Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (16/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (16.8.1996)

Σε κλίμα έντασης κηδεύεται το απόγευμα στο Παραλίμνι ο 26χρονος Ελληνοκύπριος Σολωμός Σολωμού που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ την Τετάρτη στη Δερύνεια από τις κατοχικές στρατιωτικές αρχές. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία του Σολωμόντα Σολωμού ο Υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Πασχαλίδης, ενώ θα παραστούν ακόμη ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Στο μεταξύ σε επιφυλακή εξακολουθεί να βρίσκεται η Κυπριακή Εθνοφρουρά προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός νέου επεισοδίου. Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες Βρετανοί αξιωματούχοι ειδοποίησαν τον αγγλικό πληθυσμό της Μεγαλονήσου να βρίσκεται εντός μιας ώρας από την έναρξη τυχόν επεισοδίων στη Βρετανική Βάση, ώστε να μεταφερθούν στο Λονδίνο. Ανάλογη προειδοποίηση είχαν απευθύνει οι επικεφαλής της βρετανικής βάσης μόνο το 1974.

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η κυβερνητική επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και με αντικείμενο τα δραματικά γεγονότα στην Κύπρο. Χθες ο πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα από την Σίφνο ενώ σε δηλώσεις του κατήγγειλε την απάνθρωπη συμπεριφορά των Τούρκων στην Κύπρο και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Αύριο ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει να δυσφορεί για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο, ενώ Αμερικανοί διπλωμάτες εκφράζουν φόβο μήπως η παρουσία του κ.Σημίτη στη Μεγαλόνησο ενθαρρύνει τη συνέχιση των διαδηλώσεων. Ωστόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΡΙΚ, υπογράμμισε πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι ιδιαίτερα υποβοηθητική στην περαιτέρω πορεία επίλυσης του εθνικού θέματος.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Έλληνα πρεσβευτή στη Λευκωσία Αλέξανδρο Σάνδη και τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ είχε το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Σε δηλώσεις του ο κ. Σάνδης απέτισε φόρο τιμής στους δύο νεαρούς που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους και τόνισε ότι με την επίσκεψή του στη μεγαλόνησο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επιθυμεί να δείξει τη συμπαράστασή του στον Κυπριακό λαό. Ο κ. Σάνδης τόνισε ότι οι δολοφονίες από το καθεστώς Ντενκτάς και τα κατοχικά στρατεύματα δίνουν ένα μήνυμα προς όλους εκείνους που είχαν, έχουν ή ήθελαν να έχουν ψευδαισθήσεις για το πραγματικό πρόσωπό τους. Σημείωσε δε ότι τα με τα γεγονότα , το κατοχικό καθεστώς και τα κατοχικά στρατεύματα έδειξαν το πραγματικό πρόσωπό τους. Ο κ. Φεϊσσέλ σε δηλώσεις του επισήμανε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατία τρόπους εκτόνωσης της έντασης ενώ εντός της ημέρας θα έχει συνάντηση και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, η οποία episj]vhgje τα κατεχόμενα απείλησε ότι οι Τούρκοι ''θα σπάσουν τα χέρια'' όποιου τολμήσει να προσβάλει ή να αγγίξει την τουρκική σημαία. "Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ακουμπήσει έστω και ένα δάχτυλο στη σημαία μας. Εάν κάποιος έχει το θράσος να το πράξει, θα του σπάσουμε τα χέρια" είπε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας την επίσκεψη της Τανσού Τσιλέρ ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης φανερώνει ότι η Αγκυρα όχι μόνο εγκρίνει τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και ότι είναι συνυπεύθυνη, αφού συμμετείχε και συναινούσε στις ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο των δύο Ελληνοκύπριων διαδηλωτών.

Τις εγκληματικές ενέργειες του κατοχικού στρατού στην Κύπρο κατήγγειλε με εντονότατα διαβήματα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Ν.Αγαθοκλέους. Σε επαφές του με όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Πρόεδρο Γερμανό μόνιμο αντιπρόσωπο, τους Ανώτερους Συμβούλους του Γεν. Γραμματέα, κυρία Ροσάριο Γκρίν και Τσινμάγια Γκαρεχάν, τον Διευθυντή Μέσης Ανατολής για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις κ. Χούτλερ, κατήγγειλε με τον πιο έντονο τρόπο τις εγκληματικές ενέργειες των Τούρκων στη νεκρή ζώνη ενώ οι συνομιλητές του Μονίμου Αντιπροσώπου καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες και επισήμαναν ότι η ακεραιότητα της ουδέτερης ζώνης θα πρέπει να είναι σεβαστή από όλα τα μέρη και συνέστησαν αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές.

Περιττό, έκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τον πυροβολισμό που σκότωσε τον νεαρό Σολωμό στην Κύπρο. Κατά την έξοδό του από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις πρώτες πρωινές ώρες, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, Γερμανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Τόνο Εΐφελ, δήλωσε ότι αφού άκουσαν την αναφορά του εκπροσώπου της Γραμματείας σχετικά με τα χθεσινά γεγονότα, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποκηρύσσει το νέο συμβάν στην ουδέτερη ζώνη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί ότι το γεγονός οφείλεται αφ΄ενός στην εκρηκτικότητα που υπάρχει στην ουδέτερη ζώνη, η οποία δεν έγινε δυνατόν να συγκρατηθεί από τους Ελληνοκυπρίους και αφ΄ετέρου στον επακολουθήσαντα πυροβολισμό - ο οποίος σύμφωνα με τον Διοικητή της UNFICYP ήταν περιττός - εναντίον ενός προσώπου την ώρα που ανέβαινε στον ιστό να κατεβάσει μια σημαία".

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την δολοφονία των δύο Κύπριων νέων και καταδίκης της τουρκικής βαρβαρότητας, διοργάνωσαν οι ομογενείς της Βρετανίας και των ΗΠΑ, ενώ στη Νέα Υόρκη οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν την ασυνήθιστη σκληρότητα της αστυνομίας. Στη Βρετανία, περίπου δύο χιλιάδες Έλληνες, Ελληνοκύπριοι και Βρετανοί διαδήλωσαν έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, κάτω από αυστηρά μέτρα της αστυνομίας. Αντιπροσωπεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας, που οργάνωσε τη διαμαρτυρία, επέδωσε επιστολή στο γραφείο του πρωθυπουργού Τζον Μέΐτζορ στην οποία ζητείται η πιο έντονη παρέμβαση της κυβέρνησής του στις τρέχουσες εξελίξεις στην Κύπρο και στον τερματισμό της παράνομης κατοχής Κυπριακού εδάφους. Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 1.000 ομογενείς pqaclatopo_gsam εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Εκδήλωση οργανώθηκε και έξω από το κτίριο της μόνιμης αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Να λάβει θέση η Γερμανική κυβέρνηση και να αξιώσει την άμεση τιμωρία των ενόχων της τουρκικής θηριωδίας στην Κύπρο, αξιώνει με επιστολή της στον υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ η Πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Ομοσπονδιακή Βουλή και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Γερμανικών Εταιρειών και Σίγκριντ Σκαρπέλις-Σπέρκ, την ίδια ώρα που η Γερμανική κυβέρνηση, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, προσπαθεί να ρίξει και στα δυο μέρη την ευθύνη για την αιματοχυσία. Η κυρία Σπέρκ, αφού περιγράφει στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Κύπρο, του ζητά να εκφράσει στην τουρκική κυβέρνηση τον αποτροπιασμό και την αγανάκτηση της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης γι΄αυτή την βαρβαρότητα και επίσης, να αξιώσει την άμεση διεξαγωγή ανακρίσεων και την αυστηρή τιμωρία των ενόχων.

Στην καταδίκη της αντίδρασης των Τουρκοκυπρίων στα επεισόδια που άρχισαν το Σαββατοκύριακο στη "νεκρή ζώνη" της Κύπρου προχώρησε και η Μεγάλη Βρετανία, η οποία παράλληλα συνέστησε στις δύο κοινότητες της Κύπρου αυτοσυγκράτηση. Σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ο Βρετανός μεσολαβητής στο Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα στην παρούσα φάση έχει η λήψη μέτρων που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ρυθμίσεων στον τομέα της ασφάλειας. Αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζαν Λαγκ, ο οποίος καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα και επισήμανε πως το Σεπτέμβριο θα φέρει προς συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινότητας πρόταση για το πάγωμα της διαδικασίας τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ, μέχρι η Αγκυρα να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα.

Την τετραήμερη περιοδεία του στις Κυκλάδες συνεχίζει σήμερα για δεύτερη μέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος χθες επισκέφθηκε την Πάρο όπου παραβρέθηκε στις εκεί εκδηλώσεις για την Παναγία και την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων.

Συνάντηση θα έχουν την Κυριακή το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης οι οποίοι θα συζητήσουν θέματα που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος ""Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος- Ενιαίος Χώρος- Πορεία στο 2000". Οι κ. Αρσένης και Κληρίδης, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταβούν στη Θράκη, θα έχουν επαφές με τοπικούς παράγοντες ενώ γεύμα προς τιμήν τους θα παραθέσει στο Κυβερνείο ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος.

Με το φόβο ενός σοβαρού τροχαίου ατυχήματος, που θα έχει ως συνέπεια αυξημένες ανάγκες σε αίμα ή μιας αναγκαίας επέμβασης μεταμόσχευσης αναμένει την επιστροφή των κατοίκων των αστικών κέντρων το προσωπικό των Κέντρων Αιμοδοσίας της Βόρειας Ελλάδας. Στο μεταξύ έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια tgr επιστροφής των εκδρομέων έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή η Τροχαία όλης της χώρας.

Αλλάζει από σήμερα το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, όπως ανακοίνωσαν ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Εμπόρων Υφασμάτων και Ειδών Νεωτερισμού Θεσσαλονίκης. Το νέο ωράριο θα ισχύσει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με αυτό τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο από τις 8 το πρωί ως τις 2.30 το μεσημέρι και την Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα ως τις 8.30 το βράδυ.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά και οι τοπικές καταιγίδες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο στα κεντρικά και βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις το απόγευμα με σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Θεσσαλονίκη από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου και στην Αθήνα από 23 έως 37 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 16 August 1996 - 6:31:24