Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:12 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.4.1997

Το ελληνικό τάγμα που θα συμμετέχει στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη στην Αλβανία είναι έτοιμο να αναχωρήσει. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος γνωστοποίησε ότι το τάγμα θα επιθεωρήσει αύριο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού προκειμένου να διαπιστώσει την ετοιμότητά του και την ολοκλήρωση όλης της σχετικής προετοιμασίας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, την Τρίτη το βράδυ θα αναχωρήσει αρματαγωγό από τη Θεσσαλονίκη που θα μεταφέρει τα μηχανοκίνητα μέσα και την Τετάρτη θα μεταβούν στην Αλβανία οι πρώτοι Έλληνες στρατιώτες. "Κάθε αστυνομικού χαρακτήρα στρατιωτική αποστολή αναμφισβήτητα περικλείει κινδύνους και γι' αυτό ακριβώς καταλήξαμε ώστε το στοιχείο της εμπειρίας και της ωριμότητας να είναι το βασικό για τη συγκρότηση της δύναμης αυτής" επισήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρχει η μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια.

Αναμένεται σήμερα στα Τίρανα ο γιος του τέως βασιλιά της Αλβανίας, Ζόγου, Λέκκα, ο οποίος θα απευθύνει έκκληση για τερματισμό της βίας. Σύμφωνα μάλιστα με εκπρόσωπο του κινήματος της "νομιμότητας" ο Λέκκα αναμένεται να ζητήσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την επιστροφή ή όχι της μοναρχίας στην Αλβανία. Στη γειτονική χώρα έφτασε σήμερα ο ιταλός υπουργός Αμυνας Βενιαμίνο Αντρεάτα για σύντομη επίσκεψη πριν την ανάπτυξη της πολυεθνικής δύναμης. Η ιταλική εμπροσθοφυλακή ανέλαβε από χθες τον έλεγχο του αεροδρομίου των Τιράνων.

Την ανάκληση των πρεσβευτών τους από την Τεχεράνη ζήτησε από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Γερμανία μετά τη ρήξη Βόννης - Τεχεράνης εξαιτίας των κατηγοριών που διατύπωσε γερμανικό δικαστήριο κατά της Τεχεράνης για τρομοκρατία καθώς τη θεωρεί ηθικό αυτουργό της δολοφονίας τεσσάρων Κούρδων αντιφρονούντων στη Βόννη το 1992. Το αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης για ανάκληση των πρεσβευτών από την Τεχεράνη δεν αποδέχτηκε η Ελλάδα, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ. Ο κ. Κίνκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, σε μια προσπάθεια ανατροπής της ελληνικής θέσης.

"Είμαστε αντίθετοι σε πράξεις τρομοκρατίας. Είμαστε αντίθετοι σε μεθόδους που χρησιμοποιούν βία προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα θεωρείται ότι υπάρχει", δήλωσε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε: "Νομίζουμε ότι δεν είναι ο καλύτερος τρόπος η απομόνωση μιας χώρας προκειμένου να βοηθηθεί μια χώρα να ενσωματωθεί σε ένα διεθνές λειτουργικό σύστημα. Με αυτή την έννοια εκφράζουμε επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα του μέτρου της αναχώρησης των πρέσβεων από την πρωτεύουσα του Ιράν".

"Είμαι ένα κτήνος και μου αξίζει η εκτέλεση" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο 35χρονος οδηγός ταξί Δημήτρης Βακρινός, ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε πέντε άνδρες και έκαψε ζωντανή μια γυναίκα. Ο δράστης, κάτω από ισχυρή αστυνομική δύναμη οδηγήθηκε από την Ασφάλεια στα Δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο Εισαγγελέας ποινικής διώξεως Δημήτρης Παπαγγελόπουλος άσκησε εναντίον του δράστη ποινική δίωξη για 20 κατηγορίες. Συγκεκριμένα είναι 16 κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Βακρινός είναι πέντε ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως, έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών επίσης εκ προθέσεως, τέσσερις ένοπλες ληστείες, μια διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, μια διακεκριμένη περίπτωση φθοράς με φωτιά, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στην 27η τακτική ανακρίτρια από την οποία ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί τη Δευτέρα.

"Με ιδιαίτερη ικανοποίηση μετρήσαμε στατιστικά ότι σχεδόν σε απόλυτο βαθμό εκτελείται το πρόγραμμα αναπλήρωσης διδακτέας ύλης και το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώνεται με μια σύμπραξη εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών". Αυτό δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος ο οποίος εξέφρασε αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην αναπλήρωση της ύλης. Σήμερα έγιναν μαθήματα για δεύτερο Σάββατο σε πολλά σχολεία στο πλαίσιο της προσπάθειας αναπλήρωσης ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο των επτάωρων διδασκαλίας.

Xίλιες διακόσιες φορολογικές παραβάσεις, εκ των οποίων οι δέκα παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο, κατέγραψε σε μία μόνο ημέρα το νεοσύστατο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών. Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι 700 υπάλληλοι και από τις 13 περιφερειακές διευθύνσεις πραγματοποίησαν, σε 24ωρη βάση, εντατικούς ελέγχους, που απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς. Μάλιστα, η κυβέρνηση εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν οι έλεγχοι εντατικοποιηθούν, θα χρησιμεύσουν ως μέσο για την αντιμετώπιση της υστέρησης στα δημόσια έσοδα, που σημειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 1997.

Για τριπλασιασμό των έργων υποδομής στην περιοχή του Τριγώνου στον Έβρο μέσα στην επόμενη τριετία, έκανε λόγο, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Απόστολος Φωτιάδης. Η απόφαση αυτή για σημαντική ενίσχυση των έργων υποδομής στο Τρίγωνο του Έβρου,προωθείται από το ΥΠΕΘΟ, προκειμένου να προσελκυστούν μεγάλες ελληνικές και ξένες επενδύσεις στην υποβαθμισμένη αυτή περιοχή της Θράκης. "Πρόκειται για ένα ειδικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που βρίσκεται τώρα στη φάση της συγκεκριμενοποίησης. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να ξεκαθαριστούν σε διάστημα δύο μηνών από τώρα", τόνισε ο κ.Φωτιάδης.

Αυξήσεις 10,5% σε πέντε δόσεις θα δοθούν στους τραπεζικούς υπαλλήλους, μετά τη διετή συλλογική σύμβαση, που ενέκρινε χθες το γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ. Με τη νέα σύμβαση διαμορφώνεται καινούριο μισθολόγιο, σύμφωνα με το οποίο, την 1η Νοεμβρίου 1997 ο αρχικός μισθός θα έχει φτάσει τις 195.000 δραχμές. Αντίθετα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν συμφώνησαν με τη διοίκηση της επιχείρησης για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης και έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία στις 15 και 16 Απριλίου.

Φθηνότερα στεγαστικά δάνεια κατά 0,75% θα χορηγεί από τη Δευτέρα η Κτηματική Τράπεζα. Έτσι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα διαμορφώνονται στο 12,5% για τα τριετούς διαρκείας, στο 13,75% για τα δεκαετούς και δεκαπενταετούς διαρκείας και στο 15,75% για τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο διαρκείας 10, 15 και 20 ετών. Κατά 3,5 μονάδες μείωσε χθες τα επιτόκια των προσωπικών και των καταναλωτικών δανείων η Τράπεζα Εργασίας και κατά μισή μονάδα το επιτόκιο καταθέσεων Ταμιευτηρίου, το οποίο έπεσε στο 9%. Τα επιτόκια των προσωπικών δανείων έφτασαν στο 20,50% και των καταναλωτικών στο 18,5%.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στομάχου στην Ελλάδα, υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ το μορφωτικό επίπεδο και η οικονομική κατάσταση των καρκινοπαθών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά. την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Αυτά ανακοίνωσε -στο 12ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη- ομάδα καθηγητών της Β' Παθολογικής και της Α' Χειρουργικής Κλινικής του "Γ. Παπανικολάου", αναλύοντας επιστημονικό υλικό που συγκεντρώθηκε στο διάστημα των τελευταίων επτά χρόνων. Το χαμηλό μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των ασθενών φαίνεται ότι υποβοηθά την εξάπλωση της νόσου, αφού, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, αλλά και περιορισμένων οικονομικών μέσων, καθυστερεί η διάγνωση του καρκίνου.

Νέα φάση άρχισε στις σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου Χριστόδουλος Χριστοδούλου, αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνίας που έγινε στη Μόσχα, μεταξύ των δύο χωρών, για διεύρυνση και προστασία των επενδύσεων. Από τη ρωσική πλευρά τη συμφωνία υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αντρέι Σιαποβαλιάντς, ο οποίος τόνισε ότι για τη χώρα του δεν υπάρχουν μεγάλα και μικρά κράτη. "Για μας υπάρχουν ισότιμες σχέσεις μέσα σε ένα πολιτικό και νομικό πλαίσιο και αυτές τις σχέσεις έχουμε υποχρέωση να διευρύνουμε" υπογράμμισε. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ρωσία "χτίζει" τις σχέσεις της με την Κύπρο, γιατί πιστεύει στην ανάπτυξη και στη ζωντανή λειτουργικότητα των σχέσεων.

Τη διαβεβαίωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα καταβάλει προσπάθειες για την ανάπτυξη νέας πρωτοβουλίας για την επίλυση του κυπριακού αλλά και τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έδωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αμέσως μετά την ομιλία του στο συνέδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου Εκδοτών Εφημερίδων στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι η πρωτοβουλία της χώρας του θα εκδηλωθεί μέσα στο 1997. Ο κ.Κλίντον αν και δεν ανέφερε σε τι συνίσταται αυτή η πρωτοβουλία υπογράμμισε ωστόσο ότι "η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται ενθαρρυντική" και πρόσθεσε: "Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία κατά την οποία διορίζονται οι νέοι πρέσβεις. Θα βρούμε κάποιον ο οποίος θα εργάζεται για το κυπριακό", είπε.

Μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός σήμερα στην ΠΓΔΜ. Ο Μίκης Θεοδωράκης θα δώσει συναυλία το βράδυ στο κρατικό θέατρο των Σκοπίων. Αφορμή ο "Αλέξης Ζορμπάς", ο οποίος τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε στη γειτονική χώρα και η προσωπικότητα ενέπνευσε το Νίκο Καζαντζάκη, το Μιχάλη Κακογιάννη και το Μίκη Θεοδωράκη. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης χαρακτήρισε τη συναυλία ως πολιτικό γεγονός και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και τα Σκόπια βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το όνομα. Τη συναυλία θα παρακολουθήσουν η ηγεσία της γειτονικής χώρας με επικεφαλής τον πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ και προσωπικότητες από την Ελλάδα, όπως ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, ο Λάμπρος Κανελλόπουλος και άλλοι εννέα βουλευτές, νομάρχες και δήμαρχοι. Τα 2.000 εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί.

Ανώτατο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο οποίο μετέχουν υφυπουργοί των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Εσωτερικών και στελέχη της Προεδρίας της κυβέρνησης συστάθηκε στην Τουρκία. Το Συμβούλιο θα έχει προσωρινό χαρακτήρα μέχρις ότου επικυρωθεί το σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία υφυπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το εν λόγω Συμβούλιο θα έχει τέσσερα σημαντικά καθήκοντα τα οποία προσδιόρισε με δηλώσεις ο υπουργός Προεδρίας, Λουτφού Εσενγκιουν, στην εφημερίδα "Σαμπάχ". Θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τους ισχυρισμούς περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα μέτρα και τις ρυθμίσεις που ισχύουν και θα προβαίνει σε συστάσεις όσον αφορά την εφαρμογή τους.

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε όλη τη χώρα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες και παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Από το απόγευμα στα βορειοδυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 έως 10 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και το Ιόνιο από 7 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες αλλά από το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 12 April 1997 - 17:29:33 UTC