Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13.2.1997

Θετική ειναι η εξέλιξη της οικονομίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστα Σημίτης ο οποίος μετά από συνεργασία που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσε σειρά αναπτυξιακών μέτρων. "Έχουμε εμπειρία από προσπάθειες που καθυστέρησαν ή δεν καρποφόρησαν αλλά υπάρχει και εμπειρία από προσπάθειες που εξελίσσονται θετικά", τόνισε ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της ανάπτυξης. Για το θέμα της παιδείας ο κ. Σημίτης είπε ότι η κυβέρνηση δίνει, για το 1997, ως ποσοστό του προϋπολογισμού, πολύ περισσότερα από όσα είχαν δοθεί όλα τα περασμένα χρόνια, κάθε χρόνο χωριστά. Επανέλαβε δε ότι η οικονομική πολιτική θα εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερες παροχές.

Δέσμευση από τα πολιτικά κόμματα ότι θα υποστηρίξουν τα οικονομικά τους αιτήματα ζήτησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί σε συνέντευξη Τύπου της ΟΛΜΕ στην οποία τοποθετήθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κοινές διαπιστώσεις που έγιναν ήταν η ανάγκη ενός γενικότερου ουσιαστικού διαλόγου για την παιδεία, η δυνατότητα ικανοποίησης των οικονομικών αιτημάτων των εκπαιδευτικών εκ μέρους της κυβέρνησης και η στήριξη του αγώνα τους.

Ζητήματα καλύτερης λειτουργίας της συζήτησε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, εξετάστηκαν τρόποι για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική παρουσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο Κοινοβούλιο. Το απόγευμα ο κ. Σημίτης είχε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας στο οποίο επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυξήσεις. Αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει με αντικείμενο τον κοινωνικό διάλογο της κυβέρνησης με όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκονται οι τοπικές αρχές στους νομούς Καστοριάς και Ιωαννίνων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα μαζικής εισόδου λαθρομεταναστών από την Αλβανία, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα. Οι νομαρχίες, οι αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές, έχουν ενημερωθεί για το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση σχετικά με τη φρούρηση των συνόρων και ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. "Μέχρι τώρα ο αριθμός των Αλβανών που περνούν τα σύνορα κινείται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νομάρχης Καστοριάς, Γιώργος Καπαχτσής, ο οποίος επισήμανε ότι οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών ανησυχούν ιδιαίτερα επειδή έχουν πέσει θύματα κλοπών και λεηλασιών από Αλβανούς λαθρομετανάστες. Φυσιολογική χαρακτηρίζεται η κίνηση Αλβανών προς την Ελλάδα και στις περιοχές του νομού Ιωαννίνων, όπου δεν ξεκίνησε ακόμα η εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων φρούρησης των συνόρων.

"Στο επόμενο συμβούλιο σύνδεσης Βουλγαρίας -Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, η Ελλάδα θα θέσει το θέμα της επαναλειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι και κατά πόσο αυτός τηρεί τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας". Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ακόμη ότι η χώρα μας δεν παύει παρ' όλα αυτά να ανησυχεί και συμφώνησε με τους φόβους που εξέφρασε ο κ.Βαρβιτσιώτης σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα ένα πυρηνικό ατύχημα στο Κοζλοντούι.

Πρωτοβουλία για τα Βαλκάνια αναλαμβάνει η Ελλάδα η οποία προτίθεται να διοργανώσει τον Μάρτιο διεθνή συνάντηση σε επίπεδο υπουργών, προκειμένου να εξεταστούν φλέγοντα πολιτικά και οικονομικά θέματα των βαλκανικών χωρών. Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται σε μια, ήδη αποδεκτή από τους Ευρωπαίους εταίρους, διαδικασία για την σταθερότητα και την καλή γειτονία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ανάλογη της οποίας είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο.Στη συνάντηση αυτή θα προσκληθούν να συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των Βαλκανικών χωρών. Τη σχετική πρόταση γνωστοποίησε χθες στους ομολόγους του ο πρέσβης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Παύλος Αποστολίδης ενώ αποφασίστηκε το θέμα αυτό να συζητηθεί στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Κοινότητας που θα συνεδριάσει στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην έξαρση της φημολογίας περί πολέμου Ελλάδας-Τουρκίας την οποία υιοθετούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρεται η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, σε επίκαιρη ερώτησή της προς τον Υπουργό Εξωτερικών. Η κ. Μπακογιάννη αφού τονίζει ότι είναι τραγικό να ενισχύεται η επικίνδυνη αυτή φημολογία από αντίστοιχες δηλώσεις υψηλόβαθμων μελών της κυβέρνησης ρωτά για το τί προτίθεται να κάνει ο υπουργός Εξωτερικών ώστε να γίνει κατανοητό, στο μέτρο που υπάρχει επιδίωξη εξώθησης των πραγμάτων στα άκρα από τρίτους και ιδιαίτερα την Τουρκία, ότι μια τέτοια προοπτική θα πλήξη καίρια όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τα συμφέροντα όλων εκείνων που την επικαλούνται.

Τα διαπιστευτήριά τους επέδωσαν σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο οι νέοι πρέσβεις στη χώρα μας της Νότιας Αφρικής, του Καζακστάν και της Γκάνα. Ο κ. Στεφανόπουλος ευχήθηκε στους νέους πρέσβεις επιτυχία στην αποστολή τους.

Ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση κατέθεσαν ο ευρωβουλευτής και ο βουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος και Γιάννης Δραγασάκης, οι οποίοι ζητούν να πληροφορηθούν για τις απορροφήσεις, τα κριτήρια και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ενόψει της αναδιανομής των κονδυλίων του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Παράλληλα εκφράζουν ανησυχίες ότι η αναδιανομή των κονδυλίων θα αποβεί υπέρ εύκολων απορροφήσεων και σε βάρος κοινωνικά ευαίσθητων τομέων της οικονομίας.

Το θέμα της Εθνικής Αμυντικής Πολιτικής θα αναπτύξει αύριο το βράδυ ο Ακης Τσοχατζόπουλος, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Η ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας θα γίνει στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί αύριο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος αρχηγός του κόμματος Γιώργος Σουφλιάς. Ο κ. Σουφλιάς θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 3μ.μ και στις 7.30' το βράδυ θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο "Ηλέκτρα Παλλάς" με πρώην βουλευτές της Ν.Δ. από εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γ' Σώμα Στρατού θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι υπάλληλοι του υπουργείου διεκδικούν επιδόματα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας και ειδικής απασχόλησης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που δίνεται και στους εργαζομένους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τετάρτη κλιμακώνοντας τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Κυλιόμενη σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, ύστερα από απόφαση της Ομοσπονδίας τους, που συνεδριάζει αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με τη συνέχιση -ή όχι- των κινητοποιήσεων και την επόμενη εβδομάδα. Oι απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, αφορούν την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας λίγων, επιλεγμένων και πολύ γνωστών αρχαιολογικών χώρων. Τα κυριότερα αιτήματα των απεργών είναι οικονομικά και άπτονται των διατάξεων του νέου μισθολογίου που προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού. Το Υπουργείο Πολιτισμού, από την πλευρά του, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής: "Ο διάλογος με την Ομοσπονδία των εργαζομένων του ΥΠΠΟ είναι συνεχής και διαρκής, αλλά είναι προφανές ότι βάση του διαλόγου αυτού δεν μπορεί να αποτελέσει η θέση ότι ή ικανοποιούνται όλες οι απόψεις της Ομοσπονδίας στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου ή κρατούμε την Ακρόπολη κλειστή".

Νομοθετική ρύθμιση για το ωράριο των καταστημάτων προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Κοινή σύσκεψη των ενδιαφερομένων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με τη συμμετοχή των εμπόρων, εμποροϋπαλλήλων και ιδιοκτητών πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα το πλαίσιο των χρονικών ορίων λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, σύμφωνα με το οποίο το χειμώνα τα εμπορικά καταστήματα θα κλείνουν στις 8 το απόγευμα και το καλοκαίρι στις 9. Για το Σάββατο συμφωνήθηκε τα καταστήματα να κλείνουν στις 6 το απόγευμα όλο το χρόνο. Τη Δευτέρα οι Ομοσπονδίες των εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ο οποίος σε δηλώσεις του σήμερα εκτίμησε ότι "η σχετική συμφωνία θα επικυρωθεί με κοινή υπουργική απόφαση".

Τριάντα τρία κιλά χασίς σε φούντα και σκόνη, πενήντα γραμμάρια χασισέλαιο, εφτά γραμμάρια κοκαΐνη είχε κρυμμένα σε θαμνώδη περιοχή στο χωριό Θεοδώριο Συντικής Σερρών, ο 31χρονος Κωνσταντίνος Κοσκερίδης κάτοικος Θεσσαλονίκης. Ανακρινόμενος ομολόγησε ότι το χασίς το προμηθεύτηκε από Βούλγαρους λαθρέμπορους με τους οποίους συνεργαζόταν. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 1996 η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης είχε εξαρθρώσει κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που το αποτελούσαν ο αδελφός του Κοσκερίδη Σάββας, ο Ιωάννης Πρωσόντζαρης και τρεις Βούλγαροι.

Προσφυγή κατέθεσε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, η Γεωργία Ανδρέου, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα κατά τα δραματικά γεγονότα της Δερύνειας. Ο δικηγόρος της κ. Ανδρέου Αχιλλέας Δημητριάδης δήλωσε ότι "η διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής είναι απόρρητη και γι αυτό δεν μπορεί να γίνει κανένα σχόλιο για το περιεχόμενο της προσφυγής". Αναμένεται ότι η Τουρκία θα υποβάλει διάφορες προδικαστικές ενστάσεις όσον αφορά τις επιφυλάξεις τις οποίες έχει εκθέσει με δηλώσεις της τον Ιανουάριο του 1996, σχετικά με το δικαίωμα ατομικής προσφυγής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την υποχρεωτική δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα επεισόδια της 14ης Αυγούστου 1996, αναφέρεται ότι ένας Ελληνοκύπριος χωρίς να τον κατονομάζει, ο οποίος βρισκόταν έξω από τη νεκρή ζώνη, κοντά σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, τραυματίστηκε σοβαρά από πυροβολισμούς στην κοιλιακή χώρα.

Πρόσκαιρη ενίσχυση των ανέμων σε όλη τη χώρα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα δυτικά και βόρεια θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 6 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 13 February 1997 - 17:30:32 UTC