Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-12-08

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 8 Δεκεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε. ΑΞΙΩΝΕΙ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ
  • [04] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • [05] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [06] ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
  • [07] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΣΟΛΑΝΑ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [09] ΤΖΕΜ:Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΘΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [10] Η Ε.Ε. ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [11] ΡΩΣΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΥΡΟΥΣ ΜΑΡΤΑΝ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ
  • [12] Η ΕΝΩΣΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε. ΑΞΙΩΝΕΙ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Καθαρές θέσεις και ανάληψη ευθυνών από την Αγκυρα και τις χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για να προωθηθεί η ευρωπαική υποψηφιότητα της Τουρκίας και να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην περιοχή χωρίς εντάσεις.

    Ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι και μετά τη λήξη της συνεδρίασης έστειλε μηνύματα προς την Αγκυρα και τους Ευρωπαίους εταίρους με την εξής δήλωση:»Εχω τονίσει επανειλημμένα ότι το συμφέρον της Ελλάδας και tgr Τουρκίας είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας. Είναι σε όλους φανερό ότι περιοδικές και επαναλαμβανόμενες κρίσεις και εντάσεις στις σχέσεις μας με την Τουρκία έχουν ως αποτέλεσμα να διατηρούν ένα κλίμα αβεβαιότητας στην περιοχή. Δημιουργούν μια δυσπιστία και αυτό έχει κόστος και για τις δύο πλευρές. Δημιουργεί μια αβεβαιότητα για το μέλλον. Θα είναι λοιπόν χρήσιμο να υπάρξουν θετικά βήματα στην κατεύθυνση της ειρήνης, της καλής γειτονίας και της συνεργασίας των δύο χωρών.

    Η συμμετοχή της Τουρκίας στη διαδικασία της ευρωπαικής ενοποίησης ως υποψήφιας χώρας είναι ένα θετικό βήμα. Η υποψηφιότητα, όμως, θα οδηγήσει σε προβλήματα και εντάσεις και δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί ο στόχος τον οποίο εξυπηρετεί αν δεν υπάρχουν προηγουμένως καθαρές θέσεις σε ανοιχτά προβλήματα. Καθαρές θέσεις για το ποιο είναι το πλαίσιο σχέσεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία, ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα, αν δεν ξεκαθαρίσουν οι κανόνες του παιγνιδιού για τα θέματα που έχουν προκύψει στο παρελθόν ή για τυχόν θέματα που θα προκύψουν στο μέλλον. Και τέτοια θέματα που έχουν προκύψει στο παρελθόν είναι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν καθαρές θέσεις ως προς τους τρόπους και τους κανόνες της συμπεριφοράς όλων των συμμετεχόντων. Των Ευρωπαίων εταίρων μας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, ώστε να οδηγηθούμε σε λύσεις και όχι σε αδιέξοδα από τη νέα αυτή σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ενωση. Αυτός ο όρος, οι καθαρές θέσεις, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε κρίσεις, αλλά να δώσουμε λύσεις, αυτός ο όρος είναι αναγκαίος για να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Και η κυβέρνηση μας έχει πράξει τα μέγιστα στην κατεύθυνση μιας φιλικής σχέσης με τη γείτονα χώρα. Εχει πράξει τα μέγιστα για να υπάρξει ένα καλό κλίμα στις σχέσεις με την Ε.Ε. ως προς αυτό το θέμα. Ελπίζω οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να συμμεριστούν την άποψη ότι όχι μόνο το συμφέρον της χώρας μας αλλά το συμφέρον των σχέσεων όλων με την Τουρκία και κυρίως το ίδιο το μέλλον της Ε.Ε. απαιτεί λειτουργικές απαντήσεις οι οποίες να εξασφαλίζουν τους κοινούς στόχους της Ενωσης. Οφείλουμε όλοι να προνοήσουμε σήμερα για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε την ειρήνη και τη συνεργασία αύριο».

    [02] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε σήμερα ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωστή Στεφανόπουλο, τονίζοντας ότι η θέση της κυβέρνησης είναι οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας.

    Αναφορικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ο κ.Ρέππας διευκρίνισε ότι ο κ Σημίτης ανέφερε το αυτονόητο, δηλαδή το κομματικό σχέδιο της αντιπολίτευσης να μας οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί για το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, απάντησε ότι δεν θα εγκαταλειφθεί η σκέψη, ωστόσο, όμως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα τώρα.

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ADIENODO ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ

    Η στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο Ελσίνκι εξαρτάται από το κατά πόσο θα ενσωματωθούν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, τα οποία είναι δεσμευτικά για τις χώρες, οι προϋποθέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν για την Τουρκία μία ουσιαστική υποψηφιότητα με τις υποχρεώσεις που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες.

    Οπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, αυτό σημαίνει ότι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να δεσμευθούν ουσιαστικά αναφορικά με τα θέματα, τα οποία θα προκύψουν από την υποψηφιότητα της Τουρκίας. «Και αυτό», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, «δεν είναι μόνο ευθύνη της Τουρκίας, είναι ευθύνη και των 15 χωρών. Και αν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη, η Ελλάδα απαντά «ναι», εάν οι εταίροι μας δεν είναι έτοιμοι, τότε νιώθουμε ότι είναι δική τους η ευθύνη για ένα αδιέξοδο στο Ελσίνκι».

    [04] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

    Υπέρ της ευρωπαικής προοπτικής της Τουρκίας, αλλά με προυποθέσεις που έχει θέσει η ίδια η Ευρωπαική Ενωση, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής. Μιλώντας στο συμπόσιο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είπε ότι είναι καλύτερα μια εξευρωπαισμένη Τουρκία από μια μιλιταριστική Τουρκία που θέλει να ανατρέψει το στάτους κβο στην περιοχή. Πρόσθεσε, όμως, πως είναι αδιανόητο να αναγνωριστεί ως υποψήφια για ένταξη χώρα χωρίς να πληροί τις προυποθέσεις της Ευρωπαικής Ενωσης, όταν δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και έχει διεκδικήσεις σε βάρος γειτονικής χώρας.

    [05] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Επεισόδια σημάδεψαν το σημερινό συλλαλητήριο των μαθητών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία από την Πλατεία Δικαστηρίων προς το δικαστικό μέγαρο, διαμαρτυρόμενοι για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία απαγορεύονται οι καταλήψεις.

    Περίπου 1500 μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και ξεκίνησαν την πορεία τους προς τα δικαστήρια, φωνάζοντας τα γνωστά συνθήματα κατά του υπουργού Παιδείας. Γύρω στη 1 μετά το μεσημέρι κατέληξαν έξω από το δικαστικό μέγαρο, όπου ορισμένοι από τους μαθητές συνεπλάκησαν με εξωσχολικά άτομα και τα επεισόδια γενικεύτηκαν. 'γνωστοι νεαροί με κράνη άρχισαν να ρίχνουν στην πρόσοψη του κτιρίου πέτρες, πορτοκάλια, αυγά και άλλα αντικείμενα, φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών που είχαν παραταχθεί στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου. Στη 1.30 οι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, δεν έγιναν συλλήψεις. Οι μαθητές εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις jimgtopoi^seir τους, παρά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, η οποία με νομοθετική πράξη επιτρέπει την επέμβαση των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών στα σχολεία για τη διάλυση των καταλήψεων και την άσκηση ποινικών διώξεων.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού Ημερησίων Σχολείων Θεσσαλονίκης, Χρήστο Σπυριδάκη, 17-20 σχολεία της πόλης, από τα 600 σχολεία πανελλαδικά, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με τη σύμφωνη γνώμη του μεγαλύτερου αριθμού των μαθητών. Όπως είπε: «σκοπός της σημερινής μας πορείας στα δικαστήρια ήταν να καταγγείλουμε την παρέμβαση των εισαγγελέων στα σχολεία με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να τους δώσουμε, με ειρηνικό τρόπο πάντα, το μήνυμα ότι δεν πτοούμαστε και θα συνεχίσουμε δυναμικά. Θα συνεχίσουμε μέχρι να καταργήσουμε τους νόμους 2525 και 2640».

    [06] ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

    Συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις πραγματοποίησαν σήμερα οι μαθητές. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο συλλαλητήριο των μαθητών στην Αθήνα. Μικρής έκτασης επεισόδιο σημειώθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος, όταν ομάδα δέκα ατόμων προσπάθησε να παρεισφρήσει στην πορεία όμως απωθήθηκε από τους μαθητές. Στο Βόλο μαθητές απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους και συνεπλάκησαν με αστυνομικούς που συνέλαβαν έναν μαθητή. Στην Πτολεμαϊδα μαθητές πολιόρκησαν το αστυνομικό τμήμα ζητώντας την απελευθέρωση επτά συμμαθητών τους που είχαν συλληφθεί σε μπλόκο.

    [07] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ

    Την εκτίμηση ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν θα συνεχιστεί εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου με θέμα: «Η ώρα της Ελληνικής οικονομίας» . Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε δυσάρεστη εξέλιξη την άνοδο του πληθωρισμού, όμως τόνισε ότι έχει εξωγενή προέλευση και επισήμανε ότι υπάρχει αντίστοιχη αύξηση στον πληθωρισμό των ευρωπαϊκών χωρών με τον οποίο συγκρινόμαστε. Πάντως επανέλαβε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση ιδιαίτερα από τους επιχειρηματίες για τη συγκράτηση των τιμών.

    Σχετικά με την πορεία των επιτοκίων εκτίμησε ότι δεν θα επηρεαστεί από την άνοδο του πληθωρισμού τον Νοέμβριο και πρόσθεσε ότι η μείωση των επιτοκίων δεν μπορεί να αργήσει καθώς μέχρι τον Δεκέμβριο του 2000 τα επιτόκια θα πρέπει να πέσουν γύρω στο 3,5 με 4%.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΣΟΛΑΝΑ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Δεν μπορεί να τεθεί βέτο στην ένταξη της Κύπρου στην Euqypazj^ Ενωση, δήλωσε ο ΓΓ του Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ενωσης και Υπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα, σημειώνοντας παράλληλα ότι καταβάλλονται όλες οι πιθανές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δήλωσή του αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Σολάνα είπε συγκεκριμένα ότι «δεν μπορεί να τεθεί βέτο στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αν αυτή σεβαστεί τους κανόνες. Ο μοναδικός όρος για την ένταξή της», είπε, «είναι πράγματι ο σεβασμός των κανόνων».

    [09] ΤΖΕΜ:Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΘΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ανοίξει την πόρτα στη δυναμική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εάν απορρίψει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε στη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι.

    «Η Ε.Ε βρίσκεται στο κατώφλι μίας ιστορικής απόφασης. Πρέπει να απελευθερώσει την Ελλάδα και την Τουρκία από ένα κλίμα δυναμικής αντιπαράθεσης», τόνισε ο κ. Τζεμ σε συγκέντρωση επιχειρηματιών. «Δεν θέλουμε να έχουμε την ευθύνη των προβλημάτων που θα προκύψουν πέρα από το δικό μας έλεγχο. Δεν πρόκειται για θέμα που σχετίζεται με την καλή θέληση της Τουρκίας και της Ελλάδας», επισήμανε ο κ. Τζεμ προσθέτοντας ότι πρόκειται για στρατηγική απόφαση. Λ.Μ.

    [10] Η Ε.Ε. ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης που πραγματοποιεί στην Τσετσενία, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. «Χρειαζόμαστε μία κοινή ευρωπαϊκή θέση στο Ελσίνκι», επισήμανε ο κ. Πρόντι τονίζοντας ότι «δεν αποδεχόμαστε μία κατάσταση στην οποία η βία χρησιμοποιείται για την επίλυση των διαφορών».

    Αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία και η Βρετανία άφησαν υπαινιγμούς για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στο Ελσίνκι. Λ.Μ.

    [11] ΡΩΣΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΥΡΟΥΣ ΜΑΡΤΑΝ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ

    Τα ομοσπονδιακά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Ουρούς-Μαρτάν πόλη κλειδί για το δρόμο προς την πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι, όπως μεταδίδει το Ιταρ-Tας επικαλούμενο αξιωματούχο των στρατευμάτων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περίπου 80 στρατιώτες της Τσετσενίας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ οι ζημιές στην πόλη είναι μηδαμινές. Παράλληλα, ένας στρατιώτης των ρωσικών δυνάμεων έχασε τη ζωή του jai τρεις τραυματίστηκαν. Λ.Μ.

    [12] Η ΕΝΩΣΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ

    Η Ένωση Σοσιαλδημοκρατών απέσυρε τις ενστάσεις που είχε υποβάλει στην κεντρική εκλογική επιτροπή, με την οποία αμφισβητούσε τα αποτελέσματα 200 εκλογικών τμημάτων από τα συνολικά 230, όπου είχαν διεξαχθεί την περασμένη Κυριακή οι επαναληπτικές εκλογές. Ταυτόχρονα το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών ανήγγειλε αδυσώπητο πολιτικό αγώνα για την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και για τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος Τίτο Πέτκοφκσι ευχαρίστησε στη σημερινή συνέντευξη τύπου τους πολίτες της χώρας που τον τίμησαν με την ψήφο τους. Ο κ.Πέτκοφκσι συγκέντρωσε 513.614 ψήφους, ενώ ο αντίπαλός του Μπορίς Τράικοφκσι, από το VMRO συγκέντρωσε 582.208 ψήφους. Στη συνέχεια ο Τίτο Πέτκοφσκι ανέφερε ότι η εκλογική επιτροπή, μακριά από τα μάτια των δημοσιογράφων και της κοινής γνώμης, επιδιώκει να επικυρώσει τη νοθεία. Ο δε υπουργός Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει τα ονόματα των ανθρώπων που έκλεψαν 13.000 εκλογικά βιβλιάρια από τις πόλεις Τέτοβο και Γκόστιβαρ, δεν θέλει να τα ανκοινώσει. Το ίδιο ισχύει και για τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος διαθέτει όλες τις αποδείξεις και όλα τα στοιχεία για τη νοθεία, αλλά μέχρι τώρα δεν αντέδρασε.

    Στη συνέντευξη μίλησε και ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Λιούμπτσκο Γκεοργκίεφσκι και ο αρχηγός του αλβανικούς κόμματος DPA 'ρμπεν Τζαφέρι, «ποδοπάτησαν το κράτος και στις επαναληπτικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου χώρισαν τη χώρα με σύνορα», ενοώντας ότι παραχωρήθηκε το δυτικό τμήμα της χώρας στους Αλβανούς. Για τη σωτηρία της χώρας είπε ότι υπάρχει ένας μόνο τρόπος που είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και η οργάνωση πρόωρων εκλογών. «Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολιτικά και δημοκρατικά μέσα και θα δημιουργήσουμε ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο» συμπλήρωσε. Ο Μπράνκο Τσεβένκοφσκι υπογράμμισε ότι ο Τράικοφσκι δεν πρόκειται να θεωρηθεί από τους πολίτες της χώρας ως νόμιμος πρόεδρος, διότι οι εκλογές ήταν αντικανονικές.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 8 December 1999 - 21:45:22 UTC