Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (05/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (5.6.1996)

Το θέμα των συντάξεων εξετάζεται σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, Οικονομικών Αλέκου Παπαδόπουλου, Εργασίας Ευάγγελου Γιαννόπουλου, Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου, Περιβάλλοντος Κώστα Λαλιώτη, Εσωτερικών Ακη Τσοχατζόπουλου και Εθνικής Αμυνας Γεράσιμου Αρσένη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις τις οποίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο θέματα του Υπουργείου Αιγαίου καθώς και το ζήτημα της αντιμετώπισης των έκτακτων συνθηκών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Το πρόβλημα της επίτευξης ισορροπίας μεταξύ της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος επισημαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ο κ. Στεφανόπουλος σημειώνει την ανάγκη οι κυβερνήσεις και οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες για την οργάνωση παγκόσμιας εκστρατείας με στόχο την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας στη γη.

Στη Θεσσαλονίκη έρχεται αύριο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα συνοδεύεται από επτά Υπουργούς και τέσσερις Υφυπουργούς. Ο κ. Σημίτης θα μιλήσει για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης στο "Βελλίδειο" συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ ενώ την Παρασκευή θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Νομάρχη, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον Υπουργό Μακεδονίας -Θράκης κ.Πετσάλνικο. Θα μιλήσει ακόμη στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ σχετικά με την περιφερειακή ανάπτυξη, τα μεγάλα έργα και την αποκέντρωση και θα ενημερωθεί από το διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Τον κ.Σημίτη θα συνοδεύουν οι Υπουργοί Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος, ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος, Πολιτισμού Σταύρος Μπένος και Μεταφορών Χάρης Καστανίδης.

Για προσπάθεια ανατροπής του σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος για την διαχείριση των απορριμάτων εκ μέρους των δημων της Ανατολικής Αττικής έκανε λόγο ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης μιλώντας σε ημερίδα που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο. Ο κ. Λαλιώτης υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος για τη διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς να τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και σημείωσε ότι το θέμα αυτό δεν είναι πρόβλημα του υπουργού αλλά 4.000.000 κατοίκων. Στο μεταξύ τον επ' αόριστο αποκλεισμό της χωματερής των Ανω Λιοσίων αποφάσισαν οι κάτοικοι των Ανω Λιοσίων οι οποίοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση αντιμετώπισης του θέματος.

Μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας οι οποίοι ζητούν την τροποποίηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας στη Βουλή. Στη Θεσσαλονίκη, κανένα νοσοκομείο δεν εφημερεύει ενώ εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά.

Πορεία προς τη βουλή πραγματοποίησαν το πρωί οι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας οι οποίοι διεκδικούν να περιληφθεί τροπολογία για το επίδομα παραγωγικότητας στο νομοσχέδιο για την εξυγείανση των ΔΕΚΟ που ψηφίζεται στην Πέμπτη. Αντιπροσωπεία των υπαλλήλων επέδωσε ψηφίσματα διαμαρτυρίας στους εκπροσώπους των κομμάτων.

Νέα μείωση κατά 3 δραχμές στην τιμή της βενζίνης και κατά 1,6 δραχμές στην τιμή του ντήζελ θα ισχύει από τα μεσάνυχτα έπειτα από ανακοίνωση τςη Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου. Το Υπουργείο Ανάπτυξης θα πραγματοποιήσει ελέγχους σε πρατήρια και εταιρείες πετρελαιοειδών προκειμένου να περάσει η μείωση στις τιμές διυλιστηρίου και στις λιανικές τιμές πώλησης των καυσίμων.

Απολογείται σήμερα στον 5ο Τακτικό Ανακριτή του Πειραιά ο πλοίαρχος του ιπτάμενου δελφινιού που διαμέλισε τον 26χρονο Πέτρο Λίτσα Γυμναστή του Ναυτικού Ομίλου του Πόρου ο οποίος έκανε υποβρύχιο ψάρεμα μαζί με δύο φίλους του. Εναντίον του πλοιάρχου ασκήθηκε ποινική δίωξη και από τον οποίο πήρε προθεσμία μέχρι το Σάββατο για να απολογηθεί ώστε να ολοκληρωθεί η πραγματογνωμοσύνη του Λιμεναρχείου Πειραιώς.

Δύο άτομα σκοτώθηκαν και ένα τραυματίστηκε το βράδυ όταν η 727 επιβατική αμαξοστοιχία Θεσσαλονίκης-Κοζάνης παρέσυρε ΙΧ αγροτικό ημιφορτηγό, σε ισόπεδη αφύλακτη διάβαση στο Δρέπανο Κοζάνης. Από το αυτοκίνητο ανασύρθηκαν νεκρές η συνοδηγός Στέλλα Λιάγκα 31 χρόνων και η επτάχρονη Νίκη, κόρη της οδηγού Χρυσούλας Πεγκλίδου 29 χρόνων που τραυματίστηκε ελαφρά. Αμέσως μετά το δυστύχημα εκατοντάδες κάτοικοι του Δρέπανου κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή διαμαρτυρόμενοι για την ύπαρξη αφύλακτης διάβασης μέσα σε κατοικημένη περιοχή γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τα διερχόμενα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά τροχαία δυστυχήματα στο ίδιο σημείο.

Καλοστημένη παγίδα είχαν στήσει οι Τούρκοι στον εθνοφρουρό Στέλιο Παναγή, τον οποίο δολοφόνησαν προχθές εν ψυχρώ σε περιοχή που περιλαμβανόταν στη συμφωνία απαγκίστρωσης. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία, που συγκεντρώνει η Εθνική Φρουρά, ενώ από τις ανακρίσεις, που διεξάγονται, προκύπτει ότι ο αδικοχαμένος εθνοφρουρός, πήγαινε να ανταλλάξει πηλήκιο με Τούρκο στρατιώτη, με τον οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες είχε συνάψει φιλικές σχέσεις τις τελευταίες ημέρες. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεαρός πυροβολήθηκε από στρατιώτη φυλακίου, το οποίο κατασκεύασαν πέρσι οι Τούρκοι στην περιοχή της κοίτης του Πεδιαίου κατά παράβαση της συμφωνίας απαγκίστρωσης.

Ο Γ.Γ του ΟΗΕ ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του με tom Τουρκοκύπριο Ραούφ Ντενκτάς, λόγω ασθενείας του, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού. Η συνάντηση με θέμα το Κυπριακό επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη όπου ο κ. Γκάλι παρίσταται στις εργασίες της διάσκεψης Ηabitat II με θέμα την ανάπτυξη των αστικών κέντρων.

Αποφασίζουν σήμερα τα μέλη του Τουρκικού Κοινοβουλίου για την έναρξη ή μη μιας ακόμη έρευνας για διαφθορά εναντίον της πρώην Πρωθυπουργού Τανσού Τσιλλέρ. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν για το αν θα ξεκινήσει έρευνα για τις πηγές της προσωπικής περιουσίας της πρώην Πρωθυπουργού ενώ με δεύτερη ψηφοφορία θα αποφασιστεί εάν θα αρχίσει έρευνα και για την προσωπική περιουσία του ηγέτη του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν. Το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας ψήφισε υπέρ της έναρξης των δύο ερευνών κατά της Τανσού Τσιλλέρ φέρνοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό στο χείλος της διάλυσης.

Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί σήμερα η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει σχεδόν αίθριο καιρό ωστόσο στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να εκδηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 5 June 1996 - 6:21:05