Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 21.3.97

Κρίσιμη η σημερινή μέρα για τη Νέα Δημοκρατία.Οι 3.600 σύνεδροι καλούνται να εκλέξουν το νέο πρόεδρο του κόμματος, για πρώτη φορά σε συνέδριο.Οι εργασίες του συνεδρίου θα αρχίσουν νωρίς το πρωί και η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου θα αρχίσει γύρω στη 1 μετά το μεσημέρι, μετά τις ομιλίες των τεσσάρων υποψηφίων.Η επαναληπτική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί αργά το βράδυ και το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να εκδοθεί μετά τα μεσάνυχτα.

Η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει τον προσεχή Ιούνιο το επίκεντρο του βαλκανικού και γενικότερα του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με την πραγματοποίηση της διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία θα λάβει χώρα στις 9 και 10 Ιουνίου. Μιλώντας στο Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο επίσημο δείπνο, το οποίο παρετέθη προς τιμήν του, τόνισε ότι "η Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει σταθμό στη σύσφιγξη των σχέσεων των λαών της Βαλκανικής και θα θεμελιώσει μια αποτελεσματική και συστηματική συνεργασία σε τομείς κρίσιμους για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των χωρών αυτών". Στο δείπνο, που παρατέθηκε, μετά τις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Βίκτορ Τσορμπέα, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ρουμανία εκφράζουν από κοινού την επιθυμία να γίνει η Νοτιοανατολική Ευρώπη περιοχή σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Σημίτης, "η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες για σταθερότητα, καλή γειτονία και οικονομική ανάπτυξη".

Στις 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, η νέα συνάντηση των Πρέσβεων Χρήστου Ζαχαράκι και Ιβάν Τόσεφσκι, στο πλαίσιο των ελληνο- σκοπιανών συνομιλιών για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ, υπό την αιγίδα του ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Σάιρους Βανς. Σύμφωνα με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της χώρας μας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Πρέσβυ Χρήστο Ζαχαράκι, κατά τη συνάντηση αυτή δεν αναμένονται ριζοσπαστικές εξελίξεις.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν παραλύσει σε πολλές περιοχές της Αλβανίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αλβανικό Υπουργείο Υγείας, ενώ και ο εμβολιασμός των παιδιών έχει διακοπεί. Σε έκκληση που απηύθυνε το Υπουργείο Υγείας της Αλβανίας, τονίζει πως το γεγονός αυτό ενδέχεται να έχει σημαντικές και δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού της χώρας και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην εξάπλωση επιδημικών ασθενειών. Σημειώνεται ακόμα πως τα υγειονομικά ιδρύματα της Αλβανίας έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές, γεγονός που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία τους. Για το λόγο αυτο, το Υπουργείο απευθύνει έκκληση προς τους εργαζομένους, τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς να υπερασπιστούν τα ιδρύματα και να διασφαλίσουν την ομαλή τους λειτουργία.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στο ''Συνήγορο του Πολίτη'' μετά από τροποποίηση της σχετικής διάταξης από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέκο Παπαδόπουλο. Σύμφωνα με την τροποποίηση ο ''Συνήγορος του Πολίτη'' που θα αναλαμβάνει την εξέταση καταγγελιών από πολίτες για φαινόμενα κακοδιοίκησης και αναποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση, θα εγκρίνεται τελικά από την κυβερνητική πλειοψηφία της δεκατριαμελούς Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Νωρίτερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απείλησε να υποβάλει ένσταση αντισυνταγματικότητας της αρχικής διάταξης, η οποία προέβλεπε την επιλογή του ''Συνηγόρου'' από την Ολομέλεια της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία.

Πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος, σε ηλικία 63 χρόνων, του Ανδρέα Λεντάκη. Όλα τα πολιτικά κόμματα, με ανακοινώσεις τους, εκφράζουν θλίψη για το χαμό του Έλληνα πολιτικού. Τον πόνο, την οδύνη και την συντριβή του για το θάνατο του Ανδρέα Λεντάκη εκφράζει ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς. "Βαρύτατο και σκληρό πένθος, πένθος για τη δημοκρατία που ο Ανδρέας έγινε το τραγούδι της, πένθος για την πολιτική που ο Ανδρέας ήταν η ευπρέπεια, η εντιμότητα, το ήθος και ο ρομαντισμός. Βαρύτατο πένθος για μένα και την Ανοιξη που ο Ανδρέας ήταν η πρώτη μεγάλη απόδειξη της πολιτικής υπέρβασης αλλά και πένθος για τη διανόηση γιατί ο Ανδρέας ήταν στοχαστής, φιλόσοφος και γνήσιος οραματιστής για την Ελλάδα και το λαό μας" σημειώνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Στη δήλωση που είχε κάνει στις 4 Μαρτίου, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμμένει ο Πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφριντ Μαρτένς. Ο κ. Μαρτένς επανήλθε στην αρχική δήλωση που είχε κάνει μετά τη συνάντηση Κορυφής των Χριστιανοδημοκρατών Πρωθυπουργών, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και του Καγκελαρίου της Γερμανίας, με ομιλία που έστειλε στους διαπιστευμένους στις Βρυξέλλες δημοσιογράφους.

Νέα πρωτοβουλία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία αναλαμβάνει το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, μετά τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη γειτονική χώρα και απευθύνει έκκληση στους Θεσσαλονικείς να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή, προσφέροντας χρήματα, τρόφιμα, φάρμακα αλλά και παιχνίδια στο δοκιμαζόμενο λαό της Αλβανίας. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται να συγκεντρωθεί στους χώρους της ΧΑΝΘ και συγκεκριμένα στο πρώην καφενείο ''Χρώμα''.

Επίσημη επίσκεψη στη Στοκχόλμη πραγματοποιεί σ'ημερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, προσκεκλημένος της Σουηδού υπουργού Εξωτερικών, Λένα Χιέλμ Βάλλεν, με την οποία θα συζητήσει τα θέματα της Διακυβερνητικής, της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις σχέσεις Ε.Ε. - Κύπρου, της θέσης της Ελλάδας στα Βαλκάνια και διμερή θέματα, που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Παπανδρέου το πρωί θα έχει συνομιλίες με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής της Σουηδικής Αντιπροσωπείας στη Διακυβερνητική, Γκούναρ Λουντ, ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Πιέρ Σόρι και τον υφυπουργό, Ματς Κάρλσον. Ανάλογη συνάντηση θα έχει το απόγευμα με τον Σουηδό υπουργό Εμπορίου, Λέιφ Παγκρότσκι.

Την πρώτη και πλέον σημαντική συνάντηση είχαν χθές στο Ελσίνκι οι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον και της Ρωσιας Μπορίς Γιέλτσιν.Το φλέγον ζήτημα που θα τους απασχολήσει είναι το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Ο Επιτετραμμένος της ελληνικής πρεσβείας στο Σαράγεβο, Ρούσσος Κούνδουρος, συναντήθηκε στο Πάλε με τον εκπρόσωπο της Σερβικής Δημοκρατίας στο τριμελές προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μόμτσιλο Κράισνικ. Ο κ. Κράισνικ ενημέρωσε τον κ. Κούνδουρο για τις εργασίες των κοινών οργάνων της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, τον σχηματισμό της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Σερβική Δημοκρατία. Ο κ. Κράισνικ μετέφερε στον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στο Σαράγεβο τις ευχαριστίες του σερβοβοσνιακού λαού για τη βοήθεια που πρόσφεραν οι Έλληνες στους Σερβοβόσνιους, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Στη συνάντηση, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Κράισνικ, εκφράστηκε επίσης η αμοιβαία επιθυμία για την ενίσχυση των ισχυρών σχέσεων των λαών.

Πρωτόκολλο συνεργασίας με το Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας υπέγραψε ο πρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Απασχόλησης της Βουλγαρίας, Μ. Ντιμιτρόφ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ντούμα", οι δύο πλευρές θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την αγορά εργασίας, την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση και την παραγωγικότητα. Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τρουντ", σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ελλάδας προβλέπει, ότι 1.000 Βούλγαροι θα μπορούν να εργάζονται στην Ελλάδα ετησίως.

Βουλγαρικά φέρυ-μποτ, διασχίζοντας τη Μαύρη Θάλασσα, θα μεταφέρουν ελληνικά βαγόνια με εμπορεύματα από την Βάρνα στο Ιλιτσόφσκ, ενώ κατ' αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η απόσταση μέχρι τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Όπως αναφέρει σχετικά η εφημερίδα "Σταντάρτ" της Σόφιας, αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης των Διευθυντών των Οργανισμών Σιδηροδρόμων από τις βαλκανικές χώρες που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ενώ τονίστηκε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα γίνει γνωστό και το ύψος των μεταφορικών για την μεταφορά ξυλείας προς την Ελλλάδα με αμαξοστοιχίες.

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης της Πρωήν Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών ενόχων του σκανδάλου με το αποταμιευτήριο "ΤΑΤ" έκανε ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος VMRO, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Ο κ. Γκεοργίεφσκι έκανε λόγο για οργανωμένο έγκλημα που δρα στους κόλπους της κυβέρνησης, ενώ κατήγγειλλε ότι η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών στο Μοναστήρι και ο δήμαρχος της πόλης συμμετείχαν στο σκάνδαλο με το αποταμιευτήριο. Οπως είπε ο ηγέτης του VMRO, οι περισσότεροι προϊστάμενοι των υπουργείων, καθώς και 12 βουλευτές της περιφέρειας του Μοναστηρίου έχουν πάρει δάνειο από το "ΤΑΤ" με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, ενώ κατήγγειλλε πως πέντε υπουργοί- τέσσερις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και ένας Αλβανός του PDP-, δικαστές, διευθυντές τραπεζών, δήμαρχοι και επιχειρηματίες είναι αναμεμειγμένοι στο σκάνδαλο.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 21 March 1997 - 7:40:21 UTC