Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:19 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 26.3.97

Αντιπροσωπεία απο 10 χώρες φθάνει σήμερα στην Αλβανία για να παρακολουθήσει απο κοντά τις προσπάθειες που καταβάλλει η αλβανική κυβέρνηση για να επανέλθει η χώρα στην έννομη τάξη.Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ,που συνεδρίασε χθές στη Ρώμη, στην οποία πήρε μέρος και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Μπασκίμ Φίνο,δεν έλαβε απόφαση για αποστολή αστυνομικής δύναμης.

Δραματική είναι η κατάσταση στην Αλβανία και ιδίως στις νότιες περιοχές, όπου επικρατούν οι ένοπλες ομάδες κουκουλοφόρων, που επιτίθενται σε χωριά, λεηλατούν περιουσίες και δε διστάζουν να πυροβολούν εναντίον αόπλων κατοίκων.Σύμφωνα με καταγγελίες μελών της ελληνικής μειονότητας, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι ληστρικές επιδρομές εναντίον χωριών, που κατοικούνται στην συντριπτική τους πλειοψηφία απο Ελληνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χθές το βράδυ, στην περιοχή του Αργυροκάστρου, σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ ομάδων ενόπλων, τραυματίστηκαν 15 άτομα, που επρόκειτο να μεταφερθούν το απόγευμα στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, για νοσηλεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση γιόρτασε χθες στη Ρώμη, τη συμπλήρωση 40 χρόνων, απο την υπογραφή των συνθηκών για τη σύσταση της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, που υπήρξε πρόδρομος της Ευρωπαίκής Ενωσης.Στους εορτασμούς την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Αλβανίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Πελούμπ Κούλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, τόνισε ότι ''τα Τίρανα βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο, γεγονός που βοηθάει για την εξάπλωση της ηρεμίας και της έννομης τάξης και στις άλλες περιοχές της χώρας. Παρ΄ όλα αυτά όμως, όπως σημείωσε, ακόμη δεν υπάρχει η επαναδημιουργία του κλίματος εκείνου που θα φέρει ''την κοινή τάξη'', η οποία είναι απαραίτητη για τη ζωή των πολιτών, μεγάλος αριθμός των οποίων έχασε ήδη τη ζωή του ή τραυματίστηκε''. Ο Αλβανός μόνιμος αντιπρόσωπος, τόνισε την ανάγκη της χώρας του για φάρμακα και τρόφιμα που χρειάζονται για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και αναφέρθηκε στη γενναία βοήθεια της Ιταλίας και της Ελλάδας, που έχει ήδη φθάσει στην Αλβανία, υπογραμμίζοντας παράλληλα και την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλης υποδομής, προκειμένου να φθάσει η βοήθεια εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται. Ευχαρίστησε επίσης τη διεθνή κοινότητα για τη βοήθεια που παρείχε στην Αλβανία και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενθαρρυντικές, σχετικά με το θέμα επίλυσης του Κυπριακού, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, της Υπουργού Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, καθώς και των Τούρκων αξιωματούχων, με τους οποίους συναντήθηκε στην Αγκυρα, η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Πολίν Γκριν. Διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις ήταν ενθαρρυντικές με την έννοια ότι για πρώτη φορά δεν άκουσε σωβινιστικές δηλώσεις, όπως ότι η Κύπρος αποτελεί στρατιωτικό φρούριο της Ελλάδας.

Η γερμανική κυβέρνηση συνδέει άμεσα την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Σε συνέντευξή του στο έγκυρο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό "Φόκους", ο κ. Κίνκελ εξέφρασε την άποψη ότι "χωρίς μία αποφασιστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε είναι σχεδόν αδιανόητη", ενώ παράλληλα τονίζει ότι "για λόγους αρχής η Ελλάδα αξίζει την ευρωπαϊκή μας αλληλεγγύη". Αναφερόμενος στη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας στο θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας, που παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "στο σημείο αυτό δικαίως η Τουρκία είναι βαθιά απογοητευμένη".

Η πολιτισμική παράδοση της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα είναι το σημείο αναφοράς του "Δεκαήμερου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων για τη Θεσσαλονίκη", που ξεκινά αύριο στην Αθήνα. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει η Ένωση Εκδοτών Βιβλίου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού με τη συμμετοχή του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97". Οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στη "Στοά του Βιβλίου" του Αρσάκειου Μεγάρου, περιλαμβάνουν ομιλίες, βιβλιοπαρουσίες, εκδόσεις με πληροφοριακό υλικό για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τα έργα πολιτιστικής υποδομής, καθώς και όλες τις νέες εκδόσεις, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και αφορούν στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 27 Μαρτίου στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης του Αρσάκειου Μεγάρου, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ε.Βενιζέλου

Καμία στροφή δεν έγινε σε ότι αφορά στο κοινό έδαφος, κατά τη σύσκεψη της 17ης Ιανουαρίου στην Αθήνα, μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης. Αυτό τόνισε σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος, ωστόσο, επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη, ότι εναπόκειται πλέον στο Εθνικό Συμβούλιο να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και να αποφασίσει, κατά πόσο ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά για πραγματοποίηση απευθείας συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς.

Ευοίωνες προοπτικές για την εδραίωση της παρουσίας ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Ουκρανίας διανοίγει η 2η Εκθεση Ελληνικών Προϊόντων στην Οδησσό, που ολοκληρώθηκε χθες.. Ηδη, από το δεύτερο χρόνο της διοργάνωσης το ενδιαφέρον των ελληνικών εταιριών εμφανίζεται αυξημένο, καθώς από τις 60 επιχειρήσεις που παρουσίασαν πέρυσι τα προϊόντα τους, φέτος ο αριθμός τους ανήλθε στις 90. Επιπλέον, όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοουκρανικού Συνδέσμου που συμμετέχει από κοινού στη διοργάνωση με τη HELEXPO-ΔΕΘ, "τα ελληνικά προϊόντα στα καταστήματα της πόλης πλήθυναν κατά πολύ αμέσως μετά την πρώτη έκθεση. Φέτος διανοίγονται ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές".

Έργα Eβραίων συνθετών με εβραϊκά θέματα θα ερμηνεύσει η ορχήστρα "Sinfonietta Beograd", σε συναυλία προς τιμήν της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97". Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Απριλίου, στις 9 το βράδυ, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ και εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς πρωτοβουλιών, που θέτει υπό την αιγίδα του ο ΟΠΠΕΘ'97, με σκοπό να τιμήσει την ιστορία και την πολύπτυχη δράση της Εβραϊκής, της Αρμενικής και των υπόλοιπων εθνικών κοινοτήτων, που άφησαν το στίγμα τους στη Θεσσαλονίκη.

Στο 720% θα εκτιναχθεί εφέτος ο πληθωρισμός στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών εμπειρογνωμόνων, τις οποίες επικαλέστηκε ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Κρασιμιρ Αγκάρσκι, που αναλαμβάνει το συντονισμό των διαπραγματεύσεων της Σόφιας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η ισοτιμία του βουλγαρικού νομίσματος (λέβ) έναντι του δολαρίου θα είναι κατά μέσο όρο 2.000 λέβα προς 1 δολάριο και το Μάιο αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για την τιμή με την οποία θα συνδεθεί σταθερά το λέβα με κάποιο "σκληρό" συνάλλαγμα.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προβλέπονται για σήμερα. Στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές, στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα θ' αρχίσει βελτίωση από τα Δυτικά. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι ως ισχυροί, αλλά το βράδυ θα ενισχυθούν. Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα και το θερμόμετρο δε θα ξεπεράσει τους 9 βαθμούς. Σε ισχύ ως τα μεσάνυχτα είναι το δελτίο θυελλωδών ανέμων για το Ιόνιο, όπου πνέουν άνεμοι εντάσσεως 7 ως και 8 μποφόρ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 26 March 1997 - 7:40:20 UTC