Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:23 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.2.1997

Επαφές με στελέχη της νέας αλβανικής κυβέρνησης και τους ηγέτες των εξεγερμένων έχει στο Αργυρόκαστρο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης ο οποίος επισκέπτεται τη γειτονική χώρα σε μια νέα διπλωματική προσπάθεια της χώρας μας για την εκτόνωση της κρίσης. Ο κ. Κρανιδιώτης στις επαφές του στο Αργυρόκαστρο, τους Αγιους Σαράντα, τη Δερβιτσάνη και το Δερμίσι, επισημαίνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ελληνική ομογένεια και υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο Αλβανικό. Τον κ. Κρανιδιώτη υποδέχτηκαν ο νομάρχης Αργυροκάστρου, ο Πρόεδρος της "Ομόνοιας" κ. Λαμποβιντιάδης και βουλευτές του κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο μεταξύ η δωδεκαμελής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΑΣΕ συνέχισε και σήμερα τις επαφές της με στελέχη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο. Παράλληλα, μετά από σύσταση του πρωθυπουργοί όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης μετέβησαν σε διάφορους νομούς της χώρας όπου είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στα Τίρανα η ηρεμία επανέρχεται σταδιακά με την επαναλειτουργία των κρατικών υπηρεσιών, ωστόσο στον αλβανικό νότο χιλιάδες απελπισμένοι Αλβανοί αναζητούν διέξοδο στην Ιταλία.

Συνεδριάζει αύριο στην Αθήνα το διυπουργικό όργανο για την κρίση στην Αλβανία υπό τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Κώστα Ζόρα και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Αμυνας, Εσωτερικών και Υγείας. "Η πολιτική της Ελλάδας είναι η αντιμετώπιση της κρίσης με πολιτικά και ειρηνικά μέσα", σημειώνει σε δήλωσή του για το Αλβανικό ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία της ελληνικής μειονότητας και προσθέτει: "Η Ελλάδα έχει αποφασίσει συγκεκριμένη πολιτική σε σχέση με την Αλβανία. Την αντιμετώπιση με πολιτικά και ειρηνικά μέσα της κρίσης, τόσο σε συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις όσο και με διεθνείς πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΑΣΕ". Καταλήγοντας ο κ. Σημίτης τονίζει ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να στραφούν οι επαφές όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.

Σύμπτωση απόψεων για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την κρίση στην Αλβανία διαπιστώθηκε κατά την σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ. Στη συνάντηση, που διήρκεσε 35' και πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

"Η Ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη, μόλις ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία να εγγυηθεί δάνειο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με ευνοϊκούς όρους προς την Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας, που θα διατεθεί για την μερική αποζημίωση όσων έχασαν τις αποταμιεύσεις τους από την χρεοκοπία των "πυραμίδων" καθώς και για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του αλβανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος". Αυτά υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου μιλώντας λίγο πριν το μεσημέρι στο Συνέδριο "Βαλκάνια και Ελλάδα" που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Όπως, μάλιστα διευκρίνισε, το ύψος του δανείου δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα είκοσι δισεκατομμύρια δραχμές. Πρόσθεσε δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να εντάξει αυτή την πρωτοβουλία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου, ευρωπαϊκού ή διεθνούς χρηματοδοτικού σχήματος. Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις και όσο υπάρχει η απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας ενώ εξέφρασε την ελπίδα η κρίση στην Αλβανία να μην αποτελέσει παράδειγμα "προς μίμηση" και για άλλες χώρες και να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκδημοκρατισμού στη γειτονική χώρα. Εξάλλου ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, τόνισε ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να αναλώνεται στην εξ αποστάσεως παρατήρηση των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής, αλλά πρέπει να επεκτείνεται στην ανάληψη δράσης και έξω από τα σύνορα των κρατών-μελών.

Έκκληση στην κυβέρνηση να ταχθεί ανοιχτά υπέρ της παραίτησης Μπερίσα απευθύνει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος επικρίνει τη στάση των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων της χώρας οι οποίες, όπως επισημαίνεται, "είτε υποστηρίζουν τη στρατιωτική επέμβαση, όπως η Ν.Δ., είτε την πολιτική, όπως ο ΣΥΝ, είτε κρατούν γενικά στάση αναμονής και ανακωχής απέναντι στη στρατηγική των ιμπεριαλιστικών οργανισμών".

Τις προτάσεις τους για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η ΟΛΜΕ. Η ομοσπονδία των καθηγητών προτείνει να καταργηθούν μόνο για φέτος οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, η προαγωγή και απόλυση των μαθητών να γίνει με βάση την προφορική βαθμολογία του πρώτου τριμήνου, να αρχίσει η διδακτική χρονιά από τις 11 Σεπτεμβρίου του 1997 με το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό σε όλα τα σχολεία, τα μαθήματα να λήξουν στις 20 Ιουνίου, να περικοπεί η ύλη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, να μην ληφθούν υπόψη οι απουσίες των μαθητών κατά την απεργία και να μην γίνουν μαθήματα τα Σάββατα. Για να υλοποιηθούν οι προτάσεις αυτές η ΟΛΜΕ απαιτεί να πραγματοποιούν έγκαιρα οι πέντε χιλιάδες διορισμοί καθηγητών και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου η πρόσληψη των αναπληρωτών στις αντίστοιχες θέσεις. Τις παραπάνω προτάσεις εξετάζουν σήμερα οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων των καθηγητών που στη συνέχεια θα κάνουν τις δικές τους προτάσεις.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, τρεις μέρες πριν το κρίσιμο συνέδριο του κόμματος που θα αναδείξει τον νέο αρχηγό του. Σήμερα σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα ο Στέφανος Μάνος κάνει και πάλι λόγο για κίνδυνο διάσπασης αν δεν πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές στο καταστατικό και τον πολιτικό λόγο του κόμματος. Στην ίδια εφημερίδα η Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει ότι κανείς δεν επιθυμεί τη διάσπαση και τονίζει τον κίνδυνο συρρίκνωσης αν το κόμμα δεν ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ελπίδες των οπαδών του.

Το νομοσχέδιο για την υγεία παρουσίασε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γείτονας. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, τη λειτουργία στα νοσοκομεία εξωτερικών ιατρείων, εργαστηρίων και χειρουργείων για την εξυπηρέτηση του κοινού τις απογευματινές ώρες, καθώς και την επιστημονική σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας των πολυιατρείων του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, των κέντρων υγείας και των υγειονομικών υπηρεσιών. Επίσης σε κάθε νομό θα δημιουργηθούν ειδικά εργαστήρια για την πρόληψη επιδημιών και γενική υπηρεσία σχολικής υγιεινής.

Αποφασισμένος να συνεχίσει την κατεδάφιση αυθαιρέτων, εμφανίστηκε σήμερα ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που εξετάζει το οικιστικό νομοσχέδιο. "Πρέπει να μπει φραγμός στην αναρχία", τόνισε ο κ. Λαλιώτης συμπληρώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία με την ολιγωρία της να συμπράττει σε φαύλους κύκλους αναρχίας, παρανομίας και αυθαιρεσίας. Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κάλυψε πλήρως τους νομάρχες που έχουν αποφασίσει στις περιφέρειές τους τις κατεδαφίσεις, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο που τους παρέχει ο νόμος εφαρμόζουν πιστά τη νομοθεσία.

Κοινό σχέδιο, για την ανάπτυξη στρατηγικών δράσεων, στα πλαίσια εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, θα υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης και ο σύνδεσμος Οικονομικής Ανάπτυξης της Επαρχίας του Λουξεμβούργου, που εδρεύει στην περιφέρεια Αρλόν του Βελγίου. Το σχέδιο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος RECITE II για την διαπεριφερειακή συνεργασία και την οικονομική καινοτομία σε περιφερειακό επίπεδο. Οι δύο σύνδεσμοι υπέγραψαν συμφωνία με σκοπό τη δημιουργία μιας διαρκούς σχέσης για την αξιοποίηση των δραστηριοτήτων τους, στα πλαίσια της συμμετοχής τους σε κοινοτικά προγράμματα.

Στην αυριανή συνεδρίαση της σκοπιανής βουλής αναμένεται να συζητηθεί το οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στο μεγαλύτερο ιδιωτικό ταμιευτήριο "ΤΑΤ, με έδρα το Μοναστήρι, και που προκάλεσε κλίμα ανησυχίας για δημιουργία καταστάσεων παρόμοιων με αυτών της Αλβανίας. Όπως ανακοινώθηκε, το θέμα του "ΤΑΤ" αλλά και των υπολοίπων παρατραπεζών που λειτουργούν στην ΠΓΔΜ, θα τεθεί ως "ειδικό θέμα" στην αυριανή συνεδρίαση της βουλής, εφόσον ολοκληρωθεί η συζήτηση για τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων της ΠΓΔΜ.

Το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την κεντροανατολική Ευρώπη επανέρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, καθώς εντείνεται η διπλωματική κινητικότατα για τη διήμερη αμερικανο-ρωσική συνάντηση κορυφής που αρχίζει - μεθαύριο Πέμπτη- στο Ελσίνκι. Η συνάντηση των δύο προέδρων αναμένεται με εξαιρετικό διπλωματικό ενδιαφέρον, καθώς εκτιμάται -ότι αν και δε θα λύσει όλα τα προβλήματα- θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την κατάληξη των διεργασιών, μέχρι τη προγραμματισμένη σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στη Μαδρίτη.

Βαθμιαία επικράτηση νοτίων ισχυρών ανέμων προβλέπεται από αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στη Δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και το απόγευμα θα βρέξει. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που στα κεντρικά και βόρεια θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν να βρέξει το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 13 βαθμούς, στα δυτικά από 2 μέχρι 16 και στην υπόλοιπη χώρα από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που αργότερα θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν να βρέξει τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και προς το βράδυ μέτριοι έως ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 18 March 1997 - 17:05:45 UTC