Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (12/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (12.6.1996)

Τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ενημέρωσε το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα αποτελέσματα των επαφών του με τον Γερμανό ομόλογό του Κλάους Κίνκελ. Μετά τη συνάντηση στην οποία παρευρίσκετο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού Γιώργος Ρωμαίος, δεν έγιναν δηλώσεις.

Τη Σαξονία και τη Βαυαρία επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία. Ο κ. Στεφανόπουλος θα έχει και πάλι συναντήσεις με Γερμανούς αξιωματούχους προκειμένου να τους ενημερώσει για τα εθνικά μας θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τους Υπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ και της Γερμανίας θα ενημερώσει σε κατ΄ιδίαν συναντήσεις για τις ελληνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εκδήλωσης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο τόνισε ότι δεν υπάρχει προοπτική πολέμου στην περιοχή και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τακτική επαφή με την Ελλάδα και την Τουρκία. Εξάλλου εντός του Ιουνίου θα συνεδριάσει και πάλι το ΚΥΣΕΑ με θέμα την έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξοπλισμών που αφορά στην περίοδο έως το 2000.

"Ενημέρωσα για τα ελληνικά εθνικά θέματα και ενημερώθηκα για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ενοποίηση της Ευρωπαικής Ένωσης, εν' όψει της ανάληψης της Προεδρίας από την Ιρλανδία", δήλωσε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης του με τον Ιρλανδό υφυπουργό Εξωτερικών και υπεύθυνο για τα ευρωπαϊκά θέματα Γκρέι Μίτσελ, χθες βράδυ, στο πλαίσιο της διάσκεψης του ευρωπαϊκού γκρουπ "Ένωση για την Ευρώπη". "Το σημαντικό στην εποχή μας στις διεθνείς σχέσεις είναι η σωστή πληροφόρηση και από την πλευρά αυτή οι επαφές μου εδώ στο Λονδίνο είναι πολύ χρήσιμες", δήλωσε ο κ.Σαμαράς.

Την μείωση των τιμών των καυσίμων για τέταρτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Τα διυλιστήρια θα διαθέτουν τη βενζίνη φθηνότερη κατά 1,7 δραχμές το λίτρο και το ντίζελ κατά 1,5 δραχμές. Η πτώση αποδίδεται στη μείωση των διεθνών τιμών. Η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα θα αποφασίσει αν θα παρατείνει την ισχύ της τροπολογίας με την οποία μειώθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης των καυσίμων κατά 4 δραχμές το λίτρο.

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Γιώργο Παπανδρέου και στη συνέχεια με τους pqut\meir των πανεπιστημίων θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθούν τα οικονομικά αιτήματα των Α.Ε.Ι. της χώρας καθώς και ο νόμος που σχετίζεται με την εξέλιξη του εκπαιδευτικού προσωπικού. Τα θέματα που απασχολούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εξεταστούν κατά την 24η Σύνοδο των Πρυτάνεων όλων των πανεπιστημίων της χώρας, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί σε ιστιοπλοϊκό σκάφος που έπλεε στα διεθνή ύδατα, στην περιοχή μεταξύ της Λέσβου και των τουρκικών ακτών. Στο σκάφος επέβαιναν τέσσερις Γάλλοι τουρίστες οι οποίοι μεταφέρθηκαν σώοι στα τουρκικά παράλια από τουρκικό αλιευτικό σκάφος.

Κινητοποιήσεις αρχίζουν από αύριο οι συνταξιούχοι της χώρας οι οποίοι εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για τις χαμηλές αυξήσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων στις οποίες θα συμμετέχει και η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις.

Συναντήσεις με τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Κώστα Λαλιώτη έχουν αυτή την ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο της Κερατέας και ο Δήμαρχος Λαυρίου με αντικείμενο το θέμα της δημιουργίας χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Στο μεταξύ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος καταθέτει σήμερα ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων τη μελέτη για την αξιολόγηση των περιοχών που μπορούν να υποδεχτούν χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Στη συνέχεια το πόρισμα θα παραδοθεί στα νομαρχιακά και περιφερειακά συμβούλια τα οποία καλούνται εντός 40 ημερών να υποβάλλουν τις εισηγήσεις τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη ενέδωσαν στα διαβήματα της Αγκυρας μετριάζοντας τις ιδιαίτερα αρνητικές και επικριτικές εκτιμήσεις του αρχικού σχεδίου της έκθεσης Γκάλι για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Οι τροποποιήσεις μεταβάλλουν την αρχική εκτίμηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι ο Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε τον εθνοφρουρό, Στέλιο Παναγή, από πάρα πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο, που βρέθηκε το σώμα του. Αίρουν επίσης την αρχική πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να ζητήσουν ποινική δίωξη του δράστη. Η νέα παράγραφος αναφέρεται μόνο σε ανάληψη των δεουσών ενεργειών. Πάντως, παρά τις αλλαγές, η έκθεση παραμένει έντονα επικριτική για την τουρκική πλευρά.

Στα Σκόπια βρίσκεται ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλλιαμ Πέρυ, ο οποίος πραγματοποιεί την τρίτη κατά σειρά επίσκεψη σ΄αυτή την πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός έτους. Τον κ.Πέρυ υποδέχθηκε το πρωί στο αεροδρόμιο Πέτροβατς των Σκοπίων ο ομόλογός του υπουργός Αμυνας των Σκοπίων Μπλάγκογιε Χατζίνσκι. Ο Αμερικανός υπουργός το μεσημέρι θα εκφωνήσει ομιλία στη βουλή των Σκοπίων και αμέσως μετά θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κιρο Γκλιγκόρωφ. Στις συνομιλίες του με τον Γκλιγκόρωφ και την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων θα συζητηθούν διεξοδικά, όπως άλλωστε d^kyse και ο ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Ρίτσαρντ Κλαρκ, θέματα διμερούς συνεργασίας και αμυντικής πολιτικής.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στην Ανατολική Ελλάδα θα συνεχιστούν και σήμερα όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί αίθριος καιρός. Στη Βόρεια Ελλάδα είναι πιθανόν τις απογευματινές ώρες να εκδηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 12 June 1996 - 6:38:27