Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 13:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13.4.1997

Το ελληνικό τάγμα που θα συμμετέχει στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη στην Αλβανία επιθεώρησε σήμερα στη Νέα Σάντα Κιλκίς ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Παραγιουδάκης, προκειμένου να διαπιστώσει την ετοιμότητά του και την ολοκλήρωση όλης της σχετικής προετοιμασίας. Σε δηλώσεις του ο κ. Παραγιουδάκης ο οποίος χαρακτήρισε ειρηνευτική την αποστολή, τόνισε τη σημασία της για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη γειτονική χώρα. "Είμαστε βέβαιοι ότι έχετε κάνει την απαραίτητη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσετε όλες τις καταστάσεις που πιθανόν να σας παρουσιαστούν", είπε ο αρχηγός ΓΕΣ απευθυνόμενος στους Έλληνες στρατιώτες. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος διευκρίνισε ότι η μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτών θα γίνει με μεταγωγικά αεροπλάνα και πρόσθεσε ότι η εγκατάστασή τους θα γίνει στα Τίρανα και από εκεί τμήμα τους θα μεταφερθεί στην Αυλώνα όπου υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει αξιοποίηση των ελληνικών πλοίων. Στο μεταξύ το μεσημέρι μέλη της οργάνωσης "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτική δύναμη στην Αλβανία.

Αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Δυρραχίου οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη. Στην Αλβανία βρίσκεται σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του Μπασκίμ Φίνο και στη συνέχεια θα μεταβούν και οι δυο στα Τίρανα όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα. Στη γειτονική χώρα βρίσκεται από χθες και ο γιος του τέως βασιλιά της Αλβανίας, Ζόγου, Λέκκα, ο οποίος θα απευθύνει έκκληση για τερματισμό της βίας. Σύμφωνα μάλιστα με εκπρόσωπο του Αλβανικού κινήματος της "νομιμότητας" ο Λέκκα αναμένεται να ζητήσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την επιστροφή ή όχι της μοναρχίας στην Αλβανία.

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη πραγματοποιείται αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στη σύσκεψη θα μετέχει η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Στις 30 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος θα μεταβεί στην Τουρκία ενώ μία μέρα πριν συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα έχει συνάντηση στη Μάλτα με τον Τούρκο ομόλογό του. Σε δηλώσεις του χθες από την Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης σημείωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να συμβάλλει στη διαδικασία προσέγγισης Τουρκίας και Κοινότητας με την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το Κυπριακό, θα σταματήσει η επιθετική πολιτική της Αγκυρας στο Αιγαίο και θα υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι κρίσιμα για την πορεία του Κυπριακού σε ότι αφορά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τραγικό θάνατο βρήκε τα ξημερώματα νεογέννητο κοριτσάκι. Η δεκαεννιάχρονη μητέρα του Ιωάννα Μερτύρη το πέταξε, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, στο φωταγωγό πολυκατοικίας στην Κυψέλη. Το κλάμα του παιδιού άκουσαν ένοικοι της πολυκατοικίας και αμέσως ειδοποίησαν την αστυνομία η οποία μετέφερε το νεογέννητο στο νοσοκομείο Αγία Σοφία όπου τα ξημερώματα άφησε την τελευταία του πνοή. Εξάλλου το πρωί στον Βύρωνα Αττικής συνελήφθη ο 29χρονος Βασίλης Μιχαλάκης ο οποίος κακοποίησε τον δεκάχρονο γιό του που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στο Εθνικό Θέατρο των Σκοπίων, παρουσία του Προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ, η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη με το γνωστό συμφωνικό του έργο "Ζορμπάς". Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτήρισε τη συναυλία ως πολιτικό γεγονός ενώ σε δηλώσεις του ο Κίρο Γκλιγκόρωφ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το τεράστιας πολιτικής και πολιτιστικής σημασίας γεγονός αυτό. Τη συναυλία παρακολούθησαν Σκοπιανοί και Έλληνες αξιωματούχοι ενώ στη συνέχεια, στο πλαίσιο δεξίωσης που παρέθεσε ο Σκοπιανός υπουργός Πολιτισμού Σλόμπονταν Ούνκοφσκι ο Κίρο Γκλιγκόρωφ είχε ολιγόλεπτες συνομιλίες με τον Μίκη Θεοδωράκη και το σύνολο των Κοινοβουλευτικών Μελών της Ελληνικής Αντιπροσωπείας. Η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησε το μεσημέρι από τα Σκόπια για την Ελλάδα.

Σχέδιο που θα προβλέπει ευρείες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα εντός των προσεχών ημερών ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας. Με το σχέδιο αυτό αυξάνονται οι βασικές βαθμίδες εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων, θεσπίζονται οι θέσεις υποδιευθυντών και διευθυντών για κάθε υπηρεσία και επαναφέρεται η θέση του Γενικού Διευθυντή.

Τις θέσεις της για τον κοινωνικό διάλογο, που θα αρχίσει μετά το Πάσχα, αναμένεται να παρουσιάσει στις αρχές της εβδομάδας η μεικτή επιτροπή κόμματος και κυβέρνησης. Σε τρεις εβδομάδες η επιτροπή αυτή θα συνεδριάσει εκ νέου με αντικείμενο το ασφαλιστικό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και η ΓΣΕΕ εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου ενώ οι συνταξιούχοι που κάνουν λόγο για κυβερνητικό μονόλογο με προαποφασισμένες επιλογές θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Πέμπτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Στον ανακριτή οδηγείται αύριο ο 35χρονος οδηγός ταξί Δημήτρης Βακρινός, ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε πέντε άνδρες και έκαψε ζωντανή μια γυναίκα. Ο Εισαγγελέας ποινικής διώξεως Δημήτρης Παπαγγελόπουλος άσκησε εναντίον του δράστη ποινική δίωξη για 20 κατηγορίες. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Βακρινός είναι πέντε ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως, έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών επίσης εκ προθέσεως, τέσσερις ένοπλες ληστείες, μια διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, μια διακεκριμένη περίπτωση φθοράς με φωτιά, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή.

Φθηνότερα στεγαστικά δάνεια κατά 0,75% θα χορηγεί από αύριο η Κτηματική Τράπεζα. Έτσι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα διαμορφώνονται στο 12, 5% για τα τριετούς διαρκείας, στο 13,75% για τα δεκαετούς και δεκαπενταετούς διαρκείας και στο 15,75% για τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο διαρκείας 10, 15 και 20 ετών. Κατά 3,5 μονάδες μείωσε τα επιτόκια των προσωπικών και των καταναλωτικών δανείων η Τράπεζα Εργασίας και κατά μισή μονάδα το επιτόκιο καταθέσεων Ταμιευτηρίου, το οποίο έπεσε στο 9%. Τα επιτόκια των προσωπικών δανείων έφτασαν στο 20,50% και των καταναλωτικών στο 18,5%.

Επιμνημόσυνη δέηση με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το θάνατο του Γιάννη Αλευρά εψάλη σήμερα στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, παρουσία υπουργών, βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και πλήθους κόσμου.

Στη Βουλγαρία, όλοι γνωρίζουν το νικητή των εκλογών του προσεχούς Σαββάτου 19 Απριλίου, που θα είναι ο κεντροδεξιός συνασπισμός "Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις", καθώς και τον νέο πρωθυπουργό, τον 45χρονο αρχηγό Ιβάν Κόστοφ, αρχηγό της "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", του βασικότερου εταίρου του συνασπισμού. Κανένα όμως από τα 39 συνολικά πολιτικά κόμματα και σχηματισμοί, που παίρνουν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση, δεν εξηγεί στη Βουλγαρική κοινή γνώμη τα τεράστια ζητήματα που θα ανακύψουν ένα περίπου μήνα μετά τις εκλογές, όταν θα αρχίσει να λειτουργεί το "νομισματικό συμβούλιο", τη δημιουργία του οποίου έθεσαν ως όρο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να χορηγήσουν πιστώσεις που θα επιτρέψουν στη γειτονική μας χώρα να ανασάνει οικονομικά. Στο μεταξύ τη διαβεβαίωση ότι θα αποτελέσει τον εγγυητή των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας- Βουλγαρίας δίνει ο Βούλγαρος πρόεδρος της Δημοκρατίας Πέταρ Στογιάννωφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή", χαιρετίζοντας παράλληλα τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης που στηρίζουν τις λεπτές ισορροπίες στα Βαλκάνια.

Εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Κροατία για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων και τμήματος του Κοινοβουλίου. Ωστόσο πολλά είναι τα οργανωτικά προβλήματα γεγονός που θεωρείται πιθανόν να αποτελέσει αιτία για την αναβολή της εκλογικής αναμέτρησης σε αρκετές περιοχές για αύριο.

Σε ανάκληση των πρεσβευτών του από αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναμένεται να προχωρήσει το Ιράν μετά τη ρήξη Βόννης - Τεχεράνης εξαιτίας των κατηγοριών που διατύπωσε γερμανικό δικαστήριο κατά του Ιράν για τρομοκρατία καθώς το θεωρεί ηθικό αυτουργό της δολοφονίας τεσσάρων Κούρδων αντιφρονούντων στη Βόννη το 1992. Η Γερμανία ζήτησε από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από την Τεχεράνη. Το αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης για ανάκληση των πρεσβευτών από την Τεχεράνη δεν αποδέχτηκε η Ελλάδα. Το πρωί έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη γερμανική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

Ο Απόλλων Πάτρας έκανε χθες τη μεγάλη έκπληξη στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδος που πραγματοποιείται στο ΟΑΚΑ της Αθήνας. Η ομάδα της Πάτρας νίκησε τον Παναθηναϊκό, τον περσινό κάτοχο του τροπαίου, με σκορ 92-79 και προκρίθηκε στο μεγάλο τελικό του κυπέλλου. Το βράδυ θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του μπάσκετ που επαρχιακή ομάδα περνάει στον τελικό του Κυπέλλου Ομάδας. Στον δεύτερο ημιτελικό που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ ο Ολυμπιακός κέρδισε σε ένα συγκλονιστικό αγώνα που κρίθηκε τα τελευταία δευτερόλεπτα την ΑΕΚ, με σκορ 63-61.

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε όλη τη χώρα προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες και παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Από το απόγευμα στα βορειοδυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 έως 10 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και το Ιόνιο από 7 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες αλλά από το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 13 April 1997 - 13:24:34 UTC