Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (20/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (20.8.1996)

Συνάντηση με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο πλαίσιο των επαφών με συνεργάτες του και εν όψει των ανακοινώσεων στις οποίες θα προβεί σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή η μή πρόωρων εκλογών. Στο μεταξύ, μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα των πρόωρων εκλογών, θετικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο όπου ο δείκτης τιμών σημειώνει μεγάλη άνοδο κατά 2% μετά από πάρα πολύ καιρό.

Έκκληση στην κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το θέμα των πρόωρων εκλογών καθώς και τα εθνικά μας ζητήματα απηύθυνε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ ενώ ακολούθως θα μεταβεί στην Κύπρο.

Στα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο απέδωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ευάγγελος Γιαννόπουλος την επίσπευση των διαδικασιών για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. "Ο κ. Σημίτης για να αλλάξει άποψη σημαίνει ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει γύρω από τα εθνικά μας θέματα" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

"Αναξιόπιστο" χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του Συμβουλίου Σχεδιασμού και Προγράμματος της Πολιτικής Ανοιξης Δημήτρης Σταμάτης, αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Για ολέθριες συνέπειες στα λαϊκά στρώματα σε περίπτωση επανεκλογής του κ. Σημίτη έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Κοψίδης ενώ ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι σημασία δεν έχουν οι εκλογές αλλά οι όροι υπό τους οποίους θα οδηγηθούμε σε αυτές. Την εκτίμηση ότι κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

Συνεδριάζει το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου προκειμένου να συζητηθεί το προσχέδιο κοινής δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς το οποίο πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπουτρος Γκάλι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης διευκρίνισε ότι η εισήγηση του Μπουτρος Γκάλι αφορά την εκτόνωση της κατάστασης, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία των δυο Ελληνοκυπρίων από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, και όχι την ουσία του Κυπριακού. Ανέφερε ότι υπάρχει και εισήγηση από τον Ντενκτάς για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου, καθώς και εισηγήσεις για συνάντηση του Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη η κατάληξη της οποίας να είναι μια κοινή δήλωση. Η κυβέρνηση θα εκθέσει τις απόψεις της στο Εθνικό Συμβούλιο και θα ακούσει τις απόψεις των κομμάτων, είπε ο κ,. Κασουλίδης και τόνισε ότι οι απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι κατ΄ανάγκη diavoqetij]r από αυτές που εξέφρασαν τα πολιτικά κόμματα.

Για πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κάνουν λόγο Τούρκοι πολιτικοί αναφερόμενοι στα πρόσφατα επεισόδια που συγκλόνισαν την Κύπρο και στοίχισαν τη ζωή δύο Ελληνοκυπρίων. Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, και ο ισλαμιστής υπουργός δικαιοσύνης Σεβκέτ Καζάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ευθύνεται όχι μόνο για τα πρόσφατα γεγονότα αλλά και για τον πόλεμο του ΄74. "Οι Ελληνοκύπριοι και οι Έλληνες είναι εκείνοι που έχυσαν αίμα στην Κύπρο" ισχυρίστηκε. Για θερμό ελληνοτουρκικό πόλεμο έκανε ανοιχτά λόγο ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μεγάλης Ενότητας Ρετζέπ Κιρίς ." Είναι χρήσιμο για την Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων να είναι προσεκτική απέναντι στην Τουρκία" είπε και πρόσθεσε ότι αν συνεχιστούν οι προκλήσεις στην Κύπρο και η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος και η Ελλάδα θα έχει σημαντικές ζημιές.

Περιορισμένες και ανεπαρκείς χαρακτήρισε τις δυνατότητες της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ για την πρόληψη και επίλυση διενέξεων, ο εκπρόσωπος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του αυστριακού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του αυστριακού κοινοβουλίου και της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Συμβουλίου της Ευρώπης Πέτερ Σήντερ, αναφερόμενος στα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο. "Η εξέλιξη της κυπριακής διένεξης μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να προβληματίσει και στην Αυστρία όσους διακατέχονται από αισθήματα ευφορίας για το ΝΑΤΟ. Όπως αποδεικνύεται, οι δυνατότητες μιας στρατιωτικής συμμαχίας να αποτρέψει και να επιλύσει διενέξεις είναι περιορισμένες και ανεπαρκείς", υπογραμμίζεται στη σχετική δήλωση του αυστριακού βουλευτή.

Συνάντηση με εκπροσώπους των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης έχει σήμερα το σωματείο των απολυμένων στο εργοστάσιο της Goodyear της Θεσσαλονίκης. Οι πρώην εργαζόμενοι οι οποίοι επιδιώκουν την επαναλειτουργία του εργοστασίου, θα ζητήσουν την προς το ευνοϊκότερο επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης που έχει συνάψει η GOODYEAR με το ελληνικό Δημόσιο, ώστε να πεισθεί η πολυεθνική να αλλάξει τη στάση της. Στο μεταξύ χθες το βράδυ το Εργατικό Κέντρο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί πανθεσσαλονίκεια απεργία στις παραμονές των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης ως αντίδραση στο κλείσιμο του εργοστασίου.

Με τους υφυπουργούς Οικονομικών κ. Δρυ και Γεωργίας κ. Μπαλτά και τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη έχει αυτή την ώρα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ αντιπροσωπεία των αλιέων της Καλύμνου. Οι αλιείς απέκλεισαν χθες το Δημαρχείο και το Επαρχείο του νησιού ζητώντας την αλλαγή του τρόπου χορήγησης αφορολόγητων καυσίμων στα αλιευτικά σκάφη των ακριτικών περιοχών.

Στη διοργάνωση σειράς ημερίδων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, προσανατολίζεται το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Χ.Κ.Θ.), προκειμένου να προσελκύσει τις δυναμικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας στην κεφαλαιαγορά. Οι εκδηλώσεις αυτές θα ξεκινήσουν από tg Θεσσαλονίκη και θα επεκταθούν στις κυριότερες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Σε κάθε ημερίδα θα προσκαλούνται περί τις δέκα επιχειρήσεις, προκειμένου να ενημερωθούν για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από ενδεχόμενη είσοδο τους στην παράλληλη αγορά. Σε δεύτερη φάση, το Χ.Κ.Θ. θα προχωρήσει στη διοργάνωση αντίστοιχων ενημερωτικών εκδηλώσεων και για τους θεσμικούς επενδυτές.

Xίλιοι περίπου άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία παίρνουν μέρος στην επιχείρηση καταστροφής 300 τόνων όπλων και πυρομαχικών που ανακαλύφθηκαν σε παράνομη αποθήκη των Σερβοβοσνιων. Το μυστικό οπλοστάσιο που ήταν εγκαταστημένο σε σχολικό κτίριο στο χωριό Μαρκετίτσι, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σεράγεβο, είχαν ανακαλύψει πριν από δύο εβδομάδες από άνδρες της IFΟR . Ο εκπρόσωπος της IFOR συνταγματάρχης Μπρεντ Μποντυ σε δηλώσεις του τόνισε ότι "πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα πυρομαχικών από 5.700 κιβώτια τα οποία περιέχουν νάρκες καθώς και άλλα μικρότερου τύπου πυρομαχικά συμπεριλαμβανομένων όπλων ρουκετών και εκρηκτικών".

Τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπει για σήμερα στα Ηπειρωτικά και το Βόρειο Αιγαίο, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα ηπειρωτικά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 19 έως 31 και στα νησιά από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 27 βαθμούς και στην Αθήνα τους 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 20 August 1996 - 6:08:19