Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:49 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.3.1997

Την ικανοποίησή του για τις δραστηριότητες και το έργο του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος ενημερώθηκε το μεσημέρι από την ηγεσία του υπουργείου. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η σημερινή είναι η τέταρτη επίσκεψή του σε υπουργείο και τόνισε ότι σκοπός των επισκέψεων αυτών είναι να τεθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και οι λύσεις που εφαρμόζονται και να διαπιστωθεί κατά πόσο προχωρεί η πολιτική της κυβέρνησης. "Το θέμα των επικοινωνιών και των μεταφορών είναι ένα θέμα τεράστιας σημασίας για τη χώρα. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι η Ελλάδα να αποτελέσει έναν κόμβο ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, ανάμεσα σε Βορρά και Νότο", είπε ο κ. Σημίτης ο οποίος εξάλλου εξέφρασε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για θέματα που αφορούν τον καταναλωτή, τον πελάτη των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. "Πρέπει οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι Οργανισμοί να προστατεύουν τα συμφέροντα των καταναλωτών, να έχουν αξιοπιστία και γι΄αυτό οφείλουν να προχωρήσουν στην εκτέλεση των προγραμμάτων τους και την αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών του προβλημάτων", σημείωσε ο κ. Σημίτης. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει θετική εικόνα για τα θέματα διεθνούς συνεργασίας και πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ανακοίνωσε τέλος τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και γνωστοποίησε ότι ο κ. Καστανίδης θα δώσει στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο αύριο ή μεθαύριο.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σύντομα στη συγκρότηση μόνιμης Επιτροπής Επιβατικών Μεταφορών Βόρειας Ελλάδας, με στόχο την παρακολούθηση, προώθηση και επίλυση των σχετικών προβλημάτων, ανακοίνωσε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Γιάννης Μανιάτης, στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της νέας διοίκησης του ΚΤΕΛ νομού Θεσσαλονίκης. Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση της λειτουργίας των γραμμών καθώς και οι μελλοντικές σχέσεις του ΚΤΕΛ με τον ΟΑΣΘ.

"Ευγενική χειρονομία" χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας την επίσκεψη του αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ισμαήλ Καρανταγί στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο κ. Καρανταγί υπογράμμισε την ανάγκη να λυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές για να μην επιβαρυνθούν οι νέες γενεές με το φορτίο αυτών των προβλημάτων και τόνισε την ευκολία με την οποία Έλληνες και Τούρκοι αποκτούν φιλικές σχέσεις σε κοινωνικό επίπεδο. "Αναμένουμε στην πράξη να υπάρξουν ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα δείχνουν ότι οι λόγοι δεν είναι χωρίς περιεχόμενο", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέση που εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Θετική χαρακτήρισε την κίνηση Καρανταγί και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει ειλικρίνεια προθέσεων πίσω από τη δήλωση αυτή.

Προειδοποίηση στην Τουρκία πριν μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να βελτιώσει τη στάση της σε ότι αφορά στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Κουρδικό αλλά και τις σχέσεις της με την Ελλάδα, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία. Ο κ. Κίνκελ συναντήθηκε σήμερα διαδοχικά με τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, την ομόλογό του Τανσού Τσιλλέρ και τον πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν. Η επίσκεψη του Γερμανού αξιωματούχου πραγματοποιείται σε κλίμα ψυχρότητας μετά την δήλωση του Τουρκου πρωθυπουργού ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να απευθύνονται στην Τουρκία με σκυμένο το κεφάλι. Η θέση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Κίνκελ ο οποίος επρόκειτο να ματαιώσει την επίσκεψή του αν η τουρκική πλευρά δεν έδινε τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Σε δήλωσή του μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ουδείς Ευρωπαίος δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι στην Τουρκία.

"Χρέος και έργο μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η Νέα Δημοκρατία να πρωταγωνιστήσει σε εθνική προσφορά". Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής ο οποίος νωρίτερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε στον κ. Καραμανλή τα συγχαρητήριά του για την εκλογή του αλλά και τη βεβαιότητα ότι θα πετύχει στο έργο του. Το πρωί ο νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά την εγκατάστασή του στο γραφείο του Προέδρου του κόμματος είχε ημίωρη συνάντηση με τον Μιλτιάδη Εβερτ. Τις επόμενες ημέρες ο Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Γεώργιο Ράλλη και τον Γιώργο Σουφλιά. Για τη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο κ. Καραμανλής αναμένεται να προτείνει τον Σταύρο Δήμα.

"Η εκλογή του κ. Καραμανλή πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει ώστε στη Νέα Δημοκρατία, κάτω από τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, να επικρατήσει περισσότερο ευθύνη και σοβαρότητα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος πρόσθεσε: "ο ρόλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σημαντικός ρόλος και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εθνική και κοινωνική πορεία". Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι "ο Κώστας Καραμανλής θα ανταποκριθεί με επιτυχία σε αυτό το ρόλο" γιατί, όπως είπε "αυτό είναι το συμφέρον της πατρίδας μας και η πολιτική πρέπει να ασκείται χάριν της πατρίδας και των κοινωνικών συμφερόντων και όχι χάριν κομματικών σκοπιμοτήτων". Την εκτίμηση ότι η εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ. ανοίγει δρόμους και σε άλλους νέους ανθρώπους εξέφρασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Εμμένει στις θέσεις του το υπουργείο παιδείας για το θέμα της κάλυψης των διδακτικών ωρών. Ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη τύπου τόνισε ότι η εγκύκλιος που έχει σταλεί στα σχολεία θα ισχύσει κανονικά. Ο κ.Αρσένης τόνισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση κι αν γίνει με τους καθηγητές θα πρέπει να είναι σ' αυτό το πλαίσιο. Είπε ακόμη ότι έχει εμπιστοσύνη στους καθηγητές και ότι δεν νομίζει ότι θα επικρατήσει κλίμα αντιπαράθεσης και αδιαλλαξίας. Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για την εξέλιξη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων. Την εμμονή στις θέσεις του για το ζήτημα της κάλυψης των διδακτικών ωρών υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ το οποίο ζητά τη ματαίωση των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων και τη διεξαγωγή μαθημάτων ως τις 20 Ιουνίου.

Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον είχε το απόγευμα στο Λευκό Οίκο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων. Ο κ. Κλίντον επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο διακήρυξη με την οποία η 25η Μαρτίου 1997 ανακηρύσσεται ημέρα κοινού εορτασμού της ελληνικής και της αμερικανικής δημοκρατίας. Στη διακήρυξη αυτή ο Μπιλ Κλίντον εξαίρει την τεράστια συνεισφορά των Ελλήνων στον μοντέρνο κόσμο και προσθέτει ότι η ιδεολογία της Ελλάδας μετά από 2000 χρόνια αποτελεί ιδεώδες και συνεχίζει να καθοδηγεί και να χαράσσει την πορεία των ΗΠΑ προς το μέλλον. "Η Αμερική χαιρετίζει την προσήλωση της Ελλάδας στη δημοκρατία, την ειρήνη και την ενωμένη και σταθερή Ευρώπη" υπογραμμίζει ο κ. Κλίντον ο οποίος υπέγραψε επίσημα τη διακήρυξη σε επίσημη τελετή ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα, του πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Λουκά Τσίλα και της ηγεσίας της ομογένειας.

Επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πραγματοποίησαν τα μέλη της μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, συνοδευόμενα από τον πρόεδρο του Παγκόσμιου ΣΑΕ Αντριου Αθενς και τον πρόεδρο του ΣΑΕ Βορείου Αμερικής Χρήστο Τομαρά. Η επιτροπή συναντήθηκε με το διευθυντή Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κέρι Κάβανο και επισκέφτηκε το Λευκό Οίκο. Ο Γρηγόρης Νιώτης σε δηλώσεις του, παρατήρησε ότι αποδέχτηκε πρόταση του ΣΑΕ Αμερικής να επισκεφτεί τις ΗΠΑ και τον Καναδά για να διαπιστώσει τον τρόπο λειτουργίας του, ενόψει της Β΄συνέλευσης του ΣΑΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Στο θέμα της αποστολής πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία για την επίβλεψη της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας επικεντρώνονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση του Μπασκίμ Φίνο εντείνει τις προσπάθειές της για την επιβολή της έννομης τάξης. Οι αλβανικές μυστικές υπηρεσίες, που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τον Σαλί Μπερίσα, επιμένουν στα ανθελληνικά σενάρια και προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες στην ελληνική πλευρά για την εξέγερση των κατοίκων του νότου. Στον Αλβανικό νότο ένοπλες ομάδες συνεχίζουν τις λεηλασίες. Τις τελευταίες 24 ώρες τουλάχιστον δεκαεννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Αργυρόκαστρο ενώ μια Ολλανδή δημοσιογράφος τραυματίστηκε σοβαρά. Τα θύματα της εξέγερσης στην Αλβανία ξεπερνούν συνολικά τα διακόσια. Οι δεκαπενταμελείς επιτροπές των εξεγερμένων πολιτών του Αλβανικού νότου προσπαθούν να επιτύχουν την οργάνωση της ζωής. Οι επιτροπές θα λάβουν την οριστική απόφαση για τη στάση τους σε κοινή σύσκεψη την Παρασκευή στην Αυλώνα. Στη σύσκεψη αυτή ενδέχεται να μετέχουν και στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πρωτοβουλία για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν, λόγω της κρίσης στην Αλβανία, περίπου 30 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Κορυτσάς, ανέλαβε το Επιμελητήριο Φλώρινας, με στόχο να στηριχτεί σε τεκμηριωμένα στοιχεία το αίτημα των επιχειρηματιών για αποζημιώσεις από το ελληνικό κράτος. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση των ενδιαφερομένων και από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει η συστηματική καταγραφή του συνόλου των εταιρειών, των επενδυμένων κεφαλαίων τους και των ζημιών που έχει υποστεί η καθεμία, σε συνεργασία με αρμόδιους επιστήμονες.

Εγκαινιάστηκε σήμερα το Ελληνικό Κέντρο Ούλοφ Πάλμε, το οποίο προσωρινά θα στεγάζεται στο κτίριο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του δήμου Καλαμαριάς στην πλατεία Σκρά. "Ο ελληνικός λαός θα τον θυμάται για πάντα και θα δικαιώνει τους αγώνες του μέσα από τις δραστηριότητες του Κέντρου" τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Πάλμε στην ομώνυμη πλατεία. Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θρασύβουλος Λαζαρίδης παρουσιάζοντας το καταστατικό του Κέντρου τόνισε ότι αυτό θα διέπεται από τις αρχές και τα ιδανικά του Ουλοφ Πάλμε δηλαδή την ειρήνη, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον αφοπλισμό.

Πέθανε τα ξημερώματα από ανακοπή καρδιάς και σε ηλικία 42 χρονών ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Η Καθημερινή" Βησσαρίων Σταύρακας. Ο Βησσαρίων Σταύρακας γεννήθηκε το 1955 στην Καρυά της Λευκάδας, σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ και ασχολήθηκε σε ερευνητικό επίπεδο με τον ελληνικό αντιδικτατορικό Τύπο στο εξωτερικό. Εργάστηκε στις εφημερίδες "Αυγή" και "Πρώτη" και στην ΕΡΤ. Ήταν υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού "Επτά Ημέρες" της "Καθημερινής" και η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στην έκδοση και ανάδειξη του περιοδικού. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στη γενέτειρα του στη Λευκάδα.

Η διατήρηση και ισοτιμία των ομιλουμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση γλωσσών, οι όψεις του γλωσσικού ηγεμονισμού, αλλά και η αποφυγή του κινδύνου του εθνικού απομονωτισμού, είναι το αντικείμενο του διεθνούς συνεδρίου με θέμα: "Ισχυρές" - "Ασθενείς" Γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Όψεις του γλωσσικού ηγεμονισμού, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο οργανώνει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Εικοσιπέντε κιλά χρυσού και διαμάντια ανακάλυψε η αστυνομία των Σκοπίων στο σπίτι της διευθύντριας της παρατράπεζας "ΤΑΤ", Σόνια Νικόλοφσκα, η οποία στις 7 Μαρτίου προφυλακίστηκε με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας και της κατάχρησης εξουσίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Βέτσερ", στο σπίτι της Νικόλοφσκα βρέθηκαν και πολλά έγγραφα, τα ποία επιβεβαιώνουν τις παράνομες δραστηριότητες της παρατράπεζας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι έρευνες των επιθεωρητών της Εθνικής Τράπεζας των Σκοπίων έχουν επικεντρωθεί στις 489 υποθήκες της "ΤΑΤ", οι οποίες θεωρούνται ως πιθανή πηγή χρημάτων για την εξόφληση των χρεών προς τους καταθέτες της παρατράπεζας.

Επιδεινώνονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Λευκορωσία, καθώς η Ουάσιγκτον ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της στο Μίνσκ ενώ το Στέιτ Ντιπαρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα λάβει περαιτέρω μέτρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απέλαση ενός Αμερικανού διπλωμάτη. Η νέα αυτή επιδείνωση των σχέσεων προκλήθηκε από τη σύλληψη του Α΄Γραμματέα της αμερικανικής πρεσβείας Σερζ Αλεξαντρώφ σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά της φιλορωσικής πολιτικής του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε την απέλαση του Αμερικανού διπλωμάτη.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στην ανατολική και νότια Ελλάδα θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και βόρεια και θα κυμανθεί στις βόρειες περιοχές της χώρας από -1 έως 9 βαθμούς, στα δυτικά από 2 μέχρι 14 και στην υπόλοιπη χώρα από 3 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί με βαθμιαία εξασθένιση ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 26 March 1997 - 17:05:39 UTC