Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Madedonian Press Agency: News in Greek, 99-12-09

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 9 Δεκεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
  • [02] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ
  • [03] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ-ΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ
  • [04] ΑΡΣΕΝΗΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ
  • [05] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΕΜ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΤΖΕΜ: ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
  • [07] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΛΤΣΙΝ ΣΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [08] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕΣ ΜΕ 4.000 ΑΝΤΑΡΤΕΣ
  • [09] Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΛΟΓΩ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ
  • [10] ΣΕ «ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ» ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Φιλανδό ομόλογό του και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πάαβο Λίπονεν, στην οποία παρίστατο και ο Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε στους Ελληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν τις εργασίες του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, ότι ο δρόμος ειναι δύσκολος και μακρύς και ότι υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες, οι διαπραγματεύσεις είναι εντατικές, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποδώσουν. Σε ερώτησή μας τι πιθανότητες δίνει για το «ναι» ή το «όχι» απάντησε: «Είναι 50 -50».

    Ο κ. Σημίτης επέμενε ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί «να υπάρξει μια διατύπωση καθαρή, η οποία να μην επιδέχεται αλλοιώσεις και παρερμηνείες». Για τη συνάντησή του με τους κ.κ. Λίπονεν και Σολάνα ο κ. Σημίτης είπε ότι «οι σκέψεις μας παρουσιάστηκαν την προηγούμενη Τετάρτη στη φιλανδική προεδρία. Δώσαμε τις απαντήσεις lar. Χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα. Αργότερα θα ξαναδώ την προεδρία και το βράδυ θα δω και τους άλλους σοσιαλιστές πρωθυπουργούς στη συνεδρίαση του σοσιαλιστικού κόμματος».

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι θα ξανασυναντηθεί το βράδυ με τον κ. Λίπονεν για μια νέα συνομιλία. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν συγκλίνουμε σχετικά με αυτά που προτείνει η φιλανδική προεδρία ή όχι ο πρωθυπουργός απάντησε: «Σε άλλα συγκλίνουμε και σε άλλα δεν συγκλίνουμε». Ακολούθως, παρά το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι επέμεναν ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν μπορεί να μπει στην ουσία του θέματος, δεν είναι δυνατόν να το κανει αυτό. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού απαγορεύθηκε στις κάμερες να τραβήξουν πλάνα. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αποχώρησε για να ετοιμαστεί για τη σύνοδο του σοσιαλιστικού κόμματος το βράδυ, στο χιονισμένο Ελσίνκι όπου λόγω των χιονοπτώσεων τα αεροπλάνα δεν μπορούν να προσγειωθούν πλέον στο αεροδρόμιο.

    [02] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

    Κρίσιμης σημασίας για το μέλλον και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της χώρας μας χαρακτήρισε τη Σύνοδο του Ελσίνκι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση η Σύνοδος του Ελσίνκι είναι κρίσιμη, γιατί «όλοι οφείλουμε εγκαίρως να συνειδητοποιήσουμε ότι η ευοίωνη προοπτική της Ευρώπης συνδέεται με την απόφαση για ουσιαστική και αποτελεσματική Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας». «Για τη χώρα μας», πρόσθεσε, «είναι κρίσιμη, γιατί οι εταίροι μας οφείλουν να αναγνωρίσουν μία πολύ απλή αλήθεια: «Η Ελλάδα θέλει μία δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα ως γείτονα. Ομως η συμπεριφορά που επί σειρά ετών επιδεικνύει η Τουρκία δε συμβιβάζεται με την ευρωπαϊκή της προοπτική παρά μόνο υπό τις καθαρές και αυτονόητες προϋποθέσεις».

    Συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στον εκδημοκρατισμό με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, στο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες με παράλληλη εγκατάλειψη της τακτικής της απειλής χρήσης βίας και στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, ανεξάρτητα από την πολιτική ή όχι επίλυση του θέματος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι οι προϋποθέσεις εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει είναι αυτονόητες και καθαρές και εκτίμησε ως πολύ θετική τη στάση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη σχετική συζήτηση στο ΕΛΚ που κατέληξε, όπως τόνισε, σε μία στάση αρκετά θετική.

    [03] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ-ΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ

    Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2000 εκτός am τις επισπεύσει η αντιπολίτευση, δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης ενώ ως προς τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης στο Ελσίνκι τόνισε ότι η Ελλάδα πηγαίνει σ αυτή με καθαρή γραμμή.

    Ο κ. Σκανδαλίδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους:»Ηρθα εδώ ως γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και φιλικά σε έναν άνθρωπο που τον θεωρώ άξιο και θεωρώ βέβαιο ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος και για τα επόμενα πέντε χρόνια στην πατρίδα μας. Η συζήτηση ήταν εφ όλης της ύλης, του είπα τις απόψεις μου, το μόνο που δεν συζητήσαμε ήταν πρόωρες εκλογές. Αυτά δεν έχουν σχέση με μας».

    Σε ερώτηση αν σκέφτεται η κυβέρνηση επίσπευση των εκλογών αν αρνηθεί η αντιπολίτευση συναινετική λύση στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε:»Επαναλαμβάνω ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας εκτός αν τις επιταχύνει η αντιπολίτευση. Οι προθεσμίες είναι δεδομένες, γνωστές και μέσα στις συνταγματικές προθεσμίες θα γίνουν όλα όπως έχουν σχεδιαστεί. Δεν υπάρχει τίποτε καινούριο. Η Βουλή αυτή θα μπορούσε και μπορεί να εκλέξει πρόεδρο. Φαίνεται μέχρι τώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα συμφωνήσουν. Είναι δική τους ευθύνη. Εκλογές θα γίνουν 26 Μαρτίου σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει η αντιπολίτευση». Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι υπογράμμισε:»Νομίζω ότι η Ελλάδα πάει στο Ελσίνκι με εντελώς καθαρή γραμμή, αποφασισμένη ομόφωνα από τα κυβερνητικά όργανα και με πλήρη επίγνωση όλων των δυνατών σεναρίων. Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, πιστεύω ότι τα συμφέροντα της χώρας θα εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οσοι πάντως ελπίζουν ότι απ αυτή την ιστορία θα βγει τραυματισμένη η χώρα και η κυβέρνηση θα κάνουν πολύ μεγάλο λάθος».

    [04] ΑΡΣΕΝΗΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

    Τον κίνδυνο να χάσουν τη χρονιά τους από απουσίες όσοι μαθητές απέχουν από τα μαθήματα ή συνεχίζουν τις καταλήψεις επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης.

    Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε και πάλι το πρωί στα σχολεία της χώρας που τελούν υπό κατάληψη με συνέπεια να γίνουν και συλλήψεις. Σε 60 σχολεία της Ελλάδας, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν τις καταλήψεις. Ο υπουργός τόνισε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με τα θεσμοθετημένα όργανα των μαθητών.

    Στην Πάτρα το θερμόμετρο ανέβηκε όταν έξω από το 1ο Τεχνικό Λύκειο, το οποίο τελεί υπό κατάληψη συνελήφθη ο Νίκος Αθανασόπουλος, πατέρας μαθητή. Η ένταση συνεχίστηκε όταν συνεληφθη και μία μαθήτρια της δευτέρας Λυκείου. Οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν μετά από λίγο ελεύθεροι. Το ίδιο σκηνικό υπήρχε και στο Βόλο, όπου μαθητές του 8ου Λυκείου συνελήφθησαν με άλλους μαθητές επειδή είχαν κλείσει διασταύρωση κεντρικών δρόμων της πόλης. Ο πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου νεολαίας τόνισε ότι το μαθητικό κίνημα οφείλει να είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο, μετά τη σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής για τη νεολαία. Παράλληλα, πρότεινε να αναλάβει το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας να συντονίσει το διάλογο ανάμεσα στα θεμοθετημένα όργανα των μαθητών. Ο Γεράσιμος Αρσένης περιμένει, πάντως με ενδιαφέρον τις προτάσεις cia βελτιωτικές αλλαγές στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    [05] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΕΜ

    Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, γραμματέας του Υπουργείου Τύπου, Ν. Αθανασάκης απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Τζεμ, ο οποίος έκανε λόγο για σύρραξη με την Τουρκία σε περίπτωση που η Ελλάδα χρησιμοποιήσει το βέτο στο Ελσίνκι.

    Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων διαφορετικής έντασης ή κλιμάκωσης μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο από μέρα σε μέρα και επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος της Συνόδου θα είναι σε εξέλιξη μια έντονη διαπραγμάτευση. Ερωτηθείς για την αδιαλλαξία του Ρ. Ντενκτάς για το Κυπριακό, που μιλάει για αναγνώριση του «ψευδοκράτους», αλλιώς θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες στη Ν.Υόρκη, ο κ. Αθανασάκης απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο αυτή τη στιγμή, παραπέμποντας στη χθεσινή έκκληση του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Ανάν, για μορατόριουμ δηλώσεων σε ότι αφορά τις συνομιλίες. (Χ.Σ.)

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΤΖΕΜ: ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ υποστήριξε ότι η Αγκυρα δεν θα αποθαρρυνθεί εάν η προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση απορριφθεί στη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι. «Εάν η αίτηση της Τουρκίας για υποψηφιότητα στην Ε.Ε απορριφθεί, δεν θα πρόκειται για εθνική καταστροφή», δήλωσε ο κ. Τζεμ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα σημάνει το τέλος του κόσμου. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι «ούτε θα αντιδράσουμε με υπερβολή ούτε και πρέπει να αντιδράσουμε με τέτοιο τρόπο». Λ.Μ.

    [07] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΛΤΣΙΝ ΣΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Προειδοποίηση στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, να μην ανακατευτεί στην Τσετσενία, απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος, Μπόρις Γέλτσιν, υπενθυμίζοντας στην αμερικανική πλευρά ότι η Μόσχα εξακολουθεί να έχει πυρηνικά όπλα. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο κ.Κλίντον φαίνεται να ξεχνάει το γεγονός, ότι η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη, που έχει στην κατοχή της πυρηνικό οπλοστάσιο» και τόνισε ότι η Μόσχα δεν φοβάται καθόλου την αντιρωσική, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Ουάσιγκτον. Ο κ.Γέλτσιν προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο, Ζιανγκ Ζεμίν, στο Πεκίνο απαντώντας στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ότι η Ρωσία θα πληρώσει υψηλό τίμημα για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει πόλεμο στην Τσετσενία και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι δεν λαμβάνει υπόψη της τις ζωές των αθώων πολιτών. Σ.Π.

    [08] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕΣ ΜΕ 4.000 ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Τα ομοσπονδιακά στρατεύματα είναι αντιμέτωπα με 4.000 στρατιώτες στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι, υποστήριξε ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων συνταγματάρχης Βιάτσεσλαβ Οβσίνικοφ. Ερωτηθείς για το αν τα ρωσικά στρατέυματα θα εισβάλουν στο Γκρόζνι απάντησε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση. Παράλληλα επισήμανε ότι «το Γκρόζνι έχει μπλοκαριστεί και δεν υπάρχει τίποτα να κατακτήσουμε εκεί προσθέτοντας ότι οι ομάδες των ανταρτών θα καταστραφούν καθώς δεν θα αντέξουν για πολύ χωρίς θέρμανση και τρόφιμα. Λ.Μ.

    [09] Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΛΟΓΩ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ απηύθυνε έκκληση, ώστε η επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια προς τη Ρωσία να τεθεί ως προϋπόθεση προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Τσετσενία. «Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι ένας δεν μπορεί να ζητά οικονομική βοήθεια από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και να συνεχίζει αυτό τον πόλεμο», αναφέρει ο κ. Σρέντερ σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Στο μεταξύ, τόνισε ότι η διεθνής πίεση πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί ενώ επισήμανε ότι ο πόλεμος στην Τσετσενία θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε στο Ελσίνκι. Λ.Μ.

    [10] ΣΕ «ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ» ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Ο υπουργός Συγκοινωνιών του Μαυροβουνίου, Γιουσούφ Καλομπέροβιτς, δήλωσε ότι το αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα, «Γκολούμποφσκι», μετά τη χθεσινοβραδυνή παρεξήγηση μεταξύ στρατού και αστυνομίας, άνοιξε και πάλι στις 8 το πρωί (τοπική ώρα). Ο Καλομπέροβιτς δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για τους λόγους που οδήγησαν στο κλείσιμο του αεροδρομίου, χθες βράδυ, ούτε αναφέρθηκε εκτενώς στην αντιπαράθεση των ανδρών του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας. Εξάλλου, το κρατικό ραδιόφωνο του Μαυροβουνίου άφησε να εννοηθεί ότι το χθεσινοβραδυνό επεισόδιο σχετίζεται με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βελιγραδίου και Ποντγκοριτσας, σχετικά με τον έλεγχο των αεροδρομίων του Μαυροβουνίου.

    Η Βουλή του Μαυροβουνίου ψήφισε πρόσφατα νόμο, που πρέπει να τεθεί σε ισχύ από σήμερα, βάσει του οποίου τα αεροδρόμια του Μαυροβουνίου περνούν στον έλεγχο της κυβέρνησης της Ποντγκόριτσα. Το Βελιγράδι είχε κατηγορήσει τη ψήφιση του νόμου αυτού και είχε διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αεροδρομίων, τα οποία ανήκουν στο γιουγκοσλαβικό αερομεταφορικό οργανισμό «Jat».


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 10 December 1999 - 10:45:45 UTC