Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (31/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (31.5.1996)

Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχαν το πρωί οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος με αντικείμενο τις αυξήσεις στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Η συνάντηση πραγματοποήθηκε εν' όψει της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου που γίνεται αυτή την ώρα για το ίδιο θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθούν αυξήσεις ύψους 12 χιλιάδων δραχμών μηνιαίως στις χαμηλότερες συντάξεις. Μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθούν θέματα Αιγαίου.

Δίδεται στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την αλλαγή του συστήματος των γενικών εξετάσεων και οι σχετικές ρυθμίσεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το 1999. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο καταργούνται οι βάσεις και η κατοχύρωση βαθμολογίας από προηγούμενα έτη, ενώ θεσπίζεται εθνικό απολυτήριο βάσει του οποίου θα εισάγονται οι υποψήφιοι στα ανώτατα και τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επιπλέον θα προσμετράται η βαθμολογία των απολυτηρίων της Β' Λυκείου και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα καθιερώνουν συντελεστή βαρύτητας σε βασικά μαθήματα.

Κύκλο επαφών με τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ξεκινά ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακη Τσοχατζόπουλο. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι συζητήθηκαν η πορεία και η προοπτική του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι πρωτοβουλίες ώστε το επικείμενο συνέδριο να συμβάλλει στην ενότητα. Ερωτηθείς εάν θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου παρέπεμψε στο συνέδριο. Εξάλλου τη γραμματέα της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου θα δεχτεί το βράδυ στην Εκάλη ο Πρόεδρος του κόμματος Ανδρέας Παπανδρέου.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη θα έχει στη Φλωρεντία στις 21 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι κ. Σημίτης και Κληρίδης αναμένεται να συζητήσουν την πορεία του Κυπριακού καθώς και τα αποτελέσματα των επαφών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία θα πραγματοποιήσει από τις 10 έως τις 13 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος θα μεταβεί στη Βόννη, τη Δρέσδη και το Μόναχο.

Συνεδριάζει από το πρωί το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο τα δημόσια έργα. Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απασχολήσουν ακόμη οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Εκτακτες πτήσεις για το τριήμερο ανακοίνωσε η Διοίήκηση της Ολυμπιακής Aeqopoq_ar προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη κίνηση των επιβατών. Επιπλέον πτήσεις έχουν προγραμματιστεί για Ρόδο, Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη ενώ για τη Θεσσαλονίκη θα διατεθούν μεγαλύτερα αεροσκάφη. Ο ΟΣΕ έχει επίσης ενισχύσει τα δρομολόγιά του με ιδιαίτερο βάρος για τη Θεσσαλονίκη και την Πελοπόννησο.

Το κτίριο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής κατέλαβαν το πρωί οι κάτοικοι του Δήμου Αυλώνα οι οποίοι διαμαρτύρονται για το ενδεχόμενο εγκατάστασης στην περιοχή τους χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Οπως αναφέρεται σε ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα θα διαφυλάξουν αυτό που ανήκει στους πολίτες της Αυλώνας ενώ ο Δήμαρχος Δημήτρης Κυριακού ανακοίνωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο και την ερχόμενη Δευτέρα.

Νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό εκδήλωσε η Ρωσία. Πρότεινε σύσκεψη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με στόχο την ανασκόπηση της κατάστασης στο Κυπριακό πρίν τη συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στις 11 Ιουνίου, στη Γενεύη. Σχετικό μήνυμα έστειλε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών προς τα Υπουργεία Εξωτερικών των άλλων τεσσάρων μόνιμων μελών. Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εισηγείται επίσης, όπως η σύσκεψη πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, στη Γενεύη και σε αυτή να πάρει μέρος και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

O ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος Λικούντ, Μπένζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να είναι ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ καθώς με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων των βουλευτικών εκλογών ο κ. Νετανιάχου προηγήται του Σιμόν Πέρες με πολύ μικρή διαφορά. Σήμερα αναμένεται να καταμετρηθούν οι υπόλοιποι ψήφοι των ενόπλων δυνάμεων ενώ μέχρι στιγμής ο Νετανιάχου διατηρεί προβάδισμα 21.884 ψήφων έναντι του Σιμον Πέρες.

Ένα στα δέκα χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα ταλαιπωρείται από αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, μία πάθηση των ματιών που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, ενώ τριπλάσιες είναι οι πιθανότητες να εκδηλώσουν την ασθένεια όσοι πάσχουν από υψηλή μυωπία. Οι πιθανότητες αυξάνουν σε 7 με 10% όταν υπάρχουν επιπλοκές μετά από εγχείρηση καταρράκτη. Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 29ου πανελλήνιου οφθαλμολογικού συνεδρίου, τονίστηκε ότι σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλη μείωση ή απώλεια όρασης, εφαρμόζεται χειρουργική επέμβαση στον αμφιβληστροειδή, η λεγόμενη υαλοειδεκτομή.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού προβλέπει από αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Βόρεια Ελλάδα θα επικρατούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 31 May 1996 - 6:35:19