Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:59 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με τα προεδρεία των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ καθώς και με πενταμελή αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Μακεδονίας-Θράκης θα συναντηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά την απόφασή τους για αναστολή των κινητοποιήσεων. Πριν από τη συνάντηση θα προηγηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του.

Χθες αποχώρησαν από όλα τα οδοφράγματα της χώρας οι αγρότες οι οποίοι αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεών τους. Με απόφαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής ανεστάλησαν και οι κινητοποιήσεις και των Θεσσαλών αγροτών, προειδοποίησαν ωστόσο ότι μετά τις γιορτές θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης και αναλόγως θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.

Νόμος του κράτους είναι ο προϋπολογισμός του 1997 ο οποίος εγκρίθηκε από την ολομέλεια της βουλής με 160 ψήφους υπέρ έναντι 136. Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης με εξαίρεση τα κονδύλια για την Αμυνα τα οποία ψηφίστηκαν και από τη Ν.Δ. και από το ΔΗΚΚΙ.

Από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου του 1997 θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποφάσισε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος. Ο Μιλτιάδης Εβερτ απέρριψε το αίτημα να αποφασίσει το Πολιτικο Συμβούλιο για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος και προειδοποίησε τους εσωκομματικούς αντιπάλους ότι αν συνεχιστεί η αμφισβήτηση θα προχωρήσει εκτάκτου συνεδρίου. Λίγες ώρες αργότερα ο Γιώργος Σουφλιάς με δήλωσή του κατηγόρησε τον πρόεδρο του κόμματος για αθέτηση των συμφωνηθέντων, κωλυσιεργίες και μεθοδεύσεις προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστούν οι μεθοδεύσεις το κόμμα οδηγείται σε περιπέτειες.

Αγονο για την ευδοκίμηση προπαγανδιστικών προκηρύξεων της Αγκυρας χαρακτήρισε το έδαφος της Θράκης ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, σε δηλώσεις του σχετικά με τις τουρκικές προκηρύξεις, που σύμφωνα με τοπική εφημερίδα της Κομοτηνής προωθούν στην περιοχή κύκλοι της Αγκυρας και η τουρκική παρακρατική οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι".

Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μέχρι τις επόμενες εκλογές, με διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα επιφέρει αντίστοιχες καταστάσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, προέβλεψε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες. Ο κ. Τσοβόλας γιόρτασε στη Θεσσαλονίκη την πρώτη επέτειο από την ίδρυση του κόμματος (η ιδρυτική του διακήρυξη είχε παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη).

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο. Χθες ο κ.Στεφανόπουλος επισκέφθηκε τη μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά ενώ σήμερα πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα θα επισκεφθεί αρχαιολογικούς χώρους.

"Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επανέρχεται σε ποικίλους τόνους στους λόγους και στα κείμενα της εποχής μας. Ολοι σχεδόν αναφέρονται σε αυτά κάθε τόσο, ακόμη και εκείνοι που δεν τα σέβονται στην πράξη. Ασφαλώς αποτελεί μεγάλη κοινωνική κατάκτηση ο σεβασμός του ανθρωπίνου προσώπου από το κράτος και τους διάφορους φορείς εξουσίας. "Το φως το της γνώσεως", όμως, που καταυγάζει τη σημερινή εορτή της Χριστιανοσύνης, έρχεται να μας υπενθυμίσει το μέγιστο, και σε πολλούς άγνωστο κι απίστευτο δικαίωμα του ανθρώπου: Το δικαίωμα που μας χάρισε ο σαρκωθείς Λόγος του Θεού, ο Χριστός, να γίνουμε "υιοί Θεού", να απολαύσουμε τη θεία υιοθεσία, με όλα όσα συνεπάγεται τούτο το δώρο στη ζωή την παρούσα και την επέκεινα". Αυτό τονίζει στο χριστουγεννιάτικό μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος.

Στη δημοσιότητα θα δοθεί το μεσημέρι το πόρισμα για τα αίτια τις βύθισης της πυραυλακάτου "Κωστάκος" μετά τον εμβολισμό της απο το οχηματαγωγό "Σάμαινα" κοντά στη Σάμο.

Ανοιχτά από τις 8.30 έως τις 8.30 το βραδυ θα είναι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα προκειμένου να εξυπηρετηθεί το καταναλωτικό κοινό ενόψει των Χριστουγέννων. Αύριο τα καταστήματα θα λειτουργήσουν έως τις 5 το απόγευμα.

Ο Ζαν Βίντενοφ παραμένει κατά πάσα πιθανότητα στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της βουλγαρικής κυβέρνησης. Στην κρίσιμη ψηφοφορία που έγινε στο 42ο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, απερρίφθη με 393 ψήφους η πρόταση για σχηματισμό νέας κυβέρνησης με νέο πρωθυπουργό την οποία προσυπέγραφαν 153 σύνεδροι Η πλειοψηφία του συνεδρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκε έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών φίλων του Ζ. Βιντενοφ και των εσωκομματικών αντιπάλων του, εξέφρασε ουσιαστικά την υποστήριξή της προς τον μέχρι τώρα πρόεδρο του κόμματος και της κυβέρνησης.

Την πρόθεση του Ιράν να αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία μεταξύ Ελλαδας και Τουρκίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χωρας κ.Βελαγιατί. Ο Ιρανός υπουργός ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία θα σταλεί στο μέλλον σε Αθήνα και Αγκυρα τονίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία έχει ήδη συμφωνήσει για την πρωτοβουλία αυτή.

Απελευθερώθηκαν 225 όμηροι στην ιαπωνική πρεσβεία στο Περού. Στα χέρια των ανταρτών του κινήματος "Τουπακ-αμάρο" παραμένου 140 όμηροι τους οποίους όπως δήλωσαν δεν πρόκειται να απελευθερώσου αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Καιρός Λίγες νεφώσεις με ασθενείς νοτιοδυτικούς ανέμους, προβλέπει η ΕΜΥ για τη Θεσσαλονίκη. Το μεσημερι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν να βρέξει ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Monday, 23 December 1996 - 8:10:23 UTC