Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.11.1996

"Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Το μέλλον αρχίζει τώρα και καθορίζεται απο εμάς. Για αυτό δεν δικαιολογούνται προσωπικές πολιτικές και γκρίνια. Αν υπάρχουν δυσκολίες σας καλώ να τις ξεπεράσουμε με καλή πίστη και συντροφικότητα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι ο ηγεμονικός σχηματισμός που θα οδηγήσει τη χώρα στο νέο αιώνα". Αυτό υπογράμμισε στην 45λεπτη ομιλία του, στην κοινή σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η Σύνοδος ήταν αφιερωμένη στη συζήτηση του γενικού κρατικού προϋπολογισμού του 1997 και ξεκίνησε το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο κ. Σημίτης, καθόρισε ως κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης τον τριπλό στόχο να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή-αλληλεγγύη.

Τέσσερις διαρθρωτικές τομές φέρνει ο Προϋπολογισμός 1997, σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου, που μίλησε στην κοινή Σύνοδο Κεντικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την εισηγητική ομιλία του Πρωθυπουργού. Η πρώτη τομή κατά τον κ. Παπαντωνίου, είναι το ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η δεύτερη, η τιμαριθμοποίηση των συντάξεων, η αύξηση 4000 δρχ το μήνα στις αγροτικές συντάξεις και η καθιέρωση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Τρίτη τομή είναι το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των δαπανών. Αύξηση των δαπανών κατά 12% προβλέπεται μόνο για την παιδεία και την υγεία. Ως τέταρτη τομή, τέλος, ο κ.Παπαντωνίου ανέφερε την κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών με νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

"Ο προϋπολογισμός αυτός, όπως είπε και ο πρωθυπουργός δεν είναι μια λογιστική καταγραφή εσόδων και εξόδων. Στοχεύει, επιδιώκει και αντανακλά την προσπάθειά μας για τη δημοσιονομική σταθερότητα και την εξυγείανση, για την οικονομική αποτελεσματικότητα και την ανάπτυξη και για την κοινωνική δικαιοσύνη", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο Υπουργός Τύπου υπογράμμισε ότι έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες για φιλολαϊκή πολιτική στον προϋπολογισμό αυτό, ο οποίος, κατά τον κ. Ρέππα, κρατά την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Αντιδράσεις για την ομιλία του πρωθυπουργού, που δίνει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, εξέφρασαν τα πολιτικά κόμματα. Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη "επιστήμονες της δημαγωγίας" και υποστηρίζει ότι προσπαθούν να εμφανίσουν ως φιλολαϊκή μια βαθύτατα αντιλαϊκή πολιτική. "Προϋπολογισμό κοινωνικής θύελλας του κ. Σημίτη", χαρακτηρίζει τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, η Πολιτική Ανοιξη. Σε ανακοίνωσή της τονίζεται ακόμη ότι "η ανάπτυξη θυσιάζεται στο βωμό κάλυψης των ελλειμμάτων του σπάταλου και άδικου κράτους" ενώ γίνεται λόγος για "βάρβαρη και μαζική φοροεπίθεση στο εισόδημα του πολίτη".

Με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρο Κασσίμη, συναντήθηκε το πρωϊ ο πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Εβερτ, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν την εξεταστική επιτροπή για το καζίνο του Φλοίσβου. Ο κ.Εβερτ ζήτησε διευκρινίσεις από τον βουλευτή για τη στάση του στην ψηφοφορία όσον αφορά τη σύσταση προανακριτικης επιτροπής, αλλά και για την αποχή του από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο Τελωνειακών Κωδίκων. Υπενθυμίζεται ότι, αν και βρισκόταν στον χώρο της Βουλής, ο κ.Κασσίμης δεν προσήλθε να ψηφίσει, επειδή διαφωνούσε, κατά δήλωσή του, με τη θέση του κόμματος. Οταν, μετά τη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικης ομάδας, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο κ.Κασσίμης ρωτήθηκε αν εμμένει στην άποψή του περί παραίτησης του προέδρου του κόμματος, για να λυθεί το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας, απάντησε: "Ο,τι είχα να πω, το είπα τότε που το είπα".

Απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να ανταπεξέλθει ο αγροτικός μας τομέας στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού της παγκόσμιας αγοράς, είναι ο εκσυγχρονισμός και η ανασυγκρότηση του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι συνομιλίες στο πλαίσιο της GATT δημιουργούν ένα νέο status quo. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Νίκος Λιόλιος, μιλώντας σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της περιφερειακής σύσκεψης των συνεταιριστικών οργανώσεων της Βορείου Ελλάδος. Ο κ.Λιόλιος ανέλυσε το νέο καθεστώς κοινής διαχείρισης της αγοράς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα οπωροκηπευτικά.

Την αναστολή της αποχής του από σήμερα και μέχρι τις 26 Νοεμβρίου αποφάσισε το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αναφέρει ότι στην απόφαση αυτή οδηγεί ''η ρητή πρόθεση του Υπουργού Παιδείας να αποσύρει όλες τις επίμαχες διατάξεις που καταργούσαν κεκτημένα δικαιώματα του κλάδου''.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται νέα συνάντηση των αξιωματούχων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ με την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο των εκ του συνεγγυς επαφών για το στρατιωτικό διάλογο. Αυτό υπογράμμισε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος πρόσθεσε οτι η κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες πως ο διοικητής των κατοχικών στρατευμάτων, αρνήθηκε να παραλάβει από το διοικητή της ΟΥΝΦΙΣΥΠ τις προτάσεις για διάλογο. Ανέφερε δε, χαρακτηριστικά ότι "ο στρατιωτικός διάλογος δεν είναι ούτε σε αδιέξοδο, ούτε σε διέξοδο".

Ο Εμίλ Κωνσταντινέσκου, αρχηγός του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, είναι, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, που ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο της Ρουμανίας, ο νέος Πρόεδρος της χώρας. Ο αντικομμουνιστής ηγέτης συγκέντρωσε, κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με καταμετρημένα τα ψηφοδέλτια στο 95,95% των εκλογικών κέντρων της επικράτειας, ποσοστό 54,43% (12.450.198 ψήφοι) έναντι 45,57% (5. 676.001 ψήφοι) που έλαβε ο αντίπαλός του, αρχηγός του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ιον Ιλιέσκου.

Πρόγραμμα εξοπλισμού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που προβλέπει τεράστιες δαπάνες, καταρτίζει το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα, κι αυτό στην γερμανική πρωτεύουσα ερμηνεύεται ως απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας μας Κώστα Σημίτη, ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί μέχρι το 2007 νέα οπλικά συστήματα αξίας 25 δισεκατομμυρίων μάρκων. Πληροφορίες από την Αγκυρα , που έγιναν γνωστές στη Βόννη, αναφέρουν ότι και η Τουρκία καταρτίζει ανάλογο πρόγραμμα εξοπλισμών, διάρκειας 25 ετών, που αναφέρεται σε δαπάνες ύψους 225 δισεκατομμυρίων μάρκων περίπου , ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που θα δαπανήσει η Ελλάδα.

Στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσα στα νησιά του Πάσχα και τις ακτές της Χιλής, κατέπεσε στις 3.30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) το ρωσικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, που μετέφερε ραδιενεργό πλουτώνιο. Το πλουτώνιο βρίσκεται μέσα στις ειδικά σχεδιασμένες δεξαμενές των δύο οχημάτων που μετέφερε το σκάφος για την επιφάνεια του Αρη, οι οποίες σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA) πρέπει να βρίσκονται ανέπαφες στο βυθό του Ωκεανού, καθώς είναι σχεδιασμένες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε συγκρούσεις. Σύμφωνα, πάντως, με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, το υλικό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και σε περίπτωση που υπάρξει διαρροή από τις δεξαμενές, θα σκορπιστεί στην ατμόσφαιρα.

Πενηνταδυάχρονος σκοτώθηκε και τρεις μαθήτριες λυκείου τραυματίστηκαν ελαφρά, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συκρούστηκε με φορτηγό στο δεύτερο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νησίου-Εδεσσας. Νεκρός είναι ο οδηγός του λεωφορείου, Ιωάννης Τηλέμαχος, κάτοικος εν ζωή Εδέσσης, ενώ τρεις επιβάτιδες, οι αδερφές Αικατερίνη και Ευαγγελία Κόντη, 16 και 18 χρονών αντίστοιχα και η Θεοδώρα Μητσαράκη, 18 χρονων, μαθήτριες όλες λυκείου, τραυματίστηκαν ελαφρά. Οι μαθήτριες οδηγήθηκαν στο γενικό νοσοκομείο Εδέσσης, ενώ ο οδηγός του φορτηγού, ο 25χρονος Αθανάσιος Δαλκαλίτσης, συνελήφθη.

Ποσοστό 90% των χειρουργικών επεμβάσεων που σχετίζονται με τη γυναικεία στειρότητα και το μεγαλύτερο μέρος γυναικολογικών επεμβάσεων είναι σήμερα δυνατόν να διενεργηθούν "ενδοσκοπικά", παρακάμπτοντας την παραδοσιακή μέθοδο της λαπαροτομίας. Η ενδοσκοπική χειρουργική αποτελεί ήδη αναπόσπαστο τμήμα της εκπαίδευσης του σύγχρονου γυναικολόγου και η εφαρμογή της κερδίζει συνεχώς έδαφος, λόγω των καλύτερων μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων, του μικρού κόστους νοσηλείας και της ταχύτερης επιστροφής της ασθενούς στις καθημερινές της δραστηριότητες, λόγω του σύντομου χρόνου ανάρρωσης.

Βροχές θα σημειωθούν αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το Βόρειο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και μετά το μεσημέρι στα Δυτικά και Βόρεια τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα βρέξει τοπικά. Από το απόγευμα και από τα Δυτικά, πρόσκαιρα ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 7 έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 10 έως 17 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός αύριο θα είναι νεφελώδης ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Καταχωρήθηκε: 19:00:14 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01a run on Monday, 18 November 1996 - 14:25:00