Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.3.1997

Ηρεμία επικρατεί και σήμερα στην αλβανική πρωτεύουσα, αν και διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι είναι φαινομενική αφού, οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της κυβέρνησης του Μπασκίμ Φίνο, αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο της παραίτησης του Σαλί Μπερίσα. Χθες, με ανακοίνωσή της η προεδρία της αλβανικής δημοκρατίας, διέψευσε τις φήμες ότι ο Σαλί Μπερίσα έχει παραιτηθεί. Πάντως, τα πολιτικά κόμματα στην Αλβανία, εκτός από το Ρεπουμπλικανικό και τη Δημοκρατική Συμμαχία που ζήτησαν και επίσημα την παραίτηση Μπερίσα, δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα. Ο Σαλί Μπερίσα, ωστόσο, δήλωσε πώς θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου, αγνοώντας προφανώς, το αίτημα του αλβανικού λαού. Όσον αφορά στις εξελίξεις, διαφαίνεται ήδη μια προσπάθεια από την κυβέρνηση επανάκτησης του ελέγχου καθώς παρουσιάστηκαν στις στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες πολλοί αξιωματικοί και αστυνομικοί που τις είχαν εγκαταλείψει. Το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία των Τιράνων πραγματοποιήθηκε μάλιστα συγκέντρωση υπέρ της ειρήνης στην οποία μετείχαν εκατοντάδες πολίτες. Το αλβανικό φυλάκιο της Κακκαβιάς έχει ανοίξει και λειτουργεί κανονικά. Το απόγευμα κατέπλευσε στην Κέρκυρα το υπό αλβανική σημαία φέρι μποτ "Καλλιόπη" το οποίο είχαν καταλάβει το πρωί ένοπλοι Αλβανοί οι οποίοι έδωσαν εντολή στον καπετάνιο να το οδηγήσει στο Πρίντεζι της Ιταλίας. Ανοιχτά στην Αδριατική, αστυνομικοί με ταχύπλοο ανάγκασαν το πλοίο να επιστρέψει στους Αγίους Σαράντα.

Να στείλει στην Αλβανία στρατιωτικούς και οικονομικούς συμβούλους αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της παρέμβασής της για την αποκατάσταση της τάξης. Όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κοινότητας που συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο στο Απελντορν της Ολλανδίας στην αποστολή θα μετέχουν εκπρόσωποι της Κομισιόν, της Προεδρίας, του ΟΑΣΕ, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Έργο της είναι να εξετάσει αν χρειάζεται η μεταφορά στην Αλβανία και μιας πολυεθνικής δύναμης, περιορισμένης σε αριθμό με αστυνομικές και στρατιωτικές αρμοδιότητες. Η αντιπροσωπεία αναμένεται να αναχωρήσει για τα Τίρανα εντός των προσεχών ημερών. Ταυτόχρονα όμως, οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν, έστω και συγκαλυμμένα, την απομάκρυνση του Σαλί Μπερίσα, κίνηση που θεωρούν ως πρωταρχικής σημασίας για την εκτόνωση της κατάστασης.

Συνεχίζεται η απομάκρυνση ξένων υπηκόων από την αλβανική πρωτεύουσα. Οι ΗΠΑ, πρόκειται να απομακρύνουν με ελικόπτερα περίπου 200 άτομα που είναι συγκεντρωμένα στην αμερικανική Πρεσβεία στα Τίρανα. Μεταξύ αυτών που θα απομακρυνθούν με τα αμερικανικά ελικόπτερα, είναι και 25 Ρώσοι διπλωμάτες με τις οικογένειές τους. Μέχρι τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες κατόρθωσαν να απομακρύνουν από την αλβανική πρωτεύουσα 600 άτομα. Στο μεταξύ, 30 από τους 53 συνολικά ευρισκόμενους στη βουλγαρική πρεσβεία στα Τίρανα Βούλγαρους πολίτες, μεταφέρθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία, προκειμένου με ελικόπτερα των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ να απομακρυνθούν από την ταραγμένη Αλβανία. Στην πρεσβεία της Βουλγαρίας, έμειναν μόνο πέντε υπάλληλοι, καθώς επίσης το πλήρωμα της βουλγαρικής εταιρείας "Χέμους-Αιρ", το αεροπλάνο της οποίας βρίσκεται καθηλωμένο στο αεροδρόμιο των Τιράνων, καθώς και μερικοί Βούλγαροι πολίτες που δεν θέλησαν να φύγουν.

"Η θετική συμβολή της Ελλάδος για την αναζήτηση μιας πολιτικής ειρηνικής λύσης στην κρίση της γειτονικής χώρας θα αξιολογηθεί ώστε να ξεκινήσει μια νέα περίοδος στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας και στη νέα αυτή περίοδο πιστεύω ότι πρώτα από όλα θα ωφεληθεί η ελληνική μειονότητα η οποία θα αναγεννηθεί και θα ακμάσει και πάλι". Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα σχετικά με τις εξελίξεις στην Αλβανία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος σημερα επισκέφθηκε στη Φλώρινα τους δύο τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της πόλης. Ο Υπουργός Τύπου δεσμεύτηκε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Αλβανίας θα συνεχιστεί.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, που πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη σε περιοχές της νότιας Αλβανίας, είχε τρίωρη ενημερωτική συνάντηση στο Αργυρόκαστρο με τον πρόξενο της Ελλάδος Νικο Κανέλλο, αλλά και τους ηγέτες των επιτροπών στις εξεγερμένες πόλεις του Αργυροκάστρου και του Τεπελενίου. Ο κ.Εβερτ χαρακτήρισε διαφωτιστική την ενημέρωση που του έγινε από τον πρόξενο και πρόσθεσε ότι αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αλβανία αλλά και η ελληνική μειονότητα. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τους ηγέτες των επιτροπών των κατοίκων από τις εξεγερμένες πόλεις, οι οποίοι αφού του περιέγραψαν τη δραματική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι χιλιάδες των κατοίκων από τις σημαντικές ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής, ζήτησαν την βοήθεια της Ελλάδος, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορέσει να ορθοποδήσει η Αλβανία. Ο κ.Εβερτ μετέβη και στους Αγ.Σαράντα όπου εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα μέλη της ελληνικής μειονότητας που ζούν στην περιοχή. Σε δήλωσή του από τα Γιάννενα ο Κώστας Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της ήπιας αντιπολίτευσης και των ήπιων τόνων όταν τα εθνικά μας θέματα βρίσκονται σε όξυνση.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα παίζει το διεθνή της ρόλο, σχετικά με τις εξελίξεις στην Αλβανία, με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Η κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι πολύ ρευστή και οι εξελίξεις ραγδαίες, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση τις παρακολουθεί από κοντά, με τη μεγαλύτερη δυνατή ψυχραιμία και σοβαρότητα, σε συνεργασίας με όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Σε δηλώσεις για το θέμα της αποστολής πολυεθνικής δύναμης στα Σκόπια η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε μια τέτοια ενέργεια εγκληματική και εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του κόμματός της. Εξάλλου ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ερωτηθείς για το Αλβανικό τάχθηκε υπέρ της παραίτησης Μπερίσα και ζήτησε την ενεργοποίηση των Κοινοτικών δομών προς την κατεύθυνση αυτή. Κατά της αποστολής συμμαχικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, γιατί, όπως υποστηρίζει, θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Την ικανοποίηση του για τη λήξη των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών εξέφρασε ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Ανθόπουλος σε δηλώσεις του λίγο πριν την εκδήλωση -συζήτηση με θέμα ''Το Πανεπιστήμιο ανοίγει τις πόρτες του;'' που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος στον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών, ο κ. Ανθόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μια σειρά μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε ως αρκετά ικανοποιητικά, επισήμανε δε, ότι είναι ανοιχτή να δεχτεί προτάσεις από τους συλλόγους των διδασκόντων. Στο μεταξύ η ΟΛΜΕ σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε καταχρηστική την απεργία των καθηγητών. Η Ομοσπονδία εξήγγειλε συλλαλητήριο και δίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη.

Μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την ανάδειξη αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία οι τρεις από τους τέσσερις υποψήφιους (Γ. Σουφλιάς, Κ. Καραμανλής, Β. Πολύδωρας) απαντούν σε ερωτήσεις της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" και μιλούν για τις πρώτες κινήσεις τους στην περίπτωση που εκλεγούν. Τη διαβεβαίωση ότι θα αξιοποιηθούν όλοι στο νέο ξεκίνημα του κόμματος, χωρίς αποκλεισμούς, δίνει ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος σημειώνει ότι θα καλέσει να επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία όσα στελέχη βρέθηκαν έξω απ αυτή για διάφορους λόγους. "Τα πρόσωπα και οι διαδικασίες οφείλουν να έπονται των πολιτικών προτάσεων, ιδεών και θέσεων που έχουν χρέος να υπηρετούν", απάντησε ο Κώστας Καραμανλής στην ερώτηση τι θα κάνει αν δεν περάσει στο δεύτερο γύρο. Ο Βύρων Πολύδωρας αποκαλύπτει ότι θα ψηφίσει ο ίδιος "λευκό" και θα καλέσει τους υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση αν δεν καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας για την ανάδειξη αρχηγού της Ν.Δ.

Με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών γιορτάστηκε σήμερα στο Κιλελέρ η επέτειος του μεγάλου αγροτικού ξεσηκωμού. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας ενώ τη Βουλή εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρός της Νίκος Κατσαρός. Στην εκδήλωση παρέστη και η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών.

Σταθερή αλλά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας των δύο εργατών που τραυματίστηκαν χθες από την έκρηξη στο ναυπηγείο του Περάματος. Οι δύο τραυματίες, Νικόλαος Τσάτζας, 30 ετών και Μένζα Πάλιος 27 ετών, νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών. Ελαφρά τραυματισμένα νοσηλεύονται και άλλα τρία άτομα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ως υπαίτιοι του χθεσινού ατυχήματος αναζητούνται ο εργολάβος του συνεργείου χρωματισμών και ο ιδιοκτήτης της υδροφόρου. Ήδη συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα ο ιδιοκτήτης του ναυπηγείου και ο πλοίαρχος της υδροφόρου.

Κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών από αστυνομικούς και μάλιστα της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στα χέρια της 17ης ανακρίτριας Στ.Δημητρίου βρίσκεται φάκελος με στοιχεία, ο οποίος περιλαμβάνει ονόματα, περιγραφές γεγονότων, αλλά και πολυσέλιδη αναφορά, από τον οποίο προκύπτει η ενεργός ανάμειξη αστυνομικών της δίωξης ναρκωτικών σε μεγάλο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών.

"Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, είναι πανέτοιμες, οποιαδήποτε στιγμή κι αν χρειαστεί, να υπερασπίσουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας", τόνισε ο νέος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, αντιστράτηγος Νικόλαος Σταμπουλής, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη στρατιωτική λέσχη της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της παράδοσης της διοίκησης του Γ΄Σώματος Στρατού, την οποία είχε μέχρι τώρα, στο νέο διοικητή, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη. Με τη σειρά του, ο στρατηγός Παναγιωτάκης, ευχαρίστησε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την εμπιστοσύνη να του αναθέσουν την ηγεσία του ιστορικού Γ΄ Σώματος Στρατού, καθώς και την πολιτική ηγεσία της χώρας για τις προσπάθειες που καταβάλει προκειμένου να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα το αξιόμαχο των ενόπλων μας δυνάμεων.

Εντοπίστηκαν στο ναυάγιο της πυραυλακάτου "Κωστάκος" που ανελκύστηκε χθες τα πτώματα και των τεσσάρων άτυχων υπαξιωματικών, ωστόσο, είναι ακόμη δύσκολο να απεγκλωβιστούν εξαιτίας των παραμορφωμένων κομματιών του πλοίου και των πυρομαχικών που καταπλάκωσαν τους νεκρούς. Το "Κωστάκος" θα μεταφερθεί στη Σαλαμίνα προκειμένου να κοπούν τα ελάσματα και οι λαμαρίνες ώστε να απεγκλωβιστούν οι νεκροί. Το μεσημέρι, παρουσία των συγγενών των τεσσάρων αξιωματικών, εψάλη τρισάγιο στη μνήμη τους στο χώρο όπου βρίσκεται το "Κωστάκος".

Αρχίζει αύριο Δευτέρα επίσημα στη Βουλγαρία η προεκλογική περίοδος, εν όψει των κρίσιμων για τη χώρα βουλευτικών εκλογών της 20ης Απριλίου, κι ενώ εντείνονται οι διεργασίες σε όλα τα κόμματα. Το Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Βουλγαρία προκαταρκτικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων". Ψηφίζοντας, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Στέφαν Σοφιάνσκι, δήλωσε ότι οι προκαταρκτικές εκλογές, έγιναν πλέον παράδοση στη Βουλγαρία και πάντοτε ήταν επιτυχείς. "Ελπίζω και τη φορά αυτή να είναι το ίδιο", είπε ο κ. Σοφιάνσκι.

Την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων ανακοίνωσε ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, απευθύνοντας έκκληση στον λαό να συμμετάσχει μαζικά προκειμένου να επιτευχθεί το αίτημα που επανειλημμένα θέτει το κόμμα για παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών. Ο πρόεδρος του κόμματος ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η πρώτη μαζική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, με κεντρικό σύνθημα "Στοπ στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάρρευση της χώρας".

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο στα Ανατολικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Για αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις στα ανατολικά τοπικά αυξημένες ενώ είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στα βορειοανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 16 March 1997 - 15:55:26 UTC