Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:05 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.4.1997

Για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο κ.Πάγκαλος επανέλαβε με δηλώσεις του αμέσως μετά, ότι η Ελλάδα επιμένει στους όρους που έχει θέσει για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών θέσεων και οι οποίοι είναι : άρση της απειλής του πολέμου και χρήση βίας εκ μέρους της Τουρκίας, ο σεβασμός του θεσμικού πλαισίου για τα ελληνικά σύνορα, όπως αυτά καθορίζονται από τους διεθνείς κανόνες και τις διεθνείς συμβάσεις, καθώς και η προσφυγή στη Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Ο υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη σύσταση ελληνοτουρκικής επιτροπής διευκρίνισε ότι θα έχει σαφή διαδικαστικό χαρακτήρα. Δηλαδή ότι οι δύο πλευρές θα εμφανίσουν τα επιχειρήματα τους ως προς τις διαδικασίες και θα απαντήσουν στα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, ο οποίος του το έχει ζητήσει.

Η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία απασχόλησε τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε στη συνέχεια εξέτασε το θέμα των παλιννοστούντων και αποφάσισε τη συγκρότηση δύο επιτροπών για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για τους μετανάστες. Την ευθύνη της πρώτης θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ενώ της δεύτερης οι κύριοι Παπανδρέου και Πετσάλνικος. Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε: "Δημιουργούνται δύο επιτροπές, μία που θα εισηγηθεί σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο γενικότερα θέματα μετανάστευσης και θέματα που αφορούν στους μετανάστες μη Έλληνες και μια άλλη επιτροπή που θα δει το ειδικότερο θέμα των παλιννοστούντων και των Ελλήνων που έρχονται από άλλες περιοχές και θα λειτουργήσει σε ένα μήνα".

Στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ και της Κυβερνητικής Επιτροπής αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου επισήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο σε επόμενη φάση να προωθηθεί η ελληνική στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται στην Αλβανία, στα φυλάκια της Κακκαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής και γενικότερα προς το νότο ώστε να φτάσει στον προορισμό της με ασφάλεια η ανθρωπιστική βοήθεια προς την γειτονική χώρα. Επισήμανε μάλιστα ότι ενδέχεται να γίνουν συνεννοήσεις με τις τοπικές αρχές κάποιων περιοχών του νότου έτσι ώστε κάποιο μέρος αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει ήδη ετοιμαστεί να προωθηθεί και πριν από το Πάσχα στην Αλβανία. Σε ότι αφορά στο ζήτημα των παλιννοστούντων ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε και αυτός τη δημιουργία των δύο επιτροπών. Η Κυβερνητική Επιτροπή, όπως είπε ο κ. Ρέππας, αποφάσισε, το θέμα των παλιννοστούντων και των ομογενών να ξανασυζητηθεί.

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά άσκησαν σήμερα όλα τα πολιτικά κόμματα. Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει: "οποιοσδήποτε διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να ξεκινήσει, χωρίς προηγουμένως η τελευταία να έχει ρητώς αποδεχτεί τους αυτονόητους για κάθε σύγχρονο κράτος δικαίου όρους του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, της τήρησης του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του και του αποκλεισμού της χρήσης βίας ή απειλής βίας για την επίλυση των όποιων προβλημάτων". Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις ως μέρος ενός αμερικανονατοϊκού σχεδίου. "Μια βάση για να ξεκινήσει ο διάλογος πρέπει να είναι πέρα από την αναγνώριση του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των δύο χωρών, το θέμα δηλαδή των συνόρων", είπε η κ. Παπαρήγα. Τη θέση του κόμματός του για σύγκληση του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέλαβε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος τόνισε ότι επιβάλλεται να υπάρξει πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα. Για μυστική διπλωματία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας ενώ ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η ώρα των μεγάλων ευθυνών έρχεται και η Ελλάδα σύρεται στα βαθιά νερά μιας εθνικής γκάφας που έχουν σχεδιάσει άλλοι.

Στο Δυρράχιο αποβιβάστηκε το μεσημέρι ο μηχανοκίνητος ελληνικός λόχος που συμμετέχει στην πολυεθνική δύναμη που αναπτύσσεται στην Αλβανία, μετά την αλλαγή του σχεδίου που προέβλεπε αποβίβαση των Ελλήνων στρατιωτών στον Αυλώνα. Η αλλαγή του αρχικού προορισμού κρίθηκε επιβεβλημένη από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς Ιταλοί πεζοναύτες που εστάλησαν στον Αυλώνα, δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν συνθήκες ασφαλούς αποβίβασης των στρατιωτών μας. Ο μηχανοκίνητος ελληνικός λόχος θα κατευθυνθεί οδικώς από το Δυρράχιο προς το Νότο. Χωρίς προβλήματα συνεχίζεται η εγκατάσταση των ελληνικών τμημάτων στην περιοχή των Τιράνων.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επικείμενες εκλογές στην Αλβανία απασχολεί τα πολιτικά κόμματα, καθώς στο σύνολό τους υποστηρίζουν ότι αν οι εκλογές διεξαχθούν με βάση τον ισχύοντα, θα θέσουν εν αμφιβόλω την εγκυρότητά τους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε στη συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι έθεσε το θέμα του εκλογικού νόμου επισημαίνοντας τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την Αλβανία η διενέργεια των εκλογών με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, τον οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο.

Oι διαδικασίες προσαρμογής της χώρας μας στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, η συνδρομή της Ελλάδας στη δημιουργία ζωνών σταθερότητας στα Βαλκάνια, αλλά και οι θετικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί όσον αφορά τον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα, αποτέλεσαν το θέμα της ομιλίας του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου, στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. "Στην Ελλάδα επικρατεί ευρύτατη πολιτική συναίνεση ως προς το θέμα της νομισματικής ένωσης και στόχος είναι να παραμείνει η χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας την αξιοπιστία της και βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα, τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα της οικονομίας", δήλωσε ο κ.Παπαντωνίου.

Έναν απολογισμό της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έκανε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Σούρλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε διαπιστώθηκαν 4.433 παραβάσεις ενώ πραγματοποιήθηκαν 3.474 έλεγχοι. Δεκαπέντε παραβάσεις αφορούσαν περιπτώσεις αυτόφωρης διαδικασίας και παραπέμφθηκαν ήδη στον εισαγγελέα.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, προκειμένου να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στη χώρα. Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και συναντήσεων που έχουν οργανωθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ζακ Σαντέρ, θα δοθεί συνέντευξη τύπου από το διευθυντή της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Μάριο Καμχή, στην Αθήνα.

Διαφορές μέχρι και 144% στις τιμές ομοειδών προϊόντων από πόλη σε πόλη και 53% από κατάστημα σε κατάστημα, αλλά και καταγγελίες για σοβαρότατες ελλείψεις στην ποικιλία των καταναλωτικών αγαθών, κατέγραψε η 31η Πανελλήνια Έρευνα Τιμών του ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών). Μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα αισχροκέρδειας, το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΓΟΚΕ), προχωρούν στην εγκατάσταση ενός τριψήφιου ή τετραψήφιου τηλεφωνικού κέντρου καταγραφής παραπόνων για διαφορές τιμών και ελλείψεις προϊόντων, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη Μαΐου.

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη συναντήθηκε στη Λευκωσία ο αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το κυπριακό Γουστάβ Φεϊσέλ, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι οι συμφωνίες επιπέδου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η Δέσμη Ιδεών Γκάλι βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο κ.Φεϊσέλ απαντώντας σε ερώτηση αν η Δέσμη Ιδεών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για διαπραγμάτευση, τόνισε ότι "τα στοιχεία για διαπραγμάτευση, συνολικής λύσης είναι οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας, η Δέσμη Ιδεών και άλλες ιδέες που έχουν συζητηθεί από τους δύο ηγέτες".

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου στο Παρίσι, θα οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Βορειοτλαντική Συμμαχία. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν μετά τις συνομιλίες που είχε στο Μπάντεν Μπάντεν με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Σε δηλώσεις του ο κ.Γιέλτσιν κατέστησε σαφές ότι παρά την προσέγγιση που επιτεύχθηκε παραμένουν ορισμένες ουσιαστικές διαφωνίες ανάμεσα στις δυο πλευρές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Γερμανός καγκελάριος θα πείσει τους άλλους εταίρους στη Συμμαχία να δουν αντικειμενικά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Στις κάλπες προσέρχονται, αύριο οι Βούλγαροι, για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση. Είναι οι τέταρτες εκλογές μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τις 240 έδρες της βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης διεκδικούν 35 κόμματα και συνασπισμοί. Η εφαρμογή της οικονομίας της αγοράς, οι ριζικές μεταρρυθμίσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, και η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των πολιτικών δυνάμεων που διεκδικούν τη ψήφο του εκλογικού σώματος.

Συγκρατημένα αισιόδοξος σε ότι αφορά τη συνάντηση της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου με την αντίστοιχη της Κροατίας που θα γίνει στις 30 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, εμφανίστηκε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Πολυχρονίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Καυτατζόγλειο. Η μεγάλη βαθμολογική σημασία του αγώνα και οι λεπτομέρειες για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, αποτέλεσαν τα βασικά σημεία αναφοράς του κ.Πολυχρονίου.

Η άνοδος της θερμοκρασίας και οι τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στη δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα βρέξει ενώ θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός αλλά βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Το βράδυ θα αρχίσει βελτίωση του καιρού από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 έως 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος αλλά βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και μετά το μεσημέρι θα βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί ασθενείς και από το μεσημέρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 18 April 1997 - 17:05:34 UTC