Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (06/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (6.6.1996)

Θέματα που αφορούν στη γραμματεία του κυβερνητικού συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας συζήτησε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τους Θεόδωρο Πάγκαλο και Γεράσιμο Αρσένη. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι δύο Υπουργοί αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκαναν δηλώσεις.

"Οι νέες τουρκικές τοποθετήσεις με τις οποίες αμφισβητείται η ελληνικότητα της Γαύδου χαρακτηρίζονται από ανευθυνότητα, αναίδεια και υπερβολή" δήλωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας. "Η ελληνική κυβέρνηση", πρόσθεσε ο κ. Μπίκας, "δεν προτίθεται να ακολουθήσει την τακτική αυτή της Αγκυρας η οποία θέτει εαυτήν εκτός νομιμότητας της Διεθνούς Κοινότητας". Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών αφού συνέστησε ψυχραιμία υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ απέρριψε κατηγορηματικά το Τουρκικό αίτημα και σημείωσε ότι η Διεθνής Κοινότητα αδυνατεί πλέον να κατανοήσει την τακτική αυτή της Τουρκίας και την αντιμετωπίζει με σκωπτική διάθεση.

Ανακοινώνει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη χορήγηση αυξήσεων στις χαμηλές συντάξεις. Νωρίτερα ο κ. Σημίτης θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Εργασίας Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες εγκρίθηκε η πρόταση για καταβολή αυξήσεων ύψους περίπου 12 χιλιάδων δραχμών σε όσους παίρνουν σύνταξη μέχρι και εκατό χιλιάδες δραχμές. Πρόταση του Υπουργείου Εργασίας αφορά τη σταδιακή επανασύνδεση σε τρία χρόνια των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Η ΓΣΕΕ και οι συνταξιουχικές οργανώσεις ζητούν την άμεση επανασύνδεση των κατώτατων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ενώ απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή τουλάχιστον η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντάται αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη στο πλαίσιο των επαφών του τελευταίου με κορυφαία στελέψη του Κινήματος εν' όψει του συνεδρίου.

Στη Θεσσαλονίκη φτάνει το απόγευμα επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος θα εξετάσει προβλήματα της περιοχής και θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα των εκτελούμενων μεγάλων έργων. Ο κ. Σημίτης θα μιλήσει για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης στο "Βελλίδειο" συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ ενώ αύριο θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Νομάρχη, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον Υπουργό Μακεδονίας -Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο. Θα μιλήσει ακόμη στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ σχετικά με την περιφερειακή ανάπτυξη, τα μεγάλα έργα και την αποκέντρωση και θα emgleqyhe_ από το διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών Χάρη Καστανίδη είχε το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Οι κ. Καστανίδης και Εβερτ συζήτησαν θέματα που αφορούν στον ΟΤΕ και ζητήματα προμηθειών του δημοσίου. Ο κ. Καστανίδης παρουσίασε την πρότασή του για σύσταση επιτροπής με έργο την ανάθεση των προμηθειών, ωστόσο τη διαφωνία του εξέφρασε ο κ. Εβερτ σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε διαρχία στον ΟΤΕ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε τη σύσταση νέου Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού στο οποίο θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες του Τηλεπικοινωνιακού Χώρου κοινής αποδοχής. Ο κ. Καστανίδης στη συνέχεια ενημέρωσε για θέματα του ΟΤΕ και την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Συνομιλίες με αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης έχει σήμερα ο υπουργός Υγείας Αναστάσιος Πεπονής. Οι γιατροί, οι οποίοι συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, καλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας σε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο για να ξεκαθαρίσει η πολιτική του υπουργείου ώστε να ολοκληρωθεί το ΕΣΥ, να υπάρξει εθνικός προγραμματισμός για θέματα που αφορούν τις προαγωγές γιατρών, το ενιαίο πρόγραμμα σπουδών και τη διασφάλιση της λετουργίας του ΕΣΥ, να καθιερωθεί νέο μισθολόγιο γιατρών, να δοθούν τα επιδόματα κ.α.

Συνάντηση με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ είχε το πρωί στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο Υπουργός Κώστας Γείτονας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα των ξένων εργατών στη χώρα μας ενώ ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πρωτόπαππας δήλωσε ότι η συζήτηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, έγινε ανταλλαγή απόψεων και ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Στη δημοσιότητα δίδεται σήμερα η μελέτη των εμπειρογνωμόνων για τους δύο νέους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Τη μελέτη θα παρουσιάσει ο ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων. Στο μεταξύ κλειστή παραμένει η χωματερή του Δήμου Ανω Λιοσίων.

Την απόφαση του να παραιτηθεί ανακοίνωσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, οποίος μετέβη στο πρόεδρο της δημοκρατίας για να υποβάλει επίσημα την παραίτηση. Στελέχη του κόμματος Μητέρας Πατρίδας ερμημεύουν την απόφαση του Γιλμάζ όχι ως παραίτηση αλλά ως επιστροφή της εντολής.

Για τη Βουδαπέστη αναχωρεί σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης προκειμένου να λάβει μέρος στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στη διάσκεψη θα συζητηθούν μεταξύ άλλων ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην οικοδόμηση και τη λειτουργία της Δημοκρατίας υπό συνθήκες της οικονομίας της acoq\r και στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων καθώς και η ευρωπαική ολοκλήρωση και η συνεργασία των εθνικών Κοινοβουλίων με επίκεντρο τη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης ο κ.Κακλαμάνης θα έχει συναντήσεις τόσο με ευρωπαίους ομολόγους του όσο και με Ούγγρους αξιωματούχους.

Με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς συναντάται σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι με αντικείμενο την πορεία επίλυσης του Κυπριακού. Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου του ΟΗΕ ο Γκάλι θα συναντηθεί και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι.

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημοσιογραφικό-Εκδοτικο Οργανισμό "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων πραγματοποίησε ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλαδας στα Σκοπια Αλέξανδρος Μαλλιας. Στις συνομιλίες που είχε ο Ελληνας διπλωμάτης με τον αρχισυντάκτη της ημιεπίσημης εφημερίδας "Νοβα Μακεντόνια" Γκεοργκι Αγιανοφσκι, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, εγινε λόγος για τις προοπτικές κυκλοφορίας δυο εφημερίδων του σκοπιανού δημοσιογραφικού οργανισμού στην Ελλαδα: Της "Νοβα Μακεντονια" και της "Βετσερ" και αντίστοιχα ελληνικών εφημερίδων στην ΠΓΔΜ. Κοινή υπήρξε η εκτίμηση, σύμφωνα πάντα με τον ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπιων, ότι οι διαφορές των δυο χωρών θα επιλυθούν και οτι θα υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα οδηγηθεί η Τουρκία το φθινόπωρο για την υπόθεση του Κούρδου πρώην δημάρχου Ντιγιαρμπακίρ Μεχντί Ζάνα σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Επιτροπή έκρινε ότι στη περίπτωση του Μεχτνί Ζάνα δεν υφίσταται παράβαση του άρθρου 10 της ευρωπαϊκής σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων βάση του οποίου προστατεύεται η ελευθερία της έκφρασης αλλά υπάρχει παράβαση του άρθρου 6 της ίδιας σύμβασης που αναφέρεται στη διάρκεια της δίκης.

Επίσκεψη σε χώρες της Βαλκανικής θα πραγματοποιήσουν αύριο και μεθαύριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζακ Σαντερ και ο πρόεδρος του Συμβουλιου Λαμπέρτο Ντινι. Σκοπός της επισκεψης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκη Επιτροπή, ειναι η παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη των σχέσεών της με τα κρατη της περιοχής των Βαλκανίων. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί θα επισκεφθουν διαδοχικά το Σεράγεβο, το Ζάγκρεμπ, το Βελιγραδι και τα Σκοπια, ενώ η προγραμματισμένη στην Αλβανία επίσκεψη, αναφέρει η ανακοίνωση, αναβλήθηκε λόγω της εκλογικής διαδικασίας.

Μικρή ενίσχυση θα παρουσιάσουν σήμερα οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σχεδόν αίθριος καιρός επικρατεί σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και μόνο τις απογευματινές ώρες αναμένεται να εκδηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν asheme_r έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 6 June 1996 - 8:22:59