Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWN IN BRIEF (21/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (21.8.1996)

Συνεργασίες με κυβερνητικά στελέχη έχει και σήμερα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο πλαίσιο των επαφών του πριν ανακοινώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή ή όχι πρόωρων εκλογών. O πρωθυπουργός το πρωί συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας Αναστάσιο Πεπονή ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι εξέθεσε στον πρωθυπουργό τις απόψεις του και είναι βέβαιος ότι ο κ. Σημίτης θα λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους σχετικά με την απόφαση περί εκλογών. Εξέφρασε δε την θέση ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις εκλογές θα πρέπει να είναι ομόφωνη. Νωρίτερα συνεργασία με τον πρωθυπουργό είχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ενώ επαφές θα έχει ο κ. Σημίτης και με τους κ. Λαλιώτη, Τσοχατζόπουλο, Αρσένη, Γιαννόπουλο και Βενιζέλο. Αύριο το μεσημέρι θα συνέλθει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το μεσημέρι της Παρασκευής θα συνεδριάσουν από κοινού η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα από την Λευκωσία ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε στο Παραλίμνι τις οικογένειες του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού που δολοφονήθηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις. Ο κ. Εβερτ χθες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνεργασίας που είχε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ. Ο κ. Σαντέρ, όπως σημείωσε ο κ. Εβερτ, καταδίκασε έντονα τις δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων και τόνισε ότι η κοινότητα θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την ένταξη της Κυπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αύριο συγκαλείται η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και το Σάββατο συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη συμμετοχή και του επίτιμου Προέδρου του κόμματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στην Τεχεράνη, βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και έχει συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Ιράν. Επίσης, ο κ. Πάγκαλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Αλί Ακμπάρ Νατέγκ- Νουρί. "Το Ιράν κατέχει ιδιαίτερη θέση στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και για αυτό οι δύο χώρες οφείλουν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους, διότι η πολιτική συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Τεχεράνης μπορεί να συμβάλλει στην παγίωση της ειρήνης στην περιοχή", υπογράμμισε ο κ. Πάγκαλος κατά την υποδοχή του από τον κ. Βελαγιατί. Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα και το Ιράν διατηρούν καλές σχέσεις και αναφέρθηκε ιδιαίτερα την αποτελεσματική- όπως την χαρακτήρισε- συνεργασία που είχαν οι δύο χώρες όσο αφορά το ζήτημα Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.

Επικηρύσσονται οι δολοφόνοι των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού μετά την ολοκλήρωση της αναγνώρισής τους. Όπως αναφέρει η Κυπριακή εφημερίδα "Σημερινή" εντός των ημερών θα κινηθεί επισήμως η diadijas_a δίωξης των οκτώ δραστών του ξυλοδαρμού του Τάσου Ισαάκ και των τριών στρατιωτών που πυροβόλησαν εν ψυχρώ τον Σολωμό Σολωμού. Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδης, όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, θα απαντήσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα της κοινής διακήρυξης που προτείνεται να υπογράψουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο για τα γεγονότα στη Δερύνεια.

Το ενδιαφέρον και την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Κύπρο μετά τη δολοφονία των Ελληνοκυπρίων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού εκφράζει σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων. Ο Αρχιεπίσκοπος καταδικάζει τις κατάφωρες παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ και προσθέτει ότι οι συνεχείς παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου και η παρουσία ξένων κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφός της επανειλημμένα οδήγησαν σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

Με εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων, Εργασίας και Ανάπτυξης συναντάται σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα το σωματείο εργαζομένων στη GOODYEAR. Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ο Πρόεδρος του σωματείου κ.Αϊνατζής θα ζητήσει την προς το ευνοϊκότερο επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης που έχει συνάψει η GOODYEAR με το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να πεισθεί η πολυεθνική να αλλάξει τη στάση της. Οι απολυμένοι εκτιμούν ότι οι ισχυρισμοί της GOODYEAR περί "αναδιάρθρωσης της παραγωγής της σε ολόκληρη την Ευρώπη" δεν είναι παρά η "επιφάνεια" του όλου ζητήματος.

Αρχίζει την επόμενη εβδομάδα η καταβολή αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους του Έβρου για τα ζώα τους που θανατώθηκαν λόγω των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού στην περιοχή. Το κονδύλιο που θα καταβληθεί και προέρχεται από πόρους του Υπουργείου Γεωργίας, ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια δραχμές. Η αποζημίωση θα καταβάλλεται στους κτηνοτρόφους με βάση το χρόνο που επλήγησαν τα κοπάδια τους από τη νόσο.

Οκτώ βορειoελλαδίτες από τα Γιαννιτσά είναι οι τυχεροί που κέρδισαν το ποσό των 833.200.000 δραχμών από την χτεσινή κλήρωση του λαϊκού λαχείου. Οι τυχεροί είναι αδέλφια και ξαδέλφια και μία από αυτούς είναι η νεαρή τραγουδίστρια Αννα Δερβίση. Το λαχείο που κέρδισε τον πρώτο αριθμό είχε πουληθεί σε δέκα σειρές. Ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου που πούλησε το τυχερό λαχείο, Νίκος Κωνσταντινίδης, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που το λαϊκό λαχείο δίνει τόσα πολλά χρήματα και η πρώτη φορά που στη Θεσσαλονίκη κληρώνεται τέτοιο ποσό.

Με γενική επίθεση αύριο κατά των Τσετσένων αυτονομιστών στο Γκρόζνι απειλούν οι ρωσικές δυνάμεις ενώ χιλιάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί στην πόλη. Ο Σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Αλεξάντερ Λέμπεντ επιστρέφει σήμερα στην Τσετσενία ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις και απηύθυνε έκκληση προς τη ρωσική κυβέρνηση και τις δυνάμεις των Tsets]mym να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.

Φιάσκο χαρακτηρίζει η εφημερίδα "Μιλλιέτ", την επίσκεψη στο Ιράκ του Υπουργού Δικαιοσύνης Σεφκέτ Καζάν. "Δεν βρήκε αυτό που περίμενε", τονίζει η εφημερίδα και προσθέτει ότι "υπάρχουν κάποιες ελπίδες στα θέματα ανάπτυξης εμπορίου, αλλά μέχρι τώρα παραμένουν ελπίδες". Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη, ότι το τουρκικό αίτημα για συνάντηση κορυφής Τουρκίας, Ιράκ, Ιράν και Συρίας απερρίφθη απερίφραστα από τον Σαντάμ Χουσεϊν: "Δεν καθόμαστε στο τραπέζι των συνομιλιών με το Ιράν και τη Συρία", είπε ο Ιρακινός Πρόεδρος, με το αιτιολογικό ότι αυτές οι δύο χώρες "υποστηρίζουν την τρομοκρατία".

Τοπικές καταιγίδες προβλέπονται για σήμερα και κυρίως για τη Βόρεια Ελλάδα. Σε όλη την υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί σχεδόν αίθριος καιρός αλλά τις απογευματινές ώρες στην κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 19 έως 31 και στα νησιά από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 21 August 1996 - 6:08:07