Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:03 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.3.1997

Αποφασισμένος να παραιτηθεί μόνον σε περίπτωση που το κόμμα του χάσει στις επόμενες εκλογές, δήλωσε και σήμερα ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα ο οποίος τόνισε ότι θα ζητήσει από την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται από σήμερα στη γειτονική χώρα την παροχή οικονομικής βοήθειας και αστυνομικής δύναμης. Σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό χαρακτηρίζει κρίσιμη την κατάσταση παρά την παρούσα εκτόνωση. Ο σοσιαλιστής ηγέτης Φάτος Νάνο απηύθυνε έκκληση στον Αλβανό Πρόεδρο να παραιτηθεί και εκτίμησε ότι ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Στα Τίρανα επανέρχονται οι κανονικοί ρυθμοί ζωής ενώ σήμερα επαναλειτούργησαν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και πολλά καταστήματα. Ωστόσο συνεχίζεται η απομάκρυνση των αλλοδαπών πολιτών με ελικόπτερα και πλοία. Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώνονται στο λιμάνι του Δυρραχίου επιθυμώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στο μεταξύ, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έφτασε το απόγευμα στην γειτονική χώρα, το μεσημέρι συνεδρίασε στο Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην Αλβανική πόλη Μπαλτσί, κοντά στο Αργυρόκαστρο, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι συνάντηση όλων των ηγετών των εξεγερμένων με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Αμυνας της νέας κυβέρνησης.

Ο καλύτερος συντονισμός των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Αλβανία αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και τη συμμετοχή των ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε ότι το απόγευμα θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Κρίσεων στο ΥΠΕΞ και θα εξετάσει με ποιο τρόπο θα στηριχτεί η Αλβανία, με πολιτικά, στρατιωτικά και αστυνομικά μέσα, ύστερα από τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θετική χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, τη δήλωση του προέδρου της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, ότι θα παραιτηθεί μετά τις εκλογές, εφόσον τις κερδίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την παραίτηση του, απάντησε ότι δεν ανακατεύεται στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απόφαση της ΔΕΕ ή του ΟΑΣΕ για την Αλβανία. Αύριο θα μεταβεί στο Αργυρόκαστρο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας και τους ηγέτες των εξεγερμένων.

"Εμείς πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση της Αλβανίας εκφράζει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και έχει τη δύναμη να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη γειτονική χώρα", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος πρόσθεσε: "δεν είναι για μας το θέμα της παραίτησης ή μη του Μπερίσα, εκείνο πάνω στο οποίο θα αντιδικήσουμε. Εφόσον η παραίτηση του κ. Μπερίσα ευνοεί τις εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση, δεν είναι δυνατόν να έχει οποιοσδήποτε αντίρρηση". Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι το δίλημμα αυτό για παραίτηση ή μη του Αλβανού προέδρου δεσμεύει τις εξελίξεις για επίλυση της κρίσης στη γειτονική χώρα και εκτίμησε ότι η χώρα μας πρέπει να βοηθήσει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά τη νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση της Αλβανίας.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι νομαρχίες Φλώρινας και Καστοριάς για να ανταπεξέλθουν σε τυχόν κύματα προσφύγων από την Αλβανία, μετά από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Στο νομό Φλώρινας υπάρχουν δύο σχέδια, τα οποία, αν παραστεί ανάγκη και ανάλογα με την εισροή των προσφύγων, θα τεθούν σε εφαρμογή. Τα σχέδια, που σύμφωνα με τον αντινομάρχη Φλώρινας κ. Γεώργιο Σαχινίδη είναι χαρακτηρισμένα ως "απόρρητα", προβλέπουν τη φιλοξενία σε δημόσια κτίρια, χιλίων περίπου προσφύγων σε ασφαλή σημεία στο εσωτερικό του νομού, τη σίτισή τους για 24 ώρες και την προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας.

"Οι Γενικές Εξετάσεις θα γίνουν στις 25 Ιουνίου", διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος έδωσε το μεσημέρι διευκρινίσεις για τους τρόπους αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών. "Ότι μία παράταση του διδακτικού έτους είναι αναγκαία είναι σαφές. Εάν θα πρέπει να προχωρήσουμε και παραπέρα ή όχι αυτό θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα και τον απολογισμό που θα γίνει στα σχολεία και στα Γυμνάσια και νομίζω ότι ο κατάλληλος φορέας για να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις είναι ο σύλλογος των διδασκόντων", σημείωσε ο κ. Αρσένης και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς σε διάλογο με τον υφυπουργό Γιάννη Ανθόπουλο. Τρόπους για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών εξετάζουν και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι γύρισαν σήμερα στις τάξεις των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των καθηγητών που συνεδριάζουν αύριο. Στο μεταξύ η ΟΛΜΕ διαμαρτύρεται για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να χαρακτηρίσει καταχρηστική την απεργία των εκπαιδευτικών και εντός της ημέρας θα ασκήσει έφεση. Εξήγγειλε, δε συλλαλητήριο και τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη.

Σαράντα δημοσιογράφους ελληνικής καταγωγής που εργάζονται σε μέσα ενημέρωσης δώδεκα χωρών σε όλο τον κόσμο δέχτηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Οι δημοσιογράφοι συνομίλησαν με τον κ. Σημίτη για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τις θέσεις της κυβέρνησης καθώς και για την προβολή τους σε διεθνές επίπεδο. Τους δημοσιογράφους που φιλοξενεί το υπουργείο Τύπου ενημέρωσαν το πρωί για τα εθνικά μας θέματα οι υπουργοί Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και Τύπου Δημήτρης Ρέππας. Οι τρεις υπουργοί παρουσίασαν τις ελληνικές θέσεις, αναφέρθηκαν στα σχέδια των Τούρκων στο Αιγαίο και επανέλαβαν την θέση της χώρας μας να δώσει η Αγκυρα νομική διέξοδο σε όποιες διεκδικήσεις της.

Αισιόδοξη για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρά τις σημερινές δυσκολίες, εμφανίστηκε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, κατά την ομιλία της στο επιχειρηματικό συνέδριο που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς". Η απαισιοδοξία δεν οδηγεί πουθενά, τόνισε η κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε πως χρειάζεται ψυχραιμία στην εκτίμηση των συνθηκών, προγραμματισμός, σχεδιασμός και αποτελεσματικότητα, καθώς και η ύπαρξη ενός ευέλικτου οργάνου που θα συντονίζει τη συνεργασία κυβέρνησης και ιδιωτών για να στεφθούν με επιτυχία οι επενδυτικές δραστηριότητες της Ελλάδας στη Ν.Α. Ευρώπη.

Έντονες διεργασίες χαρακτηρίζουν το εσωκομματικό πεδίο της Νέας Δημοκρατίας τέσσερις μόνο μέρες πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος. Ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα σημειώνει ότι το συνέδριο αποτελεί την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για να πρωταγωνιστήσει η Ν.Δ. στις εξελίξεις της χώρας. Την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό. Σε συνέντευξή του σε άλλη εφημερίδα ο Στέφανος Μάνος στρέφεται κατά του κ. Εβερτ για την πρόσφατη προειδοποίησή του ότι τυχόν αμφισβήτηση μετά το συνέδριο θα οδηγεί σε άμεση διαγραφή του αμφισβητούντος. Το βράδυ ο Κώστας Καραμανλής έχει προσκαλέσει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας τους συνέδρους της Αττικής. Το επιτελείο του Γιώργου Σουφλιά οργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση στη Νομική Σχολή Αθηνών στο οποίο θα μιλήσει ο Θεσσαλός πολιτικός. Ο κ. Εβερτ αποφεύγει τις τελευταίες ημέρες να κάνει δηλώσεις ωστόσο ενημερώνεται διαρκώς για το κλίμα των εσωκομματικών διεργασιών.

Την έκθεση του ευρωβουλευτή Αντώνη Τρακατέλλη, η οποία αφορά την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τη χρήση γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών, υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσής του, ο κ. Τρακατέλλης υπογράμμισε ότι οι εφαρμογές που κάνουν χρήση γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών, επιβάλλεται να πραγματοποιείται σε περιορισμένους χώρους κατασκευασμένους με τέτοιο τρόπο ώστε η πιθανότητα να απελευθερωθούν στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα ένα ατύχημα, να είναι εξαιρετικά μικρή.

Την είσοδο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κατέλαβαν νωρίς το απόγευμα οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος οι οποίοι ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας καθώς και μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι, με αφορμή την έκρηξη στο πλοίο "Ευγενία" που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εργάτης και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ, πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο του Πειραιά και πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης έχει δηλώσει ότι η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος θα φτάσει εις πέρας και εκτίμησε ότι το θέμα της ναυπηγοεπισκευής συνδέεται με πολλές άλλες παραμέτρους. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη εξυγίανσης του τομέα αυτό και ζήτησε τη συμβολή όλων στην κατεύθυνση αυτή.

Προανάκριση για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ευθύνη μελών της πρώην σοσιαλιστικής κυβέρνησης για τις σοβαρές ελλείψεις σιτηρών που αντιμετωπίζει η χώρα, άρχισε στη Βουλγαρία. Μεταξύ αυτών που θα κληθούν να καταθέσουν, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας είναι και ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Ζαν Βίντενωφ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι απογορεύθηκε στον Βίντενωφ η έξοδος από τη χώρα για όσο χρόνο διαρκέσει η ανακριτική διαδικασία. Η κυβέρνηση κατηγορεί τους σοσιαλιστές ότι επέτρεψαν τις μαζικές εξαγωγές σιτηρών με αποτέλεσμα η χώρα σήμερα να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις ψωμιού και δεν προέβλεψαν το ενδεχόμενο ελλείψεων σε βασικά είδη διατροφής.

Βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και ισχυροί βόρειοι άνεμοι αναμένονται αύριο στη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα για αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις στα δυτικά ενώ στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Σταδιακά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από τα βόρεια και μέχρι το τέλος της ημέρας η βελτίωση θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από έναν έως 10 βαθμούς, στα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 17 και στην υπόλοιπη χώρα από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και η η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 17 March 1997 - 17:05:22 UTC