Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:14 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.4.97

Ο νευραλγικός ρόλος της Ελλάδας για τις αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η θετική εξέλιξη των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι προκλήσεις που αυτή έχει να αντιμετωπίσει, με στόχο την προσαρμογή της στα φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης της αγοράς είναι τα θέματα, στα οποία επικεντρώθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Νέα Υόρκη. "Στη σχετικά ασταθή, αλλά με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα είναι, πιθανόν, η μόνη χώρα με αναπτυγμένη οικονομία, επαρκή υποδομή, ισχυρό δημοκρατικό καθεστώς και πολιτική σταθερότητα", επισήμανε ο κ. Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Σύνδεσμο της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ενώ πρόσθεσε πως ακόμη σημαντικότερο γεγονός αποτελεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή, που αποτελεί ιδρυτικό μέλος του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Ο κ.Παπαντωνίου στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο, που καλείται να παίξει η χώρα μας, τόσο λόγω των παραπάνω ιδιοτήτων της, όσο και λόγω της ευνοϊκής γεωγραφικής της θέσης και των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών, που διατηρεί με τις χώρες της περιοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά τα στοιχεία την καθιστούν "χώρα-πύλη" για τις αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία απασχόλησε τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε στη συνέχεια εξέτασε το θέμα των παλιννοστούντων και αποφάσισε τη συγκρότηση δύο επιτροπών για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για τους μετανάστες. Την ευθύνη της πρώτης θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ενώ της δεύτερης οι κύριοι Παπανδρέου και Πετσάλνικος. Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε: "Δημιουργούνται δύο επιτροπές, μία που θα εισηγηθεί σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο γενικότερα θέματα μετανάστευσης και θέματα που αφορούν στους μετανάστες μη Έλληνες και μια άλλη επιτροπή που θα δει το ειδικότερο θέμα των παλιννοστούντων και των Ελλήνων που έρχονται από άλλες περιοχές και θα λειτουργήσει σε ένα μήνα".

Στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ και της Κυβερνητικής Επιτροπής αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου επισήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο σε επόμενη φάση να προωθηθεί η ελληνική στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται στην Αλβανία, στα φυλάκια της Κακκαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής και γενικότερα προς το νότο ώστε να φτάσει στον προορισμό της με ασφάλεια η ανθρωπιστική βοήθεια προς την γειτονική χώρα. Επισήμανε μάλιστα ότι ενδέχεται να γίνουν συνεννοήσεις με τις τοπικές αρχές κάποιων περιοχών του νότου έτσι ώστε κάποιο μέρος αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει ήδη ετοιμαστεί να προωθηθεί και πριν από το Πάσχα στην Αλβανία. Σε ότι αφορά στο ζήτημα των παλιννοστούντων ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε και αυτός τη δημιουργία των δύο επιτροπών. Η Κυβερνητική Επιτροπή, όπως είπε ο κ. Ρέππας, αποφάσισε, το θέμα των παλιννοστούντων και των ομογενών να ξανασυζητηθεί.

Στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του με το Σώμα Δίωξης και Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) μετά από 3.474 συστηματικούς ελέγχους που έκανε διαπίστωσε 4.433 παραβάσεις. Αυτό δήλωσε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Σούρλα, σχετικά με την επανεξέταση των κριτηρίων στελέχωσης του ΣΔΟΕ. Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, οι παραβάσεις αυτές αφορούν κυρίως τη μή έκδοση στοιχείων πώλησης και διακίνησης αγαθών, μη υποβολή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, παράνομη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, παράνομη εισαγωγή αγαθών και παράνομη κυκλοφορία αυτοκινήτων.

Ο πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ., Δημήτρης Τσοβόλας, κατά την ομιλία του στην 5η Σύνοδο της Κ.Π.Ε., τόνισε ότι η κυβέρνηση με την ανοχή της Νέας Δημοκρατίας, προχωρεί στο κλείσιμο όλων των εθνικών θεμάτων, σύμφωνα με τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Γερμανία κ.ά), στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ευρώπης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗ.Κ.ΚΙ., η κυβέρνηση με τη μυστική διπλωματία που ασκεί, ξεπουλάει το όνομα Μακεδονία στο κράτος των Σκοπίων. Προχωρεί ευθέως σε ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με τους Τούρκους, για παραχώρηση από την Ελλάδα εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις, ενώ μας οδηγεί σε συγκυριαρχία και συνεκμεταλλευση του Αιγαίου. Μας οδηγεί, τελικά, σε απαράδεκτη Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και των Παρισίων.

Διαφορές μέχρι και 144% στις τιμές ομοειδών προϊόντων από πόλη σε πόλη και 53% από κατάστημα σε κατάστημα, αλλά και καταγγελίες για σοβαρότατες ελλείψεις στην ποικιλία των καταναλωτικών αγαθών, κατέγραψε η 31η Πανελλήνια Έρευνα Τιμών του ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών). Μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα αισχροκέρδειας, το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΓΟΚΕ), προχωρούν στην εγκατάσταση ενός τριψήφιου ή τετραψήφιου τηλεφωνικού κέντρου καταγραφής παραπόνων για διαφορές τιμών και ελλείψεις προϊόντων, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη Μαΐου.

Τη θέση ότι η απόφαση για την ανάθεση του έργου κατασκευής του λιγνιτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα ελήφθη, με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις επικρίσεις του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ, Στέφανου Μάνου. Ο κ. Ρέππας επισήμανε τη μεγάλη σπουδαιότητα της κατασκευής της μονάδας αυτής, ενώ τόνισε ότι την απόφαση για την ανάθεση του έργου υπερψήφισαν και οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι, που πρόσκεινται στο κόμμα της ΝΔ, γεγονός, που όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδεικνύει την πλήρη αντικειμενικότητα και διαφάνεια των διαδικασιών που ακολούθησε η ΔΕΗ.

Στις εκδηλώσεις "Μνήμης και Γνώσης" για τα τριάντα χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου του 1967 συμμετέχει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, τιμώντας τη μνήμη και τους αγώνες όλων αυτών, που αγωνίστηκαν ενάντια στη χούντα. Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου, το ΕΚΘ επισημαίνει ότι η ημέρα αυτή αποτελεί πράγματι ημέρα μνήμης για τους μεγαλυτέρους και γνώσης για τις νεότερες γενιές στον καθημερινό αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών της, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η Έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους θα είναι το επίκεντρο του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το οκτάμηνο Μαΐου - Δεκεμβρίου 1997, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μετά από ομόφωνη έγκριση του, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα καταλαμβάνουν, ωστόσο, οι εκδηλώσεις για το Μάη και τη Βαλκανική Πλατεία, ο Αύγουστος των Ομογενών ''Εκ Περάτων της Γης'' και τα καλλιτεχνικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου, τα θεατρικά και μουσικά γεγονότα του φθινοπώρου και οι τελετές λήξης. Συνολικά, μαζί με τις συνδιοργανώσεις, οι εκδηλώσεις του οκταμήνου υπερβαίνουν τις 700.

Στη μνήμη του συναδέλφου τους Andrzej Rezepcki, που βρήκε τραγικό θάνατο το 1995, όταν το αυτοκίνητο του συγκροτήματος δέχτηκε επίθεση από νεο-ναζί, αφιερώνουν τα μέλη του πολωνικού συγκροτήματος ''Teatr Biuro Podrozy'' το έργο ''Carmen Funebre'' (Funebre Song/Επικήδειο Άσμα), το οποίο θα παρουσιάσουν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Οι δύο παραστάσεις του έργου θα δοθούν αύριο και μεθαύριο στις 9 το βράδυ, στο χώρο της παραλίας, ανάμεσα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το ξενοδοχείο ''Μακεδονία Παλλάς''.

Στις κάλπες προσέρχονται, από το πρωί οι Βούλγαροι, για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση. Είναι οι τέταρτες εκλογές μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τις 240 έδρες της βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης διεκδικούν 35 κόμματα και συνασπισμοί. Η εφαρμογή της οικονομίας της αγοράς, οι ριζικές μεταρρυθμίσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, και η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των πολιτικών δυνάμεων που διεκδικούν τη ψήφο του εκλογικού σώματος.

Αξιωματικοί του πεζικού και πιλότοι της στρατιωτικής αεροπορίας των Σκοπίων θα εκπαιδεύονται στο μέλλον σε μονάδες του τουρκικού στρατού, σύμφωνα με απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε επίσημα στην Άγκυρα. Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, η σχετική απόφαση, η οποία φέρει την έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης και έχει γίνει αποδεκτή και από τον Τούρκο Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, λήφθηκε στο πλαίσιο της προοπτικής προώθησης των σχέσεων των δύο χωρών, σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας.

Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής των ΗΠΑ στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κ. Ιμπραήμ Ρουγκόβα αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο.

Την εκτίμηση ότι ''θα συνεχιστεί η θερμή στρατιωτική σχέση Τουρκίας - Ισραήλ'', διατυπώνει σε δημοσίευμά της, η τουρκική εφημερίδα ''Γενί Γιουζγίλ'', επισημαίνοντας ότι κατά τις επίσημες επαφές τους, οι δύο χώρες, κατά πάσα πιθανότητα θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο κοινής στρατιωτικής άσκησης Τουρκίας - Ισραήλ - ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, Τουρκία και Ισραήλ, στην παρούσα φάση βρίσκονται στο στάδιο διαπραγματεύσεων σειράς στρατιωτικών και εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η ''Γενί Γιουζγίλ'' αναφέρεται στο εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα των 54 τουρκικών F-4, που έχει αναλάβει η ισραηλινή αεροπορική βιομηχανία και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-5, την παραγωγή 800 επιθετικών τανκς Μ-60 που διαθέτουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την πώληση ισραηλινών πυραύλων αέρος - εδάφους ''Popeye''.

Η άνοδος της θερμοκρασίας και οι τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα στη δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα βρέξει ενώ θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός αλλά βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Το βράδυ θα αρχίσει βελτίωση του καιρού από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 έως 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος αλλά βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και μετά το μεσημέρι θα βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί ασθενείς και από το μεσημέρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 19 April 1997 - 7:40:23 UTC