Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (22/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (22.9.1996)

Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία στα 17.710 εκλογικά τμήματα της χώρας, στα οποία ψηφίζουν 8.862.814 ψηφοφόροι. Η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7.23 το βράδυ. Όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Ευδοκία Σερέλη, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη διεξαγωγή των εκλογών. Οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους το εκλογικό τους βιβλιάριο και την αστυνομική τους ταυτότητά ή διαβατήριο. Η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική για όσους έχουν ξεπεράσει το 70ό έτος της ηλικίας τους και για όσους βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από τον τόπο όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στο νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν 1012 εκλογικά τμήματα ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της νομαρχίας τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 8.30 περίπου το βράδυ. Η μετάδοση των πρώτων αποτελεσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο θα αρχίσει 45 λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν σε ορισμένα εκλογικά τμήματα της χώρας, είτε λόγω καθυστέρησης των δικαστικών αντιπροσώπων, είτε λόγω απουσίας μελών των εφορευτικών επιτροπών. Σε εκλογικά τμήματα του Λαγκαδά και του Σοχού Θεσσαλονίκης οι δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν προσήλθαν εγκαίρως και αντικαταστάθηκαν. Στην Αθήνα πενήντα άτομα δεν βρήκαν τα ονόματά τους στις εκλογικές λίστες και προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο. Εξάλλου σε δεκαπέντε εκλογικά κέντρα της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών δεν προσήλθαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη της ψηφοφορίας. Σε ότι αφορά στις εφορευτικές επιτροπές, δόθηκε εντολή από το Υπουργείο Εσωτερικών να συσταθούν επιτροπές κατά τα προβλεπόμενα, είτε από εκπροσώπους των κομμάτων, είτε ακόμη από εκλογείς που είχαν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στο 11ο Δημοτικό Σχολείο της Πάτρας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, λόγω οξείας οσφυαλγίας, δεν θα προσέλθει τελικά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς όπου επρόκειτο να ψηφίσει.

"Κρίσιμη" χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 86ο εκλογικό τμήμα στα καμίνια. "Ο Έλληνας πολίτης πρέπει να κρίνει, να συγκρίνει και να αξιολογήσει τις θέσεις των κομμάτων, τις λύσεις που προτείνουν, τους πολιτικούς. Αν κρίνει, συγκρίνει και αξιολογήσει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον του Έλληνα πολίτη, εμείς πιστεύουμε ότι θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ" είπε ο πρωθυπουργός. "Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα εκείνο το οποίο διαθέτει τις δυνάμεις και έχει τις θέσεις για να οδηγήσει τη χώρα στην νέα εποχή, στον κόσμο του 21ου αιώνα" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στην κοινότητα Ταύροι της Αλεξανδρούπολης θα ψηφίσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ενώ ο επίτιμος πρόεδρος του j|llator Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ψηφίσει το μεσημέρι στο 38ο εκλογικό τμήμα Αλίμου.

"Σήμερα ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του αλλάζει τους πολιτικούς ρόλους και αύριο η Πολιτική Ανοιξη αλλάζει την Ελλάδα", τόνισε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ο οποίος άσκησε το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα στην Πήλο της Μεσσηνίας. "Σήμερα η Ελλάδα ψηφίζει έλεγχο, ψηφίζει Πολιτική Ανοιξη για μια άλλη Ελλάδα, της Δικαιοσύνης, της Αξιοπρέπειας και της Ελπίδας" σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

"Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες. Θα βγάλουμε τη Βουλή του 2000, που θα αποφασίσει για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ο κόσμος το ξέρει. Ψηφίζει λοιπόν και με την καρδιά του και με το μυαλό του. Ο Συνασπισμός είναι και στην καρδιά και στο μυαλό του Έλληνα πολίτη" τόνισε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος ψήφισε το μεσημέρι στο 5ο Γυμνάσιο Εξαρχείων. Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την ελπίδας ότι η αγάπη και η εκτίμηση του κόσμου θα δώσει δύναμη στον Συνασπισμό "για να είναι η Βουλή η αρχή μιας προσπάθειας που κάνει ο ΣΥΝ ώστε να αλλάξουν πολλά, να αλλάξουν όλα, και το σύστημα και το σκηνικό και οι συσχετισμοί και κυρίως οι πολιτικές που εφαρμόζονται και έχουν οδηγήσει τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα, τις σημερινές εκκρεμότητες, τη σημερινή καθυστέρηση". "Ελπίζω ότι οι εκλογές αυτές θα είναι για τον ΣΥΝ μια μεγάλη αρχή" κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ψηφίσει στην Καλογρέζα ενώ ο Πρόεδρος του Συνασπισμού θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας θα ψηφίσει το μεσημέρι στο 7ο Γυμνάσιο Περιστερίου.

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε το πρωί στα Εξάρχεια ο πρώην βουλευτής και ηγετικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος. Ο κ. Κύρκος δήλωσε ότι εύχεται, όπως είπε, "στο βαθμό που θα μπορέσει ο λαός να εκφραστεί, η ψήφος του να μην είναι μια επιδοκιμασία σε πολιτικές που οδήγησαν στο σημερινό χάλι".

Έντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία ασκείται κριτική στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. ''Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί δική της εξωτερική πολιτική, που στηρίζεται σε αρχές, τις οποίες προσπαθεί να εφαρμόσει σε όλες τις περιπτώσεις με συνέπεια. Οι ΗΠΑ δεν έχουν το δικαίωμα ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα να αποφασίζουν για το περιεχόμενο αυτής της πολιτικής'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών. "Κάποιος πρέπει να δώσει στους δράστες της χθεσινής ανακοίνωσης του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, μαθήματα δημοκρατίας και εξωτερικής πολιτικής'', καταλήγει η ανακοίνωση.

*"Η ανάμειξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυθαίρετη και προκαλεί ευθέως την κοινή γνώμη, δήλωσε, με αφορμή την ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Pq|edqor της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσβάλλουν και πάλι τον Ελληνισμό και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να ενημερώσει την Αμερικανική ομογένεια για την ανάμειξη αυτή της κυβέρνησης Κλίντον στις Ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην κοινότητα Μαραθιά στο Γύθιο. Η φωτιά κατακαίει δάσος σε δύσβατη περιοχή ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσής της λαμβάνουν μέρος τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και οκτώ οχήματα της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά στη θέση Τσούκα της Σάμου. Δύο αεροσκάφη και εννέα οχήματα της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς που καίει δασώδη περιοχή σε χαράδρα.

Την Τρίτη κηδεύεται ο γνωστός επιχειρηματίας Θεόδωρος Βαρδινογιάννης ο οποίος πέθανε χθες το πρωί από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 54 ετών. Ο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης μεταφέρθηκε νεκρός γύρω στις 11.15 στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, όπου έγινε προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής ανανήψεως η οποία τελικά δεν απέδωσε. Ο καρδιολόγος Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος διάβασε το ιατρικό ανακοινωθέν, είπε ότι, όπως ενημερώθηκε από τους οικείους του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη, ο επιχειρηματίας είχε πέσει σε κώμα στο σπίτι του, επί 45 λεπτά.

Εικοσιέξι κιλά ηρωίνη κατασχέθηκαν τα ξημερώματα στο Τελωνείο Κήπων. Την ποσότητα μετέφεραν δύο Τσεχοσλοβάκοι που ερχόταν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Πρόκειται για τους Μπόρις Γκερχοθερ 32 ετών και τον συνομήλικό του Αλεξάντερ Βανς. Η ηρωίνη ήταν μέσα σε 50 σακουλάκια, που είχαν τοποθετηθεί σε ειδικές κρύπτες στο ρεζερβουάρ και στον πίσω προφυλακτήρα του αυτοκινήτου τους.

Καλοκαιρία αναμένεται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο στα Δυτικά και Βόρεια θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 16 έως 28 και στα νησιά από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Sunday, 22 September 1996 - 10:25:32