Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-09-09

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 9 Σεπτεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΜΑΚ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ 90 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
  • [02] ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΤΕΓΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ
  • [03] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΩΝ 200.000
  • [04] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
  • [05] ΙΣΧΥΡΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ 4,8 ΚΑΙ 5,2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η «ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΓΑΠΗΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [07] ΜΟΣΧΑ: 13 ΝΕΚΡΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΗ
  • [08] ΡΩΣΙΚΟ ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΣΚ ΣΕ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΜΑΚ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ 90 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Τις προσπάθειές τους για τη διάσωση εγκλωβισμένων, από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο σεισμός στην Αθήνα, συνεχίζουν οι άνδρες της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής συνεπικουρούμενοι από τα ξένα συνεργεία. Μέχρι στιγμής ανασύρθηκαν πάνω από 90 νεκροί, ενώ οι τραυματίες που νοσηλεύονται ανέρχονται σε 375 από τους οποίους οι 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν ζωντανοί 86 άνθρωποι. Η βασική επιχείρηση των σωστικών συνεργείων εντοπίζεται στο εργοστάσιο της «Ρικομέξ» όπου 21 εργαζόμενοι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τόνους μπετόν. Στο εργοστάσιο «Φουρλής» ανασύρθηκε νεκρή από τα ερείπια η Αννα Παυλίδου και συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των Χρήστο Μαρκάτη και Μανώλη Χαραμή, ενώ σωστικά συνεργεία εργάζονται ασταμάτητα για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων σε πολυκατοικίες που κατέρρευσαν στη Μεταμόρφωση και τη Ν. Φιλαδέλφεια.

    [02] ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΤΕΓΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ

    Δύσκολες ώρες περνούν οι χιλιάδες άστεγοι που άφησε πίσω του o καταστροφικός σεισμός της Τρίτης. Δεκαοκτώ δήμοι του λεκανοπεδίου της Αττικής θα κηρυχθούν σεισμόπληκτοι με υπουργική απόφαση, όπως αποφασίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε αυτές τις περιοχές θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή τα μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών. Πρόκειται για τις περιοχές Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης, Ηλίου, Αγίων Αναργύρων, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας, Καματερού, Ζεφυρίου, Μενιδίου, Ανω Λιοσίων, Θρακομακεδόνων, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης, Νέας Ερυθραίας και Κηφισιάς. Εξάλλου, σύμφωνα με τους 5000 ελέγχους που έγιναν σε κτίρια σε διάφορες περιοχές, 672 κτίρια κρίθηκαν κατεδαφιστέα, 2217 προσωρινώς ακατάλληλα και 1.958 κατάλληλα να κατοικηθούν. Πάντως οι έλεγχοι αναμένεται να συνεχιστούν καθώς τα αιτήματα για αυτοψίες αναμένεται να φτάσουν τις 50.000. Καταυλισμοί για τους αστέγους εγκαθίστανται στο Μενίδι, το Ζεφύρι, τα Ανω Λιόσια, τη Μεταμόρφωση, την Κηφισιά, τη Φιλαδέλφεια και τους Θρακομακεδόνες.

    [03] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΩΝ 200.000

    Σήμερα θα δοθεί στους σεισμόπληκτους το έκτακτο βοήθημα των 200.000 δραχμών, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου η οποία ενημέρωσε τον πρέοδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις καταστροφές από το σεισμό και τις ενέργειες της κυβέρνησης.

    Μέχρι το βράδυ είπε θα καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης και σίτισης των αστέγων οι οποίες είναι μεγάλες, ενώ παρατήρησε πως κάθε τόσο αλλάζουν τα στοιχεία των Δήμων καθώς οι καταστροφές είναι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες.

    Οι εκπρόσωποι των κομμάτων αντιμετώπισαν με συναινετικό πνεύμα τις ενέργειες της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ ζήτησαν να αυξηθεί το βοήθημα των 200.000 δραχμών, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας ζήτησε να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [04] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

    Να ασκηθούν ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονίες από αμέλεια ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, μετά από εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών, Γιώργος Κολιοκώστας, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες εργολάβων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ζήτησε να ασκηθεί αυτόφωρο διαδικασία για τους υπευθύνους κατασκευαστές των εργοστασίων που κατέρρευσαν. Επίσης ζήτησε να γίνει άμεσα έλεγχος σε όλες τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες που έχουν ανεγερθεί στις pkgce_ser περιοχές.

    Από την πλευρά του όμως ο πρόεδρος του εργοστασίου Φουρλής που κατέρρευσε και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί εργαζόμενοι δήλωσε πως δεν γνωρίζει τα αίτια για τα οποία κατέρρευσε το κτίριο. Επισήμανε μάλιστα πως το κτίριο κατασκευάστηκε το 1970 με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις του τότε αντισεισμικού κώδικα.

    [05] ΙΣΧΥΡΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ 4,8 ΚΑΙ 5,2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Μεγέθους 4,8 και 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν οι δύο ισχυροί σεισμοί που συγκλόνισαν το Βόρειο Αιγαίο, λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί. Οι δύο σεισμικές δονήσεις, με επίκεντρο την περιοχή των Δαρδανελλίων, ακολουθήθηκαν από τρεις μικρότερες, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν καταστροφές.

    «Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ιμβρου και Σαμοθράκης, 320 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης και 325 βορειοανατολικά των Αθηνών», διευκρίνισε ο σεισμολόγος Μανόλης Σκορδίλης, από το εργαστήριο γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Οι δύο ισχυρές δονήσεις δεν φαίνεται να αιφνιδίασαν τους σεισμολόγους, αφού μετά το μεγάλο σεισμό της Τουρκίας ανέμεναν γενικότερη σεισμική διέγερση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξαιτίας του ρήγματος της Ανατολίας.

    Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεώργιος Σταυρακάκης, διευθυντής του αστεροσκοπείου Αθηνών διευκρίνισε ότι πρόκειται για νέα σεισμική δραστηριότητα, η οποία θα πρέπει να έχει επηρεάσει περισσότερο την πλευρά της Τουρκίας.

    «Πράγματι η σεισμική αυτή δραστηριότητα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι έχει επηρεαστεί από τον μεγάλο σεισμό της Τουρκίας. Ωστόσο, πρόκειται για έναν νέο σεισμογόνο χώρο, ο οποίος βρίσκεται πολύ μακριά από το επίκεντρο που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας», υπογράμμισε ο κ.Σταυρακάκης.

    Οι δύο σεισμοί έγιναν αισθητοί σε ολόκληρη τη Θράκη και το νησί της Σαμοθράκης, ενώ προκάλεσαν έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Ιμβρου. «Οι σημερινοί σεισμοί μας τάραξαν πολύ περισσότερο από τον μεγάλο που έγινε πριν από 20 ημέρες», δήλωσε ο μητροπολίτης Ιμβρου, Φώτιος, γνωστοποιώντας ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία ζημία.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η «ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΓΑΠΗΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τον τουρκικό λαό και τα μέσα ενημέρωσης, προς το λαό της Αθήνας, που δοκιμάστηκε από το μεγάλο σεισμό.

    Στις τουρκικές εφημερίδες κυριαρχούν τα πολυσέλιδα ρεπορτάζ από τις προσπάθειες διάσωσης των εγκλωβισθέντων στα ερείπια των κτιρίων και των εργοστασίων και καταγράφονται οι εκδηλώσεις συμπαράστασης, από διάφορους συλλόγους και απλούς πολίτες της Τουρκίας.

    Ο Τύπος υπερτονίζει την αποστολή της τουρκικής εθελοντικής ομάδας διάσωσης «ΑΚUT», που βρίσκεται στην Αθήνα και εργάζεται για τη διάσωση των εγκλωβισμένων. Η «Σαμπάχ» έχει τίτλο στα ελληνικά «Ζήτω ΑKUT» και επισημαίνει την θέληση των μελών της ομάδας, «να βοηθήσει τους Ελληνες» και να προσπαθήσει για τον απεγκλωβισμό, όσων βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Η «Χουρριέτ» επισημαίνει, ότι « ο στρατός πρέπει να τιμήσει τα μέλη της ομάδας διάσωσης, για όσα έχουν κάνει και στην Τουρκία και στην Ελλάδα». Ολες σχεδόν οι άλλες εφημερίδες υπογραμμίζουν το γεγονός, ότι οι θεομηνίες που έπληξαν τις δύο χώρες, σε διάστημα λιγότερο ενός μηνός, ανέτρεψαν το κλίμα που επικρατούσε μέχρι τώρα και έδωσαν την ευκαιρία στους δύο λαούς να εκφράσουν τα αισθήματα φιλίας και συνεργασίας.

    Στο μεταξύ, η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα συνεχίζει να κατακλύζεται από τηλεγραφήματα συμπαράστασης, τόσο από πολιτικούς ηγέτες, όσο και από απλούς πολίτες. Χθες ήταν η σειρά του προέδρου του ΑΝΑΡ, πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, να στείλει συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη , στο οποίο εκφράζει τη θλίψη του για τα θύματα του Εγκέλαδου και εκφράζει την αμέριστη συνπαράστασή του στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται.

    [07] ΜΟΣΧΑ: 13 ΝΕΚΡΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΗ

    Δεκατρία άτομα έχασαν την ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από έκρηξη σε πολυκατοικία στην Μόσχα, η οποία σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ ανέφερε το υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών.

    Η έκρηξη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οφείλεται σε διαρροή αερίου και ισοπέδωσε οκταόροφη οικοδομή στην εργατική συνοικία Πετσατνίκι της Μόσχας. Περίπου 59 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ανάμεσα τους και 15 παιδιά και οι άνδρες της πυροσβεστικής χρησιμοποιούν σκάλες για να απομακρύνουν 95 άτομα που βρίσκονται στους τελευταίους ορόφους της οικοδομής, που κατέρρευσε. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι ζούσαν στο κτίριο. Οι αρχές εξέφρασαν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ερευνούν στα συντρίμμια για επιζώντες. Ο.Κ.

    [08] ΡΩΣΙΚΟ ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΣΚ ΣΕ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑ

    Η Μόσχα χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το σχέδιο του επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ για μετατροπή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου σε εθνική φρουρά, μετά την παράδοση του εξοπλισμού του στις 19 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ρώσος διπλωμάτης του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η χώρα του θα ζητήσει την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος για αφοπλισμό του ΑΣΚ, ενώ εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών θα συζητήσουν το θέμα κατά tgm διάρκεια της επίσκεψης του κ. Κουσνέρ στην Μόσχα στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου. Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 9 September 1999 - 19:24:08 UTC