Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:18 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 22.12.1996

Αποχωρούν από όλα τα οδοφράγματα της χώρας οι αγρότες οι οποίοι αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεών τους. Την επίσημη απόφαση ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι στη Λάρισα, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή. Το μέλος της Επιτροπής κ. Μπούτας διευκρίνισε ότι οι κινητοποιήσεις σταμάτησαν ώστε να μην στραφεί ο κόσμος εναντίον των αγροτών και πρόσθεσε ότι έχει γίνει πλέον συνείδηση στους αγρότες ότι έχουν τη δύναμη στα χέρια τους και τώρα η κυβέρνηση θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις θέσεις τους. Η Συντονιστική Επιτροπή γνωστοποίησε ότι μετά τις γιορτές θα γίνει μια εκτίμηση του αγώνα και αναλόγως θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις των αγροτών. Η εθνική οδός απελευθερώθηκε ήδη στον κόμβο της Βιοκαρπέτ, το Συκούριο, τον Αλμυρό, το Βελεστίνο και τα Τέμπη. Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τα προεδρεία των αγροτικών συνδικαλιστικών οργάνων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ καθώς και με αντιπροσωπεία των αγροτών Θεσσαλονίκης.

Με 160 ψήφους υπέρ έναντι 136 κατά, εγκρίθηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 1997. Υπέρ του ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ενώ τον καταψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης με εξαίρεση τα κονδύλια για την άμυνα τα οποία ψηφίστηκαν και από τη Ν.Δ. και από το ΔΗΚΚΙ. Τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν υπερψήφισαν επιμέρους κονδύλια του προϋπολογισμού. Πρόκειται για τους Α. Χρυσανθακόπουλο, ο οποίος δήλωσε παρών για τα κονδύλια του ΥΠΕΧΩΔΕ, Χρήστο Κηπουρό, ο οποίος καταψήφισε τους προϋπολογισμούς των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Οικονομικών, και Βασίλη Κεδίκογλου που καταψήφισε τα κονδύλια των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την πενθήμερη συζήτηση, υπογράμμισε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί θετικά στην πρόκληση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο τον προσδιορισμό των όρων διεξαγωγής του Συνεδρίου του κόμματος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ αναμένεται να ζητήσει από τα μέλη της Επιτροπής την επικύρωση της πρότασης Βαρβιτσιώτη, ώστε να αποτελέσει τη βάση για τη διεύρυνση του Συνεδρίου. Ο Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί μεθοδεύσεις ερήμην του, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για εσκεμμένη πράξη παρεμπόδισης του συνεδρίου.

Προϋπολογισμό που "εκσυγχρονίζει" την κοινωνική αδικία και ανισότητα χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 1997, που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος, Δημήτρης Τσοβόλας, σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, όπου γιόρτασε την πρώτη επέτειο από την ίδρυσή του κόμματός του. Αναφερόμενος στην πορεία του ΔΗΚΚΙ, ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι το κόμμα του κατάφερε να μπει στη Βουλή, να δικαιώσει τις προεκλογικές του θέσεις και να διευρύνει την κοινωνική του βάση, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα των οποίων η κοινωνική βάση συρρικνώνεται. Το απόγευμα και το βράδυ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ θα είναι ο κύριος ομιλητής στην επετειακή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης και στη συνεστίαση που διοργανώνει η Πολιτική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του κόμματος.

Στο Σινά μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο. Στη συνέχεια ο κ. Στεφανόπουλος θα μεταβεί στο Λούξορ ενώ θα επιστρέψει στην Αθήνα αύριο το απόγευμα. Χθές ο Ελληνας Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος δήλωσε πρόθυμος να αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία για τα ελληνοτουρκικά, αν και εφόσον του ζητηθεί.

Ανοιχτά είναι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τις 5 το απόγευμα. Αύριο, Δευτέρα, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 8.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ, ενώ την Τρίτη, παραμονή Χριστουγέννων θα είναι ανοιχτά ως τις 5 το απόγευμα. Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί ως τις πέντε το απόγευμα, ωράριο που θα ισχύσει και για την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Στις 2 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα είναι κλειστά ενώ από τις 3.1.1997 επανέρχεται το παλαιό ωράριο.

Παράνομο εργαστήριο τυποποίησης ελαιόλαδου, στο οποίο μάλιστα βρέθηκαν και 2 τόνοι τυρί φέτα ακατάλληλα για κατανάλωση, διατηρούσε στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης ο 54χρονος Ανδρέας Ποντικάκης, ο οποίος αναζητείται από την αστυνομία. Σε έλεγχο που διενήργησε το Τμήμα Αγορανομίας Θεσσαλονίκης, συνελήφθη ο 43χρονος Κωνσταντίνος Φουρλίγκας, ως προσωρινά υπεύθυνος, την ώρα που τυποποιούσε ελαιόλαδα σε διάφορες συσκευασίες, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη άδεια, και οι εργάτες Βίκτωρ Παπαδόπουλος, 22 ετών, από τη Γεωργία, και Αλεξάντερ Νάτσις, 18 ετών, από την Αλβανία.

Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 2. 30 τα ξημερώματα στο 37ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Ημαθίας. Νεκροί είναι ο 46χρονος Νίκος Χαριτόπουλος και οι 36χρονοι Δημήτρης Ρίσκος, Διονύσης Κουνόπουλος και Χρήστος Τέγος, όλοι κάτοικοι Κλειδιού Ημαθίας. Οι τέσσερις άτυχοι άνδρες επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα και "σφηνώθηκε" στο πίσω μέρος προπρορευόμενης νταλίκας.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3.20 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Ραφήνας. Ζημιές δεν αναφέρθηκαν.

Κηδεύεται σήμερα ο διάσημος Ιταλός ηθοποιός Μαρτσέλο Μαστρογιάννι ο οποίος πέθανε την Πέμπτη στο Παρίσι σε ηλικία 72 ετών.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη, στο Βελιγράδι, της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ, που εξέτασε την διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας της 17ης Νοεμβρίου. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλες, σε συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ, ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία συγκέντρωσε αρκετά στοιχεία τα οποία θα παραδοθούν στον προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Ελβετό υπουργό Εξωτερικών, Φλάβιο Κόντι. Ο εκ των ηγετών του "Ζάγιεντνο", Βουκ Ντράσκοβιτς, μετά τις συναντήσεις του με την αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ, ανέφερε ότι το τελικό πόρισμα δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από την αναγνώριση της νίκης της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές. Αντίθετη ήταν η άποψη που είχε το κυβερνών κόμμα του Μιλόσεβιτς. Στην ανακοίνωσή του το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναφέρει πως αναμένει από τον ΟΑΣΕ να τοποθετηθεί αντικειμενικά για το ζήτημα έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι αμφισβητήσεις που δημιουργήθηκαν στην κοινή γνώμη και οι οποίες έπληξαν το κύρος της χώρας.

Η σταδιακή ενίσχυση των νοτιοδυτικών ανέμων στα πελάγη και οι τοπικές βορχές κυρίως στα δυτικά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Για αύριο, στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές που προς το βράδυ θα ενταθούν ενώ το βράθυ είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και πιθανόν σποραδικές βροχές. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 6 έως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 9 έως 19 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν να βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς και από το βράδυ μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Sunday, 22 December 1996 - 17:04:51 UTC