Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.11.1996

Λεπτομερείς ανακοινώσεις για το νομοσχέδιο που αφορά στα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, λίγο μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο τα νέα φορολογικά μέτρα. Στη συνεδρίαση, η οποία διήρκησε πέντε ώρες, ο κ. Παπαντωνίου παρουσίασε την τελική εισήγηση του οικονομικού επιτελείου. Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση των φοροαπαλλαγών του προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργών, βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων, κοινοταρχών και δημοσιογράφων. Δεν θα ισχύουν πλέον οι φοροαπαλλαγές στα επιδόματα των εφοριακών, τελωνειακών, στρατιωτικών και των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας. Καταργούνται επίσης όλες οι απαλλαγές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ των κοινωφελών ιδρυμάτων και περιορίζονται οι φοροαπαλλαγές για την έκπτωση ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και για δαπάνες των ασφαλίστρων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε για το θέμα ότι στόχος των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης είναι να επιβαρυνθούν όλοι εκείνοι οι οποίοι πραγματικά πρέπει να αναλάβουν το κόστος για την οικονομική ανάπτυξη.

Οι αντιθέσεις στη Νέα Δημοκρατία οδηγούν πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση του νυν και τέως Προέδρου της. Με γραπτή δήλωσή του ο Μιλτιάδης Εβερτ απαντά με πολύ σκληρή γλώσσα στις δηλώσεις του επιτίμου Προέδρου κ.Μητσοτάκη, οτι η κρίση της ΝΔ είναι θανάσιμη και οτι χρειάζεται νέος Πρόεδρος που θα την οδηγήσει στην εκλογική νίκη, αφήνοντας ανοικτό και το θέμα της προσωπικής του αξιοποίησης, "εφόσον του το ζητήσει το κόμμα". Ο Πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί τον Κ.Μητσοτάκη για αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού από τα βασικά προβλήματα που τον απασχολούν, για βοήθεια στην ουσία του ΠΑΣΟΚ να περάσει τα νέα σκληρά του μέτρα και για προσπάθεια να δυναμιτίσει την ομαλή πορεία της ΝΔ προς το Συνέδριο. Η αναφορά του κ.Εβερτ στη δημοκρατική λειτουργία απαντά στις σημερινές δηλώσεις του Στέφανου Μάνου στο "ΕΘΝΟΣ", όπου σχολιάζοντας την πρόταση Βαρβιτσιώτη για διεύρυνση του Συνεδρίου, είπε οτι "η διαφορά που υπάρχει μεταξύ του συστήματος εκλογής των επιπλέον συνέδρων και του συστήματος διορισμού τους είναι ανάλογη με τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της Βουλής και της Συμβουλευτικής του Παπαδόπουλου".

"Για να λύσουμε έναν από τους πιό σκληρούς γόρδιους δεσμούς της ελληνικής οικονομίας, την αποκρατικοποίηση, πρέπει να πείσουμε, όλοι μαζί οτι έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε". H χαρακτηριστική αναφορά του υφυπουργού Εργασίας Χρήστου Πρωτόπαπα έγινε σε σημερινή του ομιλία στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα "Η ώρα της ελληνικής οικονομίας". Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Ιάσων Στράτος είπε ότι η αποκρατικοποίηση είναι η απάντηση στο δίλημμα "σταθεροποίηση ή ανάπτυξη", επειδή αφενός περιστέλλονται κρατικές δαπάνες και καταργούνται δραστηριότητες με αρνητική συμβολή στην παραγωγή και αφετέρου απελευθερώνονται πόροι που ενθαρρύνουν την παραγωγική δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα και την ανάπτυξη.

Συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χανς Βαν ντερ Μπρουκ είχε το πρωί στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του διαρθρωμένου διαλόγου Ε.Ε. - Κύπρου.

Ως τη μεγαλύτερη κινητοποίηση που γνώρισε η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια προδιαγράφουν την μεθαυριανή απεργία και την πορεία που θα πραγματοποιηθεί προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης οι Πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Ηλίας Κοντόπουλος, και της ΕΔΟΘ, Δημήτρης Κίτσιος. Οι κινητοποιήσεις της Θεσσαλονίκης εντάσσονται στην 24ωρη προειδοποιητική Πανελλαδική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, με κύρια αιτήματα την αναδιάρθρωση της πολιτικής μισθών με ένα νέο μισθολόγιο - διαφορετικό όμως από αυτό που προτείνει η Κυβέρνηση -, και τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από αύριο ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμα της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Σελέζνιοφ, επικεφαλής επταμελούς Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη. Ο κ.Σελέζνιοφ θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ θα έχει επαφές με τους Κώστα Σημίτη, Απόστολο Κακλαμάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Στη διάρκεια της παραμονής του θα έχει επίσης συνομιλίες με τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, του Συνασπισμού, του ΔΗΚΚΙ καθώς και με τον δήμαρχο της Αθήνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Αλλαγές στους διοικητικούς μηχανισμούς της Ευρωπαικής Ένωσης, προωθούν ορισμένα κράτη -μέλη της, με στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση θεμάτων, που αφορούν την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται η εισαγωγή του θεσμού του Γενικού Γραμματέα και ήδη έχουν εκφραστεί δημόσια υπέρ του νέου αυτού οργάνου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ και ο Ολλανδός ομόλογος του Χάνς Βαν Μίρλο, τονίζοντας και οι δύο ότι η Ευρωπαική Ένωση θα αποκτήσει έτσι μεγαλύτερη ικανότητα δράσης. Σύμφωνα με το προσχέδιο, που θα τεθεί και προς έγκριση, ο Γενικός Γραμματέας θα ευθύνεται έναντι του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαικής Ένωσης και θα υποβάλει τακτικά έκθεση, τόσο στο ίδιο, όσο και στο Ευρωπαικό Συμβούλιο.

Σε τριακόσιες χιλιάδες ανέρχονται τα άτεκνα ζευγάρια στην Ελλάδα ενώ ο αριθμός των ανδρών που έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας είναι 130-140 χιλιάδες σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ανδρολογικής Εταιρείας Ιωάννης Παπαδήμας. Σε συνέντευξη τύπου, με θέμα το 2ο ανδρολογικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 6-8 Δεκεμβρίου στην αίθουσα της παλιάς φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, ο κ Παπαδήμας τόνισε ότι το 50-55% των ατόμων με προβλήμα υπογονιμότητας είναι γυναίκες και το 45-50% άνδρες. Εξάλλου το 10% περίπου του ανδρικού πληθυσμού παρουσιάζει κατά τη διάρκεια της ζωής του παροδική ή και μόνιμη σεξουαλική ανικανότητα (περίπου 2% νεαρής ηλικίας άνδρες και 8% μεγαλύτερης ηλικίας) τα αίτια της οποίας ειναι κυρίως ουρολογικά, αγγειακά, ορμονικά και ψυχολογικά.

Εκατοντάδες Βρετανοί θα πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένεια παρόμοια με αυτή του Κρόϊτσφελ Γιάκομπ επειδή έφαγαν κρέας ή τροφές που περιείχαν μολυσμένο κρέας από την ασθένεια των "τρελών αγελαδων", σύμφωνα με έκθεση ειδικών επιστημόνων της βρετανικής κυβέρνησης που παρακολουθούν την εξέλιξη της ασθένειας. Στην έκθεση της οποίας αποσπάσματα δημοσιεύει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα "Ιντιπέντεντ", και μετέδωσε το ΒBC, αναφέρεται ο αριθμός των θανάτων από την ασθένεια θα αυξάνεται κάθε χρόνο και το 2002 θα φθάσει στο ζενίθ του.

Η σταδιακή εξασθένιση των Βορείων ανέμων και η επικράτηση νότιων καθώς και οι βροχές από τα Δυτικά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Αύριο σε όλη τη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που στα Δυτικά βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες που μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 1 έως 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 5 έως 13 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης με ισχυρούς ανέμους ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Καταχωρήθηκε: 18:40:22 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01a run on Tuesday, 26 November 1996 - 13:20:53