Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 13.2.97

Την συνέχιση της απεργίας και την επόμενη εβδομάδα αποφάσισαν χθες οι καθηγητές, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κ.Σημίτη.Και οι δάσκαλοι όμως αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Ψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το θεσμό του "συνηγόρου του πολίτη". Υπέρ του νέου αυτού μέτρου ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της ΝΔ, πλην του Στέφανου Μάνου. Ο κ. Μάνος διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή του κόμματός του, υπογραμμίζοντας ότι "οι ελπίδες που έχουν επενδυθεί στο νεό θεσμό δεν θα επαληθευτούν", καθώς, όπως είπε, "ο oboudsman θα βομβαρδίζεται από πλήθος αιτημάτων, τα οποία θα είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν".

Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταυρός Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου, με την οποία ζητούν να πληροφορηθούν για ποιο λόγο ανατέθηκε σε ιδιώτη η παρακολούθηση έργων που πραγματοποιούνται στο Αγιον Όρος, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών και όχι στο ΚΕΔΑΚ, όπως επιβάλλεται νομικά, ηθικά, αλλά και για ουσιαστικούς λόγους. Επίσης ζητούν από τον κ. Πετσάλνικο να τους ενημερώσει αν πρόκειται να συμβεί τό ίδιο και στην επόμενη σειρά έργων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη μοναστική πολιτεία, ύψους 6 δισ., καθώς και αν η ανάθεση σε ιδιώτες δραστηριοτήτων ευθύνης του ΚΕΔΑΚ γίνεται επειδή η κυβέρνηση εκτιμά ότι το Κέντρο δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Εν αναμονή του ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών της δημοσιογράφου Ελλης Στάη, κατά την περίοδο 1991-1994, βρίσκεται η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του Καζίνο στο Φλοίσβο.Ηδη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που εστάλη σε όλες τις Τράπεζες, ζητείται όπως αρθεί το απόρρητο των λογαριασμών αυτών.

Η δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στις βαλκανικές χώρες μειώνεται δραματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της ρευστότητας που επικρατεί στις γειτονικές χώρες. Αν και δεν υπάρχουν μέχρι τώρα συγκεκριμένα στοιχεία, εκτιμάται τόσο απο σύνδεσμο εξαγωγέων όσο και απο το Εμπορικό Επιμελητήριο, ότι οι ραγδαίες εξελίξεις ιδίως στη Βουλγαρία,στη Γιουγκοσλαβία και στην Αλβανία έχουν επηρεάσει δυσμενέστατα την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Θησαυρό 125 δηναρίων ρωμαϊκής κοπής που χρονολογούνται από το 105 πΧ ως το 43-42 π.Χ έφεραν στο φως οι φετινές ανασκαφές στις Πέτρες Φλώρινας, πόλης που σύμφωνα με την αρχαιολόγο Πολυξένη Βελένη, καταστράφηκε σε εμφύλιο πόλεμο τον 1o αιώνα π.Χ. Εξάλλου στην αυλή του σχολείου της περιοχής εντοπίστηκε ένα αρκετά εκτεταμένο νεκροταφείο των ρωμαϊκών χρόνων με λαξευτούς τάφους. Η κ Βελένη στην ανακοίνωση της στο αρχαιολογικό συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι η παρουσία νομισμάτων από τη Ρώμη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και άλλες πόλεις του μακεδονικού βασιλείου, καθώς και η εύρεση αμφορέων από τη Ρόδο, τη Θάσο και την Ιταλία δείχνουν το ευρύ φάσμα των εμπορικών συναλλαγών.

Στο πρόβλημα των χιλιάδων ανυπότακτων Ελλήνων του Εξωτερικού αναφέρεται σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Αμυνας, ο βουλευτής του ΣΥΝ, Παν. Σταύρου. Ο κ.Σταύρου ερωτά αν πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, ώστε να δοθεί τέλος στην αγωνία τους.

Στην καθυστέρηση υλοποίησης των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου για τον Αιγιακό χώρο, που ελήφθησαν πριν οκτώ μήνες, με στόχο την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική θωράκισή του, αναφέρεται σε ερώτηση του προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Κοτσακάς. Εξάλλου, με ερώτηση του προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Τύπου, ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Παπανικόλας ζητά να μάθει τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για τη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, καθώς και τη βελτίωση της κρατικής και ιδιωτικής τηλεοπτικής παρουσίας στα Δωδεκάνησα

Κυλιόμενες και κατ' επιλογή απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες δεν παρακωλύουν την Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά τη λειτουργία λίγων, επιλεγμένων και πολύ γνωστών αρχαιολογικών χώρων, οργανώνει η Ομοσπονδία εργαζομένων του υπουργείου. Τα αιτήματα των εργαζομένων αφορούν στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ζήτημα που χειρίζεται συνολικά το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, έδωσε οδηγίες στον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου στο Λονδίνο, Βάνια Μαρκίδη, να προβεί σε διάβημα για τις γνωστές δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, ενώ την ίδια στιγμή τον κάλεσε να διερευνήσει πληροφορίες για αποθάρρυνση Βρετανών υπηκόων, οι οποίοι προτίθενται να ταξιδέψουν προς τη Μεγαλόνησο. Ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι, η Κύπρος δεν θα παραμείνει ανεπηρέαστη από τυχόν σύγκρουση στο Αιγαίο, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του για τη δήλωση του κ. Ρίφκιντ, ότι στην Κύπρο υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης και από τις δύο πλευρές.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η έντονη ανησυχία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την οικονομική και κοινωνική κρίση που προκάλεσε στην Αλβανία η κατάρρευση των πυραμιδικών παρατραπεζικών σχημάτων, υπογραμμίζεται, σε ψήφισμα, που κατάθεσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Γιάννης Ρουμπάτης. Στο ψήφισμά τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές καλούν τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και τον πρωθυπουργό, Αλεξάντερ Μέξι, να θέσουν τέρμα στη δίωξη εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και να ξεκινήσουν "σοβαρές" και "ουσιώδεις" διαπραγματεύσεις, ώστε να επιλυθεί η πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Η απόφαση του σερβικού Κοινοβουλίου, με την οποία αναγνωρίζεται η νίκη της αντιπολίτευσης σε 13 μεγάλες πόλεις και σε 8 Δήμους του Βελιγραδίου, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης και απο χθες τίθεται σε ισχύ. Μέχρι την εφαρμογή της απόφασης αυτής, ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός "Ζάγιεντνο", θα συνεχίσει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρατείνει τις κινητοποιήσεις του, αν δεν δρομολογηθούν οι διαδικασίες για αντικειμενικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και για αδιάβλητες εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του 1997.

"Πολύτιμος χρόνος χάθηκε μέχρι να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση και ο κάθε Βούλγαρος ήδη πληρώνει ακριβά την καθυστέρηση", παραδέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ με μήνυμά του προς το έθνος και σημείωσε ότι η σημερινή κρίση στη χώρα "δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την πραγματοποίηση των σωτήριων για τη χώρα οικονομικών μεταρρυθμίσεων". Κατά τον κ.Βίντενοφ, υπαρκτός είναι ο κίνδυνος οι μεταρρυθμίσεις στη Βουλγαρία να σταματήσουν "όχι λόγων έλλειψης πολιτικής βούλησης εκ μέρους των κυβερνώντων, αλλά ως συνέπεια της επίδρασης κοινωνικών προκαταλήψεων, μεγάλων παραοικονομικών συμφερόντων και των αδυναμιών του οικονομικού μοντέλου, που εφαρμόζεται στη Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια".

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Ροντιόνοφ, απηύθυνε έκκληση προς τις δημοκρατίες που συναποτελούν την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (Κ.Α.Κ.), να προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός νέου στρατιωτικού μπλοκ με στόχο να αποτρέψουν την πιθανότητα παρέμβασης της Τουρκίας, κυρίως στις δημοκρατίες του Καυκάσου. Κατά το ΚΥΠΕ, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Νόβοστι", ο κ. Ροντιόνοφ, επισήμανε ότι η Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν θεωρούνται ως οι κατ' εξοχήν χώρες, που απειλούν την ασφάλεια των δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία και υπογράμμισε ότι: "Έχουμε παραδείγματα της επιθετικότητας των γειτονικών μας χωρών, γι' αυτό θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια στρατιωτική συμμαχία ικανή να ανατρέψει τα σχέδιά τους".

Σε διάψευση των πληροφοριών ότι το Κόμμα της Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) που εκφραζει την μετριοπαθή πτέρυγα της αλβανικής κοινότητας της ΠΓΔΜ προσανατολίζεται στην απόχωρηση του από τη κυβέρνηση προχώρησε ο ηγέτης του κόμματος κ.Αμπντουλραχμάν Αλίτι. Σε δήλωση του που δημοσιευεται στην εφημερίδα "Νοβα Μακεντόνια", ο κ.Αλίτι διαψεύδει πληροφορίες που δημοσιευσε χθες η εφημερίδα "Ντεβνικ" σύμφωνα με τις οποίες το θέμα της παραμονής του κόμματος στη κυβέρνηση θα εξετασθεί μέσα στην εβδομάδα ή, το πολύ, στις επόμενες δέκα ημέρες.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 13 February 1997 - 8:30:20 UTC