Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (30/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (30.5.1996)

Τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη δέχτηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης ενημερώθηκε από τον κ. Αρσένη για ζητήματα που αφορούν στην άμυνα της χώρας.

Συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων της χώρας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου και να ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα. Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε και με εκπροσώπους των υπαλλήλων του Υπουργείου οι οποίοι έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις κατά την περίοδο των Γενικών Εξετάσεων.

Το θέμα του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου θα αποτελέσει το αντικείμενο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Οι προτάσεις του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη για την αναβάθμιση του νομοθετικού και κοινοβουλευτικού έργου θα τεθούν σήμερα επί τάπητος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Στις προτάσεις αυτές, τις οποίες θα συζητήσει η επιτροπή κανονισμού της βουλής προκειμένου να τεθούν προς συζήτηση στην ολομέλεια του Σώματος περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ίδρυση τριών μόνιμων ειδικών επιτροπών Απόδημου Ελληνισμού, Θεσμών και Διαφάνειας και Αποτίμησης- Τεχνολογιας, η διεύρυνση και εμβάθυνση του κοινοβουλευτικου ελέγχου. Επανέρχεται επίσης διευρυμένη η ώρα του πρωθυπουργού στην οποία θα συμμετέχουν και βουλευτές ενώ καθιερώνεται και ¨παρουσιολόγιο¨ των εκπροσώπων του κοινοβουλίου. Στο μεταξύ μετά τη Νέα Δημοκρατία και την Πολιτική Ανοιξη, και το ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση αύξηση των αποδοχών των βουλευτών.

Τη θεωρία ότι η ελληνική οικονομία ενδεχομένως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία, υποστηρίζει η λονδρέζικη εφημερίδα "Financial Times". Αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μέγεθος των οικονομιών του Βελγίου, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, ενδεχομένως να είναι εως και 20% υψηλότερο από αυτό που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Η διαφορά αυτή οφείλεται εν μέρει στην παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή και στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες αυτές παράγουν τα στοιχεία μειώνοντας έτσι το ποσοστό ελλείματος και χρέους.

Ολοκληρώνονται σήμερα στη Βουδαπέστη οι εργασίες της 80ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Υπουργών Μεταφορών. Την Ελλάδα εκπροσωπεί σε αυτήν την ευρωπαϊκή σύνοδο ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης. Την πανηγυρική έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Μεταφορών, στην οποία εκπροσωπούνται 43 κράτη από όλο τον ευρωπαϊκό χωρο, κήρυξε o Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Εκιούλα Χόρν. Στην ομιλία του ο Ελληνας Υπουργός κ. Καστανίδης αναφέρθηκε κυρίως στη σημασία μιας σταδιακής προσέγγισης του συνολικού ζητήματος των μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ηπειρο, επισημαίνοντας το γεγονός των εντελώς διαφορετικών κυκλοφοριακών συνθηκών μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Μειωμένη κατά δύο δραχμές το λίτρο πωλείται από σήμερα η βενζίνη. Η μείωση αυτή οφείλεται στην πτώση των διεθνών τιμών της βενζίνης και στην άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής ενώ αυξήθηκε κατά 1,5 δραχμές το λίτρο η τιμή πώλησης του ντίζελ. Σύμφωνα με τις ενδεικτικές τιμές πώλησης της βενζίνης που προσδιόρισε το Υπουργείο Ανάπτυξης στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη η βενζινη σούπερ θα πωλείται στην τιμή των 215 δραχμών το λίτρο και η αμόλυβδη στην τιμή των 199 δραχμών το λίτρο.

Τη διατήρηση και για του χρόνου της αναλογίας 7 προς 10 στην αμυντική βοήθεια των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Τουρκία,πρότεινε η επιτροπή κατανομής κονδυλίων της Βουλής των Αντιπροσώπων, που εισηγείται την παροχή βοήθειας ύψους 103,77 και 147,82 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα. Στην έκθεση η οποία ακολουθεί την πρόταση της επιτροπής αναφέρεται ότι η αμυντική βοήθεια προς τις δύο χώρες δε θα έχει ως στόχο την αγορά νέων οπλικών συστημάτων αλλά δίνεται για τη βελτίωση των ήδη υφισταμένων αμερικανικής κατασκευής η για την αγορά ανταλλακτικών.Ταυτόχρονα η επιτροπή τάσσεται υπέρ της μείωσης της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία κατά 50%. Η μείωση αυτή είχε προταθεί την περασμένη βδομάδα από την αρμόδια υποεπιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής μετά τη σχετική τροπολογία του Ρεπουμπλικανικού Βουλευτή του Ιλινόις Τζον Πόρτερ.

Μάχη για την πρωθυπουργία του Ισραήλ δίδεται μεταξύ του Σιμόν Πέρες και του ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος Λικούντ, Μπένζαμιν Νετανιάχου καθώς δεν έχει κριθεί ακόμη το αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι έχει καταμετρηθεί το 99% περίπου των ψήφων. Ο Νετανιάχου συγκεντρώνει το 50,3% των ψήφων έναντι 49,7% του Πέρες ενώ υπολείπεται η καταμέτρηση 140.000 "ειδικών ψηφοδελτίων" των στρατιωτών, διπλωματών στο εξωτερικό, νοσηλευόμενων ασθενών, κρατουμένων και πληρωμάτων πλοίων.

Τη Δευτέρα φτάνει στην Κύπρο ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντεϊβιντ Χάνεϊ προκειμένου να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο κ. Χάνεϊ θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη ενώ θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την απώλεια της όρασης σε μικρή ηλικία ανακάλυψαν οι επιστήμονες μετά από έρευνες πολλών ετών. Πρόκειται για δύο αντιογκογονίδια που είτε είναι κληρονομικά, είτε επίκτητα και στην ουσία προστατεύουν την όραση. Όταν όμως πάθουν βλάβη ή μετάλλαξη και δεν λειτουργήσουν, προκαλούν στα μάτια των lijq~m κυρίως παιδιών όγκο, τον ονομαζόμενο ρετινοβλάστωμα που τα οδηγεί χωρίς θεραπεία στην τύφλωση ή ακόμη και σε θάνατο μετά από μεταστάσεις. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο καθηγητής της οφθαλμολογίας στο πανεπιστήμιο της Πάτρας Ιωάννης Κολιόπουλος μιλώντας σε μετεκπαιδευτικό σεμινάριο στο πλαίσιο του 29 πανελλήνιου οφθαλμολογικού συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Οφθαλμολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Την εξασθένιση των βροχών και των καταιγίδων προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις κυρίως τις πρωίνες ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 30 May 1996 - 9:24:18