Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (13/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (13.6.1996)

Την ανάγκη ύπαρξης ενωτικού δεσμού μεταξύ των Ελλήνων υπογράμμισε σε ομιλία του σε Έλληνες ομογενείς στο Μόναχο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι δε θα χρειαστεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη "αλλά όχι με αντάλλαγμα την ελληνική υπόθεση" και σημείωσε με έμφαση ότι "οι Έλληνες βαδίζουν ενωμένοι και δεν έχουν διαφορετικές γνώμες για τα εθνικά θέματα".

Για την Κρήτη αναχωρεί το βράδυ, συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να έχει επαφές με τοπικούς φορείς με αντικείμενο θέματα που αφορούν το νησί. Ο κ. Σημίτης αναμένεται να ενημερωθεί για την πορεία των έργων που πραγματοποιούνται ενώ θα προβεί σε σημαντικές εξαγγελίες για την ανάπτυξη της περιοχής. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο πρωθυπουργός θα μεταβεί και στη Γαύδο.

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης οι οποίοι συμμετέχουν στη σύνοδο των υπουργών Αμύνης των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

"Για να μπορέσει να υπάρξει επιτυχής κυβερνητική θητεία χρειαζόμαστε ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ με αποτελεσματική συλλογική ηγεσία" δήλωσε στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι "ανεξάρτητα των όποιων προτιμήσεων, απόψεων ή επιλογών εκείνο που απασχολεί το ΠΑΣΟΚ είναι με ποιόν τρόπο θα διαμορφώσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε συλλογικά και αποτελεσματικά με νέες πολιτικές και λύσεις στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα".

Με αντικείμενο τα εθνικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεδριάζει το πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας.

Τη βαθιά του ανησυχία για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού συμβουλίου, Ιταλό Πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι. Το μέλλον, πρόσθεσε ο κ.Κλίντον, θα είναι πολύ καλό εάν τα δύο μέρη λύσουν τα προβλήματα τους. Σε αντίθετη περίπτωση, συμπλήρωσε, το μέλλον θα είναι πολύ κακό και σκοτεινό. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας, ως "καθοριστική για τη δημιουργία του μέλλοντος που θέλουμε για την Ευρώπη και ειδικότερα την περιοχή της Μεσογείου".

Τροπολογία του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Κρανιδιώτη ότι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα "Meda" είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και των εξωτερικών συνόρων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη ζήτησαν σήμερα οι συνταξιούχοι που πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή. Ζητούν συγκεκριμένα να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για να τοποθετηθούν ανοιχτά τα κόμματα ώστε να συζητηθεί το θέμα της επανασύνδεσης των συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Στη Θεσσαλονίκη οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τη συμπαράσταση του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος στα αιτήματα των συνταξιούχων της χώρας εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας. Καταγγέλλει δε την κυβέρνηση για τον εμπαιγμό τους.

Στον εισαγγελέα οδηγείται σε λίγο ο ισοβίτης δραπέτης των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πάτρας Βαγγέλης Ρωχάμης 45 χρόνων ο οποίος συνελήφθη μετά από έφοδο αστυνομικών σε σπίτι όπου κρυβόταν στην περιοχή "Πεύκα" Οινόης Αττικής τα ξημερώματα. Μαζί με τον ισοβίτη συνελήφθη και ο 39χρονος Κοσμάς Γιαννακός που είναι φυγόποινος. Στο σπίτι που κρυβόταν βρέθηκαν ένα περίστροφο, ένα πιστόλι Μπράουνιγκ με 48 σφαίρες, 274.000 δραχμές και 500 γραμμάρια ηρωίνη.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8.41 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή 15 χιλιόμετρα δυτικά του Κατάκολου. Όπως ανακοινώθηκε ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 15 χιλιομέτρων και έγινε αισθητός στην Ηλεία και την Πάτρα. Από την αστυνομία δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Κατά 1,7 δραχμές το λίτρο φθηνότερα πωλείται από σήμερα η βενζίνη έπειτα από τη μείωση των τιμών των καυσίμων για τέταρτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τις ανώτατες τιμές που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης στην Θεσσαλονίκη και την Αττική η βενζίνη σούπερ θα πρέπει να πωλείται προς 210 δραχμές και η αμόλυβδη προς 194.

Για τη Δήλο αναχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Θωμάς προκειμένου να επισκεφθεί συνοδευόμενος από κλιμάκιο αρχαιολόγων και συντηρητών τον αρχαιολογικό χώρο όπου χθες το βράδυ εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Ο κ. Θωμάς επέστρεψε εσπευσμένα από τη Μήλο όπου βρισκόταν για το θέμα των κατακομβών.

"Ο Μπούτρος Γκάλι, όπως και άλλοι, θεωρεί ότι το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος", τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις dglosiocq\vym μόλις έφθασε στη Νέα Υόρκη, από τη Γενεύη χθες το απόγευμα. Ο κ.Κληρίδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των επαφών του στην αμερικάνικη μεγαλούπολη που περιλαμβάνει γεύμα εργασίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συναντήσεις με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Κλίντον Ουόρεν Μπίτι, με στελέχη παροικιακών οργανώσεων, καθώς και με τον Αμερικανό Πρόεδρο στην Ουάσιγκτον την προσεχή Δευτέρα.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τους κινδύνους που εγκυμονούν από την έξαρση των εξοπλισμών στην Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς. "Αισθανόμαστε, πιστεύουμε και αποτελεί θέση μας το ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της Κύπρου και ασχολούμαστε μ' αυτό για πάρα πολύ καιρό πάνω από 20 χρόνια, είπε ο κ. Μπερνς" και πρόσθεσε ότι και ο "Τζον Κόρνμπλουμ το έχει καταστήσει αυτό σαφές δημόσια. Είχε εκτενείς συζητήσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στη διένεξη". "Έχουμε είπε ο κ Μπερνς ειδικούς πρέσβεις που δουλεύουν σε αυτό και έχουμε ακόμη ένα πολύ ικανό πρέσβη στη Λευκωσία . Αποδίδουμε προσοχή σε αυτό το θέμα".

Λίγες νεφώσεις προβλέπει για τη Μακεδονία και τη Θράκη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Θεσσαλονίκη είναι πιθανόν να εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθεί βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 13 June 1996 - 6:34:07