Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-12-07

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 7 Δεκεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ-ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
  • [03] ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΖΗΤΑΕΙ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ
  • [04] ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
  • [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - Α. ΝΤΕ ΣΟΤΟ
  • [07] ΕΝΤΑΣΗ ΔΥΣΗΣ - ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ
  • [08] Ο ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [09] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΛΕΡ ΠΡΟΣ ΚΟΣΤΟΦ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ-ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Νωρίτερα απ' ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί, αναχωρεί μεθαύριο στις 9 το πρωί για το Ελσίνκι ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης για να πάρει μέρος στην Τακτική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η οποία αρχίζει τις εργασίες της στις 10.45 το πρωί της Παρασκευής, 10 Δεκεμβρίου.

    Το καθεστώς κάτω απ' το οποίο θα λειτουργήσουν εφ' εξής οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε., είναι το κυρίαρχο ζήτημα σ' αυτή τη Σύνοδο και όπως είναι φυσικό οργιάζει το παρασκήνιο, οι πιέσεις είναι πολλές, οι διαπραγματεύσεις περισσότερες και ως την τελευταία στιγμή όλα παίζονται.

    Η πρόωρη μετάβαση του Πρωθυπουργού στο Ελσίνκι σχετίζεται βέβαια με όλα αυτά και ο κ. Σημίτης θέλει να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες που υπάρχουν για την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

    Αλλωστε η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε γραπτούς όρους στη φινλανδική προεδρία με τους οποίους καθιστά σαφές πως δεν πρόκειται να συναινέσει στην ανάδειξη της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας στην Ε.Ε., αν δεν ικανοποιηθούν επί της ουσίας οι pqo{poh]seir και οι όροι τους οποίους θέτει η Αθήνα και είναι: η αποσύνδεση της ένταξης της Κύπρου από τη λύση του πολιτικού προβλήματός της και η διασφάλιση της πορείας ένταξής της στην Ε.Ε., η αποδοχή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη λύση διαφορών ανάμεσα σε κράτη και ο σαφής προσδιορισμός των όρων κάτω από τους οποίους θα πορευθεί η Τουρκία. Η Ελλάδα ζητάει να είναι ουσιαστική η υποψηφιότητα της Τουρκίας με την ανάληψη από μέρους της συγκεκριμένων υποχρεώσεων, προϋποθέσεων, όρων.

    Είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Γεωργίου Παπανδρέου: «είμαστε έτοιμοι για το όχι όπως είμαστε και για το ναι», στην υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 2 Δεκεμβρίου 1999 με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργό της Φιλανδίας Πάαβο Λιπόνεν (στη συνομιλία μετείχαν ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές σχέσεις Ξαβιέ Σολάνα, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης κ. Σωτηρόπουλος και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Νίκος Θέμελης) είχε δηλώσει: «η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα φιλική για την Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη σημασία η διεύρυνση της Ε.Ε. και η προοπτική αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, καλές σχέσεις με τους γείτονες και ιδιαίτερα με την Τουρκία που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη, ευημερία και φιλία των λαών. Τόνισε όμως ότι η εποχή των αντιπαλοτήτων, των απειλών, της επέκτασης μιας χώρας σε βάρος μιας άλλης έχουν ξεπεραστεί και είναι ασυμβίβαστες με το διεθνές δίκαιο αυτές οι συμπεριφορές. Εμείς πιστεύουμε είπε ο Πρωθυπουργός στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τη συμμετοχή της σε μια πρώτη φάση ως υποψήφιας χώρας στις διαδικασίες ευρωπαϊκής ενοποίησης θα βοηθήσει στην ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή. Όμως, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, η Ε.Ε. είναι μια κοινότητα αρχών, αξιών, κανόνων που υποβοηθούν την κοινή προσπάθεια, το ξεπέρασμα των παράλογων εθνικισμών και αντιπαλοτήτων και ότι είναι προς όφελος της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ε.Ε. η Τουρκία να ενταχθεί σ' αυτό το πλαίσιο. Δηλαδή να αποδεχθεί τις κοινές αξίες και αρχές, να δεσμευθεί σε διαδικασίες που οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα όπως τη συνεργασία και την ειρήνη στην περιοχή. Η Ελλάδα συνέχισε, λέγοντας ο Πρωθυπουργός παρουσία του κ. Λιπόνεν, δεν πιστεύει ότι ωφελεί τη χώρα μας η απομόνωση της Τουρκίας και επειδή ακριβώς δεν πιστεύει σ' αυτό, πιστεύει πως η ανάπτυξη της συνεργασίας είναι αναγκαία και γι' αυτό έχουμε κάνει τον τελευταίο καιρό μια σειρά από κινήσεις, έχουμε αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να αναπτύξουμε σχέσεις. Πρόσθεσε «όμως η συμμετοχή της Τουρκίας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα οδηγήσει σε προβλήματα, εντάσεις και δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί ο σκοπός για τον οποίο επιδιώκεται αυτή η συμμετοχή, αν δεν υπάρχουν καθαρές θέσεις για ανοιχτά προβλήματα. Καθαρές θέσεις για το ποιοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού στα θέματα που έχουν προκύψει στο παρελθόν ή μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Καθαρές σχέσεις ως προς τους τρόπους συμπεριφοράς όλων μας».

    Ακόμη παρουσία του κ. Λιπόνεν ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι g Ελλάδα δεν θέλει να βρεθεί αύριο στη θέση να αντιμετωπίσει κωλυσιεργίες στην ενταξιακή προοπτική της Κύπρου, ή να εμπλακεί σε αντιδικίες με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα δεν θέλει να βρεθεί μπροστά σε αμφισβητήσεις για τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς να είναι αποσαφηνισμένο και αποδεκτό απ' όλους το ποιος είναι ο αποτελεσματικός τρόπος για να λυθούν αυτές οι αμφισβητήσεις».

    Οι καθαρές θέσεις είπε ο κ. Σημίτης απαιτούν να υπάρχουν απαντήσεις σε διαδικασίες που αφορούν την ένταξη της Κύπρου. Να υπάρχουν καθαρές απαντήσεις στα θέματα των ελληνοτουρκικών διαφορών, για τον τρόπο συμπεριφοράς όλων των εμπλεκομένων ώστε να εμπεδωθεί η ειρήνη και να υπάρχουν καθαρές σχέσεις, απαιτούν η υποψηφιότητα οποιασδήποτε χώρας να συνδέεται με δικαιώματα αλλά και με υποχρεώσεις. Και αν, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, η υποψηφιότητα δεν οδηγεί σε άμεσες διαπραγματεύσεις για την ένταξη, αυτό συμβαίνει και για τις άλλες χώρες και όχι για την Τουρκία, δεν μπορεί αυτή η υποψηφιότητα να είναι κενή περιεχομένου, εικονική. Γιατί τότε είπε δεν επιτυγχάνεται αντικειμενικός στόχος.

    Τέλος ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι η Ελλάδα θα εργαστεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την προσεχή Παρασκευή ώστε να γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις και «θα επιμείνουμε σ' αυτές τις θέσεις και στη Σύνοδο Κορυφής». Ο Πρωθυπουργός Φιλανδίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζει ότι και στις συνομιλίες της Αθήνας, συζητήθηκε ότι θα υπάρξει συμφωνία των γενικών αρχών στο Ελσίνκι. Επίσης ότι μέσα στο γενικότερο πλαίσιο τέθηκε και το θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας και πρόσθεσε «εγώ προσωπικά νομίζω ότι στο Ελσίνκι μας προσφέρεται μια ιστορική, μοναδική ευκαιρία γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσο καλό κλίμα. Ο κ. Λιπόνεν υποστήριξε ότι και από την πλευρά της Τουρκίας υπήρξαν κάποια ενθαρρυντικά βήματα, ενώ τόνισε ότι οι ανησυχίες που εξέφρασε ο Ελληνας Πρωθυπουργός κ. Σημίτης είναι «απόλυτα νομιμοποιημένες, τεκμηριώνονται και αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού και των υπολοίπων κρατών μελών και πρέπει να ασχοληθούμε με τις ανησυχίες αυτές».

    Τέλος ο κ. Λιπόνεν τόνισε ότι κατά τη γνώμη του η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως όλες οι υπόλοιπες υποψήφιες χώρες, να καλύψει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης». Στο Ελσίνκι στις 10-11 Δεκεμβρίου στην Τακτική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., οι 15 ηγέτες κρατών-χωρών και κυβερνήσεων θα καθίσουν γύρω από το τραπέζι σε τρεις συνεδριάσεις, η πρώτη την Παρασκευή το πρωί, η δεύτερη την Παρασκευή το απόγευμα και η Τρίτη το Σάββατο το πρωί. Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς και στη διάρκεια του γεύματος για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και υπουργών Εξωτερικών που θα παρατεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Παρασκευής. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας δεν αντιμετωπίζεται με δογματικές προκαταλήψεις και βέβαια οι ανησυχίες της Ελλάδας είναι καθαρά πολιτικής φύσεως. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα» τόνισε ότι «η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αποτελεί ευκαιρία και περνά μέσα απ' τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και την επίλυση του Κυπριακού. Αμεση προϋπόθεση είναι επίσης ότι η Τουρκία sulvyme_ με τις αρχές και τις προδιαγραφές πάνω στις οποίες εδράζει και κινείται η Ε.Ε. για το σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών και του Δικαστηρίου της Χάγης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και βεβαίως όλα αυτά είναι σημαντικά στοιχεία στη διαπραγμάτευσή μας και μέσα στην Ε.Ε. ενόψει του Ελσίνκι».

    Τέλος να επισημανθεί ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κ. Ρόμπιν Κουκ, σε ομιλία που έκανε στο βρετανικό Κοινοβούλιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι, τόνισε σχετικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας τα εξής: «η Βρετανία στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, θα επιδιώξει να ληφθεί απόφαση η οποία θα αναγνωρίζει την Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη χώρα. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για ένταξη δεν είναι δυνατό να ξεκινήσουν έως ότου η Αγκυρα πραγματοποιήσει πρόοδο προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    [02] ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ

    Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης, στο πλαίσιο των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής.

    Όπως είπε ο κ. Ανωμερίτης, στόχος είναι η ανάπτυξη της γεωργικής και αγροτικής δραστηριότητας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής του αγρότη, η προστασία του περιβάλλοντος και η διαφύλαξη στοιχείων της παράδοσης.

    [03] ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΖΗΤΑΕΙ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος συμφώνησε με τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σχετικά με το θέμα του δημαρχιακού μεγάρου, ζήτησε όμως τη χρηματοδότηση του έργου με 10 δισ. δραχμές. Σε απάντησή του αναφέρει ότι «συμφωνούμε με την πρωθυπουργική πρόταση να γίνει το νέο δημαρχείο στο οικόπεδο του πρώην στρατοπέδου Τσιρογιάννη με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων δραχμών για την κατασκευή του δημαρχείου και του υπόγειου γκαράζ». Ο κ.Παπαγεωργόπουλος εξέφρασε την ετοιμότητά του να χειροκροτήσει την ενέργεια της κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι περιμένει την κατάθεση του χρηματικού ποσού για το δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Ε.Ρ.

    [04] ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

    Το πάγωμα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για εισαγγελικές παρεμβάσεις στα σχολεία ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ που τον επισκέφθηκε. Ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ισχύει και εφαρμόζεται. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Tso}kiar χαρακτήρισε εποικοδομητική τη σημερινή συνάντηση και επισήμανε ότι έγινε μια λεπτομερής συζήτηση για τα προβλήματα στην παιδεία.

    Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας άσκησε το μεσημέρι ποινικές διώξεις εναντίον του προέδρου και ενός μέλους του Συλλόγου Γονέων του 7ου Λυκείου Καλλιθέας. Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν για διατάραξη της ομαλής λειτουργίας των σχολείων και παράνομη βία εναντίον μαθητών που ήθελαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Οι δύο γονείς αφέθηκαν ελεύθεροι και διατάχθηκε η διενέργεια περαιτέρω προανάκρισης. Εξάλλου, το πρωί μαθητές έκλεισαν κεντρικούς δρόμους στον Χολαργό, στου Ζωγράφου και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Στου Ζωγράφου συνελήφθη ένας οδηγός που κατείχε ένα αεροβόλο και συνεπλάκη με μαθητές.

    [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Ως θετικό μήνυμα που πρέπει όμως να μεταφραστεί και στην πράξη, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζέμ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι. Οπως είπε, η κίνηση καλής θέλησης από την Αγκυρα αποτελεί βήμα για να προσεγγίσει η Τουρκία την Ευρωπαική Ενωση.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - Α. ΝΤΕ ΣΟΤΟ

    Ολοκληρώθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα και 30 λεπτά. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών Τάσος Τζιωνής και ο Τζίμι Δρουσιώτης, αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προέβη σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του από την έδρα του ΟΗΕ.

    Στη συνέχεια ο κ. ντε Σότο θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [07] ΕΝΤΑΣΗ ΔΥΣΗΣ - ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ

    Σύσσωμος ο δυτικός κόσμος ασκεί ισχυρές πιέσεις προς τη ρωσική ηγεσία να αποσύρει το χθεσινό τελεσίγραφο προς τους κατοίκους του Γκρόζνι να εγκαταλείψουν την πόλη ενόψει γενικευμένων χερσαίων και αεροπορικών επιχειρήσεων. Παράλληλα οι δυνάμεις της Δύσης απειλούν να διακόψουν κάθε οικονομική βοήθεια προς τη Μόσχα.

    Την ίδια στιγμή η Ρωσία κατηγόρησε τη Δύση για την κριτική pou ασκεί στις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί στην Τσετσενία χαρακτηρίζοντας την ως επιζήμια στα παγκόσμια συμφέροντα. «Η πίεση που ασκείται στη Ρωσία φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Συνήθως τέτοιες πιέσεις είναι επιζήμιες και στις δύο πλευρές», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Βλαντίμιρ Ραχμάνιν. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι βασική προτεραιότητα της Ρωσίας είναι να υπάρξουν όσο το δυνατό μικρότερες απώλειες ανάμεσα στους στρατιώτες και στους πολίτες.

    [08] Ο ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE Μπόρις Τράικοφσκι είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς η Κρατική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της επαναληπτικής ψηφοφορίας της Κυριακής.

    Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων στα 230 εκλογικά κέντρα στα οποία επαναλήφθηκε ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ο Τράικοφσκι συγκέντρωσε 133.782 ψήφους, ενώ ο υποψήφιος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Τίτο Πετκόφσκι 3.681 ψήφους.

    Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων ανήλθε σε 86,49%, ενώ καταμετρήθηκαν 1.541 άκυρα ψηφοδέλτια.

    Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή θα ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών έως αύριο το βράδυ.

    [09] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΛΕΡ ΠΡΟΣ ΚΟΣΤΟΦ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ διαβεβαιώνει με επιστολή του τον Βούλγαρο ομόλογό του Ιβάν Κόστοφ ότι και στο μέλλον η Σόφια μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του Λονδίνου.

    Ο κ. Μπλερ εκφράζει τη λύπη του για το ότι δεν κατόρθωσε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ξεκινά στις 10 Δεκεμβρίου στο Ελσίνκι και σημειώνει πως κατά την επίσκεψή του στη Σόφια, τον περασμένο Μάιο, είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει τα αποτελέσματα των "αξιοσημείωτων", όπως τις αποκαλεί, προσπαθειών της Βουλγαρίας για μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στην προετοιμασία της για ενσωμάτωση στην Ε.Ε.

    "Κάλεσα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Ελσίνκι να αναγνωρίσει αυτές τις προσπάθειες και να ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις για ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση", υπογραμμίζει ο κ. Μπλερ στην επιστολή του και προσθέτει: "Ελπίζω και στηρίζω μια θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι για πρόσκληση της Βουλγαρίας, κυρίως μετά από τις επιτυχείς διαβουλεύσεις με τον επίτροπο Γκιούντερ Φερχόιγκεν".

    Τέλος, ο κ. Μπλερ ευχαριστεί τη Βουλγαρία για τη στήριξη που παρείχε στο ΝΑΤΟ στη διάρκεια της κρίσης στο Κόσοβο.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 7 December 1999 - 22:22:31 UTC