Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 15.3.1997

Ξαφνική επιδείνωση της κατάστασης παρατηρήθηκε τη νύχτα στην αλβανική πρωτεύουσα όπου πύκνωσαν οι πυροβολισμοί, τόσο του αλβανικού στρατού, όσο και των εξεγερμένων ενόπλων. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έρχονται να διαψεύσουν προηγούμενες πληροφορίες σχετικά με τη μελλοντική παρουσία του προέδρου Σαλί Μπερίσα στο πολιτικό προσκήνιο. Ενώ χθες κατά τις απογευματινές ώρες είχε μεταδοθεί ότι ο Μπερίσα φάνηκε αποφασισμένος να μην παραιτηθεί από την προεδρία, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλβανός πρόεδρος ετοιμάζει μάλλον τις βαλίτσες του για να αποχωρήσει. Ο Μπερίσα δεν είχε κάνει δημόσια εμφάνιση τις τελευταίες δύο ημέρες. Χθες πάντως συναντήθηκε με το μεταβατικό πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο με τον οποίο συζήτησε τις δυνατότητες άρσης του αδιεξόδου.

Ο Φίνο φαίνεται ότι έχει αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ αντίθετα έχει αποδυναμωθεί η θέση του Μπερίσα. Ο 35χρονος πρωθυπουργός ήταν αυτός που συναντήθηκε χθες με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΑΣΕ Φράντς Βρανίτσκι και τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη πάνω σε ιταλικό πολεμικό σκάφος στην Αδριατική. Το βράδυ ανακοινώθηκε στα Τίρανα ότι απομακρύνθηκε ο διοικητής των Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Υπηρεσία Ασφάλειας) και ότι στο εξής η Υπηρεσία αυτή θα υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και όχι απευθείας στον πρόεδρο, όπως ήταν μέχρι τώρα.

Οι δυτικές χώρες και οι Οργανισμοί άρχισαν να διαπιστώνουν ότι είναι δύσκολο να αποκατασταθεί η τάξη στην Αλβανία και συζητούν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο αποστολής διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρώην καγκελάριου της Αυστρίας Βρανίτσκι, μετά τις επαφές που είχε με τον κ.Φίνο και επιτροπή των εξεγερμένων, ότι είναι αδύνατο να δοθεί λύση αν δεν γίνει στρατιωτική επέμβαση. Το αεροδρόμιο των Τιράνων, που ελέγχεται από 150 και πλέον Αμερικανούς πεζοναύτες, παρέμεινε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας κλειστό, γιατί στους γύρω λόφους έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις εξεγερμένων από όπου πυροβολούν. Αμερικανικά και γερμανικά ελικόπτερα που απομάκρυναν δυτικούς πολίτες δέχτηκαν πυρά.

Την ανάγκη να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή στάση στήριξης των εσωτερικών διεργασιών και να υποστηριχθείσα ο συνολικός διάλογος στην Αλβανία, επισήμανε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, πριν κηρύξει την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου με θέμα ''Επιχειρείν στην Ανατολική Ευρώπη''.Υπογράμμισε ότι η λύση του προβλήματος της γειτονικής χώρας είναι πολιτική, ενώ τόνισε ότι δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα επέμβασης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Το πρωί, μιλώντας στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας χαρακτήρισε τα Βαλκάνια ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να ζήσουμε και άλλες Αλβανίες, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλία και να απαντήσει με την συμβολή της, στην αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος.

Έκκληση στον πρωθυπουργό να συγκαλέσει αμέσως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας για τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης στο θέμα της Αλβανίας απηύθυνε χθες με γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δήλωσή του επισημαίνει ότι τα γεγονότα τρέχουν και η Ελλάδα χάνει διαρκώς τη δυνατότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας σε πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη στην Αλβανία εξέφρασε η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. "Όποιοι θέλουν να επέμβουν, στην πραγματικότητα θέλουν να διασώσουν και τον Μπερίσα προσωπικά αλλά και την πολιτική και τους μηχανισμούς του" είπε η κ. Παπαρήγα, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια δύναμη ως δολοφονική.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη λανθασμένη τακτική της να στηρίξει τον Μπερίσα καθώς και με τις χλιαρές κινήσεις και ενέργειές της άφησε την Ιταλία να πάρει πρωτοβουλία. "Αντί να αναπτύξει'', είπε ο κ. Τσοβόλας, ''κυρίαρχες πρωτοβουλίες ώστε ως βαλκανική χώρα και ως χώρα-μέλος της ΕΕ να γίνει καθοριστικός παράγοντας για να μετατρέψει τα Βαλκάνια σε χώρο ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία αυτή".

Αυξημένα μέτρα, με σκοπό την πρόληψη και παρεμπόδιση ενδεχόμενης μεταφοράς των αρνητικών επιδράσεων από την Αλβανία στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, έλαβε ο στρατός της Γιουγκοσλαβίας στα σύνορα με την Αλβανία, ενώ έχει ενισχυθεί και η ασφάλεια στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα της Δεύτερης και Τρίτης Στρατιάς, και σε επιφυλακή βρίσκονται ορισμένα τμήματα του Σώματος των Ειδικών Δυνάμεων, της πολεμικής αεροπορίας, του πολεμικού ναυτικού και της αντιαεροπορικής άμυνας. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Γιουγκοσλαβίας εκτίμησε ότι η κατάσταση στην Αλβανία αυτή τη στιγμή δεν απειλεί την ασφάλεια της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να υπάρξουν διάφορες αρνητικές επιδράσεις.

Συνέρχεται σήμερα στο Απελντορν της Ολλανδίας το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους ''15'' θα απασχολήσουν κυρίως το Κυπριακό και το θέμα της Τουρκίας και από την εξέλιξή του, όπως εκτιμάται, θα εξαρτηθούν και οι επόμενες κινήσεις της προεδρίας. Σύμφωνα με κοινοτικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η Χάγη θα επιδιώξει να κλείσει το ''φάκελο-Ιμια'', δηλαδή την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της 15ης Ιουλίου, θεωρώντας ότι η πρόσφατη επιστολή της Τουρκάλας υπουργού Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, προς την ολλανδική προεδρία αποτελεί και την αναμενόμενη απάντηση της Αγκυρας. Θα προτείνει δε τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Τουρκία για τον επόμενο μήνα και φυσικά το ''ξεπάγωμα'' των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

Στις 12 προκλήσεις της Κεντροαριστεράς, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ειδική εκδήλωση για την Αριστερά στην Ευρώπη που οργάνωσε χθες βράδυ το ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών,με τη συμμετοχή του ηγέτη του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς, Μάσιμο Ντ'Αλέμα και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων. "Το ζητούμενο για τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που θα προωθήσουν ένα νέο πολιτικό σχέδιο δημοκρατικής ανανέωσης και εκσυγχρονισμού της χώρας" τόνισε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να συγκληθούν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της εποχής. Στη διεθνοποίηση της Αριστεράς αναφέρθηκε ο κ.Ντ'Αλέμα, τονίζοντας ότι η Αριστερά πρέπει να αντιμετωπιστεί διεθνώς ως μια πρόκληση και όχι ως "δαιμονολογία". "Η Αριστερά πρέπει να επιδιώξει την υπέρβαση του Μάαστριχτ", συνέχισε ο κ. Ντ' Αλέμα, και σημείωσε ότι δεν πρέπει να απορρίψουμε το ενιαίο νόμισμα, ούτε να το δούμε ως όργανο των Τραπεζών, αλλά ως όργανο της κοινωνικής πολιτικής.

Καταχρηστική κήρυξε την απεργία των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών το οποίο χθες με απόφασή του διέταξε τη διακοπή της κινητοποίησης. Οι συνδικαλιστές καθηγητές δήλωσαν ότι για το θέμα αυτό θα έχουν συνάντηση με νομικούς συμβούλους της Ομοσπονδίας ενώ αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο να διοριστούν ωρομίσθιοι καθηγητές, το χαρακτήρισαν αιτία πολέμου. Έτσι η ΟΛΜΕ προτείνει την επανέναρξη του διαλόγου με την κυβέρνηση και την επιστροφή των καθηγητών στα σχολεία τη Δευτέρα. Η θέση της ομοσπονδίας περιλαμβάνει επτά προτάσεις από τις οποίες οι έξι αφορούν θεσμικά αιτήματα και η μία μόνο αφορά στην διατήρηση των τρίμηνων αποδοχών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας δεν προτίθεται να προσέλθει στο διάλογο αν δεν λήξει η απεργία.

''Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Κύπρου είναι σταθερός και η ευρωπαϊκή της προοπτική δεδομένη και φυσικά αυτή η προοπτική δε υπόκειται σε όρους και εκβιασμούς από τρίτες χώρες'', τόνισε ο ο Έλληνας Επίτροπος στην ΕΕ Χρήστος Παπουτσής, σε διάλεξη που έδωσε στη Λευκωσία, υπογραμμίζοντας ότι ''ο επίσημος συνομιλητής της ΕΕ για τη διαπραγμάτευση της ένταξης της Κύπρου είναι μόνο η νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας''. Στο μεταξύ, ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου σημείωσε ότι ''το θέμα δεν είναι πλέον αν θα αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες, αλλά πότε θα πραγματοποιηθούν, σε μία νέα σοβαρή προσπάθεια εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος''.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή γιορτάζεται σήμερα σε όλα τα κράτη της υφηλίου και με την ευκαιρία αυτή, το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας συνιστούν στο ελληνικό κοινό να ενημερώνεται διαρκώς σχετικά με τις συνθήκες της αγοράς, για την πληρέστερη διασφάλιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του.

Συναυλία στη Βουδαπέστη θα δώσει στις 16 Μαρτίου η Ορχήστρα των Χρωμάτων, συμμετέχοντας στο "Φεστιβάλ της Άνοιξης", έναν από τους παλιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της ουγγρικής πρωτεύουσας. Η συναυλία αυτή γίνεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ουγγαρίας και αποτελεί συμμετοχή του υπουργείου Πολιτισμού στον εορτασμό για τα 1100 χρόνια από την ίδρυση του ουγγρικού κράτους.Όπως ανακοινώθηκε σχετικά από το ΥΠΠΟ, η εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου στις πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών.

Την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους δοκιμαζόμενους κατοίκους των πόλεων της Βουλγαρίας που είναι αδελφοποιημένες με ελληνικούς δήμους και κοινότητες, αποφάσισε η Νομαρχία Ξάνθης, σε συνεργασία με την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η νομαρχία έκανε έκκληση προς τους κατοίκους της Ξάνθης να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανακούφισης του βουλγαρικού λαού με την προσφορά και συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και κυρίως ρούχων και φαρμάκων. Τα προσφερόμενα αγαθά θα παραδίδονται στα γραφεία της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων ή στις κοινότητες του νομού.

Στις 27 Μαρτίου θα συζητηθεί τελικά στο Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ η συνταγματικότητα του νόμου, που επιτρέπει τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας στην ανώτατη εκπαίδευση. Σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου, η έγκριση ή μη του νόμου για τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας θα εξαρτηθεί από τρία σημεία: αν ο νόμος παραβιάζει ή όχι τη διάταξη του Συντάγματος για χρήση της σλαβικής γλώσσας ως επίσημη γλώσσα της χώρας, αν αποτελεί επέκταση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων πέραν του επιτρεπόμενου ορίου και αν παραβιάζει ή όχι την αυτονομία του πανεπιστημίου.

Αποφασισμένη να προχωρήσει στη διαλεύκανση του σκανδάλου που αποκαλύφθηκε στο μεγαλύτερο ιδιωτικό ταμιευτήριο "ΤΑΤ" με έδρα το Μοναστήρι, και το οποίο δημιούργησε κλίμα ανησυχίας στην ΠΓΔΜ, καθώς φέρεται να ενέχονται αξιωματούχοι και στελέχη της κυβέρνησης είναι η κυβέρνηση των Σκοπίων. Ήδη έχουν προφυλακιστεί με ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας των Σκοπίων, Τόμε Νένοφσκι, η ελεγκτής της Εθνικής Τράπεζας, Παβλίνα Πόποφσκα και η διευθύντρια του υποκαταστήματος του "ΤΑΤ" στα Σκόπια, Ολγκα Γκαλούμποφσκα. Η προφυλάκιση αποφασίστηκε για τη διευκόλυνση των ερευνών που διενεργούνται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Υπόσχεση ότι τον Αύγουστο θα αποστρατεύσει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί φέρεται ότι έδωσε ο ισλαμιστής Τούρκος πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν κατά τη διάρκεια συνάντησής του, τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κωνσταντινούπολη, με εκπροσώπους της οργάνωσης "Αδελφοί Μουσουλμάνοι". Την είδηση αναδημοσίευσε από το γαλλικό δελτίο Le Monde du Renseignement, η τουρκική εφημερίδα "Ραντικάλ" σε πρωτοσέλιδο με τίτλο "Σχέδιο του κόμματος Ευημερίας για τον στρατό". Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο στρατηγός Καρανταγί, που απέταξε 50 αξιωματικούς φιλικά προσκείμενους στο κόμμα Ευημερίας, θα αντικατασταθεί με τον αρχηγό της Α΄στρατιάς στρατηγό Κιβρίκογλου.

Η επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Ρουμανίας Εμιλ Κωνσταντινέσκου και με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Βίκτωρ Τσιορμπεα και των ηγετών των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Το κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει την ιδιωτικοποίηση 50 κρατικών εταιρειών κάθε εβδομάδα, ενώ έχουν ήδη καταρτιστεί 80 νομοσχέδια. Στο μεταξύ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Επιτροπής, τον Ιανουάριο σημειώθηκαν στη χώρα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε είδη διατροφής που εμφανίζονται στη Ρουμανία τα τρία τελευταία χρόνια.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 15 March 1997 - 8:05:22 UTC