Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:09 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 22.3.97

Σαρωτική ήταν η επικράτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των εκλογών στο 4ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Θεσσαλονικιός βουλευτής επί 3.436 ψηφισάντων έλαβε 2350 ψήφους, ποσοστό 69, 16%, ενώ ο αντίπαλός του βουλευτής Λάρισας Γεώργιος Σουφλιάς πήρε 1048 ψήφους, ποσοστό 34,64%. Ακόμη βρέθηκαν 38 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια. Στην αίθουσα του συνεδρίου επικράτησε μεγάλος ενθουσιασμός, κατά την ώρα που ο πρόεδρός του Γεώργιος Ράλλης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, τα οποία έγιναν αποδεκτά από τη μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων με τα συνθήματα ''Ηρθε η ώρα του Καραμανλή'' και ''Νάτος, νάτος, ο πρωθυπουργός''.

Στις πρώτες του δηλώσεις ως αρχηγός της ΝΔ, ο βουλευτής της Θεσσαλονίκης, Κώστας Καραμανλής τόνισε: "Είναι μεγάλη η στιγμή, είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνουν τα στελέχη της ΝΔ, αλλά είναι και μεγάλη ευθύνη. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές ούτε ηττημένοι. Υπάρχει μόνο μια νικήτρια, η ΝΔ. Τη ΝΔ, όλοι μαζί, φίλοι και συνεργάτες, πιασμένοι χέρι-χέρι θα τη βάλουμε στην πορεία της αναγέννησης την επόμενη μέρα του συνεδρίου. Θέλω ακόμα να σας πω ότι τρέφω αισθήματα αγάπης και σεβασμού για τον Γιώργο Σουφλιά. Δεν τον αισθάνθηκα ποτέ αντίπαλό μου, αλλά μόνο φίλο και συνεργάτη. Όλοι μαζί λοιπόν από αύριο να ξεκινήσουμε τη μεγάλη πορεία και θα προχωρήσουμε στο νέο ξεκίνημα που έχει ανάγκη και η παράταξη και η Ελλάδα".

Με τα συνθήματα ''Ηρθε η ώρα του Καραμανλή'' και ''Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός'' δέχτηκαν την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος του α' γύρου της εκλογικής διαδικασίας στο συνέδριο της ΝΔ οι φίλοι και οπαδοί του Κώστα Καραμανλή, που από νωρίς το απόγευμα είχαν συγκεντρωθεί στο Πολιτικό Γραφείο του στη Θεσσαλονίκη. Η ατμόσφαιρα φορτισμένη, καθώς πολλά από τα άτομα που συναντούσε κανείς στο Γραφείο της Οδού Τσιμισκή, γνωρίζουν από παλιά το βουλευτή Θεσσαλονίκης, ή ακόμα και κατάγονται από τις Σέρρες. Οι στενοί συνεργάτες του ήταν όλοι μαζί του στην Αθήνα.

Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα στο Βουκουρέστι, οι συνομιλίες του Προέδρου της Ρουμανίας Εμίλ Κωνσταντινέσκου και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο Πρόεδρος Κωνσταντινέσκου χαρακτήρισε γόνιμες τις συνομιλίες που είχε εκεί ο Πρωθυπουργός, κ. Σημίτης, με το Ρουμάνο ομόλογό του και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια που πρόσφερε προς τη Ρουμανία, ώστε να μπει η χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο κ. Κωνσταντινέσκου ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα, για τη βοήθεια που προσφέρει για να ενταχθεί η Ρουμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης, χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον κ. Κωνσταντινέσκου, ως επιβεβαίωση του πολύ φιλικού κλίματος που επικράτησε, κατά τις διήμερες συνομιλίες που είχε με τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Ρoυμανίας.

Αργά το βράδυ επέστρεψε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά από διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι, η οποία κατά κοινή ομολογία σημείωσε επιτυχία και τα αποτελέσματα της ήταν θετικά. Η τελευταία συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός στο Βουκουρέστι ήταν με τον Πατριάρχη Ρουμανίας Θεόκτιστο. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ξεναγήθηκε στο Πατριαρχείο Ρουμανίας και επισήμανε το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Ορθοδοξία στις σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε ότι ο δεσμός αυτός της Ορθοδοξίας μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας μπορεί να βοηθήσει, ώστε η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών να διευρυνθεί.

Διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας και Εσωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπλάγκοε Χαντζίνσκι και Τόμισλαβ Τσόκρεφσκι, είχε στα Σκόπια ο επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου, πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς. Ο κ. Μαλλιάς επέδωσε στον υπουργό Αμυνας πρόσκληση για συμμετοχή των αξιωματικών του στρατού της ΠΓΔΜ στο σεμινάριο, "ΑΘΗΝΑ '97", το οποίο αφορά τη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων και θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανταλλάχθησαν απόψεις και για την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική Αλβανία. Εξάλλου, ο κ. Μαλλιάς απηύθυνε γραπτή πρόσκληση προς τον Σκοπιανό υπουργό Εσωτερικών, για συνάντηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας και Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, η οποία, όπως τονίστηκε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 25 και 26 Μαρτίου. Ο κ. Τσόκρεφσκι αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Μαλλιά, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση επίσημων επαφών μεταξύ των δύο υπουργείων σε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Αιχμές εναντίον της κυβέρνησης αφήνει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την οποία "η δήλωση του κ. Σημίτη ότι η λύση στην Αλβανία θα δοθεί και από τον Μπερίσα, επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συστρατεύεται με όλες τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, που παίζουν το χαρτί Μπερίσα προκειμένου να επιβάλλουν στην Αλβανία αντιλαϊκές εξελίξεις". Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι "αποτελεί υποκρισία των κυβερνήσεων Ελλάδας, Αλβανίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως επιδιώκουν πολιτική λύση, σε αντίθεση με τον εξεγερμένο αλβανικό λαό που δήθεν επιδιώκει τον εμφύλιο πόλεμο και όχι πολιτική λύση. Η ουσιώδης διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι οι επιδιωκόμενες λύσεις κινούνται σε διαφορετικούς δρόμους".

Συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα. Τα θέματα στα οποία θα εστιάσουν την προσοχή τους, οι συμμετέχοντες θα είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Στη συνάντηση- όπως ανακοινώθηκε σχετικά από το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, το οποίο διοργανώνει και τη συνάντηση- θα εξεταστούν και μορφές συντονισμού και κοινής δράσης των κομμάτων με στόχο την ανάπτυξη του κινήματος της εργατικής τάξης και μορφές ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος και την ανάπτυξη κοινής δράσης.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, κατά την περίοδο 1991-1992, Φάτος Νάνο. Ο κ. Νάνο έφθασε στη Θεσσαλονίκη οδικώς από την Κρυσταλλοπηγή, το απόγευμα, με αυτοκίνητο, το οποίο παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος. Τον Αλβανό πολιτικό δέχτηκε στο Κυβερνείο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι ο Αλβανός πολιτικός βρίσκεται στη χώρα μας για καθαρά ιδιωτική επίσκεψη. Στόχος της επίσκεψης είναι να συναντηθεί ο κ. Νάνο με τα παιδιά του, τα οποία βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι ο μεγάλος γιος του κ. Νάνο σπουδάζει σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης, ενώ πριν από λίγες ημέρες έφθασε στη Θεσσαλονίκη και η κόρη του για λόγους ασφαλείας.

Την επέτειο της Εθνικής Παλλιγενεσίας του Ελληνικού Έθνους τίμησε για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Δήμος της Νέας Υόρκης. Μέσα σε μια ιδιαίτερα εορταστική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. "Οι Έλληνες καθ' όλη την ιστορική τους πορεία αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, παράδειγμα ανδρείας και θάρρους". Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε τον χαιρετισμό του προς τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι. "Τα θεμέλια της ελευθερίας και των αξιών χτίστηκαν πάνω στις θυσίες και τις ηρωικές πράξεις των Ελλήνων από την αρχαιότητα ακόμη και πάνω σε αυτά τα θεμέλια στηρίχτηκαν όλες οι δημοκρατίες του κόσμου", συνέχισε ο κ. Τζουλιάνι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι και η δημοκρατία των ΗΠΑ στηρίχτηκε στις ίδιες αξίες και ενισχύθηκε από την παρουσία και τη συμβολή των Ελλήνων μεταναστών.

Μεγάλη έκθεση ελληνικών προϊόντων, με την ονομασία "Σκόπια-Μπίζνες Κλαμπ" πραγματοποιείται στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στην έκθεση εκπροσωπούνται 60 περίπου ελληνικές επιχειρήσεις, που ασχολούνται με την παραγωγή επίπλων, ειδών υγιεινής, οικοδομικών υλικών και διακόσμησης. Στα εγκαίνια της έκθεσης, τους παρευρισκόμενους χαιρέτησε ο επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια, πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο Σκοπιανός υπουργός Πολεοδομίας, Οικοδομικών Δραστηριοτήτων και Προστασίας του Ανθρωπίνου Περιβάλλοντος, Γιόργκο Σούντος.

Τέσσερις πτήσεις προς την Ευρώπη εγκαινιάζουν οι Κυπριακές Αερογραμμές με την έναρξη του καλοκαιρινού προγράμματος. Οι νέοι προορισμοί είναι το Στρασβούργο και η Λυών της Γαλλίας, η Δρέσδη της Γερμανίας και το αεροδρόμιο Στάντστετ του Λονδίνου.

Δυο χιλιάδες τόνους σιτηρών θα στείλει η ΠΓΔΜ στη Βουλγαρία ως ανθρωπιστική βοήθεια, όπως έγινε γνωστό μετά τη χθεσινή συνάντηση στη Σόφια, του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλγαρίας, Ιβάν Νέικοφ και του πρεσβευτή των Σκοπίων στη βουλγαρική πρωτεύουσα, Γκεόργκι Σπάσοφ. Οι δυο άνδρες εξέτασαν τον τρόπο διανομής της βοήθειας, ενώ η Σκοπιανή πλευρά πρότεινε να σταλεί στην περιοχή του Πίριν.

Ο Ράντογιε Κόντιτς είναι ο πρωθυπουργός και της νέας κυβέρνησης που σχηματίστηκε στην Ο.Δ Γιουγκοσλαβίας, μετά τις ομοσπονδιακές κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα στις 3 Νοεμβρίου 1996, και στις οποίες επικράτησε ο συνασπισμός του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Το νέο στοιχείο είναι η συμμετοχή του κόμματος ''Γιουγκοσλαβική Αριστερά'' -JUL- της Μιριάνας Μάρκοβιτς, συζύγου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το οποίο αντιπροσωπεύεται στη νέα κυβέρνηση με δύο υπουργούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 22 March 1997 - 8:05:25 UTC