Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News, 99-08-26

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 26 Αυγούστου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΕΞ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΒΒΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΘ
  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ FYROM ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
  • [05] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: «ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ»
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] Η Ε.Ε ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ 25 - 30 ΕΚ. ΕΥΡΩ
  • [07] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΓΕΛΤΣΙΝ ΑΝΑΜΕΜΕΙΓΜΕΝΗ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
  • [08] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
  • [09] ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΑΧΟΒΑΤΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΕΞ

    Πρόταση για κοινοτική χρηματική βοήθεια ανασυγκρότησης των υποδομών της Τουρκίας, λόγω του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού θα υποβάλει το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Ομως η πρόταση αυτή φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί καθώς το ξεμπλοκάρισμα του χρηματοδοτικού κανονισμού προς την Τουρκία, ύψους περίπου 525 εκατομμυρίων ECU, είτε άμεσα είτε έμμεσα είναι προ των πυλών για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον: Τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, όσο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ήδη έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για ταχεία αποδέσμευση των χρηματοδοτικών κανονισμών προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τους σεισμούς και δεύτερον: Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα κληθεί να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες για την οικονομική βοήθεια προς την Αγκυρα και η οποία έχει heslij\ και διαδικαστικά τη δυνατότητα τροποποίησης των κανονισμών, πιστεύεται ότι θα προτείνει το ξεπάγωμα των κοινοτικών κονδυλίων.

    Ενα τρίτο σημείο εξίσου σημαντικό, είναι ότι έτσι και αλλιώς η διάρκεια των τριών χρηματοδοτικών κανονισμών προς την Τουρκία, 15, 235 και 125 εκατομμυρίων ECU, λήγει το 2000. Η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται μετά τις νέες αυτές εξελίξεις και τις αντιδράσεις. Ωστόσο, όπως σημείωναν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική πρόταση έχει τη δική της βαρύτητα και η Ελλάδα θα δώσει τη μάχη της ώστε να βρει θετική ανταπόκριση από τους εταίρους.

    Συμπλήρωναν πάντως ότι αν η επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης προτείνει το ξεμπλοκάρισμα των χρηματοδοτικών κανονισμών, τότε η ελληνική πλευρά θα επαναπροσδιορίσει τη θέση της υπό το φως των νέων δεδομένων. Κατά τα άλλα σε ό,τι αφορά την άτυπη αυτή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. θεωρείται πολύ σημαντική καθώς θα συζητηθούν εκεί θέματα που θα απασχολήσουν όλο το εξάμηνο τη φινλανδική προεδρία όπως είναι αυτό της διεύρυνσης. Για την Ελλάδα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα θέματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, η ενταξιακή προοπτική της Κύπρου και της Μάλτας, η ευρωπαϊκή ταυτότητα ασφάλειας και άμυνας. Διεξοδική συζήτηση θα γίνει και για την ΚΕΠΠΑ με βασικά θέματα τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι εξελίξεις γύρω από την ΚΦΟΡ και οι δραστηριότητες του ΑΣΚ, καθώς και οι εξελίξεις στη Σερβία.

    Για το τελευταίο θέμα με πρωτοβουλία της Φινλανδίας θα συζητηθεί τι θα κάνει από δω και πέρα η Ευρωπαϊκή Ενωση για το θέμα των κυρώσεων έναντι της Γιουγκοσλαβίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα από τον Ιούνιο είχε ζητήσει πρώτη τη σταδιακή άρση του εμπάργκο και τη θέση της αυτή θα υποστηρίξει και πάλι.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΒΒΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΘ

    Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Η αντιπροσωπεία του ΣΒΒΕ ανέπτυξε στον κ. Σημίτη τις απόψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για ένταξή της στην ΟΝΕ, αλλά και για την προοπτική που έχει η Ελλάδα ως προς το ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσει στα Βαλκάνια με την ανασυγκρότηση της Γιουγκοσλαβίας. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με το προεδρείο της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι στη συνάντηση έθεσαν στον πρωθυπουργό τα προβλήματα που απασχολούν το ΕΚΘ, κυρίως της ανεργίας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση, καθώς ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση τριών αιτημάτων.

    Το πρώτο αφορά τη σύσταση επιτροπής που θα μελετήσει μετά την 64η ΔΕΘ τις νέες συνθήκες και τα δεδομένα που διαμορφώνονται με τη Hessakom_jg ως Κέντρο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Η επιτροπή θα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και θα συμμετέχουν όλοι οι παραγωγικές φορείς. Το δεύτερο σημείο είναι η ανανέωση και στελέχωση των υπηρεσιών και οργανισμών που έχουν άμεση σχέση με τους εργαζόμενους και το τρίτο σημείο αφορά τα ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη της δράσης του ΕΚΘ.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Η θέση της Ελλάδας στο θέμα του βέτο, σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. προς την Τουρκία, είναι σταθερή, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Το να βοηθάμε την Τουρκία δεν σημαίνει ότι αλλάζουμε την εξωτερική μας πολιτική που στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, είπε και διευκρίνισε πως στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει την πρόταση της Ελλάδας για οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας (όπως θα κάνουν και οι υπόλοιποι υπουργοί), ενώ προηγουμένως θα έχει συζητήσει το θέμα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ FYROM ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

    Ελλάδα και FYROM ευελπιστούν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις της χώρας μας με τον πρόεδρο των Σκοπίων Κ. Γκλιγκόροφ. Η Ελλάδα πρόσθεσε έχει κάνει σημαντικά βήματα και περιμένει το ίδιο να πράξει και η γειτονική χώρα.

    [05] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: «ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ»

    Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος εξέφρασε την πρόθεσή του να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ειρήνης, της ομόνοιας, της αγάπης και της ομοψυχίας στην ομογένεια της Αμερικής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε σήμερα στην Αθήνα. Η ενθρόνισή του θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου από τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, ο οποίος θα εκπροσωπεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δήλωσε κατηγορηματικά ότι αποκλείεται κάθε συζήτηση για Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αμερικής, επισημαίνοντας ότι έπαψε η προβολή του αιτήματος.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] Η Ε.Ε ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ 25 - 30 ΕΚ. ΕΥΡΩ

    H Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζεται να παράσχει στην Τουρκία οικονομική βοήθεια ύψους 25 με 30 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ανταπεξέλθει στις καταστροφές που προκάλεσε ο φονικός σεισμός στη χώρα, όπως υποστήριξε ο Επίτροπος Χανς βαν ντεν Μπρουκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από το αεροδρόμιο της Αγκυρας.

    Μετά από τη σύντομη επίσκεψη του στην Τουρκία και συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών της Φιλανδίας Τάρια Χάλονεν ο κ. Μπρουκ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει στην Τουρκία επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Αυτή η χρηματική βοήθεια η οποία δεν θα πρέπει να εξοφληθεί είναι επιπρόσθετη στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ που παραχώρησε η Ανθρωπιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, υπογράμμισε ο κ Μπρουκ. Λ.Μ

    [07] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΓΕΛΤΣΙΝ ΑΝΑΜΕΜΕΙΓΜΕΝΗ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

    Oι ανακριτές κατάσχεσαν 20 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς της τράπεζας της Νέας Υόρκης μετά από δημοσιεύματα του τύπου τα οποία κάνουν λόγο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στη Ρωσία στο οποίο φέρεται να είναι αναμεμειγμένη και η κόρη του Ρώσου προέδρου Γιέλτσιν. Οι ανακριτές κατευθύνουν τις έρευνες τους σε υψηλά ιστάμενα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης στα οποία περιλαμβάνεται η κόρη του Γιέλτσιν και στενή του σύμβουλος Τατιάνα Ντιατσένκο, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα USA Today επικαλούμενη Ρώσους και Βρετανούς ανακριτές.

    Παράλληλα, αναφέρεται ότι τουλάχιστον τέσσερα κυβερνητικά στελέχη είχαν πρόσβαση στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη Ρωσία από το 1992, τα μισά από τα οποία έχουν διασκορπιστεί. Στο μεταξύ η αμερικάνικη εφημερίδα υπογραμμίζει επικαλούμενη ανώτατους αξιωματούχους από την εισαγγελία της Ρωσίας «ότι είναι δύσκολο να πιστέψουν πως ο πρόεδρος Γέλτσιν δεν είναι αναμεμειγμένος ή δεν το γνώριζε». Αξίζει να σημειωθεί πως το γραφείο του εισαγγελέα της Ρωσίας ζήτησε από τους ανακριτές της Ομοσπονδίας να ερευνήσουν την υπόθεση, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-Τας. Λ.Μ

    [08] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Σε ανακοίνωση το γραφείο τύπου του Ρώσου προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν υποστηρίζει ότι ουδέποτε ο Ρώσος πρόεδρος, η σύγυγος του και τα παιδιά του άνοιξαν λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες, με αφορμή τα δημοσιεύματα του τύπου που τον φέρουν να έχει ανοίξει λογαριασμούς. «Το εισόδημα της προεδρικής οικογένειας έχει δηλωθεί βάσει της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι δηλώσεις των εισοδημάτων του κ. Γιέλτσιν έχουν δει πολλές φορές το φως της δημοσιότητας μετά από αίτημα των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Παράλληλα, το γραφείο τύπου υποστηρίζει πως οι πολίτες πρέπει να κρατούν επιφυλακτική στάση σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα ιδαίτερα σε περιόδους προεκλογικής εκστρατείας. Λ.Μ

    [09] ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΑΧΟΒΑΤΣ

    Οι Σέρβοι και οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων σχετικά με τις ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Οράχοβατς, ως τμήμα των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

    Ο Γερμανός στρατηγός Βόλφγκανγκ Σάουερ, διοικητής του νότιου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι παρά την έλλειψη συγκεκριμένης προόδου, τουλάχιστον τώρα ξεκίνησαν τις συνομιλίες. «Είναι η πρώτη φορά που όχι μόνο συζητούν το παρελθόν αλλά και το μέλλον για να βρουν λύσεις και αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία» είπε. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 26 August 1999 - 21:04:34 UTC