Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-09-10

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 10 Σεπτεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] AΡΧΙΖΕΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ
  • [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ
  • [03] ENΩΜΕΝΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ
  • [04] O AΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΜΑΚ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ
  • [05] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [06] ΣΕ 12.000 ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΕΓΙΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟΙ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΒΟΜΒΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - 17 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [08] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΞΕΚΙΝΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ - ΑΝΑΝ
  • [10] ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ:ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] AΡΧΙΖΕΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ

    Τους σεισμόπληκτους στη Νέα Φιλαδέλφεια, επισκέφτηκε νωρίς το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ νωρίτερα βρέθηκε κοντά στους σεισμοπαθείς των Ανω Λιοσίων από όπου διαβεβαίωσε για γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες ώστε ο τόπος να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν τον σεισμό. Από το πρωϊ άρχισε η καταβολή του επιδόματος των 200 χιλιάδων δραχμών στους αστέγους ενώ θα είναι αύριο ανοιχτά η Εθνική Τράπεζα,όπως δήλωσε ο κ. Σημίτης. Ο κ.Σημίτης κατά την επίσκεψη του στα Λιόσια υποσχέθηκε οτι θα δει και το θέμα των σεισμόπληκτων που έχουν πάρεια δάνεια για αγορά κατοικίας, η οποία καταστράφηκε από το σεισμό.

    Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Χρήστος Βερελής, από σήμερα ισχύει και η επιδότηση ενοικίου. Για τριμελή οικογένεια η επιδότηση είναι 80 χιλιάδες το μήνα και φτάνει τις 110 για μεγαλύτερες οικογένειες. Για την μόνιμη αποκατάσταση της κατοικίας ή του κτιρίου θα δοθεί δάνειο 120 χιλιάδων δραχμών ανά τετραγωνικό μέτρο και μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα. Για κτίρια που έχουν κριθεί επισκευάσιμα την επόμενη εβδομάδα θα ελεγχθούν από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών ενώ θα δοθεί ποσό 2 εκατομμυρίων δραχμών για οικοσκευή σε όσους οι κατοικίες έχουν καταρρεύσει. Στα Λιόσια ο δήμος θα δώσει επιπλέον επίδομα 200 χιλιάδων δραχμών στους αστέγους τους οποίους θα εγκαταστήσει σε τροχοβίλες και όχι σε κοντέϊνερς. Την επόμενη εβδομάδα το ΥΠΕΧΩΔΕ θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει την δημιουργία ειδικού κρατικού φορέα για την ασφάλιση των κτιρίων κατά σεισμών με χαμηλά ασφάλιστρα.

    Από το πρωϊ λειτουργούν 4 πλήρως οργανωμένοι καταυλισμοί στο Μενίδι και ειδικότερα στα γήπεδα Αχαρναϊκού και Αετού, στον Αγιο Πέτρο και στο στρατόπεδο Καποτά. Στους καταυλισμούς θα υπάρχουν και σκηνές με γιατρούς ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, κ.Κοτσώνης Ο κ.Λαλιώτης προσερχόμενος στο υπουργικό Συμβούλιο έκανε έκκληση για υπομονή σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αυτοψίες των μηχανικών και σημείωσε ότι οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν μέχρι τη Δευτέρα. Από τα 12 χιλιάδες κτίρια που έχουν ελεγχθεί τα 1700 κρίθηκαν ακατοίκητα, 4,5 χιλιάδες επισκευάσιμα και 5,5 χιλιάδες κατάλληλα. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δήλωσε ότι στις πληγείσες περιοχές περιπολούν 8 χιλιάδες αστυνομικοί για την φύλαξη των κατοικιών που υπέστησαν ζημιές. Ο υφυπουργός Υγείας, Θεόδωρος Κοτσώνης ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και την δημιουργία χώρου υποδοχής παιδιών των σεισμόπληκτων οικογενειών. Επίσης επί 24ωρου βάσεως θα είναι ανοιχτό το Αιγινίτειο νοσοκομείο για την παροχή ψυχολογικής στήριξης σε σεισμοπαθείς.

    [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ

    Οι έρευνες στις πληγείσες περιοχές θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί και ο τελευταίος εγκλωβισμένος αγνοούμενος, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, στην ενημέρωση των συντακτών μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό αποτελεί για την κυβέρνηση το πρώτο θέμα και πρόσθεσε ότι δίνεται η μάχη για την ανακούφιση των πληγέντων. Ανέφερε δε, ότι το κόστος μέτρων είναι βατό για την ελληνική οικονομία και τα χρήματα θα δοθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, από χορήγηση δανείων από μεγάλες ξένες τράπεζες. Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε τα επιπλέον μέτρα που αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Ειδικότερα, θα δοθεί στους συνταξιούχους πληγέντες έκτακτη οικονομική βοήθεια 120.000 δραχμών, οι οικογένειες των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους θα πάρουν από τον ΟΑΕΔ το ποσό των 3.000.000 δραχμών, επίδομα συγκατοίκησης 80.000 δρχ. το μήνα σε όσους επιλέξουν να κατοικήσουν σε συγγενείς τους ή φίλους, ενώ το επίδομα των 200.000 ήδη έχει ξεκινήσει να δίδεται.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι ο κ. Σημίτης θα καλέσει την Ενωση Τραπεζών για γρήγορη και άμεση έγκριση δανείων. Ακόμη, ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι ο έλεγχος ευθυνών για τις κατασκευές που κατέρρευσαν θα είναι αυστηρός και πρόσθεσε ότι θα αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν. Ερωτηθείς για δημοσιεύματα εφημερίδων που αναφέρουν ότι έχουν χαθεί φάκελοι των υπό έρευνα οικοδομών, τόνισε ότι αν υπάρχει πρόβλημα θα τιμωρηθούν αυστηρά οι υπεύθυνοι.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα εφαρμοστούν κανονικά στο χρόνο που έχουν προβλεφθεί.

    [03] ENΩΜΕΝΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ

    Σειρά επαφών, αρχίζει από αύριο Σάββατο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου. Aύριο, ο κ.Σημίτης θα συναντηθεί διαδοxικώς, στο Mέγαρο Mαξίμου, με την Γενική Γραμματέα του KKE, Aλέκα Παπαρήγα, τον Πρόεδρο του ΣYN, Nίκο Kωνσταντόπουλο και τον Πρόεδρο του ΔH.K.KI, Δημήτρη Tσοβόλα, ενώ την Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της N.Δ., Kώστα Kαραμανλή. O κ. Σημίτης ανέβαλε και την προγραμματισμένη για την ερxόμενη εβδομάδα επίσκεψή του στην Kίνα, καθώς έκρινε ότι είναι απαραίτητη η παρουσία του στην Eλλάδα, ενώ xθες το απόγευμα προήδρευσε συσκέψεως στην οποία έγινε ανασκόπηση των έως τώρα ενεργειών του κράτους.

    O υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, διέθεσε από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Eξωτερικών ποσόν 80 εκατομμυρίων δραxμών, για τους σεισμοπαθείς. Στη N.Δ, ο Πρόεδρος του κόμματος συγκρότησε άτυπη Eπιτροπή Eκτάκτων Aναγκών, η οποία θα παρακολουθεί την κατάσταση στις σεισμόπληκτες περιοxές, τις οποίες επισκέφθηκε εκ νέου xθες ο κ. Kώστας Kαραμανλής. Ο κ. Kαραμανλής ανέβαλε και την επίσκεψη του στη Δ.E. Θεσσαλονίκης, ενώ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής, Pομάνο Πρόντι και στον αντιπρόεδρο Mανουέλ Mαρίν, με την οποίαν προτείνει να γίνει ανακατανομή των κονδυλίων του B' KΠΣ που δεν έxουν ακόμη απορροφηθεί από τη xώρα μας, προκειμένου τα ποσά αυτά να διατεθούν για την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των υποδομών στις περιοxές που επλήγησαν. Tέλος, ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος, Mιλτιάδης Eβερτ, πρότεινε στην κυβέρνηση να διαθέσει αμέσως όλες τις κατασκηνώσεις για την φιλοξενία αστέγων και να επιβάλει σε κάθε ξενοδοxείο να διαθέσει το 10% των κλινών του για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

    [04] O AΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΜΑΚ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ

    Συνεχίζεται ο τιτάνιος αγώνας των ανδρών της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια των οικοδομών που κατέρρευσαν κατά τον σεισμό της περασμένης Τρίτης στην Αττική, με την πίστη πως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Και η ιστορία έχει να επιδείξει am\kocer περιπτώσεις εγκλωβισμένων στα ερείπια σεισμών όπου διασώθηκαν μετά από 72 ώρες, με πιο πρόσφατη αυτή της Τουρκίας. Πάντως, κάθε ώρα που περνάει μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων, ενώ των διασωθέντων παραμένει ο ίδιος με τελευταία την Εύη Σοφίλου. Η εικόνα που αφήνει πίσω του ο φονικός σεισμός γίνεται όλο και πιο θλιβερή με 97 νεκρούς, μέχρι τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής και 30 αγνοούμενους. Οι άνθρωποι που παραμένουν στα νοσοκομεία είναι 340.

    Οι άστεγοι είναι πολύ περισσότεροι από ότι αρχικά διαφαινόταν -κάποιες εκτιμήσεις τους ανεβάζουν ακόμη και στις 50.000- όμως ο ακριβής αριθμός θα προκύψει μετά τους ελέγχους των μηχανικών στους τόπους της καταστροφής Στο Μενίδι, όπου ο εγκέλαδος προκάλεσε τη μεγαλύτερη καταστροφή, οι σκηνίτες όλο και πληθαίνουν. Στο γήπεδο του Αχαρναϊκού έχει δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος καταυλισμός της Δυτικής Αττικής, αλλά το πρόβλημα με τις τουαλέτες είναι οξύτατο, αφού υπάρχουν μόνο δύο. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται η άμεση κατασκευή από το στρατό άλλων δύο καταυλισμών που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 5.000 σκηνές. Ωστόσο σημειώθηκαν και επεισόδια κατά την παράδοση σκηνών και τροφίμων, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για...»μπλόκα» από ομάδες κατοίκων και λεηλασίες φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια. Καταγγελίες υπάρχουν και για υστέρηση κάποιων υπηρεσιών στην παροχή της βοήθειας.

    Οι σκηνές, τα εφόδια και η καταβολή από σήμερα του χρηματικού βοηθήματος των 200.000 δραχμών (με απλή επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, υπεύθυνη δήλωση και πιστοποιητικό μηχανικού) είναι τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων. Τα βοηθήματα θα δίνονται από τη νομαρχία Αθηνών (περιλαμβάνονται Μενίδι και Θρακομακεδόνες) στην Αθήνα οδό Φειδιπίδου 31, στην Αγία Παρασκευη Μεσογείων 459, στο Αιγάλεω Προύσης 2 και στην Καλλιθέα Θησέως 273 και από Δευτέρα στους δήμους Ανω Λιοσίων, Φυλής και Ζεφιρίου. «Αναζητούμε ένα νέο κανονισμό ώστε σύντομα να υπάρξει δυνατότητα για ενίσχυση των σεισμοπαθών από κοινοτικά κονδύλια», δήλωσε η κοινοτική επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου. Εχουν γίνει ήδη οι επαφές με τους αρμόδιους και το κλίμα είναι θετικό υπογράμμισε η επίτροπος.

    Οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ ανακοίνωσαν πακέτο διευκολύνσεων των σεισμοπαθών. Έτσι, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ αναστέλλουν την είσπραξη των λογαριασμών στις πληγείσες περιοχές, ενώ η Ολυμπιακή προσφέρει δωρεάν εισιτήρια σε σεισμοπαθείς και τους συγγενείς τους. Ακόμη το υπουργείο 'μυνας δίνει άδεια σε όλους τους στρατευσίμους, των οποίων οι οικογένειες επλήγησαν. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί χαρακτηρίζοντας φυσιολογική τη σεισμική ακολουθία. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός του τελευταίου 24ώρου δεν ξεπέρασε τα 4,1 ρίχτερ.

    [05] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να κλείσει πολύ γρήγορα το «κεφάλαιο» που αφορά το πρόσφατο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αθήνα, διατύπωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Από το βήμα της υπουργικής συνδιάσκεψης για την ενέργεια, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 64ης ΔΕΘ, ο κ.Βενιζέλος επεσήμανε: «Μέσα σε αυτό το τραγικό συμβάν, είμαστε ευτυχείς, γιατί ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα και άρχισε ήδη η διαδικασία αποκατάστασης των σεισμοπαθών». Πάντως, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, το δίδαγμα από τον πολύνεκρο σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι ότι «θα πρέπει να είμαστε ταπεινόφρονες στη σχέση μας με τη φύση».

    [06] ΣΕ 12.000 ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΕΓΙΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟΙ

    Σε 12.000 κτίρια που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό έχουν γίνει έλεγχοι, εκ των οποίων τα 1.700 κρίθηκαν κατεδαφιστέα και περίπου τα 4.500 επισκευάσιμα, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης. Ο κ.Λαλιώτης υπογράμμισε ακόμη ότι είναι γεγονός πως στις πληγείσες περιοχές υπήρχαν αυθαίρετα, ενώ για το εργοστάσιο της «Ρικομέξ» σημείωσε πως η περιοχή είναι μπαζωμένη. Το 35% των κτιριακών εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές έχει κριθεί ακατάλληλο. Γι αυτό το λόγο η επιθεώρηση εργασίας επισημαίνει στους εργοδότες ότι απαγορεύεται η συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους στην περίπτωση που τα κτίρια στα οποία στεγάζονται έχουν κριθεί ακατάλληλα.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΒΟΜΒΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - 17 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Βόμβα εξερράγη στα γραφεία του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας στην Κωσταντινούπολη με αποτελέσμα να τραυματιστούν 17 άτομα μερικοί από τους οποίος αρκετά σοβαρά, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη το απόγευμα στο εξαόροφο κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του υπουργείου Οικονομικών προκαλώντας αρκετές ζημιές. Λίγο νωρίτερα βόμβα εντοπίστηκε βόμβα στα γραφεία του υπουργείου Εργασίας στην Κωσταντινούπολη, ωστόσο οι αστυνομικές αρχές κατόρθωσαν να πετάξουν τον εκρηκτικό μηχανισμό από το παράθυρο σε έναν κενό χώρο όπου και εξερράγη. Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο εκρήξεις. Λ.Μ.

    [08] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΞΕΚΙΝΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Οι ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στο κίνημα Συμμαχία για Αλλαγή ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν την τελική αναμέτρηση με τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. «Από τις 21 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουμε με διαδηλώσεις που δεν θα λήξουν μέχρι να νικήσει κάποιος: είτε ο λαός είτε ο Μιλόσεβιτς» δήλωσε ο Ζόραν Τζίντζιτς επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας. Η Συμμαχία σκοπεύει να οργανώσει μαζική διαδήλωση στο Βελιγράδι στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν καθημερινές διαδηλώσεις σε όλη τη Σερβία. «Δεν μπορεί να υπάρξει ισοπαλία...Μετά τις 21 κάποιος πρέπει να εγκαταλείψει τη μάχη» τόνισε ο κ.Τζίντζιτς και πρόσθεσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να οργανώσουμε κάθε είδος διαδήλωσης σε όλη τη Σερβία, καθημερινά και για όσο χρειαστεί, μέχρι να παραιτηθεί ο Μιλόσεβιτς ή να ηττηθούμε. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν υποχωρήσεις, θα φτάσουμε μέχρι το τέλος». Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης και κυρίως προς τον Βουκ Ντράσκοβιτς της Σερβικής Κίνησης Ανανέωσης, να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις. Η Συμμαχία σκοπεύει επίσης να παρουσιάσει το πολιτικό και οικονομικό της πρόγραμμα. Ε.Ρ.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ - ΑΝΑΝ

    Εντελώς αρνητικός και αδιάλλακτος παρουσιάστηκε χθες στην έδρα του ΟΗΕ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε ότι δεν προτίθεται να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις κάτι που, όπως είπε, το έκανε σαφές στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο Ντενκτάς, που είχε ημίωρη συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι αποδέχεται τη «διπλωματία του πήγαινε - έλα» και σημείωσε ότι από αυτή τη διαδικασία θα φανερωθεί αν μπορεί και πρέπει να πραγματοποιηθεί η απευθείας συνάντησή του με το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι ο κ. Ανάν του υποσχέθηκε ότι δεν του επιφυλάσσει καμιά έκπληξη σε ό,τι αφορά την αποστολή των προσκλήσεων προς τους δύο ηγέτες. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ντενκτάς είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν και ότι δεν έχουν «ξεφύγει από τη διαδικασία του πήγαινε - έλα». Χαρακτηριστικά, ο Ντενκτάς είπε ότι «του ανέφερα ότι μια πρόσκληση κάτω από την ίδια φόρμουλα των δικοινοτικών συνομιλιών η οποία μεταχειρίζεται τις δύο πλευρές ως ίσες μέσα στο χώρο της διάσκεψης και μόλις η μια πλευρά βγει έξω αποκαλείται κυβέρνηση της Κύπρου και αρνείται αυτά που μόλις έχουν συμφωνηθεί, είναι μια διαδικασία η οποία δεν θα έχει αποτέλεσμα και δεν θα πέσουμε μέσα σ'αυτή την παγίδα», κατά την έκφρασή του. Επανέλαβε τις προκλητικές του θέσεις για λύση του Κυπριακού που να προνοεί τη «δημιουργία μιας συνεργασίας μεταξύ δύο πολιτικά ίσων, κυρίαρχων ‘λαών' που θα συμφωνήσουν να ζουν δίπλα - δίπλα ως δύο κυρίαρχα ‘κράτη'». Οπως είπε, ο ΓΓ σημείωσε αυτά που του ανέφερε και ότι δεν βιάζεται για τη σύγκληση των συνομιλιών. Αναφερόμενος στη διπλωματία του «πήγαινε - έλα», ο Ντενκτάς είπε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να πετύχει «για να διευθετήσει μια συνάντηση μεταξύ των δύο ‘κρατών'», κατά την έκφρασή του.

    Σε ερώτηση ποια είναι η άποψή του για τη διπλωματία του πήγαινε - έλα στη Νέα Υόρκη, ο Ντενκτάς είπε ότι δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο γιατί είναι πολύ ακριβό «και δεν έχουμε τέτοια χρήματα». Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ διατηρεί ειδικό αντιπρόσωπο στην Κύπρο και η διπλωματία αυτή θα μπορεί να διεξαχθεί στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον Ντενκτάς, θα υπάρξει περαιτέρω επικοινωνία, απευθείας και μη, με το ΓΓ του ΟΗΕ, μέχρι να αποφασίσει ο τελευταίος για το τι θα πράξει. «Υποσχέθηκε ότι όποια και να είναι η απόφασή του, δεν θα είναι απόφαση - έκπληξη, και ότι πρώτα θα επικοινωνήσει μαζί μας, να μας ενημερώσει», είπε. Μετά τη συνάντηση εκδόθηκε ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Εθνη, η οποία ανέφερε ότι ο Ντενκτάς «σημείωσε τη θέση του με τους γνωστούς όρους». «Ο ΓΓ απάντησε ότι ο ρόλος του (καλές υπηρεσίες και διευκόλυνση) καθώς και η εντολή πηγάζουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.» Ο κ. Ανάν «εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προχωρήσει σε βήματα προς ενεργοποίηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο καθώς μια λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων (οι οποίες μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές) μεταξύ των δύο πλευρών».

    Ωστόσο, συνεχίζει η ανακοίνωση την οποία ανέγνωσε Εκπρόσωπος του ΓΓ, ο κ. Ανάν «δεν ήθελε να είναι πολύ συγκεκριμένος ή να αποκαλύψει τις διάφορες επιλογές σ' αυτό το στάδιο από τη στιγμή που δεν έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις». Σύμφωνα με πηγές υπάρχει σκέψη και για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες αλλά στη Γραμματεία του ΟΗΕ φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι δεν υπάρχει χρόνος αφού πρέπει να εκμεταλλευθούν το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου, πριν μπουν σε πορεία εκλογών η Ελλάδα και οι ΗΠΑ.

    [10] ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ:ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Tην ανακατάληψη του χωριού Γκαμιγιάχ από τους ισλαμιστές αντάρτες, επέτυχαν οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις, σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών. Οι ισλαμιστές αντάρτες είχαν υπό τον έλεγχό τους το χωριό επί έξι ημέρες συνεχούς μάχης με τους ρώσους στρατιώτες. Το γραφείο Τύπου των ανταρτικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνυ, επιβεβαίωσε το γεγονός τονίζοντας ότι οι αντάρτες εγκατέλειψαν το Γκαμιγιάχ για στρατηγικούς λόγους. Οι 2.000 περίπου ισλαμιστές αντάρτες που πέρασαν στο Νταγκεστάν την Κυριακή, εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους έξι χωριά δυτικά του Νταγκεστάν, σύμφωνα με ρωσικές πηγές.

    Οι αντάρτες, καθοδηγούμενοι από τον πρώην πρωθυπουργό της Τσετσενίας, Σαμίλ Μπασάγιεφ, έχουν ως στόχο την εγκαθίσρυση ενός ισλαμικού κράτους στην περιοχή που να περικλείει την Τσετσενία και το Νταγκεστάν. Η κατάληψη του Γκαμιγιάχ σήμανε την έναρξη συγκρούσεων μεταξύ των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων και των ισλαμιστών ανταρτών που είχαν ως αποτέλεσμα την μερική καταστροφή του χωριού από τους βομβαρδισμούς των ρωσικών μαχητικών αεροπλάνων. Το τελευταίο 24ωρο, περίπου 30 άτομα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις tou ρωσικού στρατού με τους αντάρτες ενώ μετά την ανακατάληψη του Γκαμιγιάχ, οι ρωσικές δυνάμεις κατευθύνθηκαν προς το Νοβολασκόγιε, το Ντούτσι και το Τσαπάγιεβο πραγματοποιώντας αεροπορικές επιθέσεις με ελικόπτερα πριν αρχίσουν να αποστέλλουν άρματα μάχης. Οι μάχες εξακολουθούνται να μαίνονται γύρω από τα χωριά Καραμάχι και Τσαμπανμάχι, στα οποία οι ισλαμιστές αντάρτες προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στις επιθέσεις που αξαπολύει ο ρωσικός στρατός από τις 28 Αυγούστου. Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 10 September 1999 - 20:07:00 UTC