Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (24/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (24.9.1996)

Συνεχείς επαφές με στενούς του συνεργάτες έχει ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα αύριο θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που θα ορκιστεί μεθαύριο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κώστα Σκανδαλίδη. Ο κ. Σκανδαλίδης σε δηλώσεις του επισήμανε ότι ήταν εύλογο να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού και Προέδρου του Κινήματος με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, αφού, όπως είπε, βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα των εκλογών. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνεργασίας, τόνισε ότι επρόκειτο για μία εφ' όλης της ύλης συζήτηση στην οποία τέθηκε τόσο η πορεία του κόμματος μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ όσο και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Πρόσθεσε δε ότι εξέθεσε στον πρωθυπουργό και τις δικές του προτάσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι τελικές επιλογές είναι θέμα του ιδίου του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον κ. Ευάγγελο Γιαννόπουλο.

Τον σχηματισμό ενός μικρότερου, αριθμητικά, κυβερνητικού σχήματος επιδιώκει, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης . Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα αναλάβει ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ πιθανόν είναι ο κ. Γεράσιμος Αρσένης να μετακινηθεί στο Υπουργείο Παιδείας. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος και η Βάσω Παπανδρέου φαίνεται ότι θα παραμείνουν στα υπουργεία που κατείχαν ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Βενιζέλος θα παραμείνει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς και ο κ. Ρέππας στο Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ.

Επιστολές στις νομαρχιακές επιτροπές της Νέας Δημοκρατίας θα αποστείλει ο Γενικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. Σταύρος Δήμας, μετά την παραίτηση του Μιλτιάδη Εβερτ από την Προεδρία του κόμματος. Οι επιτροπές του κόμματος σε όλη τη χώρα θα συγκαλέσουν τις νομαρχιακές συνελεύσεις σε κάθε περιφέρεια προκειμένου να εκλέξουν το σώμα των εκλεκτόρων. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει συγκροτηθεί το σώμα των εκλεκτόρων έτσι ώστε να συνεδριάσει στη συνέχεια και να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο του κόμματος. Μετά την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Στέφανο Μάνο, την απόφαση να διεκδικήσει την αρχηγία αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας ο Γιώργος Σουφλιάς. Τις τελικές τους αποφάσεις θα δημοσιοποιήσουν οι Γιάννης Βαρβιτσιώτης και Κώστας Καραμανλής.

Με τον Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα συναντάται ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος συνεχίζει τις συναντήσεις του με στελέχη του κόμματος, εν' όψει των διαδικασιών για την ανάδειξη Προέδρου της Ν.Δ. Δηλώσεις για το θέμα έκανε σήμερα και ο πρώην πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης ο οποίος πρότεινε την ανάληψη της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας από μεταβατικό πρόσωπο μέχρι να διεξαχθεί το Συνέδριο του κόμματος, έτσι ώστε να διατηρηθεί η ενότητα και να μην υπάρξουν συγκρούσεις letan} των οπαδών. Ο κ. Τζαννετάκης εξέφρασε δε την άποψη ότι ο μεταβατικός Πρόεδρος δεν θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος και πρόσθεσε ότι αν γινόταν αποδεκτή η πρότασή του θα δινόταν η δυνατότητα στους υποψηφίους να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και στους οπαδούς του κόμματος να συμμετέχουν ενεργά στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ σε συνεδρίαση της αξιολόγησε τα αποτελέσματα των εκλογών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής επιτροπής η εκλογική μάχη ανέδειξε ένα σαφές κλίμα δυσαρέσκειας από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και η ψήφος προς το Συνασπισμό και το ΔΗΚΚΙ κατέδειξε τη διαμαρτυρία και αυτή την πολιτική των δύο κομμάτων. Στην απόφαση της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ επισημαίνεται ακόμη ότι η κατάκτηση της τρίτης θέσης δίνει στο ΚΚΕ δυνατότητα καλύτερης παρέμβασης μέσα κι έξω από τη βουλή.

Τη βεβαιότητα ότι ο Συνασπισμός θα μετέχει ενεργά στις διαδικασίες εντός του Κοινοβουλίου, εκφράζει ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα. Αναφερόμενος στην παρουσία περισσοτέρων κομμάτων στη Βουλή, ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτηρίζει ιδιαίτερα θετικό το γεγονός αυτό ενώ αναφερόμενος στον Μουσουλμάνο βουλευτή του ΣΥΝ Μουσταφά Μουσταφά σημειώνει ότι πρόκειται για έναν καταξιωμένο πολίτη με μακρά θητεία στον προοδευτικό χώρο.

Το ποσοστό που συγκέντρωσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα στις εκλογές αποτελεί έκφραση ενός συμπαγούς και πολιτικοποιημένου τμήματος του Ελληνικού λαού, τονίζει σε συνέντευξή του σε άλλη αθηναϊκή εφημερίδα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Προσθέτει δε ότι δεν επρόκειτο για ψήφο διαμαρτυρίας.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος συμμετέχει στην 51η τακτική γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε αδιανόητη την πρόταση της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ για διάλογο των δύο χωρών με αντικείμενο το Κυπριακό. Ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι με την συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα δώσει ένα στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνει το περιεχόμενό της και πιθανώς θα συνεργαστεί για την προώθηση μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης. Σχολιάζοντας δε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Τουρκία είναι εκείνη που πρέπει να δώσει μια ικανοποιητική απάντηση.

Μόνο αν αλλάξει η τουρκική στάση πάνω στις βασικές πτυχές του κυπριακού, θα μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για λύση, τόνισε χθες κατά την άφιξη του στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Κύπριος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Ο κ.Κληρίδης αναφερόμενος στις δηλώσεις της κ.Τσιλέρ για συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για το κυπριακό, t|mise πως η πρόταση έγινε σε προεκλογική περίοδο για την Ελλάδα, πιστεύοντας ότι αυτή θα απορριφθεί και σκοπεύοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι είναι έτοιμη για λύση του προβλήματος. Ο Κύπριος πρόεδρος είπε ακόμα ότι για να ανοίξει ο δρόμος για λύση του κυπριακού, θα πρέπει οι προσπάθειες να κατευθυνθούν προς την Αγκυρα και όχι προς τη Μεγαλόνησο, εξηγώντας ότι έστω και αν ο Ραούφ Ντενκτάς θα ήθελε να μετακινηθεί από τις γνωστές του θέσεις, λύση δεν θα μπορεί να υπάρξει αν δεν μετακινηθεί η Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον χαιρέτισε την επανεκλογή του Κώστα Σημίτη στην Πρωθυπουργία της Ελλάδας. Συγχαρητήρια προς τον νικητή των εκλογών, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουόρεν Κρίστοφερ, αλλά και ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, Μάϊκ Μάκ Κερι. Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς, χαρακτήρισε την Ελλάδα πολύ σημαντική σύμμαχο των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί συνεργασία με τον κ.Σημίτη σε μια σειρά θεμάτων και ιδιαίτερα στο κυπριακό. Αναφερόμενος στη συνάντηση Τσιλέρ -Κρίστοφερ που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ.Μπέρνς τόνισε ότι η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είπε στον Αμερικανό ομόλογο της, ότι με την επανεκλογή Σημίτη υπάρχει τουλάχιστον ελπίδα για συνομιλίες στο κυπριακό μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας.

Κηδεύεται στις 4 το απόγευμα από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Βαρδινογιάννης ο οποίος πέθανε το πρωί του Σαββάτου από οξύ καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 54 ετών.

Μικρή πτώση θα παρουσιάσει σήμερα η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, και τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα Βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 13 έως 23 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 16 έως 27 και στα νησιά από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 24 September 1996 - 6:13:44