απαντώντας στην ίδια ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων απάντησε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τα σύνορα είναι σταθερή: «Ισχύει ότι λέει το διεθνές δίκαιο και υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ που αναφέρονται στην κατάσταση στα Βαλκάνια». Οι δύο πρωθυπουργοί απαντώντας επίσης στην ερώτηση του ΜΠΕ για το τι συζήτησαν σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία απάντησαν ως εξής. Ο Αλβανός πρωθυπουργός: «Το θέμα της μειονότητας είναι το πιο φυσιολογικό σε κάθε συζήτηση. Στη σημερινή συζήτηση είπαμε ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, όσο και η αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα, αποτελούν κρίκους διασύνδεσης, αλλά και λεπτά ζητήματα και πρέπει να τα χειριστούμε προσεκτικά. Δική μας απόφαση είναι η επιπρόσθετη βοήθεια που θα δοθεί από την Ελλάδα, των 500.000 δολαρίων να δαπανηθεί κυρίως στις περιοχές όπου κατοικεί η ελληνική μειονότητα. Η μειονότητα δεν θεωρείται υπόθεση της μιας πλευράς, αλλά υπόθεση και της άλλης πλευράς. Βλέπουμε τη μειονότητα ως μια πρώτη στιγμή, ένα πρώτο βήμα στις σχέσεις μας». Για το ίδιο θέμα ο κ. Σημίτης απάντησε ως εξής:» Για την ελληνική μειονότητα η συζήτηση προκύπτει σε κάθε συνάντηση. Οχι γιατί υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά είναι ένα σημείο που αποτελεί συνδετικό κρίκο για τις δύο χώρες. Οπως είναι το θέμα των οικονομικών μεταναστών από την Αλβανία προς την Ελλάδα. Επιλογή μας είναι να εντοπίσουμε που υπάρχουν θέματα τα οποία απασχολούν τον κόσμο αυτό και αν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε ότι τα 500.000 δολάρια θα διατεθούν για να γίνει υποδομή στην περιοχή όπου κατοικεί η ελληνική μειονότητα. Για έργα υποδομής στην περιοχή. Και αυτό γιατί από πλευράς μειονότητας είχε τονισθεί ότι υπάρχει ανάγκη για έργα υποδομής στην περιοχή. Ενα άλλο τέτοιο θέμα δεν προέκυψε προς το παρόν. Η αλβανική κυβέρνηση μας είχε ζητήσει για τους Αλβανούς στην Ελλάδα να υπάρχει και ένα μάθημα αλβανικών στα ελληνικά σχολεία. Ξεκινήσαμε έτσι ένα πρόγραμμα στα διαπολιτιστικά σχολεία. Για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών είναι απαραίτητο ένα σχολείο να προσφέρει και την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας. Στα Τίρανα λειτουργούν με επιτυχία οι πρώτες τάξεις του Αρσακείου σχολείου. Αρα τα προβλήματα λύνονται με καλή θέληση και μπορούν να αντιμετωπιστούν έτσι». Στην αρχή της συνέντευξης των δύο πρωθυπουργών η οποία έγινε paqous_a του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρη Ρέππα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ξεπεράσει πια τα όρια της εθιμοτυπίας και τόνισε ότι είμαστε οι πιο αρχαίοι γείτονες.

    Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας αποτελεί την αρχή μιας νέας ιστορίας στην περιοχή και προς τα εκεί προσανατολίζονται όλες οι σχέσεις μας. Συζητήσαμε, είπε ο κ. Μάικο, για τα διμερή θέματα και για τα Βαλκάνια και ευχαρίστησα τον κ. Σημίτη και τον ελληνικό λαό και ειδικότερα τους εθελοντές και τους στρατιώτες που στάθηκαν στο πλευρό των Κοσοβάρων προσφύγων κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτά είναι τα Βαλκάνια, θα τα αντιμετωπίσουμε όπως είναι. Συνεννοούμαστε με τον κ. Σημίτη πάρα πολύ καλά. Μιλήσαμε για το παρόν και το μέλλον των σχέσεων μας και τον ευχαριστώ ξανά για την επίσκεψή του.

    Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα εγκάρδια και φιλική τη συζήτηση που είχε με τον Αλβανό πρωθυπουργό και τόνισε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο για τις σχέσεις των βαλκανικών χωρών το οποίο καθορίζεται από τις εξελίξεις στην περιοχή και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η κατεύθυνση, είπε ο κ. Σημίτης, είναι η συνεργασία και η κοινή προσπάθεια για ανάπτυξη και κατοχύρωση της ειρήνης στην περιοχή. Αυτές τις κατευθύνσεις καθορίζουν και το στόχο. Υπάρχουν προβλήματα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν ανοιχτά θέματα, αλλά τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο. Μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά όλα με συζήτηση για την ανάπτυξη και την ειρήνη. Συζητήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, για το πως εξελίσσεται η κατάσταση μετά τα γεγονότα στο Κόσοβο, εξετάσαμε τις πιθανές εξελίξεις και μιλήσαμε για μια κατοχύρωση πορείας ειρήνης και ανάπτυξης στην περιοχή. Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι «διαπιστώσαμε ότι η εξέλιξη είναι πολύ θετική» και ότι είναι μακριά η εποχή που δεν μπορούσαμε να βρούμε μια κοινή γλώσσα. Θα συνεχίσουμε, είπε ο κ. Σημίτης, την προσπάθεια για συνεργασία. Σχετικά με τα οικονομικά θέματα ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είχε υποσχεθεί ότι θα χορηγήσει στην Αλβανία 1,5 εκατ. δολάρια, τα οποία θα αρχίσουν να εκταμιεύονται τώρα.

    Επίσης είπε ότι διαθέτουμε άλλα 500.000 δολάρια για να γίνουν έργα υποδομής, ότι αυτό το δάνειο, το οποίο είχε συμφωνηθεί εδώ και καιρό άρχισε να εκταμιεύεται για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα και ότι επίσης συζητήθηκε ότι από αυτό το δάνειο μπορούν να γίνουν και κοινωνικά έργα, όπως ένα μαιευτήριο στα Τίρανα και έργα στέγασης.

    Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί - όπως είπε ο κ. Σημίτης - συζήτησαν να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας ώστε να αρχίσει να ανοικοδομήσει το ελληνικό θέατρο των Τιράνων.

    Ευρεία συζήτηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών έγινε για το θέμα των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα και τονίστηκε από τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει ορισμένες συγκεκριμένες αρχές και τόνισε ότι οι οικονομικοί μετανάστες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας ,αλλά συμβάλλουν και στην ανάπτυξη της Αλβανίας. Θα πρέπει να ανταποκρίνεται, είπε ο κ. Σημίτης, ο οικονομικός μετανάστης στις νόμιμες προϋποθέσεις για να παραμείνει stgm Ελλάδα. Για αυτό και ορίσαμε διαδικασίες για την νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών. Οσοι έχουν δουλειά ή είναι στη διαδικασία εξεύρεσης δουλειάς θα νομιμοποιηθούν. Μελλοντική επιδίωξή μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να έρχονται στην Ελλάδα μόνο όσοι εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για να έχουν εργασία. Θα κάνουμε κοινή προσπάθεια με την Αλβανία για να λυθεί το φαινόμενο. Πρέπει η μετανάστευση να εξυπηρετεί και τις δύο χώρες. Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα ασφάλειας και τόνισε ότι είναι κοινός στόχος ο περιορισμός της εγκληματικότητας και η περισσότερη ασφάλεια και ότι για αυτό το σκοπό η καλή συνεργασία σε κοινό πλαίσιο θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο χωρών.

    Ακολούθως ο κ. Σημίτης είπε ότι συζητήσανε για την ελληνική μειονότητα και τόνισε αμέσως μετά τη σταθερή ελληνική θέση, η οποία είναι ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι όλες οι βαλκανικές χώρες πρέπει να ενταχθούν στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Κάθε χώρα δεν έχει τα ίδια προβλήματα και έχει διαφορετικό το επίπεδο ανάπτυξης αλλά αυτό δεν μπορεί να εμποδίσει να υπάρξει ένας κοινός στόχος που είναι η ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές, πράγμα που θα βοηθήσει τα Βαλκάνια να μπουν στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο. Εμείς, είπε ο κ. Σημίτης, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει συνολική πολιτική στον ευρωατλαντικό χώρο για τα Βαλκάνια και υπάρχει για αυτό πια μια βάση που είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Κλείνοντας την αρχική τοποθέτησή του στη συνέντευξη ο κ. Σημίτης τόνισε ότι με την Αλβανία υπάρχει η καλή θέληση για συνεργασία και φιλία ως γειτόνων που χτίζουν μαζί το μέλλον.

    Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνέντευξη συναντήθηκε με αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων στην πρεσβευτική κατοικία και ακολούθως με εκπροσώπους της «Ομόνοιας». Κατά τη συνάντηση με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, ο τελεταίος έθεσε και πάλι το θέμα της περιουσίας των Τσάμηδων στον Ελληνα πρωθυπουργό. Εξάλλου, το μεσημέρι σε πολύ καλό κλίμα αλληλοκατανόησης, ο Αλβανός πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα στον κ. Σημίτη, όπου παρακάθησε και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

    Ο κ. Σημίτης, το απόγευμα θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο στην Αρχιεπισκοπή και την Ελληνική Στρατιωτική Δύναμη που εδρεύει σε μια περιοχή σε απόσταση περίπου μισής ώρας από τα Τίρανα. Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Αθήνα στις 8 το βράδυ (ώρα Αλβανίας).

    [04] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ- ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ

    «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την επιτυχία του μεγάλου στόχου της ΟΝΕ, διαψεύδοντας όλες τις Κασσάνδρες», τονίζει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με αφορμή την 64η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Στο μήνυμα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι «μια όαση ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια», ενώ υπενθυμίζει ότι η ελληνική οικονομία άντεξε όχι μόνο την κρίση της Ασίας και της Ρωσίας καθώς και την κρίση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά παρουσίασε και εικόνα ραγδαίας βελτίωσης. Ο κ.Σημίτης χαρακτηρίζει την 64η ΔΕΘ de_cla γραφής των βημάτων της ελληνικής οικονομίας, «μια τρανή απόδειξη της ανταγωνιστικότητάς της και της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων», όπως χαρακτηρικά αναφέρει και εκφράζει την πεποίθηση ότι η φετινή διοργάνωση θα στεφθεί από πλήρη επιτυχία, πιστοποιώντας τη δημιουργική πορεία της χώρας μας προς το μέλλον.

    «Συμπληρώνονται φέτος 64 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας ενός θεσμού πραγματικά πολυσήμαντου για την προβολή της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Εξήντα τέσσερα χχρονια λειτουργίας της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, της πόλης που έχει καθιερωθεί ως ο εμπορικός και βιομηχανικός κόμβος ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις χώρες της Βαλκανικής. «Η φετεινή διοργάνωση της Εκθεσης πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, σε μια πραγματικά ιστορικήκ συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Μετά την περιπέτεια της Σερβίας, έχει αναγεννηθεί και πάλι η ελπίδα για μια νέα, ειρηνική και δημιουργική περίοδο. Βρισκόμαστε πια σε μια νέα φάση, όπου η χώρα μας καλείται να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της ειρήνης και την ανασυγκρότηση της περιοχής. Με τις θέσεις μας, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, κατορθώσαμε η Ελλάδα να είναι μια όαση ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια. Χάρη στην υπεύθυνη πολιτική μας, η Ελλάδα έχει ρόλο, έχει κύρος και προοπτική. Χάρη στην υπεύθυνη πολιτική μας, η Θεσσαλονίκη θα έχει στο επόμενο διάστημα τον πρώτο ρόλο στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Στο χέρι μας είναι να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη σε οικονομική πρωτεύουσα της Βαλκανικής ενδοχώρας.

    «Η Ελλάδα κάνει βήματα μπροστά, κερδίζει τις μάχες της. Είναι σήμερα χώρα ασφαλής και σταθερή. Σε ένα κόσμο ταραγμένο, σε μια εποχή συνταρακτικών αλλαγών, η Ελλάδα πορεύεται με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. «Τα τελευταία χρόνια έχει ολοκληρώσει ένα κύκλο οικονομικής και κοινωνικής πορείας και εισέρχεται με δυναμισμό σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης και προοπτικής. Οχι μόνο άντεξε την κρίση της Ασίας, την κρίση της Ρωσίας και τον πόλεμο στο γειτονικό μας Κόσοβο, αλλά παρουσίασε και εικόνα ραγδαίας βελτίωσης. Λίγα χρόνια πριν, η οικονομία μας θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις αυτές, χωρίς αισθητές παρενέργειες. Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι η εμπιστοσύνη από τον εσωτερικό και το διεθνή χώρο για την οικονομία, για την οικονομική πολιτική, τις προοπτικές της χώρας, είναι υψηλότερη παρά ποτέ. Εχουμε δημιουργήσει μια οικονομία ανθεκτική, συνεκτική και δυναμική. «Προχωρήσαμε στην εξυγίανση της οικονομίας. Μειώσαμε το δημόσιο χρέος, μειώσαμε τα επιτόκια. Η δραχμή είναι σταθερή. Η αποταμίευση σταθερή. Εντάξαμε πέρυσι τη δραχμή στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και δικαιωθήκαμε, παρά τις αντιδράσεις. Η αγορά αντέδρασε θετικά, η οικονομία έγινε ακόμη πιο σταθερή. Χτυπήσαμε καίρια την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Για πρώτη φορά, στα τελευταία 25 χρόνια, ο πληθωρισμός έφθασε στο 2%.

    «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την επιτυχία του μεγάλου στόχου της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, διαψεύδοντας όλες τις Κασσάνδρες, που ενώ θεωρούσαν το στόχο αυτό ανέφικτο, σήμερα χαρακτηρίζουν την επιτυχία μας αυτή, ως κάτι το αυτονόητο. Αν ακολουθήσουμε σταθερά και αταλάντευτα την πολιτική μας, το 2001 η Ελλάδα θα είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Βρισκόμαστε ακριβώς στην πιο κρίσιμη χρονιά για να κεφαλοποιήσουμε τις πολύχρονες προσπάθειές μας. Για να πετύχουμε μια περαιτέρω ουσιαστική άνοδο του αναπτυξιακού ρυθμού της παραγωγής και των εισοδημάτων. Για να θωρακίσουμε την οικονομία και την κοινωνία. Για να διασφαλίσουμε ταυτόχρονα την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Αξιοποιώντας τα θετικά βήματα της προσπάθειάς μας. Αξιοποιώντας ταυτόχρονα για την ανάπτυξη, τους πόρους ύψους 15 τρισ. από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και 9,5 τρισ. για τον αγροτικό τομέα.

    «Η 64η ΔΕΘ αποτελεί ακριβώς ένα δείγμα γραφής των βημάτων της ελληνικής οικονομίας, μια τρανή απόδειξη της ανταγωνιστικότητάς της και της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων. Θέτει τις βάσεις μιας νέας εποχής που στοχεύει στην προσφορά πιο αποτελεσματικών υπηρεσιών, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, στην ενδυνάμωση του ρόλου της στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και στην εξάπλωση της ακτινοβολίας της στο βαλκανικό και ευρύτερο χώρο. «Εχω την πεποίθηση ότι και η φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ θα στεφθεί από πλήρη επιτυχία, πιστοποιώντας τα βήματα του παρόντος αλλά και τη δημιουργική πορεία της χώρας μας προς το μέλλον».

    [05] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ

    Ανθρωπιστική βοήθεια 6,5 τόνων έστειλε στην Τουρκία η Βουλή των Ελλήνων. Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Πέντε βουλευτές, όλοι γιατροί συνόδεψαν την αποστολή της βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας.

    Επίσης, οι δήμαρχοι των πέντε μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Πάτρας και του Ηρακλείου, ανέλαβαν πρωτοβουλία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία. Η επιχείρηση «Αλληλεγγύη», όπως ονομάζεται η πρωτοβουλία των δημάρχων, βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισαν οι δήμαρχοι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΕΤΖΕΒΙΤ: ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ

    Η τουρκική κυβέρνηση αναζητά «εκατοντάδες χιλιάδες» προκατασκευασμένα σπίτια όπου θα στεγαστούν όλοι οι επιζώντες από το σεισμό μέσα σε ένα έτος, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    «Χρειαζόμαστε επειγόντως τη μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων προσωρινών σπιτιών στην Τουρκία» είπε ο κ.Ετζεβίτ σε συνέντευξή του στο CNN, προσθέτοντας ότι μέσα στο διάστημα ενός έτους «θα δημιουργηθούν οικισμοί σε γεωλογικά ασφαλείς περιοχές για τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι εξαιτίας του σεισμού». Ως πρώτο βήμα, ανέφερε, θα παραχωρηθούν στους άστεγους προσωρινά καταλύματα και σκηνές μέσα σε ένα μήνα, χωρίς όμως να ανακοινώσει tom αριθμό τους. «Η οικονομία μας βρισκόταν ήδη σε δύσκολη κατάσταση πριν το σεισμό, αλλά τώρα τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, εκφράζοντας, ωστόσο, την πίστη του στο δυναμικό του τουρκικού λαού και στους εργολάβους και την ελπίδα του για το μέλλον της χώρας.

    Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα καταθέσει νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο τις επόμενες μέρες για ειδικό «φόρο σεισμού» προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οικονομικό βάρος της ανοικοδόμησης. Ε.Ρ.

    [07] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΦ'ΑΠΑΞ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας προωθεί νομοσχέδιο για την επιβολή εφ' άπαξ «φόρου σεισμού» προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθεια ανακούφισης των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό, οπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Μιλλιέτ. Το νομοσχέδιο με την ονομασία «εθνικός φόρος αλληλλεγγύης για το σεισμό» προβλέπει αύξηση των φόρων εισοδήματος κατά 10 με 15%.

    Εφ' άπαξ φορολογία θα επιβληθεί και στους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών και κινητών τηλεφώνων, ενώ η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει στην είσπραξη επιπλέον εσόδων από πολίτες με εισόδημα άνω των 35.000 δολαρίων.

    [08] IBCA: Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

    H οικονομία της Τουρκίας η οποία έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα από τον καταστροφικό σεισμό γρήγορα θα ανακάμψει, σύμφωνα με το διεθνή πιστωτικό οργανισμό Fitch IBCA.

    H υπηρεσία IBCA υποστηρίζει ότι θα υπάρξει 2% πτώση στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αυτό το έτος ως αποτέλεσμα του σεισμού, προσθέτοντας ότι «αναμφίβολα θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα στο σύνολο των παραγομένων προϊόντων, στην οικονομική κατάσταση και στο ισοζύγιο πληρωμών». Ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν θα επηρεαστεί ουσιαστικά η οικονομική προοπτική της χώρας και η πιστοληπτική της ικανότητα αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει σημαντική διεθνής οικονομική βοήθεια. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Λ.Μ

    [09] ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΣΕΡ ΜΕ ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ θα συναντηθεί αύριο στο Βερολίνο με αντιπροσώπους της σερβικής αντιπολίτευσης με τους οποίους θα συζητήσει τις προοπτικές για δημοκρατική αλλαγή στη Γιουγκοσλαβία και την προώθηση της διαδικασίας αυτής από τη διεθνή κοινότητα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου. Στη συνάντηση θα παραστούν Σέρβοι πολιτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθυντή της εθνικής τράπεζας Ντράγκοσλαβ Αβράμοβιτς, καθώς επίσης επιστήμονες και διανοούμενοι. Ε.Ρ.

    [10] ΡΩΣΙΑ: «ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ» Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΟ ΟΡΑΧΟΒΑΤΣ

    Η Ρωσία κατηγόρησε τους Αλβανούς του Κοσσυφοπέδιου για προκλητική συμπεριφορά, μετά τις προσπάθειές τους να εμποδίσουν την εγκατάσταση ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην πόλη Οράχοβατς. «Τέτοιου είδους προκλήσεις, οι οποίες χωρίς αμφιβολία, ήταν σχεδιασμένες και προσεκτικά οργανωμένες, αποτελούν ανοιχτή πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα και άμεση παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο που συμφώνησε η G-8» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι η διαμαρτυρία των Αλβανών παραβιάζει τη συμφωνία του Ελσίνκι που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο σχετικά με την εγκατάσταση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, ως τμήμα της ΝΑΤΟϊκής δύναμης.

    Το υπουργείο υπενθύμισε ότι «από την έναρξη της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο η Ρωσία υιοθέτησε ισορροπημένη θέση υπέρ της διευθέτησης που θα στηρίζεται στη χρήση αποκλειστικά πολιτικών μέσων και στο σεβασμό ίσων δικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους της επαρχίας, άσχετα από την εθνικότητά τους». Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 24 August 1999 - 21:05:17 UTC