Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (23/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 23 Σεπτεμβρίου 1996

* Το ΠΑΣΟΚ είναι ο νικητής των χθεσινών εκλογών.Πήρε το 41,5% των ψήφων και 162 έδρες στη νέα Βουλή.Η Νέα Δημοκρατία περιορίστηκε στο 38,17% και 108 έδρες, ενώ στη νέα Βουλή τρίτο κόμμα θα είναι το ΚΚΕ με 5,59% και 11 έδρες, ο Συνασπισμός με 5,09% και 10 έδρες και το ΔΗΚΚΙ με 4,41 και 9 έδρες, ενώ η Πολιτική Ανοιξη με ποσοστό 2,95% έμεινε εκτός της νέας Βουλής.

* Ο νικητής των εκλογών, Πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης τόνισε ότι η μεγάλη νίκη ανήκει σε όλους τους Ελληνες."Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα,είπε.Εδειξε ότι ο λαός θέλει μια νέα πορεία για την Ελλάδα και την κοινωνία.Η μεγάλη νίκη του σήμερα,πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ,δεν ανήκει σε μένα, ανήκει σ΄ολους τους Ελληνες, ανήκει στον κάθε πολίτη,που οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο."

* Το αποτέλεσμα των εκλογών έφερε ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.Αμέσως μετά την επισημοποίηση του ο πρόεδρος του κόμματος Μιλτ.Εβερτ ανακοίνωσε στο Ζάππειο ότι παραιτείται απο την ηγεσία και θα καλέσει σήμερα τα αρμόδια όργανα για να υποβάλει την παραίτησή του και να κινήσει τη διαδικασία της διαδοχής του.Ο Γ.Σουφλιάς και ο Στεφ.Μάνος ανακοίνωσαν ότι θα είναι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος,ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα θέσουν υποψηφιότητα και οι Ιωαν.Βαρβιτσιώτης και Ντόρα Μπακογιάννη.

* Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κων.Μητσοτάκης τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει η ελπίδα του λαού,χωρίς όμως να κάνει καμμιά νύξη για την αρχηγία του κόμματος.

* Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι η άνοδος του ΚΚΕ δίνει σημαντικές ελπίδες στον αγώνα του λαού."Η εκλογική μάχη ,είπε, έχει κατα τη γνώμη μας δύο θετικά στοιχεία:έχουμε μείωση της δύναμης των δύο κομμάτων, εν μέσω όμως ενός κλίματος δυσαρέσκειας και αγανάκτησης,εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν τα δύο μεγάλα κόμματα και δεύτερον η άυξηση της δύναμης του ΚΚΕ."

* Ο Προεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ.Σαμαράς,σε δήλωσή του τονίζει ότι το κόμμα του ξεκινάει πάλι απο την αρχή και πρόσθεσε ότι σέβεται την απόφαση του ελληνικού λαού.Προειδοποίησε όμως ότι η χώρα μπαίνει, όπως είπε, σε σνέο κύκλο εθνικών υποχωρήσεων και λιτότητας.

* Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νικ.Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε μεγάλη νίκη το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα του στις εκλογές και πρόσθεσε ότι όπως είχε πεί και στην αρχή η Βουλή είναι το πρώτο βήμα για το Συνασπισμό.

* Ο Προεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημ.Τσοβόλας έκανε λόγο για μεγάλη νίκη του κόμματός του και ευχαρίστησε όλους εκείνους που τον τίμησαν με την ψήφο τους.

* Στο "κυνήγι του σταυρού" τώρα σύμφωνα με πληροφορίες προηγούνται μέχρι τώρα στην Α΄Θεσσαλονίκης απο το ΠΑΣΟΚ οι Ευάγ.Βενιζέλος, Χ.Καστανίδης και Στ.ΠαπαθεμελήςΑ.Τσοχατζόπουλος, ενώ ακολουθούν οι Λ.Κωνσταντινίδης Κ.Σπυριούνης Νικ.Ακριτίδης και Γιαν.Μαγκριώτης. Απο τη Νέα Δημοκρατία προηγείται ο Κων.Καραμανλής, και ακολουθούν οι Παν.Ψωμιάδης, Σωτ.Κούβελας, Τ.Σπηλιόπουλος,Γ.Ορφανός.

* Ιδιαίτερα ικανοποιημένες εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων απο το εκλογικό αποτέλεσμα.Το επιχείρημα είναι ότι θα συνεχιστεί μια πολιτική που δομείται εδώ και μήνες.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 23 September 1996 - 3:49:04