Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:58 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 30-03-97

''Μέσα στα επόμενα χρόνια η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει τη μοναδική στρατηγική της θέση, ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε κεντρικό σταθεροποιητικό παράγοντα στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και ζωτικό σύνδεσμο αυτής της περιοχής με την Ευρώπη. Αυτός είναι ο ρόλος μας, αυτή είναι η δυνατότητά μας''. Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος μιλώντας το πρωί με θέμα ''Εθνική Αμυντική Πολιτική-Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα'', σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης. ''Κεντρικός στόχος εθνικής προετοιμασίας της Ελλάδας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα. Να πείθει ότι η εξέλιξη οποιασδήποτε απειλής που θα οδηγεί σε ενεργό παραβίαση της ακεραιότητας του ελληνικού χώρου θα έχει κόστος πολύ μεγαλύτερο από κάθε όφελος'', σημείωσε ο κ.Τσοχατζόπουλος υπογραμμίζοντας ότι ''η επίδειξη αποφασιστικότητας είναι ο μοναδικός δρόμος να μπει φραγμός στα πολεμικά σχέδια προκλήσεων της Αγκυρας, αλλά και στην ανοχή αυτών των σχεδίων από τους διεθνείς παράγοντες''.Τέλος αναφερόμενος στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι αυτό ήταν και παραμένει μια πολύ σημαντική στρατηγική επιλογή του Ελληνισμού, ενώ τόνισε παράλληλα ότι η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος καθίστανται πλέον σήμερα κρίσιμοι παράγοντες για τη διαμόρφωση περιφερειακών συνθηκών ασφάλειας.

"Την άποψη ότι η Τουρκία προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις με σκοπό να θέσει και την ελεύθερη Κύπρο υπό τουρκική κηδεμονία, μέσω μιας νόθας λύσης", εξέφρασε, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην κυπριακή εβδομαδιαία εφημερίδα "Τα Νέα" ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο υπουργός Αμυνας εξήγησε ότι η Αγκυρα επιδιώκει να εντάξει συνολικά την Κύπρο στην τουρκική σφαίρα επιρροής, μια πολιτική, η οποία, όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει τη βάση επίλυσης του Κυπριακού. Αναφερόμενος στο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου, ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι αυτό θα συνεχισθεί όσο υφίσταται η απειλή νέας τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει την αμυντική κάλυψη που έχει ανάγκη η Κύπρος. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η απουσία λύσης δεν αφήνει κανένα άλλο περιθώριο στην Κυπριακή Δημοκρατία, παρά να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα ενίσχυσης της άμυνάς της και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια, στη δύσκολη περίοδο της τουρκικής κατοχής.

Οι νέες πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού είναι καταδικασμένες σε αποτυχία αν δεν ασκηθούν πιέσεις στην τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει την αδιάλλακτή της στάση. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χρ. Χριστοδούλου, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή , για την επέτειο της 1ης Απριλίου. " Με σημαντικό μέρος της πατρίδας μας να τελεί ακόμη κάτω από το πέλμα των νεοβαρβάρων ,γιορτάζουμε και φέτος την εθνική μας επέτειο. Με τις υποθήκες των ηρώων μας ανεκπλήρωτες. Με τις θυσίες τους αδικαίωτες. Με τα σπίτια,που μεγάλωσαν και τα ιερά χώματα που τάφηκαν να κατέχονται και να μολύνονται απο τους Τουρκους εισβολείς," τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.

Ψήφισμα για την Κύπρο εγκρίθηκε ομόφωνα σε πανομογενειακή συγκέντρωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμου. Στη συγκέντρωση παρέστησαν διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Άντριου Άθενς, ο περιφερειακός Πρόεδρος Αμερικής κ. Τομαράς και εκπρόσωποι της Καναδικής Ομογένειας. Στο ψήφισμα ζητείται η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και η προώθηση εντονότερων ενεργειών εκ μέρους των κυβερνήσεων των μεγάλων χωρών για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η διακομματική αντιπροσωπεία και η ηγεσία του ΣΑΕ πραγματοποιούν περιοδεία σε πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά και έρχονται σε επαφή με την Ομογένεια για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου προγράμματος δράσης.

Εντολή να "παγώσουν" οι προσλήψεις στους οργανισμούς, στους οποίους θα ισχύσει ο νόμος 2190, μέχρι να ψηφιστεί η επέκταση του νόμου, έδωσε η Γενική Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Τάσος Μαντέλης, ο οποίος μίλησε σήμερα σε εκδήλωση για τη δημόσια διοίκηση, την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο Σταυρούπολης.Ο κ. Μαντέλης είπε ότι ο νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές του Πάσχα και σημείωσε ότι ήταν απαραίτητη η επέκταση του νόμου και στις Τράπεζες και άλλους οργανισμούς για να διασφαλιστεί η αξιοκρατία στις προσλήψεις. Στη διάρκεια της εκδήλωσης τέθηκε θέμα να ισχύσει ο νόμος 2190 και για τις προσλήψεις που θα γίνουν στο νοσοκομείο δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης και ο υφυπουργός απάντησε ότι θα εξετάσει το αίτημα αυτό.Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την εκδήλωση ο κ. Μαντέλης κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους στη Βουλή σχετικά με το ποιος θα ορίζει το "Συνήγορο του Πολίτη". Η κυβέρνηση, είπε, θέλησε να δώσει ώθηση στο νέο αυτό θεσμό και πρότεινε να εκλέγεται ο "Συνήγορος του Πολίτη" από τη Βουλή με πλειοψηφία των 3/5, αλλά η αντιπολίτευση αρνήθηκε για λόγους πολιτικούς και επικελέστηκε την άποψη ότι είναι αντισυνταγματική μια τέτοια ρύθμιση.

Λήγει αύριο βράδυ η ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων των μισθωτών και των συνταξιούχων. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δρύς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμιά νέα παράταση. Ο κ. Δρύς διευκρίνισε ότι καμιά υπηρεσία του Υπουργείου του δε ζήτησε παράταση της προθεσμίας.

Συνεχίζεται η προσπάθεια συγκέντρωσης και κατεπείγουσας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία από το ελληνικό καραβάνι αλληλεγγύης. Με το σύνθημα "ενα κουτί γάλα από σένα μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού στην Αλβανία", συνεχίζεται η συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων που θα σταλούν στη γειτονική χώρα στο πρώην καφενείο "Χρώμα" στο μέγαρο της ΧΑΝΘ σην οδό Τσιμισκή, ενώ πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι στα τηλέφωνα 243.598 και 555.879. Για τις χρηματικές εισφορές έχει ανοιχτεί στην εθνική τράπεζα λογαριασμός με αριθμό: 159/480503-88.

Με ψήφους 97 υπέρ και μία κατά , η αλβανική βουλή ενέκρινε την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης,της οποίας βασική αποστολή θα είναι η ασφαλής διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα φθάσει στη χώρα από το εξωτερικό.Η απόφαση της αλβανικής βουλής πάρθηκε ένα 24ωρο μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την ανάπτυξη ξένης δύναμης στην Αλβανία, κάτι που ζητούσαν επίμονα η αλβανική κυβέρνηση του Μπασκίμ Φίνο και ο πρόεδρος Μπερίσα.Μιλώντας στη βουλή, ο υπουργός εξωτερικών Αριάν Σταρόβα τόνισε ότι είναι απαραίτητη η έγκριση ανάπτυξης της δύναμης, ώστε να εποπτεύσει τις επειχειρήσεις διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας και να συμβάλλει στις προσπάθειες σταθεροποίησης της κατάστασης στην Αλβανία.Στη Ρώμη, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης εξέφρασαν την ελπίδα ότι η ανάπτυξη της δύναμης θ' αρχίσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών Αριάν Σταρόβα κατηγόρησε την Ιταλία για τη βύθιση του αλβανικού πλοίου , που μετέφερε πρόσφυγες , στην Αδριατική και ζήτησε την τιμωρία του πλοιάρχου του ιταλικού πολεμικού σκάφους. Η ιταλική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ναυτική τραγωδία οφείλεται σε κακό χειρισμό του πλοιάρχου του αλβανικού πλοίου, τον οποίο και συνέλαβαν. Ομως, οι δικαστικές αρχές του Πρίντιζι κατηγορούν τον πλοίαρχο της ιταλικής κορβέτας για ανθρωποκτονία. Τόσο ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών, όσο και ο Αλβανός πρεσβευτής στη Ρώμη τόνισαν ότι τουλάχιστον 80 άτομα αγνοούνται και πιστεύεται ότι βρήκαν το θάνατο . Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, στο πλοίο επέβαιναν 120 με 130 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα. Μέχρι στιγμής εχουν περισυλλεγεί τα πτώματα τεσσάρων ατόμων και μόνο 34 διασώθηκαν. Η αλβανική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο πλοίαρχος του αλβανικού σκάφους ειχε υψώσει λευκή σημαία και είχε ανεβάσει τα περισσότερα παιδιά στο κατάστρωμα για να καταλάβουν οι Ιταλοί ότι επρόκειτο για πρόσφυγες. Το Βατικανό με ανακοίνωσή του επιρρίπτει έμμεσα ευθύνες στον Ιταλό πλοίαρχο . Ανάλογες είναι οι θέσεις και πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο πρόεδρος του βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος , Γκεόργκι Παρβάνωφ , αναχωρεί σήμερα , στις 9 μμ ώρα Βουλγαρίας , για την Αθήνα, προσκεκλημένος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, για τριήμερη επίσκεψη.Ο κ. Παρβάνωφ θα έχει σειρά επαφων με τον γραμματέα της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη και άλλα μέλη της ηγεσίας του Κινήματος, με τα οποία θα συζητήσει για τη συνεργασία και τις παραδοσιακές σχέσεις των δύο κομμάτων. Ο Βούλγαρος πολιτικός θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, τη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρρήγα, τον πρόεδρο του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλο και τον πρόεδρο του ΔΗ.Κ.ΚΙ, Δ Τσοβόλα.

Η καρδιά της Μελβούρνης χτυπούσε ελληνικά χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης και των δέκα χρόνων του Φεστιβάλ Αντίποδες. Δεκάδες χιλιάδες ομογενείς συμμετείχαν στο γλέντι που στήθηκε στην ελληνική γωνία της Λονσεντεϊλ στριτ, στο κέντρο της Μελβούρνης, έξω από το μέγαρο της Κοινότητας. Οι Ελληνες ομογενείς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν επί 2,5 ώρες τον Ελληνα καλλιτέχνη Γιώργο Νταλάρα, τον οποίο και αποθέωσαν. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, φανερά συγκινημένος, υποστήριξε ότι η εκδήλωση έμοιαζε με "μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, αλλά είναι πιο πολιτισμένη", πρόσθεσε δε ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον ίδιο που τον προσκάλεσε η κοινότητα να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της και χαρακτήρισε τη Μελβούρνη "πόλη ελληνική".Νωρίτερα, κατά την επίσημη τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, Γ. Κωνσταντής, δήλωνε ότι "είναι ευτυχία για έναν Ελληνα διπλωμάτη να παρακολουθεί την πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας να μιλά σε δεκάδες χιλιάδες ομογενείς και να τους επαινεί και μάλιστα στα Ελληνικά". Το τριήμερο γλέντι των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης κορυφώνεται αύριο, Δευτέρα, με τη συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 30 March 1997 - 17:57:05 UTC