Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:30 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 18.3.97

Τελεσίγραφο στον πρόεδρο Μπερίσα να παραιτηθεί μέσα σε τρεις μέρες έστειλαν οι αρχηγοί των συντονιστικών επιτροπών 12 πόλεων της νότιας Αλβανίας. Αν μέχρι τότε δεν παραιτηθεί τότε οι ένοπλοι εξεγερμένοι θα κινηθούν προς τα Τίρανα και θα επιτεθούν στο προεδρικό μέγαρο. Πίεση για να παραιτηθεί είχε δεχτεί νωρίτερα ο Μπερίσα και από τον σοσιαλιστή ηγέτη Φάτος Νάνο, στην πρώτη συνέντευξη τύπου αφότου του χορηγήθηκε αμνηστία. Η κατάσταση στην νότια Αλβανία παραμένει τεταμένη ενώ συνεχίζεται το κύμα μαζικής εξόδου Αλβανών οικονομικών μεταναστών. Στην πρωτεύουσα Τίρανα η κατάσταση φαίνεται να εξομαλύνεται καθώς επανήλθαν στις υπηρεσίες τους οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι και επαναλειτούργησαν οι περισσότερες επιχειρήσεις. Αντιπροσωπεία της ΕΕ βρίσκεται στα Τίρανα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπερίσα και τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο. Βασικό θέμα των συνομιλιών είναι το ενδεχόμενο αποστολής διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης αναμένεται στο Αργυρόκαστρο όπου θα συζητήσει με την τοπική επιτροπή σωτηρίας τις ανάγκες της ελληνικής μειονότητας σε ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

Την ελπίδα ότι η κρίση της Αλβανίας δε θα εξαπλωθεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του και στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική λύση, διότι εάν υπάρξει κρίση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν. Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι η κρίση στην Αλβανία δε θα εξαπλωθεί, απάντησε πως επειδή ούτε η αλβανική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο, ούτε η αλβανική μειονότητα στην ΠΓΔΜ έχουν οποιοδήποτε συμφέρον να υπάρξει κρίση στα δικά τους κράτη.

Την διαβεβαίωση ότι θα αντιμετωπισθούν χωρίς επιείκεια, όσοι αστυνομικοί αναμειγνύονται σε υποθέσεις που μαρτυρούν διαφθορά ή προσβάλλουν το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας, έδωσε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με ανακοίνωσή του.Το Υπουργείο προχώρησε σε αυτήν την ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για εμπλοκή των ανδρών της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής σε εμπόριο ναρκωτικών. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται από τον Υπουργό Δημοσιας Τάξης Γιώργο Ρωμαίο, ότι οι αστυνομικοί έχουν ευθύνη και υποχρέωση να εμπνέουν με το παράδειγμά τους και πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και μέσα από το πλαίσιο των νόμων και με ιδιαίτερη αυστηρότητα να συντείνουν ώστε να εκλείψουν περιστατικά, τα οποία μειώνουν το κύρος της ελληνικής αστυνομίας.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) δεν προμηθεύτηκε ποτέ ειδικό μηχάνημα παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων. Τη διαβεβαίωση αυτή έκανε στη Βουλή, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, μετά από σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Ορφανού. Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ γίνονται μόνο με τη γνωστή μέθοδο, ύστερα από εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα και για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Σαράντα ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφους από δώδεκα χώρες τριών ηπείρων δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. "Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πρέσβεις σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει ανάγκη από ανθρώπους, οι οποίοι μεταφέρουν τις δικές μας απόψεις, τις δικές μας προτάσεις", δήλωσε προς του δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η ανάγκη αυτή είναι επιβεβλημένη από το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα τέτοιο σημείο, όπου υπάρχουν σε εξέλιξη πολλές κρίσεις, υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις και μεγάλη ρευστότητα.

"Η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από το παρελθόν, μιας πιο δραστήριας και συντονισμένης προσπάθειας στήριξης και προώθησης των εθνικών της θεμάτων στα κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού, στα διεθνή "φόρα" και τα ξένα μέσα ενημέρωσης", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας σε σαράντα ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφους που εργάζονται στο εξωτερικό και ζήτησε από αυτούς, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δεοντολογίας, να υποστηρίξουν με υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα τα δίκαια της χώρας μας. Ο κ. Κακλαμάνης, χαρακτήρισε τα Βαλκάνια "πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης", όπου "η Ελλάδα ως οικονομικά και πολιτικά ισχυρή χώρα, που δεν αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα, αποτελεί τον σταθεροποιητικό παράγοντα" και υπογράμμισε ότι "ο Ελληνισμός προσβλέπει στην υποστήριξη των εθνικών μας θεμάτων από τους ομογενείς, που διαθέτουν αξιοπιστία και αποτελούν παράγοντες στον επαγγελματικό και κοινωνικό χώρο στα κράτη που ζουν και αναπτύσσουν τις δραστηριότητες τους".

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στο δείπνο που παραθέτει πρός τιμήν του ο συνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ολοκληρώνοντας το επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδα και Βαλκάνια.Ο κ.Σημίτης αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις στην Αλβανία και στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο.Το πρωί θα μιλήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας Θ. Πάγκαλος και Κύπρου Αλ.Μιχαηλίδης.Το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιαν.Παπαντωνίου.

Περισσότερες από 100 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αποκρατικοποιηθεί, ενισχύοντας τα κρατικά ταμεία με περίπου 1,8 δισ δολάρια, υπογράμμισε η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο 4ο Επιχειρηματικό Συνέδριο για τη Συνεργασία στα Βαλκάνια, ενώ πρότεινε να πάρει το συνέδριο πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα, προτείνοντας ως θέματα προς διαπραγμάτευση την ποιότητα, τις μικτές επιχειρήσεις και τις ελεύθερες ζώνες. Η υφυπουργός υπογράμμισε τη νέα λογική που διέπει πλέον τα επενδυτικά κίνητρα, στηρίζοντας επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες είτε έχουν ιδιαίτερη εξαγωγική προοπτική, είτε υποκαθιστούν σε σημαντικό βαθμό εισαγωγές, ενώ όπως σημείωσε διαφοροποιείται και η γκάμα των επιχειρήσεων που ενισχύονται.

Αύξηση κατά 8,3% σημείωσαν πέρυσι οι επενδύσεις στην Ελλάδα, τη στιγμή που ο κοινοτικός μέσος όρος ήταν μόλις 1,5%, τόνισε, μιλώντας στο 4ο Επιχειρηματικό Συνέδριο ''Ελλάδα και Βαλκάνια. Επιχειρηματική συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη'', ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων, Νίκος Σκουλάς. Υπογράμμισε δε, ότι οι προβλέψεις για το 1997 μιλούν για εντυπωσιακή αύξηση των βιομηχανικών επενδύσεων, σε ποσοστό 33%. ''Η αύξηση αυτή επιτυγχάνεται χάρη στη δρομολόγηση του συμμαζέματος των οικονομικών δεικτών, παρά την υστέρηση της χώρας στην παροχή των κινήτρων εκείνων που αναζητούν οι υποψήφιοι επενδυτές'', σημείωσε ο κ.Σκουλάς.

Tη σύναψη πολυμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, η οποία θα προετοιμάσει τις βαλκανικές χώρες για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρότεινε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Ουμίτ Παμίρ, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες του διεθνούς επιχειρηματικού συνεδρίου "Ελλάδα και Βαλκάνια". Ο Τούρκος διπλωμάτης πρότεινε ακόμη τη δημιουργία Βαλκανικής Τράπεζας η οποία θα στηρίζει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Χερσόνησο του Αίμου. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει προγραμματισμός για πλήθος μεγάλων έργων που θα λειτουργήσουν ως καθοριστικός παράγοντας για τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των βαλκανικών χωρών.

Eκκληση προς τους Ελληνες επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στη Ρουμανία, αξιοποιώντας το πλήθος πλεονεκτημάτων και επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η αγορά της, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ρουμανικού Οργανισμού Ανάπτυξης (Romanian Development Agency), Αndrei Dimitriu, κατά τη διάρκεια του διήμερου επιχειρηματικού συνεδρίου με τίτλο "Ελλάδα και Βαλκάνια" στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο κ.Dimitriou χαριτολογώντας παρατήρησε ότι μία μόνο επένδυση κορεατικών συμφερόντων στην αυτοκινητοβιομηχανία της Κραϊόβα, έφτασε σε ύψος τριπλάσιο σε σχέση με το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων στη Ρουμανία.

Την αναπτυξιακή και επενδυτική δραστηριότητα της Βουλγαρίας παρουσίασαν ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κατασκευών της χώρας, Nicola Karadimov, και ο Βούλγαρος υφυπουργός Εμπορίου και Εξωτερικής Οικονομικής Συνεργασίας, Minco Gerdjikov, χθες κατά την έναρξη του απογευματινού κύκλου εργασιών του 4ου επιχειρηματικού συνεδρίου "Ελλάδα-Βαλκάνια: Επιχειρηματική συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη". Ο κ. Karadimov επικεντρώθηκε στην ιδιαίτερα στρατηγική θέση της Βουλγαρίας, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων-Ευρώπης-Ασίας και Αφρικής.

Μια νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας Μακεδονίας Θράκης, η οποία αποσκοπεί στη διευκόλυνση και προώθηση των εμπορικών συναλλαγών στα Βαλκάνια, υλοποιήθηκε σήμερα με την υπογραφή του καταστατικού ίδρυσης της Βαλκανικής Εταιρίας Συναλλαγών (Trading Company), η οποία θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και γραφεία στις βαλκανικές πρωτεύουσες και σε πρώτη φάση στη Σόφια και στο Βουκουρέστι. Το καταστατικό υπογράφηκε στο περιθώριο των εργασιών του Δ' Διαβαλκανικού Συνεδρίου, ενώ όπως ανακοινώθηκε, σκοπός της εταιρίας είναι να υποστηρίξει τις εταιρίες - μέλη της να δραστηριοποιηθούν εμπορικά στις βαλκανικές χώρες, δεδομένων των μεγάλων δυσχερειών που υπάρχουν για τη μεμονωμένη παρουσία μικρών και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων στις αγορές αυτές.

"Το Προεδρικό Διάταγμα για την μετατροπή των ΤΑΚ σε Ανώνυμες Εταιρίες είναι έτοιμο και μέσα στην εβδομάδα θα προωθηθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας", δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον πρόεδρο του ΤΑΚ Ολυμπιακός, Σωκράτη Κόκκαλη. Κύριο θέμα της συνάντησης - όπως έγινε γνωστό - ήταν η προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος που είχε καθυστερήσει. Ο κ. Φούρας είπε ακόμη ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης είναι σύμφωνη με το Προεδρικό Διάταγμα και για το λόγο αυτό είχε συνάντηση το περασμένο Σάββατο με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 18 March 1997 - 7:40:22 UTC