Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 27.11.96

Σειρά μέτρων αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση, με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα οποία αφορούν υπαλλήλους, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες. Υπολογίζεται οι φόροι που επιβάλλονται θα φέρουν στο κράτος 150 δισεκατομμύρια δραχμές και 130 δισεκατομμύρια οι περικοπές των φοροαπαλλαγών. Οι σημαντικότεροι από τους νέους φόρους είναι: Φορολογούνται με 7,5% οι τίτλοι του Δημοσίου, με 0,2% των αμοιβαίων κεφαλαίων, με 15% των χρηματοοικονομικών παραγώγων, από 35 σε 40% τα κέρδη των τραπεζών, με 20% η υπεραξία των μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών. Ο φόρος ιδιοκατοίκησης θα ισχύει πλέον από τα 150 τετραγωνικά μέτρα, αντί των 200. Ακόμη όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων φορολογούνται αυτοτελώς με 15%. Επίσης καταργείται η απαλλαγή του 50% των αποζημιώσεων των υπαλλήλων του δημοσίου για κάλυψη των δαπανών ειδικών υπηρεσιών, κ.ά.

Συνεδριάζει σήμερα το πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής, αλλά και τον τρόπο διεύρυνσης του συνεδρίου. Ο Μιλτιάδης ΄Εβερτ σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι οι προτάσεις του αντιπροέδρου του κόμματος Γιάννη Βαρβιτσιώτη κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σοβαρές αιχμές εναντίον του Μιλτιάδη ΄Εβερτ άφησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε θανάσιμη την κρίση που έχει ξεσπάσει, τονίζοντας ότι το συνέδριο είναι η τελευταία ευκαιρία. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι θα εκλεγεί αρχηγός που θα οδηγήσει το κόμμα στη νίκη.

Στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας και τον Γιώργο Σουφλιά απέστειλε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιάννης Βαρβιτσιώτης τις προτάσεις του για την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη προκειμένου να εξετάσει τις προτάσεις ενώ αύριο θα συνέλθει και η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος για το ίδιο θέμα. Ο κ. Βαρβιτσιώτης εισηγείται την αύξηση του αριθμού των συνέδρων και την αλλαγή των γραμματέων των νομαρχιακών οργανώσεων. Ωστόσο δεν τάσσεται υπέρ της διενέργειας εσωκομματικών εκλογών πριν από το συνέδριο.

Αρχίζουν αυτήν την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Σήμερα απεργούν οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ενώ για αύριο η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία. Οι καθηγητές έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο.

Ως τη μεγαλύτερη κινητοποίηση που γνώρισε η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια προδιαγράφουν την αυριανή απεργία και την πορεία που θα πραγματοποιηθεί προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης οι Πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Ηλίας Κοντόπουλος, και της ΕΔΟΘ, Δημήτρης Κίτσιος. Οι κινητοποιήσεις της Θεσσαλονίκης εντάσσονται στην 24ωρη προειδοποιητική Πανελλαδική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, με κύρια αιτήματα την αναδιάρθρωση της πολιτικής μισθών με ένα νέο μισθολόγιο - διαφορετικό όμως από αυτό που προτείνει η Κυβέρνηση - και τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Τη στάση που θα τηρήσει το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης απέναντι στις προσβλητικές για την ΕΕ δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εργασίας, Νεκάτι Τσέλικ, ζήτησε να πληροφορηθεί, με ερώτησή του προς το Συμβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ρουμπάτης. Σύμφωνα με το Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσέλικ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, δεν πρόκειται να μεταβεί στο Δουβλίνο στις 14 Δεκεμβρίου, έαν "οι 15 δεν τον προσκαλέσουν ως πρωθυπουργό χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ". ΄Οπως σημείωσε ο Τούρκος υπουργός, ο κ. Ερμπακάν δεν σκοπεύει να λάβει μέρος σε ένα, όπως το αποκάλεσε "κοινωνικό δείπνο". "Αποκρούουμε την ταπείνωση αυτή και ως απάντηση η ΕΕ μπορεί να κρατήσει τα 500 εκατομμύρια ECU βοήθειας που μας έχει υποσχεθεί", φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναστάτωση προκάλεσε χθες στη Σχολή Επιστημών και Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η πληροφορία για τοποθέτηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στο κτίριο. Συγκεκριμένα, άγνωστος τηλεφώνησε το πρωί στο θυρωρείο του Οδοντιατρικού Τμήματος της Σχολής και ανέφερε ότι ''στο β' υπόγειο υπάρχει πρόβλημα και είστε υπεύθυνος''. Ο θυρωρός μαζί με τον καθαριστή έψαξαν και βρήκαν κάτω από τη σκάλα ένα χαρτοκιβώτιο συσκευασίας αθλητικών υποδημάτων, αλλά οι άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών που έσπευσαν διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για απομίμηση βόμβας, χωρίς εκρηκτική ύλη.

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμα της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Σελέζνιοφ, επικεφαλής επταμελούς Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη. Ο κ. Σελέζνιοφ θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ θα έχει επαφές με τους Κώστα Σημίτη, Απόστολο Κακλαμάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Στη διάρκεια της παραμονής του θα έχει επίσης συνομιλίες με τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, του Συνασπισμού, του ΔΗΚΚΙ καθώς και με τον δήμαρχο της Αθήνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Μια ιδιαίτερης σημασίας διάκριση εξασφάλισε για τη χώρα μας, το μεράκι των καθηγητών και μαθητών του 1ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης. Ιδιαίτερης σημασίας, καθώς αφορά σε έναν τομέα , αυτόν της τεχνολογίας της πληροφορικής, στον οποίο δεν έχουμε συνηθίσει να ξεχωρίζουμε. Οταν, τον περασμένο Ιούνιο, το Γυμνάσιο αποδέχθηκε την ευκαιρία που του προσφέρθηκε, σχεδόν κατά τύχη, να συμμετάσχει στην κοινοτική πρωτοβουλία ''Web For Schools'', προφανώς στόχος του δεν ήταν η διάκριση. Πόσο μάλλον η υψηλότερη διάκριση.

Συντονισμένη και αποφασιστική δράση για την καλύτερη προβολή των προϊόντων της Βόρειας Ελλάδας στον ελλαδικό χώρο, αλλά και στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Βαλκανικής και της Παρευξείνιας Ζώνης, αποφάσισαν να αναπτύξουν η HELEXPO και οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Συνεδριακό Κέντρο ''Νικόλαος Γερμανός''. Οι τρεις θεματικοί άξονες που συζητήθηκαν στη συνάντηση και οι οποίοι θα αποτελέσουν και την αφετηρία της συνεργασίας των φορέων αυτών για το μέλλον είναι: η επέκταση της περιφερειακής δραστηριότητας της HELEXPO και η συμμετοχή των τοπικών επιμελητηρίων στη χάραξη και στη στόχευσή της, η μεγαλύτερη συμμετοχή των επιμελητηρίων στις Εκθέσεις Ελληνικών Προϊόντων που διοργανώνει εδώ και χρόνια η HELEXPO στην Κύπρο και από πέρσι στην Οδησσό.

Συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου η Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσάτσος, η Νίκη Γουλανδρή και ο Ζυλ Ντασσέν, ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος ''Μελίνα Μερκούρη''. Ο κ.Βενιζέλος ανακοίνωσε την απόφασή του να προστεθούν στην Επιτροπή ως μέλη οι καθηγητές Δημήτρης Παντερμαλής, Βασίλης Σκουρής και Κρατερός Ιωάννου, καθώς και τη συγκρότηση ομάδων εργασίας για τη νομική και ιστορικοφιλολογική τεκμηρίωση του φακέλλου.

Σύσκεψη για την πολιτική στο χώρο του Βιβλίου έγινε στο Υπουργείο Πολιτισμού, υπό την προεδρία του Υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και όλων των οργανώσεων του χώρου των εκδοτών και των βιβλιοπωλών. Στη σύσκεψη δόθηκε έμφαση στο θέμα της ενιαίας τιμής βιβλίου, της οργάνωσης των εκθέσεων βιβλίου, ενώ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν γενικότερα τον τομέα αυτό. Σημειώνεται ότι το ζήτημα της ενιαίας τιμής βιβλίου θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για την πολιτιστική ανάπτυξη που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.

Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο στρατιωτικός διάλογος μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του τουρκικού κατοχικού στρατού, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσέλ, μετά τη συνάντηση του με τον Κύπριο Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη. ''Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να ασχοληθούν με ολόκληρο το πακέτο των μέτρων που έχουν προτείνει τα Ηνωμένα Εθνη, το οποίο περιλαμβάνει την απαγκίστρωση φυλακίων που γειτνιάζουν, την απαγόρευση ενσφαιρων πυρών καθώς και τους κανόνες εμπλοκής'', σημείωσε ο κ.Φεϋσέλ.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καμιά Βαλκανική χώρα δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει σε θέματα μειονοτήτων που διαβιούν σε γειτονική χώρα, είπε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ , Κίρο Γκλιγκόροφ στους ευρωβουλευτές που συναντήθηκαν μαζί του, κατά την πρώτη επίσκεψη στα Σκόπια πολυμελούς αντιπροσωπείας της Επιτροπής του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Ελληνας ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Σαρλής, που συμμετείχε στην αποστολή αναφέρθηκε στη συνάντηση τους με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λ. Φρστκοφσκι, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα του ονόματος θα παραμείνει ανοιχτό και πρέπει να απομονωθεί ώστε οι συζητήσεις στον ΟΗΕ να επικεντρωθούν σε διαδικαστικά θέματα.

Επενδύσεις που υπερβαίνουν στο διπλάσιο το συνολικό κόστος του έργου, προτείνουν οι εταιρίες, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην κατασκευή και την εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Αυτό τόνισαν Βούλγαροι αξιωματούχοι από το διυπουργικό συμβούλιο για την περιφερειακή ανάπτυξη και τα διασυνοριακά έργα υποδομής, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα "Κοντινέντ" της Σόφιας.

H Eλλάδα και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας θα μπορούσαν να αναπτύξουν την οικονομική συνεργασία και να διευρύνουν τις εμπορικές συναλλαγές, σύμφωνα με τον Σύμβουλο για τις Οικονομικές και Εμπορικές Υποθέσεις της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γιουγκοσλαβία Χρήστο Φαρμάκη. Ο κ. Φαρμάκης μιλώντας στην έναρξη των εργασιών του Ελληνο-γιουγκοσλαβικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βελιγραδίου, παράλληλα με την παρουσίαση ελληνικών προϊόντων στο εκθεσιακό συγκρότημα της γιουγκλοσλαβικής πρωτεύουσας η οποία ολοκληρώθηκε χθες, τόνισε ότι το ελληνικό κράτος έχει ξεκάθαρη πολιτική όσον αφορά την ανάπτυξη της συνεργασίας των δυο χωρών και υπογραμμισε ότι η χώρα μας έχει εκδηλώσει την επιθυμία της για καλύτερη ανάπτυξη των οικονομικών της σχέσεων με τη Γιουγκοσλαβία.

Για την παρεμπόδιση της "απώλειας γοήτρου", οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να κρατήσουν μυστική την επιστολή του υπαρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Τσεβίκ Μπιρ, που στάλθηκε στις 31 Οκτωβρίου και με την οποία γνωστοποιούσε ότι η Τουρκία δεν θα πάρει από τις ΗΠΑ τα ελικόπτερα Super Cobra, αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων, επικαλούμενη διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έδωσαν στην Τουρκία σχετικά με τα Cobra την απάντηση: "Να μην τινάξουμε αμέσως τις γέφυρες, το θέμα το εξετάζουμε".

Καταχωρήθηκε: 09:59:06 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01a run on Wednesday, 27 November 1996 - 3:34:54