Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 19.11.96

Το υπουργικό συμβούλιο στην σημερινή του συνεδρίαση που αρχίζει στις 11 το πρωί αναμένεται να εγκρίνει ομόφωνα τον προτεινόμενο απο την κυβέρνηση προϋπολογισμό για το 1997.

"Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Το μέλλον αρχίζει τώρα και καθορίζεται απο εμάς. Για αυτό δεν δικαιολογούνται προσωπικές πολιτικές και γκρίνια. Αν υπάρχουν δυσκολίες σας καλώ να τις ξεπεράσουμε με καλή πίστη και συντροφικότητα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι ο ηγεμονικός σχηματισμός που θα οδηγήσει τη χώρα στο νέο αιώνα." Αυτό υπογράμμισε στην 45λεπτη ομιλία του, στην κοινή σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η Σύνοδος ήταν αφιερωμένη στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 1997 άρχισε χθές το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και διήρκεσε δέκα ώρες. Ο κ. Σημίτης, καθόρισε ως κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης τον τριπλό στόχο να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή-αλληλεγγύη και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι υπάρχουν ορισμένες αναγκαίες πολιτικές προϋποθέσεις που οδηγούν σε αυτόν τον στόχο: "ο σχεδιασμός που κάναμε εξαντλεί τις δυνατότητες που έχουμε. Αλλα περιθώρια δεν υφίστανται. Αιτήματα που οδηγούν σε αντίθετες κατευθύνσεις θα φέρουν αναποτελεσματικότητα και αποτυχία". Και απευθυνόμενος σε όλες τις πτέρυγες της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόνισε με έμφαση " κανείς δεν επιτρέπεται να αντλήσει προσωπικά οφέλη με θέσεις που ακούγονται ευχάριστα και να μεταθέσει σε άλλους το κόστος των δύσκολων αποφάσεων. Κοινωνική ευαισθησία και σοσιαλισμός δεν ταυτίζονται με παροχολογίες, με νέα δάνεια και δεσμεύσεις απο το εξωτερικό".

Τέσσερεις διαρθρωτικές τομές φέρνει ο Προϋπολογισμός 1997, σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου, που μίλησε στην κοινή Σύνοδο ΚΕ-ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την εισηγητική ομιλία του Πρωθυπουργού.Η πρώτη τομή κατά τον κ.Παπαντωνίου, είναι το ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η δεύτερη, η τιμαριθμοποίηση των συντάξεων, η αύξηση 4000 δρχ το μήνα στις αγροτικές συντάξεις και η καθιέρωση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Τρίτη τομή είναι το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των δαπανών. Αύξηση των δαπανών κατά 12% προβλέπεται μόνο για την παιδεία και την υγεία. Ως τέταρτη τομή, τέλος, ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε την κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών που θα καταργηθούν με νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Αντιδράσεις για την ομιλία του πρωθυπουργού, που δίνει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, εξέφρασαν τα πολιτικά κόμματα.Για "μνημείο αναξιοπιστίας" έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μ.Εβερτ. Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη "επιστήμονες της δημαγωγίας" και υποστηρίζει ότι προσπαθούν να εμφανίσουν ως φιλολαϊκή μια βαθύτατα αντιλαϊκή πολιτική. "Προϋπολογισμό κοινωνικής θύελλας του κ. Σημίτη", χαρακτηρίζει τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η Πολιτική Ανοιξη. Σε ανακοίνωσή της τονίζεται ακόμη ότι "η ανάπτυξη θυσιάζεται στο βωμό κάλυψης των ελλειμμάτων του σπάταλου και άδικου κράτους" ενώ γίνεται λόγος για "βάρβαρη και μαζική φοροεπίθεση στο εισόδημα του πολίτη".

Με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρο Κασσίμη, συναντήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Εβερτ, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν την εξεταστική επιτροπή για το καζίνο του Φλοίσβου. Ο κ.Εβερτ ζήτησε διευκρινίσεις από τον βουλευτή για τη στάση του στην ψηφοφορία όσον αφορά τη σύσταση προανακριτικης επιτροπής, αλλά και για την αποχή του από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο Τελωνειακών Κωδίκων.

''Η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, αποτελεί κορυφαίο μέλημα στην πολιτιστική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί ο ακρωτηριασμένος Παρθενώνας είναι ένα αγκάθι στην ιστορική μας μνήμη. Ο Παρθενώνας είναι το σύμβολο της Δημοκρατίας, το σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Γι'αυτό άλλωστε αποτελεί το λογότυπο της UNESCO''. Αυτά τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων (ICOM), ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας παράλληλα, το χρέος της Διεθνούς Κοινότητας, ''απέναντι στην Ιστορία και στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, να αποκαταστήσει την ακεραιότητα του κορυφαίου μνημείου του δυτικού πολιτισμού''.

Η πανελλήνια πανεργατική απεργία που έχει κηρύξει η Γ.Σ.Ε.Ε. για την 28η Νοεμβρίου, προετοιμάσθηκε χθες σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.). Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, αντιπροσωπεία της Γ.Σ.Ε.Ε. με επικεφαλής τον πρόεδρο της, Χρήστο Πολυζωγόπουλο, εκπρόσωποι των διοικήσεων όλων των σωματείων της δύναμης του Ε.Κ.Θ., της διοίκησης του Ε.Κ.Θ., καθώς και των περισσότερων εργατικών κέντρων της Μακεδονίας. Βασικά θέματα των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας είναι το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων θα προβληθούν θέματα όπως η αποβιομηχάνιση, η ανεργία, αλλά και το κλείσιμο της GOODYEAR.

Την αναστολή της αποχής του μέχρι τις 26 Νοεμβρίου αποφάσισε το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αναφέρει ότι στην απόφαση αυτή οδηγεί ''η ρητή πρόθεση του Υπουργού Παιδείας να αποσύρει όλες τις επίμαχες διατάξεις που καταργούσαν κεκτημένα δικαιώματα του κλάδου''.

Δεκαοκτώ επιχειρήσεις ετοίμου ενδύματος έκλεισαν, την τελευταία διετία, στο νομό Πιερίας, "στέλνοντας" 2.200 άτομα στην επιδότηση της ανεργίας. Αλλά και οι υπόλοιπες 30 επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν απομείνει στο νομό βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. "Τα συσσωρευμένα χρέη προς το ΙΚΑ, που για τις εν λόγω 30 επιχειρήσεις αγγίζουν συνολικά το 1 δισ.δρχ., καθώς και το ασταθές φορολογικό σύστημα, μας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση", τόνισε στο Μακεδoνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών νομού Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.

Οκτώ πλοία παρέμειναν χθες σε αναμονή, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ενωση Πλοηγών, στην οποία συμμετείχαν οι πλοηγοί της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, σήμερα πραγματοποιήθηκαν μόνο κινήσεις πλοίων που δεν έχουν υποχρέωση χρήσης πλοηγού, δηλαδή πολύ μικρού μεγέθους σκαφών. Τα υπόλοιπα οκτώ πλοία αναμένουν τη λήξη της απεργίας προκειμένου να καταπλεύσουν ή να αποπλεύσουν από το λιμάνι. Μάλιστα, έως αύριο αναμένεται να προστεθούν στη λίστα αναμονής άλλα επτά πλοία.

Η κυπριακή αστυνομία διερευνά από χθες την υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κυπριακή κοινή γνώμη και αφορά στην ύπαρξη βελονών στο σώμα μικρού κοριτσιού 26 μόλις μηνών, ενώ από τις προκαταρκτικές της έρευνες, η είδηση επιβεβαιώνεται. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο υπαστυνόμος Στέλιος Νεοφύτου, αναπληρωτής διευθυντής στο Γραφείο Τύπου, της κυπριακής αστυνομίας, η αστυνομία προχώρησε σε αυτεπάγγελτη έρευνα, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός από το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤΕΝΝΑ.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαγωνισμός για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ιραν-Τουρκίας, προκειται να προκηρυχθεί στα τέλη Νοεμβρίου, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα ''Sabah''. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά τη συμφωνία του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών πόρων, για την αγορά από το Ιράν, σε πρώτη φάση 5 δισ. κυβικών φυσικού αερίου ετησίως, επιτεύχθηκε συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός ''Ζάγιεντνο'' (Μαζί) αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθη στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Οι υποψήφιοι του συνασπισμού αυτού, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, καταλαμβάνουν όλους τους μεγάλους δήμους της χώρας, ενώ ο αριστερός σχηματισμός του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υπερίσχυσε στην πλειοψηφία των μικρότερων δήμων.

Ο Εμίλ Κωνσταντινέσκου, αρχηγός του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, είναι, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο της Ρουμανίας, ο νέος Πρόεδρος της χώρας. Ο αντικομμουνιστής ηγέτης συγκέντρωσε, κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με καταμετρημένα τα ψηφοδέλτια στο 95,95% των εκλογικών κέντρων της επικράτειας, ποσοστό 54,43% (12.450.198 ψήφοι) έναντι 45,57% (5.676.001 ψήφοι) που έλαβε ο αντίπαλός του, αρχηγός του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ιον Ιλιέσκου.

Η Βουλγαρία τηρεί αυστηρά τις διεθνείς προδιαγραφές πυρηνικής ασφάλειας και απόδειξη για αυτό αποτελεί η διακοπή της λειτουργίας του πρώτου αντιδραστήρα του Κοζλοντούι, για τη λήψη δειγμάτων του μεταλλικού σώματος. Αυτό διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ιβάν Μάρκοφ, σε συνέντευξη τύπου στη Σόφια και σημείωσε πως οι απώλειες της χώρας του από τη διακοπή της λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα του Κοζλοντούι, ανήλθαν σε 5 εκατομμύρια δολάρια.

Τη διαβεβαίωση ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Αλβανία εξασφάλισε ο Αλβανός πρόεδρος, Σαλί Μπερίσα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Ρώμη.Οπως δήλωσε ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξη, τόσο ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, όσο και ο πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, αποδέχθηκαν πρόσκληση του να επισκεφθούν την Αλβανία.

Καταχωρήθηκε: 09:11:04 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01a run on Tuesday, 19 November 1996 - 2:44:24