Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:23 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 31.3.97

Κατηγορίες εναντίον του κυβερνήτη της ιταλικής κορβέτας, που εμβόλισε το αλβανικό πλοιάριο τη νύχτα της Παρασκευής, είναι πιθανό να απαγγείλλει ο εισαγγελέας του Μπρίντιζι.Ομως, οι ιταλικές αρχές εξακολουθούν να καλύπτουν τον Ιταλό κυβερνήτη και να επιρρίπτουν ευθύνες στον Αλβανό καπετάνιο, τον οποίο θα κατηγορήσουν και για παράνομη λαθρομετανάστευση.Στο ναυάγιο χάθηκαν 80 άτομα, σύμφωνα με τον Αλβανό πρεσβευτή στην Ιταλία, αναμεσά τους και πολλά παιδιά.

Απο σήμερα συνέρχεται στη Ρώμη επιτροπή εμπειρογνωμόνων των ενόπλων δυνάμεων ,που θα συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία, προκειμένου να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις για την αποστολή.Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος είπε χθές, ότι απο ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχει δύναμη ενός τάγματος,που θα έιναι κατάλληλα προετοιμασμένη.Χαρακτήρισε την αποστολή δύσκολη και επικίνδυνη.Οσον αφορά στη συμμετοχή της Τουρκίας, ο υπουργός είπε πώς αφού εξέφρασε την πρόθεση να συμμετάσχει,θα συμμετάσχει.

Την τετάρτη φθάνει στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και την γεσία του υπουργείου Εξωτερικών ,ο Αλβανός Πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο.Η επίσκεψη Φίνο χαρακτηρίζεται ώς ιδιαίτερα σημαντική ,αφού θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών,καθώς και την βοήθεια της Ελλάδας για την επίλυση της κρίσης που μαστίζει τη γειτονική χώρα.

Πρωτη αντιπαράθεση χθές, του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.Με δηλώσεις τους στην "κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" αναφέρονται στην πορεία της οικονομίας.Μέσα απο αυτές φαίνεται να συμφωνούν στην ανάγκη "διαρθρωτικών αλλαγών" αλλά διαφωνούν σε επι μέρους προβλήματα.Ο κ.Σημίτης θεωρεί ότι έχουν γίνει μέχρι τώρα σημαντικά βήματα και θα γίνουν άλλα πιό σημαντικά μέσα στο 1997,ενώ ο κ. Καραμανλής αφού αναφέρει ότι θα στηρίξει θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, την κατηγορεί για ατολμία στα μεγάλα θέματα και για καθυστέρηση στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι ενοπλες δυνάμεις της χώρας, για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση,δήλωσε χθές το βράδυ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στους αξιωματικούς της Φρουράς Θεσσαλονίκης.Ο υπουργός επεσήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ώστε να υπάρχει απο κάθε άποψη ετοιμότητα και πληρότητα,σό λους τους κλάδους.

Λήγει στις 8 το βράδυ η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Δρύς δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.Για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων οι εφορίες αλλά και τα ταχυδρομεία θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 8 το βράδυ.

Αναστάτωση επικρατεί και πάλι στο χώρο της Παιδείας.Οι καθηγητές δεν αποδέχονται το πρόγραμμα του υπουργείου για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας,ενώ το υπουργείο τους απειλεί με πειθαρχικές διώξεις.Οι μαθητές της Καβάλας, στο μεταξύ,συνεχίζουν τις καταλήψεις των σχολικών συγκροτημάτων,σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράταση του διδακτικού έτους. Σήμερα, αναμένεται να υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα που προβλέπει την παράτση ως τις 6 Ιουνίου και καθορίζει ότι οι προαγωγικές εξετάσεις θα πρέπει να γίνουν ως τις 20 Ιουνίου.

Η ΠΑΣΚ Μηχανικών αναδεικνύεται πρώτη δύναμη ,σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα,των εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο,αλλά και στα περιφερειακά όργανα.Η ΠΑΣΚ συγκεντρωνει το 29,6% των ψήφων ,ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Δημοκρατική κίνηση μηχανικών , που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία ,με ποσοστό 29,1% και τρίτη η ενωτική κίνηση ,με ποσοστό 16% .

Για τις συνενώσεις των δήμων και κοινοτήτων ,αλλά και το νέο θεσμό του συνηγόρου του πολίτη μίλησε χθές ο υφυπουργός Εσωτερικών,δημόδιας διοίκησης και αποκέντρωσης Τάσος Μαντέλης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η κίνηση πολιτών της δυτικής Θεσσαλονίκης.Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο υφυπουργός δήλωσε πώς θα παγώσουν οι προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέχρι να ρυθμιστεί νομοθετικά η επέκταση του νόμου Πεπονή.

Σημαντικές εξελίξεις έχει στα Σκλόπια το σκ'ανδαλο της παρατράπεζας ΤΑΤ. Πολλοί υπουργοί φέρονται αναμεμειγμένοι στο σκάνδαλο, με καταθέσεις στις παρατράπεζες.Παράλληλα, αναμένεται να παραιτηθεί σήμερα ο υπουργός υγείας που όπως λέγεται, ενέχεται σε σκάνδαλο με εισαγόμενα φάρμακα, που έληγαν πολύ σύντομα και επωλούντο σε τιμές μέχρι και 20 % ακριβότερα στην αγορά.Ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έχει δηλώσει πώς όλοι οι υπουργοί και οι υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι θα υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις για να φανείς άν ενέχονται στο σκάνδαλο των παρατραπεζών.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 31 March 1997 - 6:40:21 UTC