Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:38 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23.12.1996

Την πρώτη συνάντησή του με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, παρουσία του Υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα θέματα του μητρώου των αγροτών και των καλλιεργειών που επλήγησαν από θεομηνίες. Ο κ. Τζουμάκας χαρακτήρισε δημιουργικό και γόνιμο το διάλογο ενώ ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Μαρίνος Γιαννακίδης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των αγροτών. Ο Προεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Νίκος Λιόλιος, γνωστοποίησε ότι από τις 7 Ιανουαρίου οι αγρότες θα μπορούν αν συμπληρώνουν τις αιτήσεις για το μητρώο των αγροτών. Στις 10 και 11 Ιανουαρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, αναμένεται να γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα προβλήματα των αγροτών. Αργότερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους των αγροτών της Μακεδονίας και της Θράκης.

"Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι γιατι δεν υπάρχει αναμέτρηση μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών", τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. "Δεν ευρισκόμαστε σε συνθήκες μάχης ώστε να επιτρέπεται να μιλάμε για νικητές και ηττημένους", πρόσθεσε ο Υπουργός Τύπου και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο και χρήσιμο ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Το θεσμό του συνηγόρου του πολίτη προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού των διαδικασιών του κράτους με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Το θέμα αυτό συζητήθηκε σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ενώ τη σχετική εισήγηση παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος. "Ο θεσμός αυτός θα συμβάλλει στην καταπολέμηση διαφόρων φαινομένων κακοδιοίκησης και θα αποτελέσει δύναμη που θα βγάζει τη δημόσια διοίκηση από την αδράνεια", τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε τον νέο θεσμό "επαναστατικό". Η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο επικεντρώθηκε στο εύρος του θεσμού ενώ ο Υπουργός διευκρίνισε ότι "σε αυτο το σημείο θα υπάρξει μια ειδικότερη επεξεργασία στην επιτροπή θεσμών και στη συνέχεια το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή".

Κεντρική αγορά της Αθήνας επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Προεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να στηριχτούν τα μεσαία και μικρά εισοδήματα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τη στήριξη της αγοράς. "Είναι ανάγκη και ο κόσμος να αγοράζει και η αγορά να γιορτάζει τέτοιες μέρες με την αναγκαία και απαραίτητη κοινωνική στήριξη και κοινωνική προστασία" τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Θεαματική αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες σημείωσε σήμερα η κίνηση ΙΧ αυτοκινήτων και φορτηγών μεταφορών από την ΠΓΔΜ και τη Νέα Γιουγκοσλαβία, που εισήλθαν στη χώρα από το τελωνείο των Ευζώνων, προκειμένου, στην πλειοψηφία τους, να επισκεφθούν, όπως κάθε χρόνο, την αγορά της Θεσσαλονίκης για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια. Σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές, μέχρι το μεσημέρι είχαν καταγραφεί τριπλάσια οχήματα στα τέσσερα σημεία εισόδου του τελωνείου και, αναλυτικότερα, περισσότερα από 400 ΙΧ αυτοκίνητα και 200 φορτηγά, στην πλειοψηφία τους από τα Σκόπια. Από την πλευρά του, πάντως, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι ακόμα και αν το φαινόμενο μπορούσε να συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια των εορτών, η κρίση της αγοράς και η πρόσθετη ζημία που προκάλεσαν οι αποκλεισμοί του εθνκού οδικού δικτύου από τους αγρότες στη διάρκεια του μήνα είναι μη αναστρέψιμες.

Παράνομες συνταγές για προμήθεια ναρκωτικών φαρμάκων σε τοξικομανείς, έναντι αμοιβής, χορηγούσε ο 39χρονος νευρολόγος, Κωνσταντίνος Καστανιώτης, που διατηρεί ιατρείο στην οδό Εγνατίας 81 στη Θεσσαλονίκη. Ο Καστανιώτης απασχολούσε τρία ακόμη άτομα για τον έλεγχο όσων εισέρχονταν στον προθάλαμο του ιατρείου του, τους Ευτύχιο Κλη, 32 ετών, Παύλο Κοσμίδη, 33 ετών, και Δημήτριο Παρασχά, 27 ετών, κατοίκους Θεσσαλονίκης. Ο νευρολόγος συνελήφθη από δύο αστυνομικούς, που προσποιήθηκαν τους τοξικομανείς.

Ως "υπέρμετρα εξωφρενικό" χαρακτήρισε τον εξοπλισμό της Εθνικής Φρουράς ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ινάλ Μπατού, που συμπλήρωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν από κοινού η Κύπρος με την Ελλάδα έχουν επιθετικό χαρακτήρα. Ο κ.Μπατού εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησής του να μην εμπλακεί σε πόλεμο, όμως τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει, όπως κάνει μέχρι σήμερα, τις προσπάθειές της για τη διασφάλιση του ψευδοκράτους. Το 1997 θα είναι κρίσιμο έτος για το κυπριακό, σημείωσε ο τούρκος υφυπουργός, που απέδωσε τη δυστοκία επίλυσης του ζητήματος στο γεγονός ότι "οι ΗΠΑ και η Βρετανία ενεργούν στο κυπριακό, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις και τις απόψεις άλλων κρατών".

Όσο παραμένει άλυτο το κυπριακό, η Μεγαλόνησος θα συνεχίσει να ενισχύει την άμυνα της δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης σχολιάζοντας το προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφορικά με τους εξοπλισμούς. "Η θέση μας είναι ξεκάθαρη" υπογράμμισε ο κ.Μιχαηλίδης συμπληρώνοντας: "δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τα προγράμματα των εξοπλισμών γιατί αυτά αποτελούν έκφραση της ευθύνης μας να χτίσουμε την άμυνα της χώρας μας που για 22 χρόνια υποφέρει κάτω από την τουρκική κατοχή".

Ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του στο Κρεμλίνο ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, μετά την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε τον Νοέμβριο. Ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός Μάικλ Ντι Μπέικι που είχε την επιβλεψη της επέμβασης και παρακολούθησε την αναρρωτική πορεία του Γιέλτσιν, δήλωσε, όπως μετέδωσε το BBC, ότι όλα πήγαν καλά, πως ο Πρόεδρος ξεκουράστηκε για αρκετό διαστημα και μπορει να αναλάβει χωρίς κανένα πρόβλημα τα καθηκοντά του. Ο Ρώσος Πρόεδρος αποσύρθηκε από το πολιτικό προσκήνιο εξαιτίας του προβλήματος που αντιμετώπιζε πριν ακομη την επανεκλογή του, στις 3 Ιουλίου . Εκτοτε πραγματοποίησε επιλεκτικές μόνο τηλεοπτικές εμφανίσεις, ενώ τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε ότι θα υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Με συναυλίες, ζογκλέρ και πυροτεχνήματα θα υποδεχτεί η Θεσσαλονίκη τον νέο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αναλάβει τα σκήπτρα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Την 31η Δεκεμβριου του 1996, μια πρωτότυπη διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στον χώρο γύρω από τον Λευκό Πύργο, δίνοντας στους Θεσσαλονικείς, αλλά και στους αλλοδαπούς επισκέπτες της πόλης, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε μια ιδιόμορφη "τελετή" υποδοχής του 1997. Η "γιορτή της πόλης" θα ξεκινήσει από το πρωί με κάλαντα και διάφορες καλλιτεχνικες δραστηριότητες σε δρόμους και πλατείες της Θεσσαλονίκης και θα κορυφωθεί το βράδυ της τελευταίας ημέρας του χρόνου, με συναυλίες που θα φιλοξενηθούν στις δύο μεγάλες και τρεις μικρότερες σκηνές, που θα στηθούν για αυτόν τον σκοπό, στο πάρκο του Λευκού Πύργου.

Πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο σε όλη τη χώρα. Στο Ιόνιο και την Ηπειρωτική χώρα καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 6 έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 8 έως 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν νεφώσεις με παροδικές βροχές, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι έως ισχυροί με βαθμιαία εξασθένιση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Monday, 23 December 1996 - 17:30:17 UTC