Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:54 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.3.1997

Τις πρώτες πρωινές ώρες πρόκειται να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τους 3.609 συνέδρους του 4ου συνεδρίου του κόμματος, οι εργασίες του οποίου άρχισαν το πρωί. Στις 4.30 το απόγευμα έκλεισαν οι κάλπες από την πρώτη ψηφοφορία. Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερης ψηφοφορίας το αποτέλεσμα αναμένεται μετά τα μεσάνυχτα. Εκκληση στους συνυποψηφίους του να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν οποιονδήποτε εκλεγεί στη θέση του Προέδρου απηύθυνε στην ομιλία του ο Μιλτιάδης Εβερτ οποίος επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του στις ιδεολογικές αρχές που είχε παρουσιάσει ο ιδρυτής του κόμματος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Γιορτή της Νέας Δημοκρατίας και της δημοκρατίας χαρακτήρισε το 4ο συνέδριο του κόμματος ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος τόνισε ότι ήρθε η ώρα το κόμμα να αλλάξει σελίδα και καυτηρίασε τα φαινόμενα παρακμής στο δημόσιο βίο. Ο Βύρων Πολύδωρας αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα, την ανεργία και τα εθνικά θέματα και σημείωσε ότι είναι εναντίον της λειτουργίας των εσωκομματικών μηχανισμών και των ομάδων. Στις ιδεολογικές και ηθικές αξίες της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο Γιώργος Σουφλίας ο οποίος κάλεσε τους συνέδρους να ψηφίσουν για πρόεδρο κοιτάζοντας την επόμενη μέρα του συνεδρίου και με το χέρι στην καρδιά. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, σε 10 κάλπες, το προβάδισμα έχει ο Κώστας Καραμανλής, με 949 ψήφους, ακολουθεί ο Γιώργος Σουφλιάς, με 734 ψήφους, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Μιλτιάδης Εβερτ, με 645 ψήφους.

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία στη Νέα Δημοκρατία για το συνέδριό της. "Ελπίζουμε ότι και με αυτό το συνέδριο θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματά της με την έννοια όμως ότι πραγματικά θέλουμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπορεί να παίζει ουσιαστικά το θεσμικό ρόλο που εναποθέτει σε αυτό το ίδιο το Σύνταγμά μας", δήλωσε ο κ. Αθανασάκης και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν υπεισέρχεται σε εσωτερικά ζητήματα της Νέας Δημοκρατίας.

Την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικών λύσεων στα προβλήματα που δημιουργούνται στο χώρο της Βαλκανικής υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τις επαφές που είχε στο Βουκουρέστι με τον Ρουμάνο ομόλογό του Βίκτωρ Τσιορμπέα και τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου. Κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού επαναβεβαιώθηκαν οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών ενώ σημειώθηκε ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η επέκταση του ΝΑΤΟ και η διαμόρφωση κοινής πολιτικής στα Βαλκάνια θα έχουν μια κοινή αντιμετώπιση από την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Ο κ. Σημίτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τσιορμπεα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων αν υπάρχει προοπτική επίσκεψής του στην ΠΓΔΜ, είπε χαρακτηριστικά: "Θα επισκεφθώ όλες τις βαλκανικές χώρες μετά από συνεννοήσεις και ανάλογα με τις εσωτερικές εξελίξεις στις χώρες αυτές". Ο κ. Τσιορμπέα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Ελληνα ομολόγου του στο Βουκουρέστι ενώ ο κ. Κωνσταντινέσκου ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη βοήθεια που προσφέρει ώστε να ενταχθεί η Ρουμανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Aν η Ελλάδα είχε ενημερώσει για την επίσκεψη του κ. Κρανιδιώτη δια της διπλωματικής οδού, τότε τον ελληνα υφυπουργό θα συνόδευε ο Αλβανός ομόλογός του και δεν θα υπήρχε αυτό το διάβημα διαμαρτυρίας. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο σε συνέντευξή του στο BBC και παραδέχτηκε ότι ο κ. Κρανιδιώτης συζήτησε μαζί του για την επίσκεψη αυτή κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ Φραντς Βρανίτσκι στην ιταλική φρεγάτα στο Δυρράχειο. Ο κ. Φίνο την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί στη Ρώμη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξάλλου ο Πρόεδρος του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Νεριτάν Τσέκα και ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου ζήτησαν την υποχώρηση του Σαλί Μπερίσα. Ο κ. Τσέκα επισήμανε ότι ο Αλβανός πρόεδρος ασκεί ακόμη σημαντικό έλεγχο στις μυστικές υπηρεσίες και σε μηχανισμούς της κυβέρνησης ενώ ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης. Στο μεταξύ συνεδρίασαν σήμερα στο Τεπελένι οι ηγέτες των επιτροπών 13 εξεγερμένων πόλεων προκειμένου, όπως έχουν δηλώσει, να δώσουν μια εναλλακτική λύση στην κρίση. Η έλλειψη βασικών ειδών διατροφής και φαρμάκων εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον αλβανικό λαό ενώ συνεχίζονται και οι λεηλασίες ενόπλων πολιτών. Στα δύο νοσοκομεία του νομού Ιωαννίνων μεταφέρθηκαν σήμερα πέντε Αλβανοί τραυματίες ενώ συνολικά τις τελευταίες ημέρες μεταφέρθηκαν στα ελληνικά νοσοκομεία 25 τραυματίες. Τέλος τη τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται ο Φάτος Νάνο προκειμένου να δει τα παιδιά του.

Mέχρι τις αρχές Απριλίου αναμένεται να αναχωρήσει για την Αλβανία και τον δοκιμαζόμενο λαό της το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, που ίδρυσαν τον Δεκέμβριο του 1992 οι ευρωβουλευτές Αλ.Αλαβάνος, Παρ.Αυγερινός και Παν. Λαμπρίας. Μάλιστα, ο πεντάωρος τηλεοπτικός μαραθώνιος που θα φιλοξενηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο πρόγραμμα της ΕΤ-1, θα συμβάλλει στην προσπάθεια του Καραβανιού Αλληλεγγύης, ευαισθητοποιώντας το κοινό και διευκολύνοντας το έργο της συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κηδεύτηκε το απόγευμα, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ο Ανδρέας Λεντάκης, κορυφαίος πολιτικός, συγγραφέας και οραματιστής που πέθανε χθες σε ηλικία 62 ετών από καρδιακό επεισόδιο. Πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων απηύθυναν το ύστατο χαίρε στον Ανδρέα Λεντάκη. Το πρωί η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής Υμητού. Ο εκλιπών μπήκε στην πολιτική σε νεαρή ηλικία. Υπήρξε στέλεχος της ΕΔΑ και ιδρυτικό στέλεχος της νεολαίας Λαμπράκη. Το 1967 συνελήφθη από τη χούντα και βασανίστηκε. Ο Μίκης Θεοδωράκης, εμπνευσμένος από τη στάση του, έγραψε "Τα τραγούδια του Αντρέα". Από το 1969 έως το 1974 στερήθηκε την ελληνική ιθαγένεια. Εξελέγη βουλευτής του Συνασπισμού και της Πολιτικής Ανοιξης.

Διευκρινίσεις για τον τρόπο κάλυψης των χαμένων διδακτικών ωρών περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που εστάλη σε όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας. Η εγκύκλιος αναφέρει ότι η εξεταστέα ύλη για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν περικόπτεται, οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα γίνουν κανονικά από τις 9 μέχρι τις 20 Ιουνίου και το διδακτικό έτος δεν θα παραταθεί πέραν της 6ης Ιουνίου. Ωστόσο ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος γνωστοποίησε την απόφαση του υπουργείου να μην υπολογιστούν οι απουσίες των μαθητών κατά τη διάρκεια της απεργίας των καθηγητών. Σημείωσε δε ότι το επόμενο διδακτικό έτος πρέπει να ξεκινήσει έγκαιρα. Οι καθηγητές απέρριψαν τα μέτρα του υπουργείου και παρέπεμψαν στις αποφάσεις τους στις νέες γενικές τους συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

"Δεν πρόκειται να υπάρξει καμμία απολύτως ρύθμιση παλαιών χρεών ή οφειλών. Ολοι οφείλουν να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί". Αυτό υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί την εφορία ανωνύμων βιομηχανιών εταιρειών στο Μαρούσι Αττικής. Ο κ. Παπαντωνίου γνωστοποίησε ότι θα θεσπιστούν ελαστικότερες ποινές για όσους δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο και σημείωσε χαρακτηριστικά : "εάν μειωθούν κάποιες ποινές αυτή η μείωση θα γίνει για να επιβάλλονται ευκολότερα και για να γίνονται πιο αποτελεσματικές". Ο υπουργός εξέφρασε ανησυχία για την πορεία των κρατικών εσόδων και προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων από την εφορία.

Την απόδοση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου-Ροτόντα σε λατρευτική χρήση υποστήριξαν σήμερα οι ομιλητές στην επιστημονική ημερίδα με θέμα "Άγιος Γεώργιος-Ροτόντα: Λατρευτικός ή Μνημειακός χώρος", που οργάνωσε το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο πρύτανης του Α.Π.Θ. κ.Αντώνης Μάντης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της απόδοσης του μνημείου στη θρησκευτική λατρεία, αλλά και υπέρ της διατήρησης του μνημειακού του χαρακτήρα.

Εκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε καφετερια στο κέντρο του Τελ Αβίβ. Ο ισραηλινός ραδιοφωνικός σταθμός έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και 43 τραυματίες ενώ την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση ανέλαβε με τηλεφώνημα σε τηλεοπτικό σταθμό η ισλαμική οργάνωση "Χαμάς". Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από τραπέζι στην αυλή της καφετερίας.

Την έγκριση της χρηματοδότησης 46 εκατομμυρίων δολαρίων για την επιδότηση δανείων στρατιωτικής βοήθειας προς Ελλάδα και Τουρκία για το οικονομικό έτος 1997 ύψους 122.5 και 175 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα, κατέθεσε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Κόεν. Ο κ.Κόεν αναφέρει ότι η Ελλάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα ποσά αυτά για τον εκσυγχρονισμό αμερικανικού εξοπλισμού και την αγορά υλικού μέσω του προγράμματος πλεονάζοντος υλικού. Οσον αφορά την Τουρκία υποστηρίζει ότι είναι προς όφελος των ΗΠΑ να την βοηθήσουν, καθώς οι δύο χώρες συνομιλούνε για θέματα που ενδιαφέρουν, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιφερειακές εντάσεις.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων, στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τάχθηκε με δηλώσεις του ο επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και νυν βουλευτής, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο WDR και σε ερώτηση αν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα εκτόνωνε την διένεξη με την Τουρκία, ο βετεράνος Γερμανός πολιτικός και επίτιμος πρόεδρος του κόμματος των Ελευθερων (FDP), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Βόννης, τόνισε: "Πιστεύω, ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, με την Δημοκρατία της Κύπρου, θα συνέβαλε στην εκτόνωση της διένεξης. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να καταστήσουμε το μη κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου όμηρο της κατοχής της άλλης πλευράς".

Αποφασισμένος να προχωρήσει στη διαλεύκανση του οικονομικού σκανδάλου που αποκαλύφθηκε στο μεγαλύτερο ιδιωτικό ταμιευτήριο "ΤΑΤ" στο Μοναστήρι, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβένκοφσκι κατά την ομιλία του στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, όπου συζητήθηκε το θέμα των παρατραπεζών που λειτουργούν στην επικράτεια της ΠΓΔΜ. Πολιτικοί σχολιαστές στα Σκοπια αναλύοντας την ομιλία του δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, το σκάνδαλο της "ΤΑΤ" να οδηγήσει την ΠΓΔΜ ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στη δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στα ανατολικά ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Ωστόσο θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας, μεγαλύτερα στις νότιοδυτικές περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από μείον 3 έως 8 βαθμούς, στα δυτικά από 0 έως 13 και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας από 4 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα βροχής το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 21 March 1997 - 17:05:21 UTC