Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (19/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (19.8.1996)

Έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με αντικείμενο την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο μετά τη δολοφονία των δύο Ελληνοκυπρίων από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι ενημέρωσε τον κ. Στεφανόπουλο για τις συναντήσεις που είχε στην Κύπρο και τις ενέργειες στις οποίες αποφάσισαν να προβούν Αθήνα και Λευκωσία με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης. "Η Ελλάδα θα συνεχίσει την αταλάντευτη πολιτική της για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, των διεθνών συμμαχιών και ερεισμάτων της προκειμένου να δώσει αποφασιστική απάντηση σε τυχόν τουρκική επιβολή" τόνισε ο κ. Σημίτη και κάλεσε την Αγκυρα να εγκαταλείψει τους θεατρινισμούς για σημαίες και να προχωρήσει σε σημαντικές ενέργειες που θα συμβάλλουν στην επίτευξη ειρήνης στην περιοχή. Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο ενώ αναμένεται στη συνέχεια να έχει συνεργασία και με τον Υπουργό Οικονομικών Αλέκο Παπαδόπουλο. Μεθαύριο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή και την Πέμπτη το Εκτελεστικό Γραφείο.

Την αναγκαιότητα χάραξης κοινής γραμμής Ελλάδας και Κύπρου και εθνικής στρατηγικής για το Κυπριακό αλλά και όλα τα εθνικά μας θέματα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν τη συνάντηση του κ. Στεφανόπουλου με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κ. Σαμαράς έθεσε και πάλι επίσημα το θέμα της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών καθώς και της Πανεθνικής Διάσκεψης των Ελλήνων και Κυπρίων πολιτικών αρχηγών για συντονισμό δράσης στο Κυπριακό. "Τυχόν νέα άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα αποκαλύπτει κομματισμό, φανατισμό και πολιτικό καιροσκοπισμό όταν μάλιστα η απόρριψη του αιτήματος στηρίζεται σε αστήρικτες δικαιολογίες" είπε ο κ. Σαμαράς. Έκανε δε λόγο για "σπασμωδικές κινήσεις" της κυβέρνησης, την ώρα που η Τουρκία, με όλα τα μέσα, προσπαθεί να ανατρέψει το δυσμενές σε βάρος της κλίμα που δημιούργησε η απαράδεκτη και απάνθρωπη συμπεριφορά της στην Κύπρο.

Την προμήθεια οπλικών συστημάτων τελευταίας γενιάς ύψους τριών δισεκατομμυρίων εισηγείται το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας σε επιστολή του προς το ΚΥΣΕΑ. Στο έγγραφο του Γενικού Επιτελείου περιέχονται όλα τα στοιχεία και οι αριθμοί των οπλικών συστημάτων που μέχρι το 2000 θα διαθέτουν η Τουρκία και η Ελλάδα ενώ από τη σύγκριση των δυνάμεων προκύπτει ότι η υπεροχή της Τουρκίας σε όλους τους κλάδους θα αυξάνεται διαρκώς. "Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να αναλάβει επιθετικές κατά της Ελλάδας επιχειρήσεις ενεργώντας αιφνιδιαστικά για κατάληψη νήσου ή νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου σε συνδυασμό με επιθετική ενέργεια στη Θράκη και ενδεχόμενη παράλληλη ενέργεια κατάληψης ολόκληρης της Κύπρου" σημειώνεται στο έγγραφο.

Συνεδριάζει αύριο στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Κύπρου pqojeil]mou να καθορίσει τη θέση του αναφορικά με την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς. Το Εθνικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί ακόμη με τις περαιτέρω ενέργειες που θα ληφθούν σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των διεθνών οργανισμών για την κατάσταση που επικρατεί στη Μεγαλόνησο. Επίσης θα συζητηθούν ζητήματα αναφορικά με τις αντικατοχικές εκδηλώσεις και το πλαίσιο διοργάνωσής τους.

Την ανυποχώρητη θέση του όσον αφορά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απειλώντας ότι στην περίπτωση ένταξης θα προχωρήσει στην ένωση με την Τουρκία. Παράλληλα ο Ντενκτάς αρνήθηκε ότι επιδιώκει τη μόνιμη διαίρεση της Κύπρου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC μετά την εν ψυχρώ δολοφονία των δύο Ελληνοκυπρίων από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο ο Ντενκτάς αναφερόμενος στην πράσινη γραμμή τόνισε ότι "δεν πρόκειται για το τείχος του Βερολίνου". Ισχυρίστηκε ότι η γραμμή αυτή γλίτωσε δήθεν τους Τουρκοκύπριους από "τις εθνικές εκκαθαρίσεις που γίνονταν εναντίον μας". "Η γραμμή αυτή είναι το αποτέλεσμα των όσων επιχείρησαν να κάνουν οι Ελληνοκύπριοι στην Κύπρο", είπε χαρακτηριστικά και ισχυρίστηκε ότι τελικά ο Σολωμός Σολωμού σκοτώθηκε από σφαίρα που εξοστρακίστηκε.

Φρίκη και αποτροπιασμό συνεχίζουν να προκαλούν οι εν ψυχρώ δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων, από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, αλλά και σήμερα οι ευρωπαϊκές εφημερίδες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν σταμάτησαν να αναφέρονται στην τουρκική θηριωδία και να την καταδικάζουν. Παράλληλα όμως, επικρίνουν και τις εμπρηστικές δηλώσεις της Τανσού Τσιλλέρ, για την οποία τουλάχιστον οι γερμανικές εφημερίδες γράφουν ότι "προέβη σε μια δημόσια ομολογία χρεοκοπίας".

Την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος με το πρόγραμμα "οδοιπορικό" του αρματαγωγού πλοίου "Σάμος", ελληνικής κατασκευής κήρυξαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης. Το οχηματαγωγό του Πολεμικού μας Ναυτικού "ΣΑΜΟΣ" το οποίο θα μεταφέρει υλικοτεχνική υποδομή για πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στα νησιά του Αιγαίου, αρχίζει την περιοδεία του από τη Σαμοθράκη και αφού επισκεφτεί τη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κάλυμνο και το Καστελόριζο θα καταλήξει στην Κύπρο.

Τη βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης απέκλεισαν οι απολυμένοι του εργοστασίου της Good Year οι οποίοι ζητούν την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου της πολυεθνικής με οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή μορφή. Μετά την παύση του αποκλεισμού της βιομηχανικής ζώνης το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

Εικοσιτέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 230 τραυματίστηκαν σε 160 τροχαία dustuw^lata από την Παρασκευή μέχρι σήμερα. Στο μεταξύ συνεχίζεται η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου ενώ έκτακτα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της κίνησης έχει λάβει σε ολόκληρη τη χώρα η Τροχαία.

Αρχίζει από σήμερα η εκκαθάριση των τελευταίων 200.000 φορολογικών δηλώσεων. Το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών θα έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των δηλώσεων μέχρι το τέλος του μήνα.

Με την έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο ζητείται η ενίσχυση του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας για την ενεργοποίησή του και την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της τουρκικής πολιτικής, έληξαν στο Βατούμ της Γεωργίας , οι εργασίες του Συνεδρίου του ποντιακού ελληνισμού της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 18 Αυγούστου. Στο συνέδριο, πήραν μέρος 250 περίπου εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων και των ποντιακών σωματείων της τέως Σοβιετικής Ένωσης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών ποντιακών σωματείων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ελλάδα. Η ιστορία, τα ιδιαίτερα προβλήματα του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας που υπάρχουν για την εδραίωση της θέσης και την ανάπτυξής του, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους, οι οποίοι εξέφρασαν παράλληλα την υποστήριξή τους στα δίκαια του κυπριακού λαού, καταδικάζοντας την τουρκική επιθετικότητα.

Στη δημιουργία ενός "ισλαμικού κράτους στα Βαλκάνια" αποβλέπει η Τουρκία, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον Τάιμς". Στο άρθρο τονίζεται ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητείται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και επισημαίνεται ότι η μέχρι τώρα τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα στις σχέσεις της με πολλές βαλκανικές χώρες και ιδίως με τη Βοσνία, κατατείνουν προς αυτό το αποτέλεσμα. "Πρώτος στόχος, παρατηρεί ο αρθρογράφος ΄Αντριου Μπόροβιτς, είναι η Βοσνία, ο Πρόεδρος της οποίας έχει πάρει σημαντική βοήθεια από την Τουρκία στην μεταφορά όπλων, καθώς και στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας."

Τοπικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στο Βόρειο Ιόνιο, την Κεντρική και Βόρεια Ηπειρωτική χώρα και το Βόρειο Αιγαίο προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα στην Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 31 βαθμούς και στα νησιά από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 19 August 1996 - 6:30:37